28/4/17

Το ασφαλές λιμάνι...


Όσο υπάρχει το Ευρώ και η Ε.Ε. η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα τους. Προς το συμφέρον των Ελλήνων είναι επίσης η υιοθέτηση του αποτελεσματικότερου, διαφανέστερου και δημοκρατικότερου τρόπου λειτουργίας των κρατών της Ευρώπης σε σχέση με άλλα υποδείγματα στα Βαλκάνια, την Ασία και την Αφρική.


Κάθε απομάκρυνση της Ελλάδας από το σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. που αντιπροσωπεύει την εγγύτερη και μοναδική δίοδο πρόσδεσης στο λιμάνι των ανεπτυγμένων δυτικών κοινωνιών, εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη της χώρας με την υπόσταση που έχει σήμερα... 

Η Ελλάδα το 1920 είχε 6 εκατ. πληθυσμό και η Τουρκία είχε περί τα 13 εκατ. Το 1950 η Ελλάδα είχε περί 7,5 εκατ. και η Τουρκία περί τα 21 εκατ. Το 2010 η Ελλάδα είχε περί τα 11 εκατ. και η Τουρκία περί τα 72 εκατ. Το 2050 υπολογίζεται η Ελλάδα να έχει περί 9,7 εκατ. και η Τουρκία περί τα 95 εκατ. 

Μια αναλογία 1 προς 2 πριν από ένα αιώνα σε τριάντα χρόνια θα έχει διαμορφωθεί σε μια αναλογία 1 προς 10, με την Τουρκία να έχει νεαρότερο και άρα δυναμικότερο πληθυσμό. Σήμερα η Τουρκία έχει ΑΕΠ περί τα 770 δισ. δολάρια και η Ελλάδα κάτι λιγότερο από 200 δισ. δολάρια. Το 2050 η Τουρκία θα έχει ΑΕΠ περί τα 5 τρισ. και υπολογίζεται πως θα είναι η 14η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Σήμερα η Τουρκία ξοδεύει για την άμυνά της το 2% του ΑΕΠ και αυτό αντιστοιχεί με 16 δισ. δολάρια. Η Ελλάδα με 2,6% ξοδεύει περί τα 5 δισ. δολ. Περί το 2050 η Τουρκία με 2% θα ξοδεύει περί τα 100 δισ. δολάρια σε αμυντικό εξοπλισμό, κάτι λιγότερο από αυτά που ξοδεύει η Κίνα σήμερα που λογίζεται η δεύτερη ισχυρότερη υπερδύναμη. Η Ελλάδα από μόνη της λόγω πληθυσμιακού  και ανάλογου οικονομικού μεγέθους δεν έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει αυτές τις εξελίξεις. 

Αν δεν θέλει να καταντήσει ξανά επαρχία κάποιας οθωμανικής διοίκησης με ναργιλέδες και μαντίλες η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε τα  σύνορά της  να γίνουν σύνορα της Ε.Ε. και να εύχεται να μην διαλυθεί η Ε.Ε. 

Η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. έχουν δομικά  λάθη και αδυναμίες. Κυρίως όμως έχουν λαούς που μοιάζουν ανόμοιοι μεταξύ τους. Αυτό ισχύει όσο συγκρίνει κάποιος Γερμανούς ή Ολλανδούς με Έλληνες ή Πορτογάλους. 

Αν συγκρίνει όλους τους παραπάνω με Τούρκους, Άραβες, Κινέζους ή Ινδούς είναι προφανές πως τους Ευρωπαίους τους ενώνουν πιο πολλά απ’ όσα τους χωρίζουν. Από τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, τη θέση που έχουν οι γυναίκες στην κοινωνία και την εργασία μέχρι τον τρόπο που μαγειρεύουμε, προσευχόμαστε και πολλά άλλα... 

Υπάρχουν συμφέροντα που επενδύουν στη διάλυση της Ε.Ε. και της ευρωζώνης ή την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ και την Ε.Ε. 

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα θα προτιμούσαν μια Ευρώπη διασπασμένη σε  μικρότερες χώρες και πολλά διαφορετικά νομίσματα, παρά μια ενιαία πολιτική και οικονομική οντότητα 450 εκατ. ανθρώπων. Με άλλους όρους θα συναλλάσσονταν στην πρώτη περίπτωση, με άλλους στην δεύτερη. Το ίδιο ονειρεύονται εσχάτως και οι Βρετανοί. Νοσταλγούν την εποχή του Ερρίκου του Η΄ και της κόρης του της Ελισάβετ της Α΄ όταν χειραγωγούσαν με ανάλογες συμμαχίες την πολυδιασπασμένη Ευρώπη και κυριαρχούσαν. 

Αν αντέξει η Ε.Ε. αυτήν την κρίσιμη περίοδο το Η.Β. θα επιστρέψει στους κόλπους της και αυτό θα είναι προς όφελος όλων. Χωρίς το φιλελεύθερο πνεύμα των Άγγλων η Ευρώπη ασφυκτικά από τη ροπή των Γερμανών στον κρατικό απολυταρχισμό και των Γάλλων στον αυτοκρατορικό σοσιαλισμό. 

Κώστας Στούπας - Capital

5 σχόλια:

  1. διαβάζοντας το άρθρο ένα έχω να πω !! Η Τουρκιά τα πάει μια χαρά και σε λιγα χρόνια θα κόβει και θα ράβει !!!! και η Ευρώπη δεν θέλει ούτε τον εαυτό της, κατά συνέπεια πάμε κατά διαόλου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα παραπανω κ. Στουπα, θα ισχυσουν Με μια προυποθεση. Να υπαρχει Τουρκια στο μελλον, κατι το οποιο δεν ειναι καθολου πιθανο. Σιγα μην αφησουν οι μεγαλες δυναμεις εναν τρελο σουλτανο, να τους δημιουργει προβληματα. Οταν ολη η Μ. Ανατολη χωριστη σε κομματια για να ελεγχεται καλυτερα, δεν υπαρχει περιπτωση να παραμεινει το μεγαλυτερο προβλημα, που λεγεται Τουρκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μας την πέσουν οι τούρκοι με πόλεμο (δεν μιλάω για επεισόδιο) θα πρέπει να κάνουν γενική επιστράτευση οπλίζοντας αυτούς που τώρα τρέχουν να αφοπλίσουν. Κούρδους, Αραβες κλπ.
      Μόνο να φανταστεί κάποιος τι θα γίνει εάν επιστρατευτούν και οπλιστούν καμια 15αριά εκ. Κούρδοι...

      Διαγραφή
  3. Ο αρθρογράφος πρέπει να είναι μαθηματικός που έχει βάλει κάτω νούμερα και κάνει αριθμητικές πράξεις.
    Θα μου πείτε, ο αρχισυντάκτης του, δεν του πέταξε το άρθρο στη μούρη;
    Οχι, διότι λυτοί και δεμένοι έχουν βαλθεί να φοβίσουν τους Ελληνες με τον εξ Ανατολής κίνδυνο ώστε να μην την ψάχνει διαφορεικά. Και "διαφορετικά" σημαίνει ανατροπή τους!
    Καμία κουβέντα λοιπόν για το ότι αυτοί που γεννούν πολλά παιδιά (5-6) είναι οι Κούρδοι και όχι οι τούρκοι οι οποίοι με το ζόρι κάνουν δύο και που αυτοί (οι Κούρδοι) σε λίγο θα καταλάβουν την Τουρκία μετατρέποντας τους εκ Μογγολίας σε μια μικρή μειονότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Στούπα τα είπες όλα μόνος σου...
    Ακριβώς, η Ελλάδα καταστρέφεται ακολουθώντας τη συνταγή ευρώ και ΕΕ.
    Το ερώτημα είναι αν συνεχίζοντας έτσι, ο ασθενής θα πεθάνει λίγο η πολύ....
    Λίγο άκυρο δεν είναι το επιχείρημα;
    Άλλη μια εισήγηση πολυπαιγμένων, φοβικών και ανεδαφικών επιχειρημάτων, που κατά την ταπεινή μου άποψη δεν έχ ει τίποτα να προσφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.