28/4/17

Καζάνι που βράζει τα Σκόπια: Βίαια επεισόδια και πολιτική αβεβαιότητα

  • Ο επικεφαλής της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζάεφ (στο κέντρο με αίμα στο πρόσωπό του) αποχωρεί από το κοινοβούλιο (φωτ.: EPA / STR)
Μετά την καταιγίδα ήρθε η… επιφανειακή ηρεμία στα Σκόπια, τα οποία τα ξημερώματα έζησαν πρωτοφανείς σκηνές βίας με επεισόδια, χημικά και ξύλο μέσα στο κοινοβούλιο στο οποίο εισέβαλαν οπαδοί του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Συνολικά 100 άτομα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ο Ζόραν Ζάφεν και πολλοί βουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, αλλά και βουλευτές των αλβανικών κομμάτων.

Ο κύκλος βίας πυροδοτήθηκε από την εκλογή του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι στη θέση του προέδρου της Βουλής – μια εκλογή, όμως, που κινείται στα όρια της νομιμότητας.
Οι φανατικοί του Νίκολα Γκρούεφσκι και του VMRO, οι οποίοι παραμένουν στους δρόμους, προσπάθησαν να μην επιτρέψουν τη σύγκληση του κοινοβουλίου, και από εκεί και πέρα ακολούθησαν σκηνές μάχης.
Η πΓΔΜ βρίσκεται εδώ και καιρό σε πολιτική αβεβαιότητα. Το κοινοβούλιο «προσπαθεί» μήνες να συγκροτηθεί σε σώμα. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι απέτυχε να αξιοποιήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης καθώς οι πρώην σύμμαχοί του, τα αλβανικά κόμματα, συντάσσονται με τον Ζόραν Ζάεφ της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.

(Φωτ.: EPA / Maja Zlatecska)
Χθες ο πρόεδρος της πΓΔΜ σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση κάλεσε σε σύσκεψη τους επικεφαλής όλων των κομμάτων. Ωστόσο, πλην του VMRO, είναι αμφίβολο αν θα ανταποκριθεί κάποιος στο κάλεσμα· ο Γκιόργκι Ιβανόφ (που έχει τη στήριξη του Νίκολα Γκρουέφσκι) θεωρείται υπαίτιος για την πολιτική κρίση, και μάλιστα τα αλβανικά κόμματα δεν τον αναγνωρίζουν καν.
Σήμερα στη Βαλέτα θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το βλέμμα και στα Σκόπια. Η Φεντερίκα Μονγκερίνι, αλλά και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, χαρακτήρισαν «θετική εξέλιξη» την εκλογή προέδρου της Βουλής, και υπογράμμισαν την προσδοκία τους να δρομολογηθούν διαδικασίες εξομάλυνσης της κατάστασης.
Τη Δευτέρα αναμένεται στα Σκόπια ο αναπληρωτής βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι.
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που σημειώνει ότι παρακολουθεί την κατάσταση με θλίψη και ανησυχία, αναφέρει ότι η Ελλάδα όποτε της ζητηθεί είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης, «στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, και του σεβασμού της  ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ».

1 σχόλιο:

  1. "Δημοκρατία τῶν Ρωμηῶν τοῦ Βαρδάρη" ...;
    Θύματα τῶν ἀνιστόρητων καί τουρκοκίνητων ψευδῶν τους εἶναι οἱ σλαβόφωνοι τῶν Σκοπίων: http://www.historyofmacedonia.org/PartitionedMacedonia/BalkanWars.html
    Θά εἶναι λάθος τους τώρα, ἄν ἐξακολουθήσουν νά κινοῦνται μέσα στό ἱστορικό ψεῦδος, μέ μιά κίβδηλη ταυτότητα.
    Τό φυσικό γιά ἀθέους εἶναι, προσοχή, νά βυθίζονται σέ κάθε τους δυσκολία, σέ μεγαλύτερο ψεῦδος. Π.χ., νά συμφωνήσουν μέ τούς ἐδῶ ἀθέους, στό ὄνομα " ....Μακεδονία" μέ πρόσχημα τό κατεπεῖγον!
    Ὄχι, δέν εἶναι αὐτό τό κατεπεῖγον. Μόνον ἡ ἐπαναφορά στήν ἀλήθεια, ὅτι εἶναι Σλάβοι Ρωμηοί ἀλλά καί Ἕλληνες Ρωμηοί (κυρίως ἀπό την ἐποχή τοῦ 1949) οἱ σλαβόφωνοι, καί ὅτι εἶναι πρώην Ρωμηοί οἱ Ἀλβανόφωνοι τῶν Σκοπίων. Τούς ἑνώνει ἄρα μόνον καί πράγματι, ὁ ὅρος Ρωμηοί (σλαβόφωνοους καί σκηπειρό-φωνους).
    Μέ περαιτέρω γεωγραφικό προσδιορισμό, λύνεται καί τό πρόβλημα τοῦ όνόματος καί ἡ τουρκοκίνητη ἐπιθετική πολιτική (μέ τήν ἔγκριση τοῦ Τράμπ;) περί μεγάλης Ἀλβανίας, πού θα ἀναφλέξῃ τά Βαλκάνια.
    Μία "Δημοκρατία τῶν Ρωμηῶν τοῦ Βαρδάρη", ἀναγωνρισμένη ἔτσι ἀπό τήν διεθνῆ Κοινότητα, καί ἀλβανόφωνο θά μποροῦσε νά ἔχῃ Πρόεδρο τῆς Βουλῆς, καί μικτή Κυβέρνηση καί εἰρήνη.
    [Μέ μόνα προβλήματα, ἀντιμετωπίσιμα ὅμως πλέον, τήν ταχεία Σκοπιανή ἀντιμετώπιση τῶν ἀκραίων τοῦ ἀλβανικοῦ ἐθνικισμοῦ, καί τήν παράδοση γιά δίκες σέ διεθνῆ δικαστήρια τῶν τζιχαντιστῶν πού εἰσέρχονται ἐξ Ἀλβανίας, ἔτσι ὥστε τούς ὑπόλοιπους θά τούς "χαρῆ" καί θά τούς ἀντιμετωπίσῃ στήν χώρα του ὁ ἄφρων Πρωθυπουργός τῆς σημερινῆς Ἀλβανίας-Μὀλις πού προλαβαίνουν].

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.