29/4/17

Ο «γόρδιος δεσμός» των σχέσεων Τουρκίας - Μπαρζανί - ΗΠΑ

Του Σάββα Καλεντερίδη

Τις πρώτες πρωινές ώρες (και συγκεκριμένα στις 02:00) της 25ης Απριλίου 2017, 25 αεροσκάφη τύπου F-16 της 171ης και της 181ης Μοίρας πραγματοποίησαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε δύο περιοχές του βόρειου Ιράκ και της ΒΑ Συρίας, που ελέγχονται από στρατιωτικά τμήματα φιλικά διακείμενα προς το PKK. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έγιναν στα όρη Σιντζάρ και Καρατσόκ, που βρίσκονται στο Ιράκ και τη Συρία αντίστοιχα, δηλαδή σε έδαφος δύο γειτονικών χωρών, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία άδεια διεθνούς οργανισμού και ενώ είναι σε εξέλιξη η αντιτρομοκρατική επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ, των Κούρδων που χτυπήθηκαν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς!
Οι επιχειρήσεις αυτές, με κορυφαία αυτήν εναντίον της οιονεί πρωτεύουσας του ΙΚ, της Ράκας, γίνονται σε στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών του συνασπισμού που μάχεται εναντίον του ΙΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν περίπου είκοσι Κούρδοι, στελέχη πολιτικών κομμάτων και στρατιωτικών τμημάτων που πρόσκεινται φιλικά στο PKK, και έξι πεσμεργκά της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης του Ιράκ.
Μετά την επίθεση ακολούθησε επίσημη αντίδραση των υπουργείου Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι είναι σε εξέλιξη πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για να πέσει η ένταση και στις δύο περιοχές που βομβαρδίστηκαν. Εκπρόσωπος του υπουργείου, μιλώντας στο NRT, δήλωσε: «Είμαστε ενήμεροι για το γεγονός και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Πραγματοποιούμε επαφές για να μειωθεί η ένταση και στο Σιντάρ του Ιράκ και στο Ντέρικ της Συρίας».
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

5 σχόλια:

  1. Παντως, σε μια ανεξαρτητη χωρα (Συρια), να επιχειρουν δυο ξενα κρατη (ΗΠΑ, Τουρκια) χωρις αδεια, αρα παρανομα, δειχνει τη καταντια της διεθνους εννομης ταξης. Αν σε αυτα, προσθεσουμε και τις βολτες του Barbaros στη Κυπριακη ΑΟΖ, μιλαμε πια για κανονικη πειρατεια. Στα ανοικτα της Σομαλιας, δε νομιζω να γινονται χειροτερα πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η "διεθνής έννομη τάξη" υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Στα ανοικτά τής Σομαλίας γίνονται τα ίδια υπό άλλη μορφή, αλλά πάντα με την ανοχή τής "διεθνούς εννόμου τάξεως". Ή μήπως δεν θα μπορούσε η Διεθνής Κοινότης να εξαφανίσει αυτό το φαινόμενο, που θυμίζει παλιότερες εποχές; Γιατί δεν το κάνει, εκτός κι αν πλήττεται κάποιος απ' αυτήν;

      Διαγραφή
    2. Τα κατεστημένα εχουν υπομονη με την δημοκρατια μονον όταν δινει τα αποτελέσματα που τους αρεσουν.
      Ως ηττημενα δεν την αντεχουν.

      Διαγραφή
  2. Το χειρότερο, γίνεται στα μυαλά των κυβερνώντων την Ανθρωπότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπλίτσκριγκ αλά τούρκα... in the heat of the night... χαχαχα!

    Αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς, ο σουλτανοπρόεδρος, επηρεασμένος - προφανώς - από την... «Νέα Σελήνη» aka "Yeni Ay", καψούρης γαρ με την Sıla Gençoğlu (sorry ΑΕΚάρα Σάββα Γκέντσογλου), έκανε και την ακόλουθη απειλή, απειλώντας τους Κούρδους Συρίας και Ιράκ:

    «Γνωρίζουμε τι να κάνουμε την κατάλληλη στιγμή. Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά, στη μέση της νύχτας...»

    Αυτοί, με χιούμορ σχολίασαν (στα Social Media, πριν τα «φιμώσει» και πάλι ο Κύριος Ερδογάνης), απαντώντας με την γνωστή τούρκικη παροιμία: "yağ yiyin ve akşam gel" δλδ «φάε λάδι και έλα βράδυ»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.