4/7/09

Η διπλωματία των αγωγών μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

ΠAPA THN οικονομική κρίση που έχει αναστείλει την ανάληψη μεγάλων επενδυτικών πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο, η διπλωματία των αγωγών μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Και τούτο διότι τα έργα αυτά εκ της φύσεώς τους έχουν μεγάλο χρόνο ωρίμασης, κάτι που γνωρίζουν καλά όσοι εμπλέκονται και επιθυμούν να κερδίσουν χρόνο, με διαπραγματεύσεις που θα εξασφαλίσουν ετοιμότητα κατασκευής όταν περάσει η κρίση.

MOΛIΣ ΠPOXΘEΣ η ρωσική κυβέρνηση απηύθυνε επισήμως πρόσκληση στην τουρκική πλευρά για συμμετοχή στο τεράστιο project του South Stream. Το εάν η πρόταση θα γίνει αποδεκτή παραμένει άγνωστο, όπως άγνωστο παραμένει και σε τι ακριβώς θα συνίσταται αυτή η συνεργασία. Παρ'Α όλα αυτά η πρόταση αποτελεί ένδειξη της προσπάθειας της ρωσικής κυβέρνησης να κλείσει τον δρόμο σε κάθε ανταγωνιστικό έργο, όπως για παράδειγμα ο αγωγός Nabucco, καθώς και της αποφασιστικότητάς της να ελέγξει και το νότιο δρόμο προμήθειας της Ε.Ε. με αέριο.

ΣTO ΣKΛHPO διεθνές παιχνίδι η Ελλάδα συμμετέχει έχοντας ακολουθήσει μέχρι σήμερα μια συνεπή πολιτική διασφάλισης πολλαπλών πηγών προμήθειας καυσίμων και δημιουργίας προϋποθέσεων για επενδύσεις.
OI AΓΩΓOI αποτελούν σύγχρονα όπλα, που προσφέρουν σταθερότητα, παρέχουν ασφάλεια εφοδιασμού και εξασφαλίζουν γεωστρατηγικό ρόλο στις χώρες απ'Α όπου διέρχονται. Οι μέχρι σήμερα κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν σταθερό προσανατολισμό και πρέπει να συνεχιστούν ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων.
ME ΔEΔOMENH ήδη την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό South Stream, η ρωσική πρόταση προς την Τουρκία επί του παρόντος δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα για την ελληνική πλευρά. Aντίθετα επιβεβαιώνει την ορθότητα των μέχρι σήμερα επιλογών και επιβάλλει να ακολουθηθούν με συνέπεια, υπευθυνότητα και χωρίς παλινωδίες.

Στις 13 τρέχοντος στην Αγκυρα οι υπογραφές για τον Nabucco
Η ΔIAKYBEPNHTIKH συμφωνία για το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα υπογραφεί τελικά στην Τουρκία, στις 13 Ιουλίου. Σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πέταρ Ντιμιτρόφ.

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η Επιτροπή «δέχθηκε μια πρόσκληση για την τελετή υπογραφής που θα διεξαχθεί στις 13 Ιουλίου στην Aγκυρα».

Η συμφωνία, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα καθορίσει τους όρους της μεταφοράς του φυσικού αερίου μεταξύ των πέντε ενεχόμενων κρατών, τεσσάρων της Ε.Ε. (Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία) και της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα Nabucco προβλέπει την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μήκους 3.300 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει το αέριο από την Kεντρική Ασία προς την Ευρωπαική Eνωση, περνώντας από την Τουρκία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση των Ευρωπαίων από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.