30/8/13

Υπόμνημα του Σωματείου 'Αδούλωτη Κερύνεια" για το Κυπριακό προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


ΥΠΟΜΝΗΜΑ 
Οι Διεθνείς συνθήκες και το εκδηλούμενο νέο Αμερικανικό ενδιαφέρον… 
Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
και τους Υπουργούς
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ, εκδηλώνουν πολύ έντονο ενδιαφέρον για το Κυπριακό το οποίο είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιηθεί υπέρ των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Λαού στο σύνολο του.
Η Αδούλωτη Κερύνεια συνειδητοποιεί αυτή την ανάγκη και την ευθύνη και σας διαβιβάζει  τις δικές της διαπιστώσεις/εισηγήσεις, για να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση πολιτικής:
Διαπιστώσεις

Η ανεύρεση του Φυσικού Αερίου και του Πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και,
Οι ραγδαίες εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο, η τύχη του Ισραήλ και η Τουρκική στάση έναντι αυτών των εξελίξεων υποχρεώνουν  τις ΗΠΑ να στρέψουν την προσοχή τους και στην Κύπρο και να αντικρίσουν την Κύπρο με άλλο φακό. Επιτέλους τα εμπλεκόμενα συμφέροντα στην περιοχή προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην Κυπριακή Δημοκρατία σε βαθμό που της αναγνωρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τον ενεργειακό πλούτο στη Διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ της. Μεγάλη η ευκαιρία  που προσφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία και το πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο της Κύπρου, για να αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός  υπέρ των Κυπριακών συμφερόντων και των Δικαίων του Κυπριακού Λαού, στο σύνολο του.
Δυστυχώς αυτή η συγκυρία ευρίσκει το μεν Κυπριακό να είναι «βυθισμένο»  σε ένα βουνό υποχωρήσεων  υπέρ του κατακτητή οι οποίες ευνοούν τη νομιμοποίηση  των κατοχικών δεδομένων, με λύση Δ.Δ.Ο  και σε ότι αφορά τον ενεργειακό πλούτο αντιμετωπίζουμε τις νέες Διεθνείς συνθήκες με κληρονομιά απαράδεκτων υποσχέσεων προς την κατοχική Τουρκία ότι,
θα της αναγνωρίσουμε δικαίωμα συνδιαχειριστή φτάνει να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού!!!
και ότι θα μοιραστούμε το φυσικό μας πλούτο με τους Τουρκοκύπριους ως ισότιμη πολιτικά, ξεχωριστή οντότητα.
Δεν ήταν τυχαίο που ο Αμερικανός Πρέσβης στο συνέδριο των  Αποδήμων, δήλωσε ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα της  Κύπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει και αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο παράλληλα με τις συνομιλίες, ευχόμενος λύση του Κυπριακού αμοιβαία αποδεκτή η  οποία θα επιτρέψει και την ισότιμη κατανομή των εισοδημάτων από τον ενεργειακό πλούτο.
Επιπρόσθετα, η Κύπρος έχει οδηγηθεί από το Πολιτικό- οικονομικό κατεστημένο της , σε οικονομική χρεοκοπία τη στιγμή ακριβώς που έχει αποκαλυφθεί ο κρυμμένος ενεργειακός θησαυρός ο οποίος δημιουργεί  θετικές προοπτικές για την Κύπρο  και το Λαό της. Σε ότι αφορά αυτή την συγκυρία η Αδούλωτη Κερύνεια εύλογα διερωτάται: Ήταν άραγε τυχαίο αυτό το γεγονός;

Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις πολύ φοβούμαστε ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο. Κάποιοι , κάπου ενεργούν με στοχευμένο πρόγραμμα δράσης  και να μας επιτραπεί η εκτίμηση ότι  παίζεται και πάλιν θέατρο  με στόχο την εξαπάτηση και πάλιν του Κυπριακού Λαού, το οποίο και καταγγέλλουμε και ζητούμε να υπάρξει σαφές ξεκαθάρισμα θέσεων τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τα Κόμματα .

Εισηγήσεις   

Η Αδούλωτη Κερύνεια επαναλαμβάνει ότι:
Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη σύμπτωση συμφερόντων ΗΠΑ και άλλων Δυτικών χωρών και Ισραήλ με τα δικά μας και να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία υπέρ μας.
Για να αξιοποιηθούν όμως υπέρ μας, τόσο η ανεύρεση του Φυσικού Αερίου και πετρελαίου, όσο και  η σύμπτωση ξένων συμφερόντων με τα Κυπριακά συμφέροντα, θα πρέπει να υπάρξει πρώτιστα σαφής και άμεση επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή του βάση. Αυτή  η ανάγκη είναι ξεκάθαρη διότι είναι σαφής η πρόθεση να συνδεθεί το Κυπριακό και η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου με εκβιαστικό παράγοντα την οικονομική κρίση. Πρέπει να τεθεί τέρμα στην επιδίωξη λύσης Δ.Δ.Ο. Με αυτόν τον τρόπο  θα  εξουδετερωθεί η ανάμειξη της Τουρκίας ως ενδιαφερόμενη χώρα αφού  θα εκτεθεί Διεθνώς ως η  επιδρομική δύναμη  και καταχτητής που είναι και θα εξουδετερωθούν εύκολα οι αντιδράσεις και παρεμβολές της και στο θέμα του Φυσικού Αερίου.
Η επανατοποθέτηση να απαιτεί  από το Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ευρώπη την  αποκατάσταση όλων των παραβιάσεων που έγιναν σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1974. Είναι αυτό  υποχρέωσή των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας  η οποία πηγάζει από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ τον οποίον υπηρετούν.
Δηλαδή:
Να φύγουν όλα τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής και οι Τούρκοι
                 έποικοι.
Να αποκατασταθεί  η Κυριαρχία και η εξουσία της Κυπριακής Κυβέρνησης πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο.
Αφού γίνουν αυτά, τότε και με τη βοήθεια και την επίβλεψη τόσο της Ευρώπης, όσο και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να αποκατασταθεί ο Δημογραφικός  χαρακτήρας της Κύπρου όπως ήταν πριν από το Εθνικό ξεκαθάρισμα των κατεχομένων που έγινε το 1974. Στη συνέχεια  ο Κυπριακός Λαός μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες που προνοούνται στο Διεθνές Δίκαιο να προβεί στον εκσυχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό του αναχρονιστικού δοτού Συντάγματος της  Κυπριακής Δημοκρατίας προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών, σεβόμενο τη διαφορετικότητα φυλής και θρησκείας. Να εξασφαλίζεται η ισοτιμία των πολιτών έναντι του νόμου, το Δημοκρατικό δικαίωμα ένας άνθρωπος μια ψήφος,  η πλειοψηφία να κυβερνά και τα δικαιώματα της μειοψηφίας να είναι κατοχυρωμένα από κάθε άποψη.

Αυτή πρέπει να είναι η στροφή που πρέπει να γίνει έστω και τώρα με στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου. Θα πρέπει ομόφωνα, αποφασιστικά  και συντονισμένα να προβληθεί ως  αίτημα της Κύπρου από την Ηγεσία  και το λαό, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση.  Αυτή  η επανατοποθέτηση πρέπει να γίνει τώρα προτού εξανεμισθεί και το πλεονέκτημα του Φυσικού Αερίου. Αν μπούμε στο παιγνίδι του Φυσικού Αερίου χωρίς επανατοποθέτηση του Κυπριακού τότε πολύ φοβούμαστε ότι θα χάσουμε και την Κύπρο και το Φυσικό Αέριο.

Με υπόβαθρο την επανατοποθέτηση θα πρέπει να συνομολογηθούν και οι στρατηγικές  συνεργασίες που προβάλλουν ως απαραίτητη αναγκαιότητα υπο τις σημερινές συνθήκες. Συνειδητοποιούμε ότι αυτή η απαραίτητη στροφή τώρα, θα αποτελεί δύσκολο εγχείρημα αλλά όχι ακατόρθωτο, εφόσον  θα αποτελεί κοινή απαίτηση λαού και Ηγεσίας.  Μακάρι μια τέτοια απόφαση να ελαμβάνετο πριν από καιρό όπως η Αδούλωτη Κερύνεια αγωνιωδώς υπεδείκνυε, οπότε σήμερα θα ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα.

Επιβεβαιώνεται και δικαιώνεται για ακόμη μια φορά η Αδούλωτη Κερύνεια που σταθερά τόνιζε πως έπρεπε να ακολουθούσαμε  καθαρή αντικατοχική γραμμή αναμένοντας τη στιγμή που οι συνθήκες θα διαμορφώνοντο υπέρ μας, όπως συμβαίνει σήμερα.  Η Ηγεσία δεν τόλμησε πριν και της δίδεται σήμερα νέα ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ξένα συμφέροντα αφού διασφαλίσουμε τα δικά μας στη σωστή βάση.

Με εκτίμηση
Για το Σωματείο


Κλεάνθης Σολέας                                                                          Ιωάννης Σιεκέρσαββας
Πρόεδρος                                                                                      Γραμματέας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ
«ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ»
Αγίου Ιωάννη 7, Στρόβολος 
Τ.Θ. 23940, 1687
 Λευκωσία – Κύπρος
Τηλ. 22-668464, Φαξ 22-668882
e-mail: adouloti.kerinia@cytanet.com.cy








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.