29/8/13

Λέσβος: Επίσκεψη Μ. Βαρβιτσιώτη για την παράνομη εισόδο μεταναστών

Παράπονα τοπικών φορέων του Αιγαίου για τους «καταυλισμούς» των μεταναστών
Λαθρομετανάστες έχουν <<κατασκηνώσει>> έξω από το Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνη την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι υπηρεσίες του Λιμενικού στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου καθώς εκτιμάται πως θα αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών, λόγω της κατάστασης στη Συρία, που θα επιχειρήσουν να μπουν παράνομα στην Ελλάδα.
Για το θέμα της αντιμετώπισης του φαινομένου αλλά και για τον τρόπο κάλυψης των αναγκών των αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα βρεθεί το τριήμερο (Παρασκευή - Κυριακή) στη Λέσβο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος θα έχει επαφές με τοπικούς παράγοντες.

Επίσης αναμένεται να έχει συναντήσεις με υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και να επισκεφθεί το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών για να επιβλέψει από κοντά τις συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών.

Η επίσκεψη του υπουργού στη Λέσβο αποτελεί συνέχεια της υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία χώρων προσωρινής υποδοχής προσώπων με αντίσκηνα, λυόμενους οικίσκους κλπ. για σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι την παράδοση τους στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Για την απόφαση αυτή, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο υπουργός δέχεται παράπονα από τοπικούς φορείς νησιών του Αιγαίου καθώς όπως λένε θα πληγεί η «εικόνα» των περιοχών τους.

Πηγές του υπουργείου σημείωναν πάντως πως «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας τόσο των κατοίκων της Λέσβου όσο και των άλλων νησιών καθώς η στόχευση της υπουργικής απόφασης είναι να επιλυθούν προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν στο λιμεναρχείο και σε γύρω χώρους και να υπάρξει μια οργανωμένη πρώτη υποδοχή των παρανομων μεταναστων και η διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τους».

Υπενθυμίζεται πως με την απόφαση που υπέγραψε στις αρχές του μήνα «προβλέπονται μέτρα για την εξασφάλιση των βασικών αναγκών τους (καθαριότητα,  υπνόσακοι, τουαλέτες, πόσιμο νερό, διαχωρισμός ευπαθών ομάδων), σε συνεργασία με τους τοπικά συναρμόδιους φορείς (Περιφέρειες, ΟΤΑ, ΕΛΑΣ, Ένοπλες Δυνάμεις, Φορείς Διαχείρισης Λιμένων και ΜΚΟ). Προωθείται, παράλληλα, η συστηματική συνεργασία με τοπικά αρμόδιους υγειονομικούς φορείς για τον υγειονομικό έλεγχο και την ιατρική παρακολούθηση των προσώπων αυτών». Επίσης η ημερήσια δαπάνη για την τροφοδοσία των μεταναστών ανέρχεται σε 5,87 ευρώ κατ΄άτομο.
BHMA

3 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν προσφεύγουν σε αδελφές χώρες, ομόθρησκες δηλαδή και γενικά με κοινά και όμοια πολιτισμικά στοιχεία, και μας φορτώνονται στην Ευρώπη;;; Τους κάλεσε κανείς;;; Δεν γνωρίζουν πως γίνονται βάρος και πως δεν είναι καλοδεχούμενοι;;; Άϊ στην ευχή πιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Φάκελλος λαθρομετανάστευση


    @ Γιώργος Π. Πολίδης

    Δεν πάνε σε ομόθρησκες χώρες, διότι απλούστατα πουθενά δεν τους δέχονται και σ' αυτές η νομοθεσία είναι συνήθως πολύ αυστηρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξ άλλου ούτε στην Εκάλη πηγαίνουν ούτε στο Ψυχικό. Στην καμπούρα μας έρχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.