26/7/09

Τι είπε η Ντόρα Μπακογιάννη στη Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία


Μηνύματα «δύο όψεων» στέλνει στην Τουρκία η υπουργός Εξωτερικών: Δηλώνει φίλη του τουρκικού λαού και υποστηρικτής της ευρωπαϊκής της πορείας, αλλά επιμένει στην τήρηση των συμφωνηθέντων για την προσαρμογή της Αγκυρας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο: «Πλήρης προσαρμογή - πλήρης ένταξη», επαναλαμβάνει.
*Η Ντόρα Μπακογιάννη κινείται στην επίσημη γραμμή της Ν.Δ. σχετικά με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι βάλλει κατά των θεσμών και του προσώπου του Κάρολου Παπούλια.

*Οταν ερωτάται, όμως, γιατί στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος η πλειοψηφία δεν πρότεινε απεμπλοκή της εκλογής προέδρου από τις πρόωρες εκλογές, εμφανίζεται αυτοκριτική: «Κυριάρχησαν μικροπολιτικά προτάγματα», παραδέχεται.
*Αυτοκριτική εμφανίζεται και για «το πολιτικό σύστημα, που αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης και αντιπροσώπευσης». Διαφωνεί, όμως, με «λογικές που ad hoc αποδέχονται τη λάσπη για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα».
*Τέλος, διαπιστώνει ότι υπάρχει πολιτικός χρόνος για ανάταξη της Ν.Δ., αφού στις ευρωεκλογές «μπορεί να χάσαμε αλλά δεν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ». Και χωρίς να λέει λέξη για ανασχηματισμό, ζητεί «εμπροσθοβαρή πολιτική ατζέντα», με «κέντρο βάρους τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των πολιτών».
* Στα ελληνοτουρκικά επικρατεί και πάλι ένταση. Ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος και η διαδικασία αξιολόγησης της Τουρκίας από την Ε.Ε.;
-Η Τουρκία σήμερα διέρχεται μια αργή και ενδεχομένως επίπονη διαδικασία εξευρωπαϊσμού. Υπό μια έννοια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και ιστορική. Κατανοώ τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διεργασίες σε μια χώρα του μεγέθους, της γεωγραφικής θέσης και της ιστορίας της Τουρκίας. Κατανοώ, αν θέλετε, και την εσωτερική πολιτική πραγματικότητα και τον αγώνα του κυρίου Ερντογάν. Νταηλίκια, όμως, στην Ευρώπη δεν χωράνε. Και το λέω εγώ, που είμαι παλαιά φίλη του τουρκικού λαού και σθεναρή υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Η Τουρκία οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα. Δεν έχει καλή παράδοση σ' αυτό. Αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Τον Δεκέμβριο, η Τουρκία θα κριθεί από όλους μας βάσει των συμφωνηθέντων. Πρόκειται για σημαντικό ορόσημο. Οχι για το τέλος της διαδρομής. Και αυτό είναι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη σταθερή μας θέση: πλήρης προσαρμογή-πλήρης ένταξη.
* Η Κύπρος έχει αναθέσει σε διεθνείς εταιρείες την έρευνα υδρογονανθράκων στη δική της ΖΟΕ. Σχετίζεται με το γεγονός αυτό η τουρκική επιθετικότητα;
-Είμαι πάντοτε ιδιαίτερα προσεκτική όταν καλούμαι να κάνω διασυνδέσεις μεταξύ του Κυπριακού και του Αιγαίου και δεν θα ήθελα να κάνω δημόσια εικασίες. Επιτρέψτε μου μόνο να υπογραμμίσω το αυτονόητο, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως κάθε κυρίαρχο κράτος, έχει δικαιώματα που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο. Το δικαίωμα στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού και των θαλασσίων ζωνών του κατοχυρώνεται από το δίκαιο της θάλασσας και είναι αναφαίρετο. Οσον αφορά στα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, οι θέσεις μας είναι σαφείς, εδράζονται στη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και η Τουρκία τις γνωρίζει πολύ καλά.
* Η επίσκεψή σας στην Αγκυρα μπορεί να γίνει υπό αυτές τις συνθήκες;
-Οπως ξέρετε, οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι πολυδιάστατες: από το πολιτικό και το οικονομικό μέχρι το επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών. Ο διάλογος μεταξύ μας είναι διαρκής, ακόμα και για τα θέματα όπου οι θέσεις είναι διαμετρικά αντίθετες. Αλλη οδός για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία δεν υπάρχει. Εχω ήδη απαντήσει θετικά στην πρόσκληση και θα πραγματοποιήσω την επίσκεψη λαμβάνοντας υπόψη τις λοιπές υποχρεώσεις μου και την καταλληλότερη στιγμή, προκειμένου να είναι, τελικά, ωφέλιμη και αποδοτική.
* Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, προειδοποιώντας μάλιστα την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να το αξιοποιήσει.
-Θα περίμενα λίγη περισσότερη υπευθυνότητα εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι αδιανόητο ένας πολιτικός αρχηγός, που έχει μάλιστα διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, να μιλάει για αξιοποίηση από την κυβέρνηση τυχόν θερμού επεισοδίου. Οι μικροκομματικές πολιτικές πρέπει, επιτέλους, να έχουν κάποιο όριο. Στα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής οι Ελληνες συμφωνούνε. Αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο κάθε κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Ας μην το υπονομεύσουμε.
* Στο ζήτημα γύρω από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας έχετε πει ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντιληφθεί το λάθος και θα αναθεωρήσει τη στάση του.
-Ισχύει, όμως, το αντίθετο. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και φαίνεται ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φορά παρωπίδες. Δεν αντιλαμβάνεται ότι η κοινωνία, για τα θέματα των θεσμών θέλει συναίνεση, ζητά ευρύτερες συνεργασίες και συγκλίσεις, πάνω και πέρα από μικροπολιτικές επιδιώξεις. Η στρατηγική του κ. Παπανδρέου είναι αδιέξοδη, γι' αυτό και το θέμα της εκλογής προέδρου ήδη γίνεται εσωκομματικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ.
* Ανάλογη στάση είχατε τηρήσει και εσείς ως Ν.Δ. στο παρελθόν και το ερώτημα είναι αν, τελικά, θεωρείται αθέμιτο να χρησιμοποιείται η διαδικασία της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας για την πρόκληση πρόωρων εκλογών...
-Δεν είναι έτσι, υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές με το παρελθόν. Η τακτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ σήμερα, δεν έχει σχέση ούτε με την περίπτωση του 1989 ούτε με την περίπτωση του 2000. Η Ν.Δ. το 1989 στη φάση των τριών πρώτων γύρων δεν πρότεινε υποψήφιο, ενώ το 2000 δεν πήρε θέση. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ κάνει κάτι εντελώς απαράδεκτο: Λέει ότι θέλω τον Κ. Παπούλια για πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά στη διαδικασία της Βουλής θα τον καταψηφίσω γιατί θέλω να εξυπηρετήσω έναν κομματικό υπολογισμό. Είναι πολιτική υποκρισία που θίγει και το πρόσωπο και το θεσμό.
* Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί με τους συγκεκριμένους βουλευτές να κυβερνήσει και να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Θεωρεί, λοιπόν, ότι το συμφέρον της χώρας υπαγορεύει αυτή τη στάση, έστω και αν εμφανίζεται ανακόλουθο στη συμπεριφορά του προς το πρόσωπο του Κ. Παπούλια.
-Με περισσή αλαζονεία το ΠΑΣΟΚ και κάποιοι άλλοι μοιράζουν πιστοποιητικά νομιμοποίησης. Στη χώρα, όμως, υπάρχουν θεσμοί. Αναγνωρίζω -και είμαι από αυτούς που το 2000 είχαν καταψηφίσει το άρθρο περί ευθύνης υπουργών- ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και οι διαδικασίες δεν λειτουργούν, γι' αυτό η κυβέρνηση προωθεί άμεσα την αλλαγή. Αλλά λειτουργούμε μέσα σ' ένα πλαίσιο. Οι βουλευτές κρίνονται από το λαό και από συντεταγμένες διαδικασίες που προβλέπονται στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό της Βουλής. Και απ' όσο ξέρω, κανείς δεν έχει στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων και άρα μπορεί να στηρίζει με την ψήφο του την κυβέρνηση και το νομοθετικό έργο. Αυτή η λογική των λαϊκών τηλεδικαστηρίων και των κατά περίπτωση αποκλεισμών βουλευτών θεωρώ ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος δρόμος. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας: Το πολιτικό σύστημα συνολικά αντιμετωπίζει μια βαθιά κρίση εμπιστοσύνης και αντιπροσώπευσης. Βρίσκεται σε απόσταση από τους πολίτες και δέχεται την απόρριψη της μεγάλης πλειοψηφίας, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές λογικές που ad hoc αποδέχονται τη συκοφαντία ή τη λάσπη για συγκεκριμένα πρόσωπα.
* Πάντως στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ούτε η πλειοψηφία πρότεινε διαφορετική διαδικασία εκλογής προέδρου, ώστε να μη δίνεται λαβή για πρόωρες εκλογές.
-Ναι, γιατί τόσο στην πρόσφατη διαδικασία αναθεώρησης όσο και σ' αυτή του 2000, κυριάρχησαν μικροπολιτικά προτάγματα και όχι οι πραγματικές ανάγκες του πολιτικού μας συστήματος. Από το 2000 μέχρι σήμερα στο θέμα Σύνταγμα, λειτουργία πολιτεύματος, ανανέωση των θεσμών ακολουθήσαμε λάθος πορεία. Εχουμε ευθύνες και οφείλουμε να το αντιληφθούμε.
* Αν παρ' όλα αυτά η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, πιστεύετε ότι ο χρόνος μέχρι τον Μάρτιο είναι αρκετός για την κυβέρνηση να αναστρέψει τα πράγματα;
-Ναι, υπάρχει πολιτικός χρόνος. Οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι οι πολίτες αποστασιοποιούνται αλλά δεν επιλέγουν άλλη πρόταση διακυβέρνησης. Εμείς μπορεί να χάσαμε, αλλά δεν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να προχωρήσουμε τις πολιτικές που έχουμε εξαγγείλει στο εσωτερικό και, βεβαίως, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων σε μια περίοδο που και η Τουρκία και τα Σκόπια θα βρεθούν στο επίκεντρο της αξιολόγησής τους από την Ε.Ε. Αυτή είναι μια ατζέντα πολιτικής που είναι εμπροσθοβαρής και έχει κέντρο βάρους την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών.
* Για κάθε ενδεχόμενο, λοιπόν, θα λέγατε ότι είναι αναγκαίες κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και τη διοίκηση του κρατικού μηχανισμού;
-Σας είπα ότι το πρωτεύον είναι οι πολιτικές που θα εφαρμόσουμε και η απόδοση που θα έχουν για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.
hellenicbusiness

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Κας Ντόρας Μπακογιάννη στην Κυροιακάτη Ελευθεριτυπια
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ «Νταηλίκια στην Ε.Ε. δεν χωράνε»

5 σχόλια:

  1. >>Και αυτό είναι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη σταθερή μας θέση: πλήρης προσαρμογή-πλήρης ένταξη.<<


    Καλα βρε Ντορα, φτανει με το τροπαρι! Απο τοτε που κυβερνατε τα ιδια λετε. Σκιαχτηκε η Τουρκια...

    Οι ωραιες κορωνες για να κρυβετε τη γυμνια σας και την πολιτικη κατευνασμου. Πληρη προσαρμογη λες τοσα χρονια και ουτε μερικη δεν εχει γινει.

    Να δουμε τι θα κανεις αμα της κλεισει κανενας Γαλλος ολοτελα την πορτα και θα εχουμε χασει χρονια που δεν ασκουσαμε το μονο μεσο πιεσης που ειχαμε.

    Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Viva la mafia.Νά ποιούς και γατί υποστηρίζει η ¨διεθνής αμνησία"

    Στέλεχος της Μαφίας ήταν επικεφαλής του "δικτύου" ,για τα "ανθρώπινα δικαιώματα" των λαθρομεταναστών που εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής .
    Το κύκλωμα προωθούσε παράνομους μετανάστες με πλαστά διαβατήρια, από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις ΗΠΑ, μέσω του αεροδρομίου «Ελ.Βενιζέλος».
    Το κύκλωμα εντοπίστηκε σε συνεργασία με τις γερμανικές, γαλλικές και αμερικανικές αρχές και συνελήφθησαν χθες δεκαέξι άτομα και συγκεκριμένα ένας Ιταλός, που φέρεται ως στέλεχος της οργάνωσης (ο άνθρωπος της Μαφίας), τέσσερις Αφγανοί, έξι Πολωνοί και πέντε Ιρανοί.
    Οι οκτώ από τους συλληφθέντες είναι μέλη του κυκλώματος, ενώ οι άλλοι οκτώ είναι πέντε ανήλικοι και τρεις ακόμη μετανάστες, που είχαν πλαστά διαβατήρια.
    Οι δυο από τους συλληφθέντες διακινητές αναζητούνταν από τις αστυνομίες της Γερμανίας και των ΗΠΑ.
    Επίσης, αναζητούνται άλλα δυο μέλη του κυκλώματος, για τα οποία έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.
    Οι διακινητές λαθρομεταναστών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Ταξίαρχος Βασίλης Κορδαλής, "εντόπιζαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, τους οποίους προμήθευαν με πλαστά διαβατήρια. Στη συνέχεια, μετανάστες με άδεια παραμονής, έβγαζαν εισιτήρια δήθεν για λογαριασμό τους και μετέβαιναν στο αεροδρόμιο, όπου λάμβαναν κανονικά κάρτα επιβίβασης.
    Τις κάρτες επιβίβασης παραλάμβαναν οι παράνομοι μετανάστες με τα πλαστά διαβατήρια, τα οποία είχαν στοιχεία των αλλοδαπών που έβγαζαν τα εισιτήρια και έφευγαν κανονικά, για τη χώρα που επιθυμούσαν. Στο αεροδρόμιο τους πήγαιναν μέλη του κυκλώματος με ΙΧ αυτοκίνητα.
    Για τη διευκόλυνση αυτή κάθε παράνομος μετανάστης πλήρωνε 1.500 έως 2.000 ευρώ.
    Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πολυτελές αυτοκίνητο, δέκα πλαστά διαβατήρια, ένα βιβλιάριο καταθέσεων, φωτογραφίες, 5.000 ευρώ και εννέα κινητά τηλέφωνα".
    Το βράδυ της 21ης Ιουλίου , συνελήφθησαν από Αστυνομικούς του Τ.Α. Γλυφάδας, στη Γλυφάδα και στα Σεπόλια , επτά (7) αλλοδαποί, ηλικίας από 41, 33, 33, 32, 29, 22 και 18 ετών, υπήκοοι Μπαγκλαντές,για πλαστογραφία και παραβάσεις του νόμου «περί Αλλοδαπών».
    Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση (χωρίς Ιταλό;) και κατασκεύαζαν πλαστές σφραγίδες , που χρησιμοποιούσαν για να εκδίδουν πλαστά Διαβατήρια. (και πιοός τους έδινε τα διαβατήρια;)Στη συνέχεια εφοδίαζαν με αυτά ομοεθνείς τους, που παρέμεναν παράνομα στη χώρα μας, προκειμένου ορισμένοι από αυτούς να μετακινηθούν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
    Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος πλαστών σφραγίδων, εντυπωμάτων και εγγράφων αλλοδαπών.

    πηγή:deltio11.blogspot.com

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω βαθύτατα ότι στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ η Ελλάδα έπραξε σωστά γιατί κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει θέμα των Ευρωπαίων (ή και των Ευρωπαίων)όχι μόνο δικό μας.Τώρα απέκλεισε η Τουρκία την Γαλλία από τον διαγωνισμό για τον Nabucco,πράγμα που σημαίνει ότι αρχίζουν και άλλες χώρες να δέχονται αντίποινα για να βάλουν την Τουρκία στην ΕΕ,ενώ μέχρι πρότεινως κακή φαινόταν μόνο η ΕΛλάδα.
    Από την άλλη η Δύση πάντα είναι αρνητική στην ισλαμική κουλτούρα και γενικότερα σε πολιτισμούς άλλους από τους δικούς της.Πιστεύει φανατικά στην ανωτερότητα του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού έναντι όλων των υπολοίπων και ποτέ δεν πρόκειται να δεχτεί μια ισλαμική χώρα στην Ευρώπη(η ακροδεξιά σάρωσε στην Ευρώπη με αντιισλαμική ρητορία και στην Ελβετία συζητούν σοβαρά να γκρεμίσουν τους μιναρέδες όλα τα Δεξιά κόμματα).Η στάση της κάθε χώρας στο αν θα μπει η Τουρκία ή όχι βασίζεται στο πόσες δεν θέλουν να μπεί...Για αυτό είναι κοινό μυστικό ότι δεν θα την αφήσουν ποτέ να γίνει μέλλος και μέρος τους.Αλλά γιατί να γίνεται κακή η Ελλάδα μόνο,ας γίνει και άλλος τώρα...
    Πέρα από αυτό,είναι σημαντικό η Ελληνική εξωτερική πολιτική να κάνει βήματα μπροστά γιατί αυτό(το παραπάνω) δεν είναι βήμα.Ουσιαστικά είναι μια κίνηση που άρει μια αρνητική εικόνα για την Ελλάδα αλλά πρέπει η Ελλάδα να δείξει τα δόντια της και στους εταίρους μας και στους "συμμάχους" μας αλλά και στους Τούρκους με άλλους τρόπους και προπάντων να έχει μακροπρόθεσμους και συγκεκριμένους στόχους εξωτερικής πολιτικής (προγραμματισμό δηλαδή) που να είναι αποδεκτοί και δεσμευτικοί για κάθε κόμμα και όχι ο κάθε αρχηγός να λέει στον βλακα πρόβατο-οπαδό του τα δικά του.Επιπλεόν να υπάρχουν υπογραφές και σύλληψεις κάθε Έλληνα αξιωματούχου που δεν ακολουθεί αυτόν τον προγραμματισμό ανεξαρτήτως κομμάτων(όπως γίνεται στην Τουρκία με την βίβλο εξωτερικής πολιτικής τους).
    Ίσως το τελευταίο να ακούγεται λίγο τραβηγμένο αλλά πλέον βαθύτατα πιστεύω ότι την χώρα δν την κυβερνούν πλέον οι πολιτικοί αλλά ένα συστημα με αμερικανούς πράκτορες σε όλα τα πόστα της καθημερινής λειτουργίας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ντορουλα .. η υγρασια που νοιωθεις τελευταια στην μονιμα ηλιθια και ψευτο γελαστη φατσα σου δεν ειναι σταγονες καλοκαιρινης βροχης ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΤΥΣΙΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΙΟΛΟΤΩΝ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "...βαθύτατα πιστεύω ότι την χώρα δεν την κυβερνούν πλέον οι πολιτικοί αλλά ένα συστημα με αμερικανούς πράκτορες σε όλα τα πόστα της καθημερινής λειτουργίας του."
    Εχεις βαθύτατα δίκιο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.