19/7/09

Ανασύνταξη τουρκικού λόμπι στην Ευρωβουλή


Προσεγγίζουν ευρωβουλευτές για προώθηση συμφερόντων της Άγκυρας
ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ
Το τουρκικό ΥΠΕΞ επιδίδεται σε λόμπι αναζητώντας νέους ευρωβουλευτές σε θέσειςκλειδιά για την προώθηση του τερματισμού της «απομόνωσης» των Τ/κ
Διαδικασία ανασύνταξης του τουρκικού λόμπι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαινίασαν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η Άγκυρα και το ψευδοκράτος, υπό το φως των αλλαγών και ανακατατάξεων μετά τις ευρωεκλογές και ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που δρομολογούνται στα τέλη του 2009 τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην αξιολόγηση των ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ επιδιώκει την «αναπλήρωση του κενού» που δημιουργήθηκε από τη μη επανεκλογή ευρωβουλευτών, οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει για τον τερματισμό της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τ/κ, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και την αποσύνδεσή της από κυπρογενείς υποχρεώσεις. Αναζητούνται «ευρωβουλευτές πρώτης γραμμής και εγνωσμένου κύρους» σε όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες. Αν και το «προζύμι» υπάρχει, αυτό που φαίνεται να απασχολεί την Άγκυρα, είναι η εξασφάλιση στήριξης από ευρωβουλευτές που αναλαμβάνουν «θέσεις-κλειδιά», κυρίως στην Επιτροπή Εξωτερικών, στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και στην Ομάδα Επαφής της Ευρωβουλής με την τ/κ κοινότητα. Έγκυρη πηγή μας ανέφερε ότι «ο μεγάλος πονοκέφαλος του τουρκικού ΥΠΕΞ αφορά την απουσία από την Ευρωβουλή έξι κυρίως ευρωβουλευτών, οι οποίοι είχαν σηκώσει (σ.σ. με επιτυχία) το βάρος της στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αλλά και της προώθησης μιας αυτονομημένης σχέσης μεταξύ της Ευρωβουλής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητα», κάτι που εκ των πραγμάτων δημιούργησε συνθήκες παράκαμψης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ειδικότερα:
1.Τζεμ Οστεμίρ:
Αναμφισβήτητα ο πλέον χαρισματικός και ουσιαστικός υποστηρικτής των τουρκικών θέσεων στην Ομάδα Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τ/κ κοινότητα, ο οποίος έχει πλέον αναλάβει την προεδρία των Πρασίνων στη Γερμανία, αποχωρώντας από την Ευρωβουλή. Ο Γερμανός, τουρκικής καταγωγής, πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων, ήταν ο εμπνευστής της θέσης που ενέκρινε η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για σύσταση απευθείας «μονίμου διαλόγου» με «εκλεγμένους αντιπροσώπους της τ/κ κοινότητας», δηλαδή ψευδοβουλευτές. Η εν λόγω αναφορά, η οποία τελικά υιοθετήθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες, άνοιξε παράθυρο σε συζητήσεις για πρόσκληση Τ/κ ψευδοβουλευτών στις εργασίες της ολομέλειας, παράθυρο το οποίο εξακολουθεί να είναι ανοικτό… 2. Γιοστ Λάκενταϊκ:
Ο Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.ΕΤουρκίας επέλεξε να αποχωρήσει από τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υποστήριζε αναφανδόν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ήταν υπέρμαχος του τερματισμού της «απομόνωσης» και είχε επιδιώξει ανεπιτυχώς απάλειψη των τεσσάρων βασικών ελευθεριών από το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων αντικαθίσταται στην προεδρία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε - Τουρκίας από την επίσης «Πράσινη» Γαλλίδα ευρωβουλευτή Έλεν Φλοτρ. Η διατήρηση της Προεδρίας της εν λόγω Επιτροπής στα χέρια των Πρασίνων, έγινε για προφανείς λόγους διασφάλισης της παροχής εν λευκώ πολιτικής στήριξης στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σημειώνεται πάντως ότι οι αντιπροεδρίες θα βρίσκονται σε ελληνικά χέρια, στην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο.
3. Μάρκο Καπάτο:
Υποστηρικτής του τερματισμού της «απομόνωσης» των Τ/κ και του απευθείας εμπορίου, ο οποίος είχε μεταξύ άλλων οργανώσει εκδήλωση στην Ευρωβουλή παρουσιάζοντας δύο Ιταλούς πολιτικούς που απέκτησαν την ούτω καλούμενη «ιθαγένεια» του κατοχικού ψευδοκράτους και προπαγάνδιζαν υπέρ της θεσμοθέτησης και αυτονόμησης των σχέσεων της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» με την Ευρωβουλή. Ο Μάρκο Καπάτο, Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, δεν έχει επανεκλεγεί. 4. Κάριν Ρεζετάριτς:
Αυστριακή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, η οποία είχε επιδιώξει δυναμικά την αυτονόμηση των σχέσεων της Ευρωβουλής και της Τ/κ κοινότητας, παραπέμποντας σε συνθήκες αναβάθμισης της οντότητας των κατεχομένων. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Επαφής της Ευρωβουλής για την Τ/κ κοινότητα, αλλά δεν έχει επανεκλεγεί.
5. Μάρκο Πανέλα:
Ιταλός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων ο οποίος επίσης είχε πρωτοστατήσει για τον τερματισμό της απομόνωσης των Τ/κ, αλλά δεν επανεκλέγηκε.
6. Μάρσιν Λιμπίσκι:
Απουσιάζει από τη νέα σύνθεση της Ευρωβουλής και ο Πολωνός πρώην ευρωβουλευτής, ο οποίος είχε υιοθετήσει την τουρκική θεώρηση για το ζήτημα της απόδοσης των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους τους. Ο κ. Λιμπίσκι είχε επιχειρήσει (ανεπιτυχώς) ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών να διασυνδέσει την επιστροφή της περίκλειστης πόλης με τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.
Στα αρνητικά για την Τουρκία καταγράφεται και η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των Φιλελευθέρων. Αν και η Ομάδα αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει τις τουρκικές θέσεις, η απώλεια της Προεδρίας από τον Βρετανό Γκράχαμ Γουάτσον θεωρείται αρνητική εξέλιξη για την Άγκυρα.

Τα «στηρίγματα» της Άγκυρας
Το τουρκικό ΥΠΕΞ εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα βασικά στηρίγματα της Άγκυρας στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας, αλλά και στο Κυπριακό θα αντληθούν από τις πολιτικές ομάδες των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων. Ανάλογη στήριξη αναμένεται πάντως ότι θα δοθεί από τους Βρετανούς και τους Πολωνούς ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στη νέα Ομάδα Συντηρητικών που έχει συσταθεί και καλείται «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Αναμορφωτές», καθώς και από κύκλους των Σοσιαλιστών, οι οποίοι ωστόσο σε επίπεδο ηγεσίας θέτουν σαφείς προϋποθέσεις προς την Τουρκία που παραπέμπουν σε εκπλήρωση των υποχρεώσεών της. Η Άγκυρα προσδοκά ότι η ανάληψη της Προεδρίας από τον Τζέρσι Μπούζεκ θα φέρει «καλύτερες μέρες» για την ίδια.

Αναζητούνται «βλαστάρια»

ΣΤΟΧΟΣτου Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας είναι η εξασφάλιση στήριξης από ευρωβουλευτές με ισχυρή προσωπικότητα και κύρος που αναλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό τη νέα του σύνθεση, καλύπτοντας το κενό που αφήνουν πίσω τους οι «6» (Τζεμ Οστεμίρ, Γιοστ Λάκενταϊκ, Μάρκο Καπάτο, Κάριν Ρεζετάριτς, Μάρκο Πανέλα και Μάρσιν Λιμπίσκι). Σημειώνεται ότι υπάρχει και ένας αριθμός ευρωβουλευτών, οι οποίοι είναι μεν φιλικά διακείμενοι προς την Άγκυρα, αλλά στη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας δεν είχαν διαδραματίσει καθοριστικό-ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση τουρκικών θέσεων. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται:
?Ντάνιελ Κον Μπέντιτ:
Ο Πρόεδρος των Πρασίνων ξεχωρίζει εκ της θέσεως που κατέχει αλλά και λόγω προσωπικότητας. Ωστόσο, η δράση του ήταν περιορισμένη και είχε επικεντρωθεί σε κάποιες δηλώσεις υπέρ του τερματισμού της «απομόνωσης» των Τ/κ και εναντίον της πολιτικής που ακολουθούσε η Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, καθώς και σε 4-5 παρεμβάσεις στη Διάσκεψη των Προέδρων όπου έθεσε θέμα συμμετοχής Τ/κ παρατηρητών (ψευδοβουλευτών) στις εργασίες της Ευρωβουλής. Η ενασχόλησή του με όλο το φάσμα των ζητημάτων που αφορούν την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ήταν απαγορευτική (την περασμένη πενταετία) για συνεχή ανακίνηση θεμάτων που αφορούν στην Κύπρο ή στην Τουρκία.
?Γιέλκο Κάτσιν:
Ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων από τη Σλοβενία, ο οποίος επισκέφθηκε τα κατεχόμενα και εμφανιζόταν υπέρμαχος του τερματισμού της «απομόνωσης» των Τ/κ, χωρίς ωστόσο ουσιαστική δράση προς την κατεύθυνση αυτή.
?Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ:
Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στην προώθηση των «δικαίων» της Τ/κ κοινότητας.
?Μάικλ Κάσμαν:
Βρετανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, ο οποίος στήριξε τη διασύνδεση της απόδοσης των Βαρωσίων με τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο έκθεσης της Επιτροπής Αναφορών, θέση η οποία συμπίπτει με την τουρκική θεώρηση των πραγμάτων.
?Τζέφρι Βαν Όρντεν:
Βρετανός Συντηρητικός ευρωβουλευτής, ο οποίος την περασμένη πενταετία συμμετείχε στην Ομάδα του Λαϊκού Κόμματος. Πέραν των δημοσίων τοποθετήσεων υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και του τερματισμού της «απομόνωσης» των Τ/κ, δεν είχε ουσιαστική δράση στην προώθηση τουρκικών θέσεων.
Στην πιο πάνω ομάδα θα πρέπει να προστεθούν και κάποιοι τουρκικής καταγωγής ευρωβουλευτές. Πρόκειται για την Ολλανδέζα Σοσιαλίστρια Εμινέ Μποζγκουρτ, η οποία έχει επανεκλεγεί, καθώς και τον γερμανικής υπηκοότητας Σοσιαλιστή Ισμαήλ Ερτούκ και τον Φιλελεύθερο βουλγαρικής υπηκοότητας Μετίν Καζάκ, οι οποίοι εκλέγονται για πρώτη φορά και ο βαθμός δράσης και παρέμβασής τους είναι προς διαπίστωση…
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 19/07/2009

2 σχόλια:

  1. Μην ανησυχείτε, θα βρουν γρήγορα εκπρόσωπο στο Ευρωκοινοβούλιο οι Τούρκοι. Τον Τρεμόπουλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά κάνει ἡ Τουρκία καί ψάχνει συμμάχους, ἀλλά μέ τήν τακτική πού ἔχει υἱοθετήσει ἔναντι τῆς Ἑλλάδος καί Κύπρου τά πράματα εἶναι δύσκολα νά πάρει κάτι θετικό ἀπό τήν ΕΕ.
    Βέβαια, γιά νά μή ξεχνᾶμε και τά καθ' ἡμᾶς, ἡ ἀνίκανη ἑλληνική «κυβέρνηση» μπορεῖ νά συρθεῖ σέ ἐπαναδιαπραγμάτευση ὅλων τῶν θεμάτων πού θίγει ἡ Τουρκία καί νά βγεῖ κερδισμένη ἡ γείτονα μέ τήν ἀπειλή τῶν ὅπλων, βέβαια.

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.