30/4/17

Μια και εχουμε εργατική Πρωτομαγιά αυριο...

...ας δούμε λίγο πιο προσεκτικά κάποια συγκριτικά στοιχεία στη φορολογία της εργασίας (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς αυτή επηρεάζει καθοριστικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων κάθε χώρας στις διεθνείς αγορές.
Μεταξυ δυο εργαζομένων που αμείβονται με €20.765 καθαρά το χρόνο (:12=€1730/μήνα) στην Ελλάδα και την Κύπρο, το 45% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης πηγαίνει στην τσέπη του ελληνικού κράτους ενώ μόλις το 14% στην τσέπη του κυπριακού. Ο ίδιος εργαζόμενος κοστίζει δηλαδή ~€24.000 στην κυπριακή επιχείρηση και ~€37.500 στην ελληνική. Παραδόξως, οι υπηρεσίες που λαμβάνει ο εργαζόμενος ως ανταπόδοση αυτής της φορολόγησης από το κάθε κράτος είναι σημαντικά καλύτερες στην Κύπρο από ότι στην Ελλάδα.
Εσεις λοιπόν τι θα διαλέγατε αν είχατε να επιλέξετε; Ποια από τις δυο χώρες προασπίζεται πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας συνολικότερα;
Η αλλαγή στην φορολογία της εργασίας είναι η σημαντικότερη προτεραιότητα για την αναστροφή του brain drain, τη στήριξη της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος και τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Κι όμως κανείς δε φαίνεται να συγκινείται τόσο σε επίπεδο Θεσμών όσο και κυβέρνησης... αυτά και καλή Πρωτομαγιά!

5 σχόλια:

  1. και ποιος θα πληρώσει τα χρέη και τα μνημόνια ? τη μας λεες τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα παλιά βιβλία ηθικής έγραφαν: έχεις χρέος προς τους γονείς σου, το δάσκαλο σου, την χώρα σου. Δεν έγραφαν τίποτα για δικαιώματα.
    Το χρέος προς ΚΡΆΤΗ δεν κουρεύεται-διαγράφεται, οι επιλογές είναι μνημόνιο ή πόλεμος. Και ο πόλεμος θα έρθει όταν πέσουμε σε ακυβερνησία ή "πολιτική ανωμαλία"(όπως λένε οι προφητείες).
    Οπότε:
    α) Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στο 2006, η χρονιά του υπερκαταναλωτισμού - υπερδανεισμού.
    β) Το πρόβλημα του χρέους λύνεται μόνο με Θαύμα!!! στην κυριολεξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς φίλε μου ούτε με θαύμα λύνεται , όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν θα ναι μάταιες , η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ενα μεγάλο κούρεμα , πράγμα όμως που δεν θα το δεχτούν η γερμανοί ποτε δεν είναι χαζοί να το δεχτούν , αλλά και να γίνη κούρεμα πάλι έχουμε πρόβλημα , ποτε στα χρονικά χώρα μετα απο κούρεμα δεν βγήκε στης αγορές η να προχώρησει σε ανάπτυξη , ακόμα και έτσι θα χρειαστούν πολλά πολλά χρόνια για δούμε ανάπτυξη , και εν το μεταξύ τα λουκέτα θα έρχονται βροχή , κατάρα σε ολους τους εδώ που μας έφεραν

      Διαγραφή
  3. η περιμένεις να στα χαρίσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να γίνει αλλαγή στην φορολογία της εργασίας πρέπει όχι μόνο να απομακρυνθούν οι αριστεροί από την αριστερά αλλά και από την δεξιά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.