17/7/09

Τουρκία- Τούρκοι γλύπτες κατασκευάζουν γλυπτό του Έκτορα στο δήμο Ιντέπε

Τούρκοι γλύπτες, εδώ και περίπου δέκα ημέρες, έχουν ξεκινήσει την κατασκευή ενός γλυπτού που θα απεικονίζει ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του Τρωικού Πολέμου, τον Έκτορα και θα τοποθετηθεί στο δήμο Ιντέπε της περιφέρειας Τσανάκαλε, κοντά στην αρχαία Τροία.
Σύμφωνα με το δήμαρχο του Ιντέπε, Αλαντίν Οζκιουρνάρ, το γλυπτό θα είναι έτοιμο σ' έναν μήνα και θα τοποθετηθεί σε σημείο που θα είναι ορατό απ' όσους διασχίζουν τον αυτοκινητόδρομο Σμύρνη- Τσανάκαλε.
Το μαρμάρινο γλυπτό θα έχει ύψος τριών μέτρων και θα είναι τοποθετημένο πάνω σε μια βάση δύο μέτρων.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Έκτορας ήταν πρίγκιπας της Τροίας κι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της ομηρικής Ιλιάδας. Ήταν γιος του Πριάμου και της Εκάβης και αρχηγός των Τρώων και των συμμάχων τους στον Τρωικό Πόλεμο. Γυναίκα του ήταν η Ανδρομάχη, με την οποία απέκτησε ένα γιο.
Τον Έκτορα σκότωσε ο Αχιλλέας, εκδικούμενος για το θάνατο του φίλου του Πάτροκλου, τον οποίο και είχε σκοτώσει προηγουμένως ο Έκτορας.
omogeneia.ana-mpa.gr

21 σχόλια:

  1. πολυ συντομα θα μας πουν οτι ο Αχιλευς ηταν τουρκος και το ονομα του προερχεται απο το Αλ-χασαν....α ρε γελια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aυτοί θέλουν να αναδείξουν το Ελληνικό Δυτικό καλό τους πρόσωπό κι εμείς σκιζόμαστε να αποδείξουμε ότι είμαστε πιο Τούρκοι κι απ' τους Τούρκους πιο Άραβες κι απ' τους Άραβες πιο ανατολίτες κι απ' τους ανατολίτες. Ciftetel, Bozuk, mane, Karagyoz και σφάξε με αγά μου ν' αγιάζω...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. E, και τι να κάνουμε, βρε παιδιά; Μπορούμε να κυνηγούμε τον καθένα που θέλει να οικειοποιηθεί την ιστορία μας; Τιμή μας περιποιεί, στο κάτω-κάτω της γραφής.
    Αν όμως το κάνει με σκοπούς πονηρούς, η Ελλάδα οφείλει να γίνει κράτος με ισχυρές ΕΔ, ικανές να προστατεύσουν την εδαφική της ακεραιότητα, να εμπνέουν σεβασμό και φόβο, όπου πρέπει, κι απ' εκεί κι έπειτα αφήστε τους να κάνουν τους ... Μεγαλεξάνδρους. Ξέρετε στο Δαφνί πόσοι κάνουν τον Μ. Ναπολέοντα; Δεν νομίζω ότι οι Γάλλοι ανησυχούν γι αυτό!!! :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτο που προσπαθει να κανει η τουρκια ειναι να δειξει οτι σεβεται ολους τους αξιολογους πολιτισμους που αναπτυχθηκαν στα γεωγραφικα της ορια (θυμιζω και την τριηρη που εστειλε στη μασαλια και θα περιπλευσει την ευρωπη και νομιζω μεσω ρηνου καναλιων και δουναβη θα καταληξει στην Κωνσταντινουπολη).

    και ομως, θα τονιζει ολοι οι προυπαρχοντες πολιτισμοι συμπεριλαμανομενων και του βυζνατιου τελικα υποταχθηκαν στη δυναμης της τουρκων

    επισης θα προσπαθησουν να δειξουν και οτι και η Ελλαδα το μονο που κανει ειναι να αναδικνυει πολιτισμους που αναπττυχθηκαν στο δικο της γεωγραφικο χωρο

    και μαλιστα δε το κανει τοσο καλα οσο η τουρκια

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να φτιάξουν δύο, όχι ένα άγαλμα.
    Και το δεύτερο να το στείλουν στους Ουιγούρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητε nativist,δεν νομιζω να εισαι τοσο αφελης ωστε να διερωτασε αν οι τουρκοι εχουν πονηρους σκοπους κανοντας τετοιες ενεργειες.Οσο αφορα τον ανωνυμο 1.43 που λεει οτι η τουρκια το κανει για να δειξει οτι σεβεται τους πολιτισμους αλλων λαων,εκπλησσομαι και ανησυχω αν γνωριζει ελαχιστη ιστορια για τον 'σεβασμο' των τουρκων στους αλλους πολιτισμους.Ακομα και η χαμογελαστη θα ετριβε τα χερια της διαβαζοντας τετοια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν μεγάλη δύναμη.

    Όσον αφορά την τρίηρη, θυμηθείτε την δική μας τριήρη και πως δεν την άφησαν οι Τούρκοι να περάσει από τα Στενά για να ταξιδέψει στην μυθική Κολχίδα, καθώς και αργότερα πως ο Ρέστης απέσυρε την χορηγία του και η τρίηρης μας γύρισε πίσω!

    Μην έχετε αυταπάτες, χρειαζόμαστε νέους Έλληνες, σοβαρούς και δυναμικούς ηγέτες.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Για φανταστείτε λίγο τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Μεϊμαράκη ΥΠΕΘΑ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγγνώμη για το άσχετον της παρεμβασης μου, αλλα γνωριζει κάποιος πατριώτης κάτι σχετικό με το παρακάτω blog;
    http://drgvichia.blogspot.com/
    Κατα την άποψη μου πρόκειται για "υψηλής πιστότητος" προπαγάνδα που δεν πρεπει να μεινει αναπάντητη.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τροες δεν ηταν Χεταιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. O PROTOS EMFYLIOS POLEMOS TON ELLHNON .KI MI NOMIZETE OTI EINAI DYSKOLO SE 400 XRONIA APO SIMERA H ATHINA MBORI NA EINAI MAYRH YPARXH KI THEORIA MADE IN USE [H MAYRH ATHINA].OLA ARXIZOUN APO KATI MIKRO KI MEGALONOUN.ELLHNES XORIS ELLADA NOMADES .ELLADA XORIS ELLHNES PIOS KSERI THA THIKSI .MAYRI ATHINA ,O OMER TOURKOS, OI MADENOSKI KI THESALONIKI MIA KAINOURGIA IEROUSALIM OI DOLIKOKEFALOI?OI TRAKES AERA AERA ESKASA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιά όσους θέλουν να μάθουν πως ΄΄βλέπουν΄΄ την ιστορία οι τούρκοι θα βρουν πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο του Σαράντου Καργάκου ΄΄Η Ιστορία από τη σκοπιά των τούρκων΄΄, εκδόσεις Ι. Σιδέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η τουρκία προσπαθεί να αναδειχθεί σαν κληρονόμος και θεματοφύλακας των μεγάλων πολιτισμών της μικράς ασίας, απλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω πως άλλο είναι το νόημα αυτής της ενέργειας και όχι ότι οι Τούρκοι θέλουν να οικειοποιηθούν, συγκεκριμένα, τον ελληνικό πολιτισμό.
    Μάλλον είναι πιο πονηρό :Από όλη την Ιλιάδα, διαλέγουν τη σκηνή με "τον Έκτορα, τον Τρώα , τον ντόπιο, το θύμα αφού το πτώμα του είναι που σέρνεται από τον Αχιλλέα, τον Έλληνα,τον κακό που δεν ήταν από την Τροία".
    Οπότε στο φτωχό μυαλό της πλειοψηφίας των Τούρκων, ίσως και πολλών άλλων άσχετων με την ιστορία της περιοχής και την ελληνική μυθολογία,ξένων επισκεπτών, αυτή η σκηνή δείχνει ότι "οι Έλληνες είναι οι κακοί και οι ξένοι,ενώ οι Τρώες οι καλοί και οι ντόπιοι,τα αρχαία μνημεία της Μικράς Ασίας δεν είναι ελληνικά αλλά των...αρχαίων πολιτισμών της Ανατολίας" και μπλα μπλα μπλα οι γνωστές κεμαλοφασιστικές θεωρίες.
    Το ότι ο Έκτορας είχε προηγουμένως σκοτώσει τον Πάτροκλο κι ότι οι Αχαιοί πήγαν στην Τροία εξαιτίας της αρπαγής της Ελένης (δηλ.υπήρχε κάποια αφορμή που στη μυθολογία εμφανίζεται ως γυναίκα αλλά στην ιστορία θα ήταν κάτι άλλο) είναι στοιχεία που αποσιωπούνται κι έτσι ο στόχος των Τούρκων θα επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό.

    Πάντως αν η Αθήνα δεν είχε απελευθερωθεί ποτέ, σήμερα οι Τούρκοι θα παρουσίαζαν τον Παρθενώνα ...ως λαμπρό δείγμα αρχιτεκτονικής του Χετταιϊκού πολιτισμού! Οι Χετταίοι είναι το φετίχ τους, και προσφάτως και η Κυβέλη, καθώς αυτή ήταν θεότητα φρυγική που εισήχθη στους Έλληνες και τους Ρωμαίους.Οπότε σου λένε αφού δεν ήταν καθαρά ελληνική ή ρωμαϊκή κι αφού ήταν από κάποιο μέρος της Μικράς Ασίας, εμείς με το κεμαλοφασιστικό σκεπτικό μας, μια χαρά μπορούμε να την οικειοποιηθούμε (Κυβέλη ονόμασαν και την ...περιβόητη τριήρη με την τουρκική σημαία!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κι εμείς θεματοφύλακες των carik (τσαρούχι), fustanella, funda (φούντα), fes (φέσι)...ξέρω ξέρω...θα σπεύσετε να μου πείτε ότι είναι...Ελληνικά, αλλά αν είναι έτσι γιατί δεν έχουν ελληνικές ονομασίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είναι γεγονός πάντως ότι ο Όμηρος στην Ιλιάδα παρουσιάζεο τον Έκτορα και όχι τον Αχιλλέα ως τον ιδανικό ήρωα!γενικά είναι αρκετά αντικειμενικός στην κρίση του,δεν μεροληπτεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμε 18 Ιούλιος 2009 11:52 πμ ,
    και πολλοί Έλληνες δεν έχουμε ελληνικά επίθετα,αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είμαστε Έλληνες!Η τουρκοφωνία και η ύπαρξη "γλωσσών" που στην ουσία ήταν μείγμα πολλών γλωσσών, ήταν πολύ συνηθισμένα φαινόμενα την εποχή της τουρκοκρατίας(για 5 αιώνες δηλ.) λόγω της έλλειψης ελληνικών σχολείων.Αυτό που διέκρινε τους Έλληνες από τους Τούρκους ήταν η θρησκεία, όχι η γλώσσα.

    Όσο για τις λέξεις που αναφέρεις,μόνο η λέξη τσαρούχι είναι τουρκικής προέλευσης (κι αυτό ίσως και όχι, καθώς τα τουρκικά έχουν πολύ λίγες λέξεις,η συντριπτική πλειοψηφία είναι αραβικά,περσικά,ελληνικά και μετά το 1923 και γαλλικά).Παρολαυτά στο λεξικό του Τριανταφυλλίδη το αναφέρει ως τουρκικό, σου παραθέτω και την ετυμολογία των υπολοίπων, από το ίδιο λεξικό , έτσι για να μαθαίνουμε :

    τσαρούχι
    [μσν. τσαρούχιν < παλιά τουρκ. γλ., σύγκρ. τουρκ. çarιk]

    φουστανέλλα
    [ιταλ. *fustanella υποκορ. του fustana (δες στο φουστάνι, ιταλ. -ella, υποκορ. επίθημα) ή μσνλατ. fustanella < fustaneum]

    [μσν. φουστάνι < βεν. αρσ. fustagno `ρούχο από χοντρό, φτηνό ύφασμα΄, πληθ. fustagni που θεωρήθηκε ουδ. εν. < μσνλατ. fustaneum μτφρδ. του ελνστ. ξύλινον `βαμβακερό΄]

    φούντα
    [ελνστ. φοῦνδα (προφ. [nd] ) < λατ. funda `σφεντόνα, δίχτυ΄· φούντ(α) -ίτσα]

    φέσι
    [τουρκ. fes -ι από το όν. της πόλης Fez του Μαρόκου, όπου κατασκευαζόταν]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Sapphire, το θέμα είναι τι σκοπούς έχουν οι Τούρκοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βεβαιότατα Έλληνες είναι όσοι δεν έχουν Ελληνικά ονόματα, Ελληνότατοι πέρα από κάθε αμφιβολία. Καποια στιγμή οι πρόγονοί τους/μας μέσα από ανώμαλες καταστάσεις για τον Ελληνισμό γενικά και για τον κάθε έναν προσωπικά προ-προ-προ-πάππο μας ήρθε η στιγμή είτε κάτω από το σπαθί είτε κάτω από συνθήκες άλλες αντίξοες να εκτουρκίσει το όνομά του για να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του. Φαντάζομαι το έκανε με πόνο ψυχής και εν πάση περιπτώσει αυτές οι καταστάσεις δεν είναι από τις ωραιότερες της Ελληνοσύνης. Τώρα που με κόπο και με μόχθο πετάξαμε την 400χρονη νύχτα από πάνω μας και ξέρουμε ότι τα τουρκικα ονόματά μας είναι προϊόντα μεγάλης οδύνης κάποιων εποχών γιατί δεν σπεύδουμε να τα πετάξουμε από πάνω μας τιμώντας και την μνήμη των παππούδων μας που αλλοιώς τους έλεγαν και με το σπαθί στο σβέρκο και δάκρυα στα μάτια τους το άλλαξαν; Για φέρτε υποθετικά στο νου σας μια σκηνή όπου έρχεται η κρίσιμη στιγμή της αλλαγής του ονόματος του παππού σας. Στην λάϊτ εκδοχή έχει αποδυναμωθεί και μειωθεί τόσο πολύ το Ελληνικό στοιχείο στην περιοχή του που για να ζήσει αναγκάζεται να το αλλάξει από μόνος του ή αποδέχεται μοιραία αυτό το όνομα που του έχουν προσάψει από καιρό βάσει επαγγέλματος ή κάποιας άλλης ιδιαιτερότητας οι τούρκοι στην γλώσσα τους. Την βαρειά εκδοχή, ας μην την αναφέρω καλύτερα, την φανταζόμαστε, μάλλον την ξέρουμε όλοι. Ας το σκεφτούμε λίγο να πετάξουμε τα βάρβαρα κακόηχα ονόματα από πάνω μας που δεν μας τιμούν σαν Ιστορία. Τώρα σχετικά με τα ρούχα και τις ονομασίες τους...εγώ βλέπω τι φόραγαν οι Έλληνες στα αγάλματα στις τοιχογραφίες και στις χριστιανικές εικόνες στις εκκλησίες και αυτά που φόραγαν με αυτά που συζητάμε είναι η μέρα με τη νύχτα. Είμασταν μοντέλα για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και καταλήξαμε τουρκαραπάδες στο ντύσιμο...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΙοΠ ,
    "Τώρα σχετικά με τα ρούχα και τις ονομασίες τους...εγώ βλέπω τι φόραγαν οι Έλληνες στα αγάλματα στις τοιχογραφίες και στις χριστιανικές εικόνες στις εκκλησίες και αυτά που φόραγαν με αυτά που συζητάμε είναι η μέρα με τη νύχτα. Είμασταν μοντέλα για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και καταλήξαμε τουρκαραπάδες στο ντύσιμο..."



    ξεχνάς κάτι απλό και σημαντικό : την μόδα! Κάθε εποχή έχει την μόδα της, δεν είναι δυνατόν επί 3000 χρόνια να φοράς τα ίδια! Χαίρομαι τη φουστανέλλα όσο και τον χιτώνα!
    Δεν κατάλαβα, να τ'αποποιηθώ εγώ να τα οικειοποιηθούν τα κατασκευασμένα έθνη ανύπαρκτης σχεδόν πολιτιστικής παράδοσης, που μας περικυκλώνουν (τούρκοι,βούλγαροι,σκοπιανοί);

    Πρόσεξε, αν δεν σ'αρέσει η φουστανέλλα (το κιλτ των Σκωτσέζων καλύτερο είναι;) επειδή νιώθεις ότι σου χαλάει το ευρωπαϊκό σου προφίλ (καθώς οι βορειοΕυρωπαίοι θαυμάζουν μόνο τον αρχαίο χιτώνα μας και όχι τη φουστανέλλα μας), τότε σημαίνει ότι ζεις και υπάρχεις μόνο για αυτούς και το μόνο που σε νοιάζει είναι το πώς σε βλέπουν αυτοί! Κι αυτό, είναι μια συμπλεγματική συμπεριφορά,που δυστυχώς υπάρχει σε πολλούς σύγχρονους Έλληνες.

    Όσο για τα ονόματα αρκετοί τα έχουν αλλάξει από παλιά, αλλά ίσως και να μην είναι απαραίτητο, υπάρχει η άποψη ότι αυτή είναι η ιστορία.Πάντως,αυτό που είναι απαραίτητο είναι να γνωρίζουμε την ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βεβαίως να την γνωρίζουμε αλλά όχι μόνο για να την γνωρίζουμε μα και για να πετάμε από πάνω μας τα βαρύδια...
    Δεν έχω κανένα κομπλεξικό ευρωπαϊκό προφίλ αλλά μάτια και βλέπω:)
    Να σαι καλά!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ok, ΙοΠ , να 'σαι κι εσύ καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.