29/4/17

Συμβούλιο της Ευρώπης: Καθαίρεση του προέδρου της PACE λόγω συνάντησής του με Άσαντ

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από τον πρόεδρό της, τον Ισπανό Πέδρο Αγκραμούτ, και να του αφαιρέσει τα προνόμια που απολαμβάνει λόγω της θέσης αυτής, μετά τη συνάντησή του με τον Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό.
Ο Αγκραμούτ, που είχε εκλεγεί πρόεδρος της PACE τον Ιανουάριο του 2016, παραμένει κατά τον νόμο πρόεδρος έως τη λήξη της θητείας του τον Δεκέμβριο , καθώς «αρνείται να παραιτηθεί» και η Συνέλευση δεν έχει την εξουσία να τον αποπέμψει.
Ωστόσο δεν θα μπορεί πλέον να παρουσιάζεται ως πρόεδρος της PACE στα επίσημα ταξίδιά του ή στις δημόσιες δηλώσεις του, αποφάσισε το Γραφείο της Συνέλευσης όπου συμμετέχουν οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων, θεματικών επιτροπών και των 20 αντιπροέδρων.

Ο Αγκραμούτ, που δεν έχει εμφανιστεί στο ημικύκλιο της Συνέλευσης στο Στρασβούργο από την περασμένη Τρίτη, δεν έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του γραφείου.

Αυτό το μέτρο ήταν απαραίτητο γιατί «οι κανόνες και οι αρχές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης είναι πιο σημαντικοί από ορισμένα μέλη όποια κι αν είναι, και η ακεραιότητα της Συνέλευσής μας πρέπει να διατηρηθεί», εξήγησε ένας από τους αντιπροέδρους της PACE, ο βρετανός Ρότζερ Γκέιλ.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη μακρά ιστορία του θεσμού αυτού, όπου 324 βουλευτές από 47 χώρες της Ευρώπης συναντώνται τέσσερις εβδομάδες τον χρόνο στο Στρασβούργο για να συζητήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προώθηση του κράτους δικαίου και τη μάχη κατά της διαφθοράς.

Κατά την έναρξη της ανοιξιάτικης ολομέλειας της Συνέλευσης, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, βουλευτές επέκριναν τον Αγκραμούτ, συχνά με έντονους όρους, για την επίσκεψή του στη Δαμασκό τον Μάρτιο, με αεροπλάνο που είχε διαθέσει η ρωσική κυβέρνηση, καθώς και για το ότι εμφανίστηκε μαζί με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στη διάρκεια μιας «ακρόασης» την Τρίτη αποκλειστικά αφιερωμένης σε αυτή την πολεμική, ο ισπανός γερουσιαστής, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, χαρακτήρισε το ταξίδι του στη Συρία λάθος επειδή «υποτίμησε την αντίδραση που θα προκαλούσε στους κόλπους της Συνέλευσης αυτή η επίσκεψη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξέι Μεσόφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του πρακτορείου Tass, χαρακτήρισε την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από την επίσκεψη «γλέντι»: «Νομίζω ότι για τον ίδιο τον κ. Αγκραμούτ το ταξίδι ήταν χρήσιμο» και «το γλέντι αυτό το οποίο έγινε στο Στρασβούργο είναι ευθύνη της θορυβώδους μειοψηφίας των βουλευτών της Συνέλευσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Χαρακτηριστικό είναι ότι την εξήγηση έσπευσε να δώσει ο Αγγλος Ρότζερ Γκέιλ (και είναι γνωστό ακόμα και στις γάτες τού Ρεϋκιαβικ και τις αλεπούδες τής Παταγονίας, πόσο μισεί τον Μπασάρ αλ Άσαντ η Αγγλία και πόσο προσπαθεί εδώ και τέσσερα χρόνια να τον "εξουδετερώσει" με κάθε αθέμιτο μέσο). Και δήλωσε ο Άγγλος ότι αυτό έπρεπε να γίνει διότι, λέει,
    «οι κανόνες και οι αρχές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης είναι πιο σημαντικοί από ορισμένα μέλη όποια κι αν είναι, και η ακεραιότητα της Συνέλευσής μας πρέπει να διατηρηθεί».
    Ε! Και ποιός δεν τον πιστεύει. Ενώ αν ο Πέδρο Αγκραμούτ συναντούσε τον σουλτάνο που έχει φυλακίσει και απολύσει τούς μισούς κρατικούς υπαλλήλους τής χώρας του, δεν θα θίγονταν οι αρχές τού Συμβουλίου τής Ευρώπης, αφού και η Θηρεσία πήγε και τού έσφιξε το χέρι πρόσφατα.
    Μάάάλιστα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.