19/7/09

Προτεκτοράτο της Τουρκίας τα κατεχόμενα

ΝΤΕΚΤΑΣ Τ/κ ηγέτης (Διάγγελμα από Μπαϊράκ):
«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν από το πρωί μια επιχείρηση η οποία γίνεται στα πλαίσια των προνοιών των συμφωνιών του 1960 οι οποίες αναγνωρίζουν το δικαίωμα αυτό στη μητέρα πατρίδα η οποία είναι η εγγυήτρια της ανεξαρτησίας μας. Δεν πρόκειται για εισβολή αλλά για μια επιχείρηση που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της τάξης και ασφάλειας του συνόλου της νήσου. Δεν πρόκειται για μια ενέργεια που στρέφεται κατά της ε/κ κοινότητας με την οποία θέλουμε πάντοτε καλές σχέσεις. Απεναντίας μάλιστα, αφού η χούντα της Ελλάδας προσπάθησε να επιβληθεί με τη βία των όπλων».

Προτεκτοράτο της Τουρκίας τα κατεχόμενα

>Η εισβολή μέσα από παρεμβάσεις Τούρκων αξιωματούχων
Με τον Σπύρο Αθανασιάδη
Συνολικά 35 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και οι εθνικιστικές εξάρσεις στα κατεχόμενα κλιμακώνονται. Οι τ/κ εθνικιστικές, κυρίως, οργανώσεις διοργανώνουν εκδηλώσεις «μνήμης και ευγνωμοσύνης» υπερτονίζοντας ότι τα πάντα τα οφείλουν στη «Μητέρα Πατρίδα» Τουρκία και τον τουρκικό στρατό ο οποίος με την εισβολή του λύτρωσε(!) τους Τ/κ από γενοκτονία.
Τα πάντα είναι έτοιμα για τους πανηγυρισμούς της 20ής Ιουλίου. Φέτος η εκπροσώπηση της Τουρκίας είναι άκρως υποβαθμισμένη αφού δεν πρόκειται να παραστούν Γκιουλ ή Ερντογάν.
Εθνικιστικές εξάρσεις καταγράφονται όπως κάθε χρόνο. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες πένες που λένε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Είναι αυτές οι πένες που υπενθυμίζουν στους εθνικιστές ότι αυτοί που αποκαλούν «λυτρωτές», επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου λεηλασία των περιουσιών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οι Ε/κ στα εδάφη που εισέβαλε ο τουρκικός στρατός καταστρέφοντας, κλέβοντας και βιάζοντας. Υπενθυμίζουν ότι με την έλευση δεκάδων χιλιάδων εποίκων αλλοιώθηκε η δημογραφική σύνθεση των κατεχομένων, ενώ αυξήθηκε κατακόρυφα το έγκλημα στα κατεχόμενα. Θα υπενθυμίσουν τις δηλώσεις Ετζεβίτ και άλλων Τούρκων επισήμων ότι η το ψευδοκράτος θα μετατραπεί σύντομα σε Σιγκαπούρη ή Ελβετία της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι πανηγυρισμοί των Τ/κ για την εισβολή περιορίζονται στα στενά όρια του ψευδοκράτους με τα τουρκικά φύλλα να αναφέρονται σε κάποιες μόνο δηλώσεις που έγιναν από τους Τούρκους επισήμους που κάθε χρόνο τιμούν με την παρουσία τους, τους εορτασμούς.
Οι δηλώσεις αυτές είναι πολλές και οι περισσότερες γίνονται για να αναπτερώσουν το ηθικό των Τ/κ ή έμμεσα, για να αποστείλουν κάποια μηνύματα στην τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Τα τ/κ φύλλα επαναφέρουν τις δηλώσεις που έγιναν την περίοδο της εισβολής από την τότε τ/κ και τουρκική ηγεσία σε μια προσπάθεια να ρίξουν λάδι στη φωτιά των σχέσεων των δύο κοινοτήτων και να στείλουν το μήνυμα ότι είναι αδύνατη η συμβίωση Ε/κ και Τ/κ. Στο σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσουμε να θυμηθούμε μερικές από τις δηλώσεις-ομιλίες των Τούρκων επισήμων και θα αναφερθούμε σε κάποιες αναμνήσεις βετεράνων που συμμετείχαν στην εισβολή. Οι τ/κ εφημερίδες τις εποχής δεν κυκλοφόρησαν τις πρώτες μέρες μετά την εισβολή. Η εφημερίδα Μποζκουρτ κυκλοφόρησε την 25η Ιουλίου 1974 με ολοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Εκπληρώθηκε ο πόθος μισού αιώνα». Στο κύριο σχόλιό της η εφημερίδα γράφει ότι «οι Τ/κ δεν θα επανέλθουν πλέον στις σκοτεινές μέρες του παρελθόντος αφού ο τουρκικός στρατός, με την επιχείρησή του, έφερε στο νησί την πολυπόθητη ελευθερία των Τουρκοκυπρίων».
Η εφημερίδα δημοσίευσε και το μήνυμα Ετζεβίτ προς τον Ντενκτάς στο οποίο αναφέρει ότι το θετικό αποτέλεσμα της εισβολής οφείλεται στην υπομονή των Τ/κ οι οποίοι με θυσίες διατήρησαν την εθνική τους ταυτότητα. Ειδική αναφορά κάνει στο στόχο της «ανθρωπιστικής και ειρηνευτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί την εισβολή, η οποία, όπως ισχυρίζεται, αποσκοπούσε να ανοίξει το δρόμο για ελευθερία των Ε/κ και Τ/κ. Η δεύτερη τ/κ εφημερίδα της εποχής ήταν η «Χαλκίν Σεσί», η οποία είχε ως τίτλο «Χαίρε, ω ένδοξε στρατέ». Η εφημερίδα έγραφε ότι «τα Μεχμετζίκ λύτρωσαν τους Τ/κ από την ανοικτή φυλακή που ζούσαν. Το τελευταίο διάστημα και ειδικά τις τελευταίες μέρες η διεθνής κοινότητα κάτι περίμενε στην Κύπρο. Η χούντα των Αθηνών είχε μετατρέψει το νησί σε πυριτιδαποθήκη με στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα και να ανακηρύξει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ανέτρεψε τον Μακάριο τον οποίο διαδέχτηκε μια κυβέρνηση μαριονέτα η οποία θα εκτελούσε τις εντολές της. Όπως δήλωσαν Τούρκοι πολιτικοί, το πραξικόπημα ήταν το πρώτο βήμα για την ένωση. Η Ελλάδα είχε ξεχάσει ότι τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τ/κ έχουν τεθεί υπό την προστασία της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Κατά τους Έλληνες, το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου ήταν εσωτερική υπόθεση των Ε/κ. Δεν παραδέχτηκαν ότι παραβιάστηκε η ανεξαρτησία της Κύπρου και η συνταγματική τάξη.
Ήταν δυνατόν μια εκ των εγγυητριών δυνάμεων, η Τουρκία, να παραμείνει απαθής; Ο Ετζεβίτ άφησε να νοηθεί ότι δεν θα επιτρέψει τα τετελεσμένα. Οι Τ/κ ανέμεναν τη μέρα της επέμβασης. Όσοι άκουσαν από το ραδιόφωνο τα της επέμβασης, άρχισαν να κλαίνε και να δηλώνουν ότι λυτρώθηκαν. “Τέρμα πλέον οι ανοικτές φυλακές για τους Τ/κ. Να μας ζήσεις, λυτρωτή μας”.
Την επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων χειροκρότησε η διεθνής κοινότητα. Όλοι είδαν το στρατό ως τους αετούς της ειρήνης. Υπήρχε λόγος για τη στάση αυτή των διεθνών πρακτορείων, ραδιοφωνικών σταθμών, εφημερίδων , δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων. Και ο λόγος ήταν η προσπάθεια της Τουρκίας για ρύθμιση της κατάστασης διά της διπλωματικής οδού. Τελικά η επέμβαση έγινε σύμφωνα με τις πρόνοιες διεθνών συμφωνιών που αναγνώριζαν το δικαίωμα αυτό στην Τουρκία».

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΕΧΟΥΝκυκλοφορήσει αρκετά βιβλία Τούρκων συγγραφέων και δημοσιογράφων που περιγράφουν την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο το 1974. Εκτός από τα απομνημονεύματα του Μπεντρετίν Ντεμιρέλ, ο οποίος συμμετείχε στην εισβολή ως διοικητής μεραρχίας, πληροφορίες για την εισβολή μπορεί να βρει ο τουρκομαθής μελετητής στα βιβλία των :
?Εμίν Τσολασάν-Σημειώσεις Ιστορίας. ?Ατίλα Τσιλινγκίρ, ταγματάρχης ε,α.
-Ο ήλιος που ανατέλλει από την Κερύνεια.
?Αχμέτ Τολκγάι- Χαλύβδινο περιστέρι. ?Αρίφ Τερζίογλου- Αίμα-δάκρυ και ειρήνη. ?Αλί Φικρέτ Ατούν, υποστράτηγος ε.α.
- Η δεύτερη εκστρατεία Κύπρου.
?Τζουμχούρ Εβτζίλ, υποστράτηγος ε.α.
- Το ιστορικό της νίκης της θυγατέρας πατρίδας Κύπρου. ?Σαμπαχατίν Ισμαήλ- Τα αίτια που προκάλεσαν την ειρηνευτική επιχείρηση και τα αποτελέσματά της.
?Ερόλ Μουτερτζιμλέρ- Οι άγνωστες πτυχές της κυπριακής ειρηνευτικής επιχείρησης.
?Μεχμέτ Αλί Μπιράντ- 30 θερμές μέρες. ?Ιμπραχήμ Αρτούτς- Πόλεμος και ειρήνη στην Κύπρο.
?Γιαλτσίν Κιουτσιούκ- Νταλγκά-νταλγκά.
ΤΙ ΜΕΤΕΔΩΣΑΝ

ΜΠΑΪΡΑΚ - ΩΡΑ 0500΄ «Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της απόβασης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί ο Μπαϊράκ μετέδιδε εμβατήρια και διάφορες ειδήσεις στην Τουρκική, Αγγλική και Ελληνική. Στις 0500 της 20ής Ιουλίου μετέδωσε το διάγγελμα του Ραούφ Ντενκτάς».

ΤRΤ - ΩΡΑ 0600΄
«Οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις άρχισαν την επιχείρηση απόβασης και ρίψης αλεξιπτωτιστών.
Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από την 0700 πρωινή της 20Ής Ιουλίου κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος στους Νομούς Άγκυρας, Κων/πολης, Σμύρνης, Αδάνων, Αλεξανδρέττας, Ροδεστού, Σαράντα Εκκλησιών, Αδριανούπολης, Δαρδανελίων, Μαγνησίας, Αϊδινίου, Μερσίνης».

ΒΒC- ΩΡΑ 0700
«Τουρκικές μονάδες αποβιβάστηκαν στην Κύπρο από θάλασσα και αέρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή δεν καρποφόρησαν οι διπλωματικές προσπάθειες .Σε αριθμό νομών της Τουρκίας κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος. Μεταξύ των νομών υπάρχουν και νομοί που γειτνιάζουν με τα σύνορα με την Ελλάδα.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός της νήσου μετέδωσε ότι κηρύχθηκε γενική επιστράτευση. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε ελλαδική αντίδραση. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ετζεβίτ δήλωσε ότι η επιχείρηση άρχισε στις 0300 ώρα Γκρίνουιτς».

ΦΑΧΡΙ ΚΟΡΟΥΤΟΥΡΚ
Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας:
«Η κυβέρνηση της Τουρκίας εισέβαλε στην Κύπρο όχι για πόλεμο αλλά για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη. Επρόκειτο για ειρηνευτική επιχείρηση η οποία βασιζόταν σε διεθνείς συμφωνίες.
Για χρόνια το Κυπριακό είχε καταντήσει γάγγραινα και η Τουρκία επενέβη στην κατάλληλη ώρα. Η επιχείρησή της στέφθηκε με επιτυχία τόσο στον πολιτικό όσο και στρατιωτικό τομέα. Η επιχείρηση στην Κύπρο απέδειξε ότι η Τουρκία, ενώ είναι φιλειρηνική χώρα, όταν παραστεί ανάγκη, ενεργεί και κατά τον τρόπο που ενήργησε στην Κύπρο προκειμένου να υπερασπιστεί το δίκαιο».

ΝΤΕΚΤΑΣ Τ/κ ηγέτης (Διάγγελμα από Μπαϊράκ):
«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν από το πρωί μια επιχείρηση η οποία γίνεται στα πλαίσια των προνοιών των συμφωνιών του 1960 οι οποίες αναγνωρίζουν το δικαίωμα αυτό στη μητέρα πατρίδα η οποία είναι η εγγυήτρια της ανεξαρτησίας μας. Δεν πρόκειται για εισβολή αλλά για μια επιχείρηση που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της τάξης και ασφάλειας του συνόλου της νήσου. Δεν πρόκειται για μια ενέργεια που στρέφεται κατά της ε/κ κοινότητας με την οποία θέλουμε πάντοτε καλές σχέσεις. Απεναντίας μάλιστα, αφού η χούντα της Ελλάδας προσπάθησε να επιβληθεί με τη βία των όπλων».

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΣΕΜΙΧΣΑΝΤΖΑΡ
Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων:
«Τη στιγμή που μεταδίδεται το μήνυμά μου αυτό, οι γενναίες Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις άρχισαν μια επιχείρηση η οποία βασίζεται στα δικαιώματα που τους έχουν αναγνωριστεί με διεθνείς συμφωνίες , προκειμένου να διασφαλίσουν την ειρήνη στην Κύπρο και τη γύρω περιοχή αλλά και την ασφάλεια των εκεί ομοεθνών μας».

ΜΠΟΥΛΕΝΤ ΕΤΖΕΒΙΤ
Πρωθυπουργός της Τουρκίας:
«Εύχομαι η επιχείρηση στην Κύπρο να είναι για το καλό του έθνους μας, του συνόλου των Τ/κ και της ανθρωπότητας.
Θέλω να πιστεύω ότι με την επιχείρηση θα προσφέρουμε υπηρεσίες στην ανθρωπότητα και στην ειρήνη. Θέλω επίσης να πιστεύω ότι ο στρατός μας δεν θα δεχτεί πυρά ούτως ώστε να μη χυθεί αίμα. Μεταβαίνουμε στην Κύπρο, όχι για πόλεμο, αλλά για να φέρουμε την ειρήνη όχι μόνο στους Τ/κ αλλά και στους Ε/κ. Φθάσαμε στο σημείο να αποφασίσουμε την επιχείρηση όταν εξαντλήθηκαν όλα τα διπλωματικά και πολιτικά περιθώρια».

1 σχόλιο:

  1. ...ΕΔΩ ΜΠΑΙΡΑΚ....ΣΑΣ ΜΙΛΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ....
    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΡΙΚ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΑΜΕ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ....
    ΚΟΡΟΙΔΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΤΟΤΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.