29/4/17

Μαυροβούνιο: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ

Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, που συνεδρίασε σήμερα στο Τσέτινιε, την ιστορική πρωτεύουσα, ενέκρινε την εισδοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, προχωρώντας έτσι στην τελευταία ενέργεια που έπρεπε να γίνει προκειμένου να προχωρήσει η ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Το Μαυροβούνιο ελπίζει ότι θα μπορέσει να ενταχθεί επισήμως στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Μάιο στις Βρυξέλλες.
Μέχρι τότε άλλες δύο χώρες, η Ισπανία και η Ολλανδία, θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν τη συνθήκη που υιοθετήθηκε σήμερα από τους Μαυροβούνιους βουλευτές.

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ θα στείλει στο Μαυροβούνιο την επίσημη "πρόσκληση" ένταξης.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που μποϊκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου, δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση αυτή.

Την ίδια ώρα, περίπου 200 υποστηρικτές του Δημοκρατικού Μετώπου (FD), του αντιπολιτευόμενου, φιλορωσικού κόμματος, διαδήλωσαν στο Τσέτινιε κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

"Δεν θα αναγνωρίσουμε την απόφαση του κοινοβουλίου, τα χέρια σας είναι βουτηγμένα στο αίμα, υψώνοντας το χέρι (σ.σ. ψηφίζοντας) υπέρ του ΝΑΤΟ, βομβαρδίζετε για άλλη μια φορά το Μαυροβούνιο, τη Σερβία...

Αυτή είναι μια πράξη εσχάτης προδοσίας" δήλωσε ο Μίλαν Κνέζεβιτς, ένας από τους ηγέτες του FD. Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης μια σημαία του ΝΑΤΟ και φώναζαν συνθήματα κατά των βουλευτών που μπήκαν στο κτίριο του κοινοβουλίου, αποκαλώντας τους "κλέφτες", "προδότες" και "δολοφόνους".

Το FD ζητά επίμονα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία.

Ο Κνέζεβιτς και άλλο ένα ηγετικό στέλεχος του FD, ο Άντριγια Μάντιτς, κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος που αποτράπηκε ανήμερα των βουλευτικών εκλογών στο Μαυροβούνιο, τον Οκτώβριο του 2016.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, στην απόφαση της Βουλής να εγκρίνει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία εξέφρασε τη λύπη της δηλώνοντας ότι διατηρεί το δικαίωμα να υιοθετήσει μέτρα που σχετίζονται με την προστασία των συμφερόντων της και της εθνικής της ασφάλειας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "με βαθιά θλίψη διαπιστώνουμε ότι η σημερινή ηγεσία της χώρας και οι δυτικοί προστάτες της, πάραυτα δεν εισάκουσαν την φωνή της λογικής και της σύνεσης".

Παράλληλα επισημαίνει ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να λάβει "τέτοιες αποφάσεις οι οποίες αποσκοπούν στην προάσπιση των συμφερόντων μας και της εθνικής μας ασφάλειας".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.