8/7/09

"Μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα βλέπει ο Νίμιτς

Απαντώντας σε ερώτηση, "αν η ελληνική πλευρά μπορεί να αποδεχτεί μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό έθνος " ο κ. Νίμιτς είπε: "Εξετάζουμε και μιλάμε για το όνομα της χώρας. Αυτό είναι το πρωταρχικό. Ποτέ δεν άκουσα από κάποιο επίσημο πρόσωπο κάποιας κυβέρνησης και στην Ελλάδα ότι αμφισβητείται η ύπαρξη ξεχωριστής ταυτότητας και γλώσσας. Όσον αφορά εμένα, έρχομαι στη χώρα από το 1994. Δεκαπέντε χρόνια ασχολούμαι με το ζήτημα και γνωρίζω ότι η χώρα έχει τη δική της ταυτότητα και γλώσσα. Νομίζω ότι κανένας στον κόσμο δε μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό"

O μεσολαβητής του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, στα Σκόπια, ότι σε αυτές εξετάσθηκαν οι βασικές πτυχές της τελευταίας του πρότασης από τον Οκτώβριο του 2008 και κάποιες τροποποιήσεις επί της πρότασης αυτής.

Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε το πρωί, στα Σκόπια, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ακολούθως με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

"Εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό κάποιες συγκεκριμένες τροποποιήσεις επί της πρότασης του Οκτωβρίου και ζήτησα από την κυβέρνηση να εξετάσει το πακέτο στο σύνολό του μαζί με αυτές τις αλλαγές ", ανέφερε ο κ. Νίμιτς και συμπλήρωσε ότι για το θέμα αυτό θα συζητήσει και με την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, στη συνάντηση που θα έχει, στην Αθήνα.

Στην πρόταση του περασμένου Οκτωβρίου, ο κ. Νίμιτς προτείνει- μεταξύ άλλων- την ονομασία "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" για διεθνή χρήση.

Ο κ. Νίμιτς δεν θέλησε να γνωστοποιήσει ποιες αλλαγές προτείνει. "Πρέπει να σημειώσω ότι το όλο ζήτημα είναι περίπλοκο. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις γι΄ αυτό. Άλλες που αφορούν το θέμα της ονομασίας και κάποιες άλλες που συνδέονται με το όνομα. Κάποια θέματα είναι πιο σημαντικά από τα άλλα και απομένει στα δύο μέρη να πάρουν θέση επ' αυτών", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε με την ηγεσία της ΠΓΔΜ και επανέλαβε την άποψη ότι είναι εφικτό να βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη του έτους, σημειώνοντας, όμως, ότι δεν υπάρχουν και δεν τίθενται χρονοδιαγράμματα.

Απαντώντας σε ερώτηση, "αν η ελληνική πλευρά μπορεί να αποδεχτεί μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό έθνος " ο κ. Νίμιτς είπε: "Εξετάζουμε και μιλάμε για το όνομα της χώρας. Αυτό είναι το πρωταρχικό. Ποτέ δεν άκουσα από κάποιο επίσημο πρόσωπο κάποιας κυβέρνησης και στην Ελλάδα ότι αμφισβητείται η ύπαρξη ξεχωριστής ταυτότητας και γλώσσας. Όσον αφορά εμένα, έρχομαι στη χώρα από το 1994. Δεκαπέντε χρόνια ασχολούμαι με το ζήτημα και γνωρίζω ότι η χώρα έχει τη δική της ταυτότητα και γλώσσα. Νομίζω ότι κανένας στον κόσμο δε μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό".

Το βράδυ, ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου την Τετάρτη και την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

15 σχόλια:

  1. Βεβαίως και έχει τι δική της ταυτότητα και γλώσσα αυτή η χώρα αλλά δεν είναι «Μακεδονική». Αν επιμένει στην «Μακεδονική» ταυτότητά της θα πρέπει να ενσωματωθεί στην Ελλάδα.
    Καλά ακόμα υπάρχουν ηλίθιοι στην Ελλάδα που πιστεύουν στις «καλές υπηρεσίες» του Νίμιτς;
    Δεν βλέπουν την παγίδα που πάνε να στήσουν οι αμερικανοί ώστε να μας εμπλέξουν σε μια ακόμα εθνικιστική διαμάχη; Πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις γιατί είναι πλέον επιζήμιες. Εδώ και τώρα, δεν θα προσποιούμαστε άλλο ότι δεν καταλαβαίνουμε που το πάνε. Βάζουν υποθήκες για το μέλλον της Βόρειας Ελλάδας όσοι πολιτικοί συνεχίζουν αυτή την ανοησία και ας αναλάβουν τις συνέπειες των πράξεών τους και σε προσωπικό επίπεδο. Ποιος πολιτικός εντός Ελλάδας θα παρουσιάσει σαν επιτυχία ένα συμβιβασμό στο όνομα που θα σημάνει την αναγνώριση από την ίδια την Ελληνική πολιτεία εθνικιστικών παρακαταθηκών στην Ελληνική Μακεδονία; Λες και δεν ξέρουμε τον ρόλο των αμερικανών στα Βαλκάνια. Πρέπει να σταματήσει κάθε συζήτηση μέχρι να ξεχάσουν τον όρο «Μακεδονία» δια παντός. Δεν υπάρχει κανένα έδαφος για συμβιβασμό. Οι αμερικάνοι ας κάνουν ότι θέλουν αλλά χωρίς την δική μας συγκατάθεση. Σε τελική ανάλυση ας μας αποπέμψουν απ’ το ΝΑΤΟ και ας βάλουν τον πιο πολύτιμο σύμμαχό τους στην περιοχή που είναι τα Σκόπια αλλά ας ξέρουν ότι θα έχουν και τις ανάλογες επιπτώσεις στις επιλογές τους. Άλλωστε είναι μια «συμμαχία» επαχθείς για τα ελληνικά συμφέροντα που ίσως και να είναι καλύτερο να λήξει εδώ και τώρα. Τα χαμόγελα και η διπλωματική ευγένεια δεν καλύπτουν την σκληρή πραγματικότητα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "η χώρα έχει τη δική της ταυτότητα και γλώσσα."
    ναι, τη σκοπιανή γλώσσα και τη σκοπιανή ταυτότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. << Ποτε δεν ακουσα απο καποιο επισημο προσωπο καποιας κυβερνησης και στην Ελλαδα οτι αμφισβητειται η υπαρξη ξεχωριστης ταυτοτητας και γλωσσας>>.
    Η γλωσσα, η γραφη, τα εθιμα, τα ονοματα και τοπωνυμια αυτης της χωρας ειναι Βουλγαρικα.
    Το γεγονος οτι δεν βρεθηκε κανενα επισημο προσωπο στην Ελλαδα να αμφισβητησει την υπαρξη ξεχωριστης ταυτοτητας και γλωσσας τι να σημαινει αραγε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πάνε απο εδώ το πάνε απο εκεί έχουν λυσσάξει. Νίμιτς πήγαινε να τα πεις σε τίποτε ηλιθίους αυτά περί δική τους γλώσσα και ταυτότητα. Φυσικά έχουν δική τους ταυτότητα και γλώσαα ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ. Είναι Βουλγάρικη.

    Θα πέσουν κεφάλια άμα 'Ελληνες πολιτικοί αφήσουν να περάσουν οι
    οι γελοιότητες αυτές των Αμερικάνων και Σία.

    ΠΑΨΤΕ τον Πράκτορα Νίμιτς.



    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μας χέζεις ρε νίμιτς;;; στην γειτονιά σου στο Bronx τι διάλεκτο μιλάτε;;;Αιντε βγάλτε σημαία και ζητήστε να γίνετε η 53 πολιτεία.Χαμενο κορμί .....Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ὁ κ. Νίμτις ψεύδεται, ἀλλὰ γιὰ τὸ καλὸ συμφέρον τῶν Η.Π.Α., φυσικά. Γνωρίζει πολὺ καλά, ὅτι οἱ μισοὶ κάτοικοι τῶν Σκοπίων εἶναι ἀλβανοί.
    Ξέρετε τὶ θὰ πῆ μόλις τὰ Σκόπια κάνουν κάτι ποὺ ἀντιβαίνει τὸ πάντα καλὸ συμφέρον τῶν Η.Π.Α.;
    Τὰ Σκόπια εἶναι ἕνα κράτος τὸ ὁποῖο καταπιέζει τὴν ἀλβανικὴ μειονότητα καὶ λαμβάνει ἐρήμην της ἀποφάσεις.
    Καταλαβαίνετε, τώρα τὶ παιχνίδι παίζει σὲ Ἑλλάδα, Ἀλβανία καὶ Σκόπια αύτὸς ὁ κύριος.
    Μπράβο του ὅμως, πῶς ἀλλιῶς θὰ ἐξυπηρετοῦσε τὴν πατρίδα του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πάει φιρί-φιρί ο κ. Ματθαίος Νίμιτς να ακούσει τα ...γαλλικά του καλοκαιριάτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πολυ συντομα η Ντορα θα τα δωσει ολα....και το μακεδονια και την εθνοτητα .γιαυτο και μιλαει με τον Νιμιτς.
    με τις υγειες μας.
    σειρα εχει η θεσσαλονικη και η εξοδος των βορειομακεδονων στο αιγαιο.
    και μην με κατηγορησετε για αυτα αλλα δεν βλεπω φως απο πουθενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο νιμιτς επεσε εξω μονον 5 χρονια,γιατι ο βρυκολακας ειχε μιλησει για 10 χρονια [οτι θα το ειχαμε ξεχασει το θεμα].Παντως βλεπετε ποσο πανουργα δηλωνει οτι τα τελευταια 15 χρονια ακουει για γλωσσα και ταυτοτητα,ενω ουδεις τον ρωτησε πιο μπροστα τι εγραφε η ταυτοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Νήμα,
    κεφάλια έπρεπε να είχαν πέσει προ πολλών ετών ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να διαπραγματευόμαστε τα αδιαπραγμάτευτα!!!!
    Βέβαια ποτέ δεν είναι αργά για εξόντωση Εφιαλτών... θέλει υπομονή, προγραμματισμό και συστράτευση των κατάλληλων ατόμων, πράγμα πολύ δύσκολο στη σημερινή εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΤΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!!!!!!!
    ΑΡΚΕΤΑ!!!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κάλα με την ντόροθη περιμένατε κάτι διαφορέτικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν θέλει κάποιος να μεταφράσει κάποιο σκοπιανό κείμενο είναι πολύ απλό,
    Αρκεί να βάλεις το σκοπιανό κείμενο στον ηλεκτρονικό μεταφραστή π.χ http://translate.google.gr/translate_t# και να επιλέξεις ρωσικά σε ελληνικά η βουλγαρικά σε ελληνικά και θα έχεις το 80 % του κειμένου μεταφρασμένο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΑΝΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΑΣ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ, αν και ολο χωρια ειναι.
    ΔΤ
    ΥΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΚΑΝΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΑΣ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ, αν και ολο χωρια ειναι.
    ΔΤ
    ΥΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.