30/4/17

Σε πολιτική ομηρεία παραμένει η ΠΓΔΜ

REUTERS/OGNEN TEOFILOVSKI
Η γειτονική χώρα βρίσκεται σε ακυβερνησία από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν διεξήχθησαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές (φωτ. αρχείου)
Στην ΠΓΔΜ αναμένεται να αφιχθεί σήμερα ο αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, προκειμένου να συμβάλει στην εκτόνωση της πολιτικής κρίσης, η οποία κορυφώθηκε την Πέμπτη με την εισβολή εθνικιστών διαδηλωτών στο κτήριο της Βουλής. 
Οι εμπλεκόμενες πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους και επομένως, η άσκηση αμερικανικής πίεσης για αμοιβαίες υποχωρήσεις θεωρείται δεδομένη.
Μέχρι στιγμής, οι διεθνείς εκκλήσεις για συναίνεση και τήρηση της νομιμότητας έχουν πέσει στο κενό, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι την ίδια κατάληξη θα έχει και η αμερικανική παρέμβαση.
Η γειτονική χώρα βρίσκεται σε ακυβερνησία από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν διεξήχθησαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Το εθνικιστικό κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι (VMRO-DPMNE), παρότι διατήρησε τα πρωτεία, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των βουλευτικών εδράνων. Ως εκ τούτου, αξιώνει την προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών.
Από την πλευρά του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέγραψε σημαντική ενίσχυση των ποσοστών του, προτίθεται να σχηματίσει κυβέρνηση, με τη στήριξη και τη συμμετοχή των τριών κομμάτων της αλβανικής μειονότητας.
Ωστόσο, η πρόθεση της αντιπολίτευσης να εντάξει στο κυβερνητικό κάδρο τα αλβανικά κόμματα, έχει πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων στους κόλπους του εθνικιστικού κόμματος του πρώην πρωθυπουργού, Γκρουέφσκι.
Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο πρόεδρος Ιβάνοφ αρνείται σταθερά να δώσει εντολή σχηματισμού στον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία -κατά τον ίδιο- θα απειλούσε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.