27/4/17

Διαψεύδει η Λευκωσία τα περί διακοπής των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ

Η κυπριακή κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά τουρκικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο μετά από παρέμβαση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έδωσαν διαβεβαιώσεις στα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα προχωρήσουν σε οποιάδήποτε βήματα σχετικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε γραπτή του δήλωση αναφέρει τα εξής: «Οι ισχυρισμοί της τουρκικής εφημερίδας "Milliyet" περί δήθεν συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για καθυστέρηση του γεωτρητικού προγράμματος της Total κατά 12 μέρες τον Ιούλιο και μάλιστα με αντάλλαγμα την μη παράνομη είσοδο του "Μπαρμπαρός" στην κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά αγγίζουν και τα όρια της γελοιότητας.
Νωρίτερα, ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στον «Φ» διαψεύδοντας το δημοσίευμα, ανέφερε ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, το διέψευσε σε τ/κ ΜΜΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η τουρκική «Milliyet», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακίντζι επανέλαβε στην πρόσφατη συζήτησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη τις προειδοποιήσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για «την ένταση» που θα δημιουρηγηθεί στη Μεσόγειο εάν η Λευκωσία επιχειρήσει να προχωρήσει σε έρευνες για φυσικό αέριο.
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, ο Ειδικός Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα «παρενέβη και έμαθε ότι οι ηγέτες έδωσαν στον ΟΗΕ "τη διαβεβαίωση ότι δεν θα προχωρήσουν σε κινήσεις σχετικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο μέχρι τις 31 Ιουλίου"».
«Συνεπώς», κατά την «Milliyet» «οι Ελληνοκύπριοι δεν θα ξεκινήσουν νέα γεώτρηση μέχρι τις 31 Ιουλίου και το πλοίο του "Μπαρμπαρός"» δεν θα προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες «στις περιοχές που επιτρέπουν οι Έλληνες», (εννοώντας στα τεμάχια για τα οποία έχει δώσει άδεια η Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες και γεωτρήσεις).
Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.