28/4/17

Τα Βαλκάνια... φλέγονται - Έπεσε η κυβέρνηση στην Κροατία

  • Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς
Σε αγωνιώδες διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς και ηγέτης του βασικού κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, Croatian Democratic Union (HDZ), ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης τη διάλυση της κυβέρνησής του.
Όλα ξεκίνησαν όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Ζντράβκο Μάριτς, λόγω των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών που προωθεί σε όλα τα επίπεδα.
Κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, οι τρεις από τους τέσσερις υπουργούς που προέρχονται από το κόμμα Most, το μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση περί στήριξης του υπουργού Οικονομικών.
Επιπλέον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιβάν Κόβατς, που προέρχεται από το ίδιο κόμμα, δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση.
Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς  ανακοίνωσε ότι θα παύσει τους τρεις υπουργούς που διαχώρισαν τη θέση τους και στη συνέχεια το Most αποσύρθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, με συνέπεια να χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
Η διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού είναι το αποτέλεσμα της διχογνωμίας και της έντασης που δημιουργήθηκε μεταξύ των εταίρων με αφορμή τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις. Η Κροατία παραμένει σε ύφεση για αρκετά χρόνια, λόγω της κρίσης χρέους.
Αυτή είναι η δεύτερη κυβέρνηση του HDZ-Most που καταρρέει από τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου 2015. Η πτώση της κυβέρνησης βυθίζει τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια, σε μία περίοδο που οι εντάσεις στην περιοχή των Βαλκανίων είναι ανησυχητικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.