28/4/17

Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας λόγω YPG

Η Τουρκία πριν από 4 μέρες βομβάρδισε με τα αεροσκάφη της πολεμικής της αεροπορίας θέσεις Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία. Συγκεκριμένα, στις περιοχές του Σιντζάρ (Ιράκ) και Καρατσόκ (Συρία). Από τις αεροπορικές επιθέσεις υπήρξαν δεκάδες νεκρών Κούρδων μεταξύ των οποίων και Πεσμεργκά, δηλαδή Κούρδοι της Αυτόνομης Περιφερειακής Διοίκησης του Μπαρζανί, ο οποίος ως γνωστόν διατηρεί αυτήν την περίοδο σχέσεις φιλίας με την Άγκυρα.
Για την επίθεση αυτή και τα εξ αυτής θύματα διαμαρτυρήθηκαν πρώτοι οι Κούρδοι του YPG, έπειτα οι Αμερικανοί και τέλος, χλιαρά ο Μπαρζανί.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία συνέχισε και για δεύτερη μέρα τους βομβαρδισμούς της, τους οποίους σημειωτέον είχε ήδη καταδικάσει ο Διεθνής Συνασπισμός για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Μάλιστα, είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση, στην οποίαν αναφερόταν ότι δεν είχε ενημερωθεί καταλλήλως η συμμαχία.
Η Τουρκία έσπευσε να πει σε όλους τους τόνους ότι είχαν ενημερωθεί όσοι έπρεπε να ενημερωθούν, αλλά τελικώς αποκαλύφθηκε ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν ζήτησε άδεια από τις ΗΠΑ για την επίθεση, απλώς ενημέρωσε και σε διάστημα μικρότερο της ώρας για το γεγονός ότι η επίθεση επίκειται. Αυτό για τις ΗΠΑ ισοδυναμεί με μη προειδοποίηση.
Χθες, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι έχει «βαθιές ανησυχίες» για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς κατά δυνάμεων του YPG, διότι εκτέθηκαν σε κίνδυνο Αμερικανοί στρατιώτες. Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τον Συνασπισμό στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και να μην προκαλεί ρωγμές στη συμμαχία.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν απάντησε στις αιτιάσεις των ΗΠΑ σήμερα λέγοντας, ότι ρωγμές στο πνεύμα συνεργασίας και συμμαχίας δημιουργούν οι ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν σχέσεις με το PYD, υποστηρίζοντας επίσης ότι η Άγκυρα είναι «σοβαρά ενοχλημένη» από το γεγονός ότι ο Γκιουλέν συντονίζει το δίκτυό του από τις ΗΠΑ. Ο Τούρκος Πρόεδρος κατέληξε λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ να δημιουργηθεί ένας «διάδρομος τρόμου», αναφερόμενος στην ένωση των κουρδικών καντονιών στη βόρεια Συρία.
Οι εξελίξεις αυτές θέτουν σε τροχιά σύγκρουσης την Τουρκία με τις ΗΠΑ λίγες μέρες πριν από την προγραμματισθείσα επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.
Να τονίσουμε παράλληλα, ότι κατά τα φαινόμενα ο Ερντογάν βρίσκεται σε δεινή θέση και έχει καταστεί αιχμάλωτος της δικαστικής υπόθεσης του Ρεζά Ζαράμπ, η οποία αγγίζει τον ίδιο αλλά και μέλη του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος.

 Παναγιώτης Μπαλακτάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.