29/4/17

«Ακυβέρνητο καράβι» η FYROM

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
Το «καράβι» της FYROM πλέει ακυβέρνητο εν μέσω πολιτικής και εθνοτικής φουρτούνας και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται προοπτική εξόδου από την κρίση η οποία κλιμακώθηκε χθες το βράδυ με βίαια επεισόδια και ξυλοδαρμό βουλευτών μέσα στο κοινοβούλιο από οπαδούς του εθνικολαϊκιστή ηγέτη Νίκολα Γκρουέφσκι.
Τα Σκόπια εξελίσσονται ώρα με την ώρα στην πλέον επικίνδυνη εστία έντασης στα Βαλκάνια, με τους πρωταγωνιστές της κρίσης να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και τον διεθνή παράγοντα να μην μπορεί να ανακόψει τον δρόμο προς το απόλυτο χάος και τον εθνοτικό διχασμό.
Η χώρα από τις αρχές Δεκεμβρίου που διεξήχθησαν πρόωρες εκλογές για να εκτονωθεί, υποτίθεται, η κρίση, εξακολουθεί να παραμένει ακυβέρνητη, η οικονομία βυθίζεται, κάθε έννοια συνταγματικής και κοινοβουλευτικής νομιμότητας έχει καταλυθεί, τα πολιτικά πάθη και εθνοτικά μίση έχουν ανέβει στα ύψη και οι πρωταγωνιστές του σκηνικού της έντασης παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Διέξοδος, δεδομένης της φοβερής πόλωσης, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων καταστάσεων είναι ορατός.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στα Σκόπια που φοβούνται το χειρότερο, αν δεν εξευρεθεί άμεσα μια βιώσιμη πολιτική λύση ώστε να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση και κυρίως, αυτή να μην λάβει εθνοτικά χαρακτηριστικά.

Οι μνήμες από το 2001 όταν η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν τον γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο, είναι νωπές.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που υποτίθεται ότι εκ της θέσεώς του είναι ο θεματοφύλακας της συνταγματικής τάξης, συμπεριφέρεται ως παράγων ανωμαλίας αρνούμενος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην συμμαχία της σλαβομακεδονικής Σοσιαλδημοκραταικής Ενωσης και των αλβανικών κομμάτων, όπως θα γινόταν σε χώρες που λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα.

Πίσω από το όλο σκηνικό, ωστόσο, προβάλει η φιγούρα του Νίκολα Γκρουέφσκι που επισείοντας τον κίνδυνο «αλβανοποίησης» του κράτους σε περίπτωση που δεν κυβερνήσει εκείνος και με εργαλείο τον πρόεδρο Ιβάνοφ, προσπαθεί, εκτός των άλλων, να αποφύγει την φυλακή καθώς εκκρεμούν εναντίον του κατηγορίες της ανεξάρτητης εισαγγελίας, για διαφθορά, παρακολουθήσεις πολιτών ακόμα και δολοφονίες.

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Κανείς δεν ξέρει. Η συμμαχία σοσιαλδημοκρατών του Ζόραν Ζαεφ και των αλβανικών κομμάτων μετά την επεισοδιακή, και πάντως κινούμενη στα όρια της νομιμότητας, εκλογή προέδρου της βουλής, προσανατολίζεται να συγκροτήσει και κυβέρνηση, καθώς διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πλην όμως ούτε αυτή θα περιβάλλεται από την αίγλη της συνταγματικότητας, τύποις τουλάχιστον.

Οι ελπίδες τώρα στρέφονται στον αμερικανικό παράγοντα που δείχνει να ενεργοποιείται για την άσκηση πίεσης, με την άφιξη της Δευτέρα στα Σκόπια του Αναπληρωτή Βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Hoyt Brian Yee. Αλλά και πάλι, λίγοι είναι εκείνοι που αισιοδοξούν ως προς το αποτέλεσμά της.
Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Αυτό θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα, γι αυτό η Ελλάδα διέπραξε σφάλμα να φύγει από την γραμμή τού 1992, ήτοι "ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγό του".

    Με διαφόρους ... ατυχείς χειρισμούς, καταλήξαμε στο έκτρωμα τής "Ενδιάμεσης Συμφωνίας", γίναμε συνομιλητές ενός θνησιγενούς μορφώματος και μάλιστα κάποιοι έκαναν το λάθος να ωθούν προς συμφωνία για σύνθετο όνομα, διότι τάχα ο χρόνος κυλούσε εις βάρος μας (!!), ενώ συνέβαινε και συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

    Η Ελλάδα έπασχε πάντα (και) στην εξωτερική πολιτική. Ούτε ψυχραιμία, ούτε στρατηγικός σχεδιασμός, όλα στο γόνατο από τυχάρπαστους, στην λογική τού "Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι τι απέγιναν οι Έλληνες των Σκοπίων;
    Υπάρχουν ή τους καθάρισαν οι γιουκοσλαβοι σε στρατόπεδα εργασίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νοσταλγούμε τους μπουφέδες με τα φοβερά εκείνα κεφτεδάκια της Κυρίας Βασιλάκη, που - λένε - προσέφερε (σε tupper®άκι) στον Κύριο Νίμιτς, στο πέρας κάθε συνομιλίας... «Μάθιου Νίμιτς - Αδαμαντίου Βασιλάκη»... χαχαχα!

    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/10/blog-post_56.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.