27/4/17

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στοχοποιεί τον Καμμένο που λέει ότι το Αγαθονήσι είναι ελληνικό - Η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ δεν μιλά για ελληνικό Αγαθονήσι

Υποστηρίζει ότι η διαφωνία της Άγκυρας έχει ήδη εξηγηθεί, κάνει λόγο «για διαύλο επικοινωνίας για να λυθούν τα θέματα του Αιγαίου» και ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει λόγο σε αυτά 

Ούτε βήμα πίσω από την προκλητική ρητορική τόσο σχετικά με το Αγαθονήσι όσο και κατά του Πάνου Καμμένου όπως εκφράστηκε δια στόματος του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ δεν κάνει η Άγκυρα όπως προκύπτει από ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ακολούθησε την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

«Η Τουρκία πάντα σεβόταν το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο υπάρχει ένας αριθμός προβλημάτων με την Ελλάδα για το Αιγαίου που τα έχουμε ήδη εξηγήσει» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Άγκυρας.
Ζητάει, μάλιστα, και τα... ρέστα από την Αθήνα για την καταγγελία «στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ της συνεχιζόμενης αναθεωρητικής και επικίνδυνης συμπεριφοράς της Τουρκίας» μετά τις δηλώσεις Τσελίκ λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να έχει να πει τίποτα για το θέμα γιατί «υπάρχει ένα κανάλι διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες προκειμένου να επιλυθούν τα θέματα του Αιγαίου».

Παράλληλα χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Καμμένου για την ελληνικότητα του Αγαθονησίου υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να μπει ένα τέλος».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Οι απόψεις μας σχετικά με τις δηλώσεις και τη στάση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας που απειλούν την ειρήνη και την ηρεμία στο Αιγαίο έχουν εκφραστεί παλαιότερα και αρκετές φορές.

Η Τουρκία πάντοτε βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, το οποίο σέβεται. Από την άλλη, όπως άλλωστε έχουμε δηλώσει και προηγουμένως, υπάρχουν μια σειρά προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και ημών στη θάλασσα του Αιγαίου που συνδέονται το ένα με το άλλο.

Η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίλυση των εν λόγω προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο και μέσω της ειρηνικής οδού. Στο πλαίσιο αυτό, είναι διαθέσιμοι και οι δίαυλοι διαλόγου που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου.

Με καταγεγραμμένη τη θέση της Ελλάδας για εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δεν θα πρέπει να έχει κανείς να πει κάτι σε αυτό το θέμα.

Επομένως, είναι απαράδεκτες οι κινήσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας προς την κατεύθυνση της διάλυσης των προσπαθειών μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση της καλής γειτονίας, των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να δοθούν τέλος σε αυτές τις ενέργειες».




Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ως απάντηση της ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία αναφέρονταν τα εξής:

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα.

Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας.

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πρώτο Θέμα

3 σχόλια:

  1. Η εθνική μας στρατηγική ήταν και είναι: «Δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα».
    Κατά τη γνώμη μου το «Δεν διεκδικούμε τίποτα» οδηγεί στο «ξεχνάμε εύκολα». Και το «ξεχνάμε εύκολα» οδηγεί στο «παραχωρούμε σιγά σιγά».
    Όμως το «παραχωρούμε σιγά σιγά» θα μας οδηγήσει σύντομα σε σοβαρή κρίση, ακόμη και σε εμπόλεμη σύγκρουση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από που προκύπτει ότι η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ δεν μιλά για το Αγαθονήσι ;

    Μιλάει και σαφέστατα μάλιστα, όχι ειδικά για το Αγαθονήσι (θα ήταν λάθος) αλλά για το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας, χαρακτηρίζοντας "προκλητικές (τις Τούρκικες) δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων".

    Δηλαδή τι ακριβώς έπρεπε να γράψει και δεν το έκανε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, πότε βγήκε και σε απάντηση ποιων δηλώσεων? Μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ για το καθεστώς του Αγαθονησίου. Άρα δεν μιλάει για το Αγαθονήσι, πιθανά αναφέρεται στα νησιά του Πάσχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.