2/7/09

Ποιοι είναι οι αδιάλλακτοι για λύση; Οι Ε/Κ ή οι Τ/Κ;


Η ιστορία όταν δεν την διασταυρώνεις πάντα μιλά την αλήθεια. Λέγονται πολλά για τα σχέδια λύσης που μας προτάθηκαν για το Κυπριακό. Αν ανοίξουμε τα βιβλία της ιστορίας μάς λένε:
-1. Το 1947 μας προτάθηκε από τους Εγγλέζους σύνταγμα το οποίο προνοούσε 18 βουλευτές Ε/Κ και 4 Τ/Κ. Οι ηγέτες μας το ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ. Πρώτη η εθναρχία μας με τους αδιάλλακτους Πολύκαρπο Ιωαννίδη... ακολούθησε το ΑΚΕΛ με το Φίφη Ιωάννου. Οι Τουρκοκύπριοι αντιπρόσωποι δεν αποχώρησαν από τη Διασκεπτική.
-2. Τον Οκτώβριο του 1955 έως τις 27/02/1956 μας προτάθηκε το σχέδιο Χάρντινγκ. Έγιναν 7 διασκέψεις στο διάστημα αυτό μεταξύ Χάρντιγκ και Μακαρίου. Γράφω μερικά γι' αυτές από το βιβλίο "Δύσκολα Χρόνια Κύπρος 1950-1960", Νίκου Κρανιδιώτη: "Την επομένη της άφιξής του στην Κύπρο, ο Στρατάρχης Χάρντινγκ ζήτησε συνάντηση με τον Μακάριο, συναντήθηκαν στο Λήδρα Πάλας και του είπε: "Μακαριότατε, θέλετε να βοηθήσετε τον κυπριακό λαό να ξεπεράσει την παρούσα δύσκολη κατάσταση και να προχωρήσει μέσα από το προτεινόμενο σύνταγμα σε μια περίοδο ειρήνης;". Ο Αρχιεπίσκοπος μειδίασε εκείνο το χαρακτηριστικό μειδίαμα... " (σ.σ. 112-175).
"Στις 21/11/1955, σε συνάντηση στο σπίτι μας, ο Χάρντινγκ έδωσε στο Μακάριο ένα φάκελο με μεγάλη σοβαρότητα και είπε: "I have very good news for you". Ο Μακάριος το διάβασε και χωρίς να εκφράσει καμιά άποψη το έδωσε σε μένα. Με ευχάριστη έκπληξη είδα ότι η αγγλική κυβέρνηση αναγνώριζε για πρώτη φορά το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Ψιθύρισα στο Μακάριο: "Μην το απορρίψεις, περιέχει θετικές θέσεις...". Ο Μακάριος δεν έδωσε προσοχή στις παρατηρήσεις μου και με βεβιασμένο ύφος είπε στον Κυβερνήτη: "Λυπούμαι, δεν αποδέχομαι, το απορρίπτω". Ο Χάρντινγκ ψελλίζοντας είπε: "Λυπούμαι πάρα πολύ", χαιρέτησε ψυχρά και έφυγε. Σε ερώτησή μου γιατί το απέρριψε, είπε: "Το απέρριψα για να ανταποδώσω την απάντηση του Κυβερνήτη στο δικό μου σχέδιο. Ωστόσο πιστεύω ότι το σχέδιο είναι καλό..."".
Μας συμβούλευσε και η ελληνική κυβέρνηση να βρούμε λύση. Το Φεβρουάριο του 1956 έφθασε στην Κύπρο ο Βρετανός Υπουργός Λέννοξ Μπόυτ. Σε δύο μέρες, στις 29/02/1956, συναντήθηκαν με τον Μακάριο. Ο Λέννοξ Μπόυτ, ύστερα από ανασκόπηση του θέματος, είπε: "Η κυβέρνησή μου αναγνωρίζει το δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης του Κυπριακού λαού". Ο Μακάριος είπε: "Λύση τώρα". Ο Λέννοξ Μπόυτ τον κοίταξε και είπε: "Ο Θεός να σώσει το λαό σου" και έφυγε.
-3. Το 1960 η Ζυρίχη ήταν ευλογία, όπως δήλωνε και ο Τάσσος Παπαδόπουλος τον Ιανουάριο του 2005. Την κατέστρεψαν ο Μακάριος με τα κοπέλια του και τους Ακρίτες. Εάν είχαμε ειρηνική συνύπαρξη Ε/Κ και Τ/Κ τότε, θα ήμασταν εδώ σήμερα Παράδεισος.
-4. Το 1963 ο υπουργός Εξωτερικών Αβέρωφ τόνισε στον Γλαύκο Κληρίδη: "Προς Θεού μην ξηλώσετε την Ζυρίχη". Δεν ακούσαμε. Την ξηλώσαμε και γίναμε οι μισοί πρόσφυγες.
-5. Το 1964 μας προτάθηκε το σχέδιο Acheson. Περιλάμβανε 16 σημεία. Το πρώτο διελάμβανε: "Άμεση ένωση με την Ελλάδα". Το απέρριψε ο Μακάριος και είπε: "Ήντα, εννά πάω να γίνω νομάρχης της Ελλάδας;". Το 14ο σημείο έλεγε: "Η Τουρκία αποδέχεται οι απελαθέντες Έλληνες να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη".
-6. Το 1971-1974 η ΕΟΚΑ β΄ έφερε αδελφοκτονίες στους Ε/Κ. Η Χούντα των Αθηνών έστειλε στην Κύπρο το 1972 τον Κωνσταντόπουλο και μετέφερε οδηγίες στον Μακάριο και Διγενή ότι επιβάλλεται να αναχωρήσουν από την Κύπρο ή αλλιώς θα φέρουν καταστροφή με τα έργα τους. Ευχής έργον ήταν αν έφευγαν, στον αγύριστον. Έμειναν και συνέχισαν να σκοτώνουν Έλληνες. Έφεραν έτσι τους Τούρκους και μέσα στην Άχνα μας.
-7. Το 1978 μας προτάθηκε το Α.Α. Καναδικό σχέδιο. Πέντε χιλιάδες ήταν οι έποικοι τότε. Τα σπίτια μας θα τα βρίσκαμε σχεδόν όπως τα αφήσαμε. Το απορρίψαμε και αυτό γιατί ήταν ιμπεριαλιστικό. Κούνια που μας κούναγε.
-8. Το 1985 μας προτάθηκε το σχέδιο Κουεγιάρ (Γ.Γ. του ΟΗΕ). Οι Βαρωσιώτες (17 Ιανουαρίου) ετοίμασαν τις βαλίτσες τους για επιστροφή. Ο Σπύρος Κυπριανού το απέρριψε. Ερωτώ τους σοφούς ηγέτες μας, τους πολιτικούς που βώβωσαν τότε να μας πουν ΓΙΑΤΙ απορρίφθηκε;
-9. Το 1990 το Σχέδιο - Ιδέες Γκάλι το προχωρούσε ραγδαία για λύση ο πρόεδρος Γ. Βασιλείου. Τον χτύπησε δυστυχώς ο Γλ. Κληρίδης και για να πάρει την μαυρογέρημη προεδρική καρέκλα, απέρριψε, έθαψε τις ιδέες Γκάλι του Γ.Γ. του ΟΗΕ. ΚΡΙΜΑ!
-10. Το 2004 μας προτάθηκε το σχέδιο Ανάν. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος και το 76% των Ε/Κ ψήφισαν το βροντερό ΟΧΙ! Πολύ σύντομα φάνηκε η καταστροφή που έφεραν, το βλέπουν σήμερα όσοι δεν έχουν παρωπίδες. Τι να προσθέσω; Ο μητροπολίτης Κυρηνείας μάς εξαπέστειλε στην κόλαση, όσους ψηφίσαμε ΝΑΙ. Ο Θεός κρίνει, και αυτός θα βάλει στην κόλαση.
-11. Το 2008 άρχισαν οι συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ για λύση. Ας βοηθήσουμε όλοι τις δύσκολες προσπάθειες τους, έστω και με ένα χαλίκι για το κτίσιμο της ειρηνικής συνύπαρξης Ε/Κ και Τ/Κ για ειρήνη. Ο Χριστόφιας μας τώρα δυστυχώς ξεστράτισε μετά τις δηλώσεις του: "Όσο είμαι πρόεδρος δεν θα εισχωρήσουμε στο ΝΑΤΟ...". Και της ΕΟΚ δεν θέλατε να ακούσετε το όνομά της, τώρα που εισχωρήσαμε σας υπεράρεσε. Το 70% του κυπριακού λαού υποστηρίζουν ένταξη στο ΝΑΤΟ. Γιατί αρνείστε; Εν τη δημοκρατία του Στάλιν που ακολουθείτε; Ξυπνάτε! Στη Ρωσία αυτή πέθανε. Άδικος ο κόπος σας να την ξαναστήσετε.
Αγαπητέ Χριστόφια, οι προκάτοχοί σας πρόεδροι -εκτός από τον Γ. Βασιλείου- πρόσεχαν με πείσμα την προεδρική καρέκλα. Αποτέλεσμα: μας κατρακύλησαν. Για τη σωτηρία της πατρίδας μας όλοι μας, και εσείς, οφείλουμε να θέσουμε την πατρίδα υπεράνω όλων και του κόμματος!
Φίλτατε Χριστόφια, ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ: Να γίνει κυβέρνηση συνασπισμού (σήμερα) μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ. Θα βοηθήσει τα μέγιστα για τη λύση του Κυπριακού.
Δασάκι Άχνας
Με εκτίμηση, Χριστόφορος Κωνσταντινίδης
ΠΟΛΙΤΗΣ

8 σχόλια:

  1. Φορές που λέω άδικα παλεύεις βρε Γιάννη δε νβγαίνει τίποτα οι πιότεροι στέκονται στα επιφανειακά στούς πηχαίους τίτλους.
    Και λυπάμαι που θα είμαι καυστικός μα ό Κυριος Κωνσταντινίδης δεν λέει την αλήθεια.Αν το κάνει απο αδυναμία του το δέχομαι αν όμως το κάνει σκόπιμα λυπάμαι και φοβούμαι το δεύτερο γιατι ο ΠΟΛΙΤΗΣ ακροβατεί. Με μια σειρά αναρτησεων καταδείχτηκε ο ρόλος των Αγγλων , των Αμερικανών και της Τουρκίας. Κανένα απο όσα αναφέρει δεν ήταν σχέδιο επίλυσης και το ξέρει καλά σχέδια διεύθετησης ήσαν.Ξέρει καλά ότι οι Αγγλοι μεθόδευσαν την σύρραξη και έσπρωχναν την Τουρκία να μπεί ξανά στο παιχνίδι, ξέρει καλά ότι δεν υπάρχουν τουρκοκυπριοι εκτός εάν αναγνωρίζει την κατοχή της Κύπρου απο τους τούρκους, ξέρει καλά ότι με το αναφέρει πρόσωπα και όχι μηχανισμούς παραποιεί την πραγματικότητα, ξέρουμε πολύ καλά τι σήμαινε το σχέδιο Ανάν Την Επισημοποίηση της Τουρκικής Κατοχής.Τά λάθη της ελληνικής πλευράς είναι αποτελεσμα της ιδεολογικής και οικονομικής εξάρτησης.Η εξάρτηση αυτή τους έκανε υποχείρια και βραχίονες ξένων πολιτικών δυνάμεων.Υπο τον φόβο του κουμουνισμού και υπο την αναγκη υποταγής στο ΝΑΤΟ προδόθηκε η Κύπρος ορθά κοφτά.Τα λάθη δεν ήταν τα ναι η τα όχι στα σχέδια ήταν άλλα λοιπόν.
    Δεν έχω να γράψω άλλα σείς αναγνωστες
    θα κρίνετε.
    Ευχαριστώ Γιάννης (sub92)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανάρτηση οπωσδήποτε περιέχει αλήθειες σκληρές. Δεν γνωρίζω όμως επακριβώς για τα αναφερθέντα σχέδια, ποιά απερρίφθησαν και από τους Τ/κ? Νομίζω ότι τα περισσότερα εξ αυτών είχαν πρώτα απορριφθεί από τους Τ/κ. Ωστόσο είναι γεγονός ότι χάθηκαν ανεπανάληπτες ευκαιρίες.

    Παραμένει όμως το ερώτημα. Διαφαίνεται ότι από το 60 και ένθεν η Τουρκία ήταν αποφασισμένη να κινηθεί. Όποια και να ήταν η συμπεφωνημένη λύση θα την παραβίαζε. Ας δούμε στη Θράκη τις αντίστοιχες τουρκικές μεθοδεύσεις. Έχει αποφασίσει ότι θέλει να αλλάξει τα δεδομένα στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Βολιδοσκοπεί την Ελλάδα για τα αντανακλαστικά της και πιθανόν να "πιάσει" δουλειά σύντομα. Θα είναι προβοκάτσια, θα είναι οργανωμένη αντίδραση των μουσουλμάνων, κάτι θα βρεί. Το ότι υπάρχει υπογεγραμένη συνθήκη (Λωζάνης) που διέπει τη μειονότητα δεν την αποθαρρύνει καθόλου. Έχει τη δύναμη, πιστεύει, να το κάνει, θα το κάνει. Όπως και με τη συμφωνία επανεισδοχής των μεταναστών. Με θράσος και αγένεια λέει "δεν με συμφέρει, δεν την τιμώ την υπογραφή μου".

    Επομένως και το να μοιρολογούμε για τις όντως χαμένες συμφωνίες δεν είναι και τόσο σωστό, αφού τα πράγματα, όποια και να ήταν η κατάληξη, εκεί θα πήγαιναν.

    Πάντως, ασχέτως με αυτά, εάν όντως ο Μακάριος αποφάσιζε τόσο βεβιασμένα και με τόσο "παιδιάστικα" κριτήρια, τότε μάλλον υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, πολύ σοβαρό πρόβλημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο το 1954 η Βρετανία και το κυβερνείο στην Κύπρο σχεδίαζε να διχοτομήσει την Κύπρο.Υπάρχουν τουλάχιστον 3 χάρτες του foreign office που το αποδεικνύουν.Λοιπόν να σας θυμίσω οτι η Τουρκοανταρσία είρθε αο το πουθενά.Οι τούρκοι βρήκαν πάλι την αφορμή και θα την έβρισκαν οτι και να κάναμε.Το σχέδιο Άτσεσον πρέβλεπε την δήθεν ένωση με αντάλαγμα την τουρκια βάση στην Καρπασία.Διχοτόμηση δηλαδή.Οι δείκτες κουεγιάρ και ο ιδέες γκάλι ειναι εκεί.Βγαίνει ο καθένας και γράφει οτι θέλει.Ε βέβαια, αμα υμνεί το σχέδιο Ανάν τι περιμένατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κομνηνέ και Βυζαντινέ απο το 1940-1941 που απαγόρευσε στην Ελληνική Κυβέρνηση (τώρα θα μου πείς ποιά Ελληνική Κυβέρνηση , αυτή των υπολοίπων του κόμματος των 6 βουλευτών?) να έχει έδρα την Κύπρο, που παζάρευε τα Νησιά ως αντάλλαγμα για να μπεί η τουρκία στον πόλεμο στο πλευρό της.Δείτε πότε ιδρυθηκε το πρώτο κόμμα των τουρκοκυπρίων και πως αντέδρασαν οι βρετανοί στην ένταξη κυπρίων στον ελληνικό στρατό.Αδέρφια μην το ψάχνατε απο το 1921 είναι οι μακελλάρηδες του ελληνισμού με χίλιους τρόπους.Αυτή είναι η αλήθεια Κομνηνέ, έδεναν την υπόθεση απο παντού γιατί είχαν καεί άσχημα στον ελλαδικό χώρο απο έναν Μεγάλο Ελληνα που αν ήταν λίγο τυχερός θα τους είχε πετάξει την αυτοκρατορία τους στην θάλασσα.
    Δεν εμπιστευόνταν κανέναν και για τίποτα.Επιαζαν με όλους, χρηματοδοτούσαν τους πάντες και μόλις τελείωνε η δράση τους τους πετούσαν, δες Ζέρβα και Γρίβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν αντιλέγω με τα γραφόμενά σου, ανώνυμε ¨7:08 μμ, όπως και το σχόλιό μου επίσης δεν αντιβαίνει σε αυτά που υποστηρίζεις. Το ότι την Τουρκία και τις αποφάσεις της τις υποδαύλιζε η Βρετανία είναι γνωστό. Όπως πιστεύω ότι και εσύ υποστηρίζεις ότι το άρθρο του κ. Κωνσταντινίδη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα διότι καμία συμφωνία δεν θα σταματούσε ούτε την Τουρκία μόνη της είτε συνεπικουρούμενη να κάνει ό,τι έκανε.

    Ο μεγάλος Ελληνας που αναφέρεις και που θα πέταγε τους Βρετανούς στη θάλασσα, ποιός είναι? Εκτός εάν δεν κατάλαβα κάτι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν αντιλέγω με τα γραφόμενά σου, ανώνυμε ¨7:08 μμ, όπως και το σχόλιό μου επίσης δεν αντιβαίνει σε αυτά που υποστηρίζεις. Το ότι την Τουρκία και τις αποφάσεις της τις υποδαύλιζε η Βρετανία είναι γνωστό. Όπως πιστεύω ότι και εσύ υποστηρίζεις ότι το άρθρο του κ. Κωνσταντινίδη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα διότι καμία συμφωνία δεν θα σταματούσε ούτε την Τουρκία μόνη της είτε συνεπικουρούμενη να κάνει ό,τι έκανε.

    Ο μεγάλος Ελληνας που αναφέρεις και που θα πέταγε τους Βρετανούς στη θάλασσα, ποιός είναι? Εκτός εάν δεν κατάλαβα κάτι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν αντιλέγω με τα γραφόμενά σου, ανώνυμε ¨7:08 μμ, όπως και το σχόλιό μου επίσης δεν αντιβαίνει σε αυτά που υποστηρίζεις. Το ότι την Τουρκία και τις αποφάσεις της τις υποδαύλιζε η Βρετανία είναι γνωστό. Όπως πιστεύω ότι και εσύ υποστηρίζεις ότι το άρθρο του κ. Κωνσταντινίδη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα διότι καμία συμφωνία δεν θα σταματούσε ούτε την Τουρκία μόνη της είτε συνεπικουρούμενη να κάνει ό,τι έκανε.

    Ο μεγάλος Ελληνας που αναφέρεις και που θα πέταγε τους Βρετανούς στη θάλασσα, ποιός είναι? Εκτός εάν δεν κατάλαβα κάτι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαλά κατάλαβες αλλά μην περιμένεις απάντηση αγαπητέ συμπατριώτη.΄
    Ποιόν Ελληνα σχεδίαζαν να απαγαγουν και να δολοφονήσουν οι Αγγλοι γιατί ήταν κάρφος στα μάτια τους και εμπόδιο στα σχέδια τους σύμφωνα με πρόσφατα αρχεία των μυστικών τους υπηρεσιων?
    Βέβαια το καταφέραν μέσα απο τους εγκάθετους τους .Απο ελληνική εφηερίδα μεγάλης κυκλοφορίας το αφιέρωμα.
    Γιατί για να διαβάσεις για αυτόν είναι τόσο ογκοδέστατη η βιβλιογραφία που θα σου πάρει πολύ χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.