28/4/17

«Ψυχρός πόλεμος» ενόψει σε Κύπρο και Αιγαίο

Στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Αιγαίο εξάγει η Άγκυρα για άλλη μια φορά την πίεση που δέχεται με κλιμακωτές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και αμφισβητήσεις  της ελληνικότητας νησίδων.
Το σεισμογραφικο σκάφος «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στον κόλπο της Αμμοχώστου μετά από πενθήμερη περιπλάνηση στα ανοιχτά της χερσονήσου της Καρπασίας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ενώ οι διαπραγματευτές προετοιμάζουν τη συνάντηση της προσεχούς Τρίτης, επέλεξε την ευθεία επίθεση προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την αναφορά του στο Ανώτατο Δικαστήριο της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, «καρφώνοντάς τον» σε ένα πολύ προωθημένο παιγνίδι επίρριψης ευθυνών ότι όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές, τόσο απομακρύνεται από τη λύση του Κυπριακού.
Ο Ακιντζί βάζοντας τον Νίκο Αναστασιάδη απέναντι από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επιτιμητικά του υπέδειξε πως δεν έδειξε σεβασμό στις προσπάθειες των δύο κομμάτων για την έγκριση νέας νομοθεσίας προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και τεθεί εκτός ισχύος η προηγούμενη απόφαση της Βουλής, την οποία ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως λανθασμένη.
Αυτή τη φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις και δηλώνει ότι θα είναι παρών στις που έχουν προγραμματιστεί για τις 2, 11 και 17 Μαΐου.
Το ξέσπασμα Ακιντζί σημειώθηκε την ώρα που στα κατεχόμενα προκλήθηκε νέα αναταραχή αφού στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου προέβαινε σε δήλωση ότι το ψευδοκράτος είναι υπερπόντια επαρχία της Τουρκίας.
Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη όπως και κόμματα εισέπραξαν ως προσβλητική τη δήλωση κρατώντας αποστάσεις από τις επιλογές της Άγκυρας. Η δήλωση πληγώνει τους Τ/κ και είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Ακιντζί.
Απώλειες καταγράφονται για τη Λευκωσία με το προσχέδιο της έκθεσης για την Τουρκία αφού «εξαφανίστηκαν» αναφορές στην τουρκική κατοχή και την επιστροφή της Αμμοχώστου. Όσον αφορά την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία «νερώνεται» με παραπομπή τους το 2019. 
Πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.