30/8/13

Πλήθος Σύρων καταφθάνει στη Χίο

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο νησί με θέμα τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
Του απεσταλμένου μας στη Χίο, Κώστα Ονισένκο
Περίπου 60 άτομα φιλοξενούνται σε πρόχειρα καταλύματα έξω από το Λιμεναρχείο Χίου, ενώ 108 φιλοξενούνται στο «κέντρο ταυτοποίησης» στο Μερσινίδι
Σύσκεψη με θέμα τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και κυρίως των αλλοδαπών που χρειάζονται βοήθεια, των γυναικών με παιδιά, των εγκύων, των ηλικιωμένων κ.λπ. πραγματοποιήθηκε χθες στην Αντιπεριφέρεια Χίου με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη, του δημάρχου του νησιού, των εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας.

Η σύσκεψη έγινε με αφορμή την άφιξη στο νησί μεγάλου αριθμού προσφύγων, κυρίως από τη Συρία. Ωστόσο, κατά πληροφορίες, η σύσκεψη είχε προγραμματιστεί μέρες νωρίτερα, καθώς εκφράζονταν φόβοι για μεταναστευτικό κύμα εξαιτίας των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή.

Τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στο νησί και συνελήφθησαν από το Λιμενικό περισσότερα από 200 άτομα που ήρθαν μέσω θαλάσσης από την Τουρκία με ταχύπλοο, το οποίο εντοπίστηκε. Σύμφωνα με την αστυνομία, 108 άτομα φιλοξενούνται στο «κέντρο ταυτοποίησης» στο Μερσινίδι (ανάμεσά τους και ασυνόδευτος 12χρονος), ενώ 60 άτομα φιλοξενούνται σε πρόχειρα καταλύματα έξω από το Λιμεναρχείο. Ο αριθμός των ανθρώπων, τους οποίους μπορούν να φροντίσουν οι Αρχές, έχει ξεπεραστεί, ενώ ο μηχανισμός θα «γονατίσει» αν υπάρξει και άλλη «καραβιά». Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η παραχώρηση ενός χώρου που ανήκει στην Περιφέρεια, όπου θα εγκατασταθούν ευπαθείς ομάδες προσφύγων μετά την ολοκλήρωση έργων ανακαίνισης. Συζητήθηκε ο συντονισμός των φορέων που παρέχουν τρόφιμα στους πρόσφυγες, ενώ θα ζητηθεί από τους πολίτες να συγκεντρώσουν φάρμακα. Σήμερα, λόγω απουσίας κονδυλίων, τη σίτιση των προσφύγων έχει αναλάβει η τοπική Μητρόπολη, το ΚΑΠΗ και οργανώσεις εθελοντών.

Κατόπιν ειδικής ρύθμισης, η αστυνομία αναστέλλει την απόφαση απέλασης των Σύρων που καταφθάνουν στο νησί και συλλαμβάνονται αρχικά για έξι μήνες (η αναστολή θα παρατείνεται όσο διαρκεί ο πόλεμος). Καταγράφονται, εξετάζονται στο τοπικό νοσοκομείο και μεταφέρονται στο κέντρο ταυτοποίησης της ΕΛ.ΑΣ., απ’ όπου αφήνονται ελεύθεροι, αφού ταυτοποιηθεί η καταγωγή και τα στοιχεία τους. Ολοι παίρνουν το πρώτο καράβι για τον Πειραιά και ύστερα τα ίχνη τους χάνονται.

«Από την πλευρά μας λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να αστυνομεύουμε τα θαλάσσια σύνορά μας με τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε χθες στην «Κ» ο λιμενάρχης Χίου αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Σκανδάλης.

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.