2/7/09

«Mπλόφα» του Σαντάμ η κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής

Νέα στοιχεία τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας αποκάλυψαν ότι οι ισχυρισμοί του Σαντάμ Χουσεΐν περί κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής δεν ήταν τίποτα άλλο από μία μπλόφα με σκοπό την παραπλάνηση του γειτονικού Ιράν.Ψέμα με σκοπό την παραπλάνηση του Ιράν ήταν οι ισχυρισμοί του πάλαι ποτέ Ιρακινού ηγέτη περί κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής.

Όπως προέκυψε από τις μαρτυρίες του Σαντάμ σε ανακρίσεις που έλαβαν χώρα μετά τη σύλληψή του, ο ηγέτης του Ιράκ (ο οποίος εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού το 2006) προτιμούσε να συγκεντρώσει τα πυρά της διεθνούς κοινότητας για κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής παρά να αποδεχτεί πως δεν είχε τίποτε, κάτι που πιθανώς να εκλαμβανόταν από το «ανταγωνιστικό» Ιράν ως ένδειξη αδυναμίας.

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν πίστευε ότι το Ιράκ δεν είχε το περιθώριο να φανεί αδύναμο στους γείτονές του, ειδικά στο Ιράν» ανέφερε σχετικά ο ειδικός πράκτορας του FBI, Τζωρτζ Πίρο, σε σημειώσεις του πάνω σε ανάκριση/ συζήτηση με το Σαντάμ Χουσεΐν τον Ιούνιο του 2004. Όπως συμπληρώνεται στην εν λόγω αναφορά, ο Σαντάμ πίστευε πως οι γειτονικές χώρες αποτελούσαν άμεσες απειλές, και η χώρα έπρεπε να φαίνεται ικανή να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα.

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα του FBI τα οποία δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, ο Σαντάμ ανησυχούσε για το Ιράν πολύ περισσότερο από ότι ανησυχούσε για τις απειλές των ΗΠΑ όσον αφορά την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής.

«Κατά την άποψή του, οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών θα επιδείκνυαν στο Ιράν ακριβώς πού πρέπει να χτυπήσει για να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή ζημιά στο Ιράκ» λέγεται στα έγγραφα.

Το Ιράκ είχε χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής (δηλητηριώδη αέρια) εναντίον του Ιράν κατά τη διάρκεια του 8ετούς πολέμου (1980-1988). Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους Τζούνιορ, ξεκίνησε πόλεμο εναντίον του το 2003, κάνοντας λόγο για κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς Σαντάμ - ισχυρισμοί οι οποίοι ποτέ δεν επαληθεύτηκαν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Σαντάμ έτρεφε μεγάλη περιφρόνηση (που άγγιζε τα όρια του μίσους) προς τους φανατικούς Ιρανούς μουλάδες, ενώ αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε συνεργασία με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν (τον οποίο χαρακτήρισε ως «ζηλωτή» ) και ανέφερε πως θεωρούσε τη Βόρεια Κορέα ως τον πιθανότερο σύμμαχό του σε καιρούς κρίσης. Επίσης, ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλων SCUD εναντίον ισραηλινών στόχων το 1991, κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου, καθώς κατηγορούσε το Ισραήλ και την επιρροή του στις ΗΠΑ για «όλα τα προβλήματα των Αράβων», όπως είπε.

Ακόμη, διέψευσε θεωρίες περί γενικευμένης χρήσης σωσιών στις δημόσιες εμφανίσεις του, ενώ ανέφερε ότι είχε σταματήσει τη χρήση του τηλεφώνου από το 1990, καθώς το είχε χρησιμοποιήσει μόνο δύο φορές (επικοινωνούσε μέσω αγγελιοφόρων).

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

3 σχόλια:

  1. και καλα το ιραν το ξεγελασε ,

    ξεγελασε και την cia ?

    αν θυμαμαι καλα εδειχνα και φωτογραφιες απο βασεις κτλ
    ολοι ηταν σιγουροι ,

    ή μηπως τα λενε τωρα αυτα για να πουν οτι οι υπηρεσιες πληροφοριων της αμερικης ξεγελαστηκαν

    και δεν χρησιμοποιησαν τα μμε να προπαγανδισουν ποσο επικυνδινος ειναι για την ανθρωποτητα ,

    μην μας παει βεβαια το μυαλο στο τι γινεται στο ιραν
    αυτα δεν συνδεονται ...

    παντως εξακολουθουν να κατηγορουν τον σανταμ ετσι ή αλλιως

    θα μου πεις ηθελες να νικησεις ο σανταμ ?

    ασχετο αυτο

    εγω ξερω οσο ηταν ,ιρακινο δεν ειχαμε δει στην ομονοια ουτε καν τον πρεσβη

    απο τοτε...

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ περίεργη είδηση.

    Σήμερα έχει πια αποκαλυφθεί πως η αμερικανική ΣΙΑ είχε επανειλημμένα πληροφορήσει την αμερικανική ηγεσία πως ο Σαντάμ δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής. Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος και άλλοι στην αμερικανική ηγεσία επέμεναν πως τέτοια όπλα υπήρχαν. Μάλιστα, η αμερικανική επίθεση και ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ παρουσιάστηκε ως αναγκαία λόγω ακριβώς αυτών των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Τώρα, ...μας λένε πως όλα αυτά ήταν μπλόφα του Σαντάμ; Και μάλιστα, αυτό βγαίνει από στοιχεία του Εφ-Μπι-Αϊ, δηλαδή μιας άλλης αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας;



    Αμφιβολίες και ύποπτα γεγονότα γι' αυτά τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ δεν έγιναν μόνο στην Αμερική, μα και σε άλλες χώρες. Στη Βρεττανία είχε αυτοκτονήσει (;;;) και κάποιος επιστήμονας, μέλος μιας επιτροπής σχετικής με αυτά.



    Αυτό που ποτέ δεν είδα να σχολιάζεται είναι, αν η επίθεση εναντίον του Ιράκ δεν έγινε για τα όπλα μαζικής καταστροφής, τότε..., γιατί έγινε;

    Νομίζω, πως η εξήγηση δεν είναι τόσο πολύ "το πετρέλαιο", μα κάτι άλλο: η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η διεύρυνση της ΕΕ ήταν γνωστή και προγραμματισμένη από χρόνια πολλά. Με αυτήν, η ΕΕ θα δυνάμωνε, κάτι που προφανώς δεν ήθελε η Αμέρικα. Και έτσι, η αμέρικα έκανε ό,τι μπορούσε για να μη βρεθεί μπροστα σε έναν ακόμα ανεξέλεγκτο και δυνατό πόλο, δηλ. την ΕΕ.

    -- ήθελε, και θέλει, να βάλει τη Τουρκία στην ΕΕ.

    -- προετοίμασε και τελικά εκτέλεσε την επίθεση στο Ιράκ. Με αυτήν οι αμερικανικές δυνάμεις συμπλήρωναν τη περικύκλωση της Ρωσσίας. Και επίσης, έφταναν έξω από τα όρια της διευρυμένης ΕΕ: όχι άλλη διεύρυνση, εδώ αρχίζει το ράντζο του Σαμ.

    -- σε 30 χρόνια τουρκικής κατοχής της Κύπρου, οι αμερικάνοι δεν έκαναν τίποτε. Το Νοέμβριο του 2002, ένα μήνα πριν αποφασιστεί ποιες από τις υποψήφιες χώρες θα γίνονταν τελικά μέλη, υποβλήθηκε το Σχέδιο Ανανά. Και μάλιστα, οι αμερικάνοι, εγγλέζοι και ημεδαποί πίεζαν για να υπογραφεί ...μέσα σε ένα μήνα.

    Αν υπογραφόταν, το Δεκέμβριο του 2002 θα ήταν υποψήφια για την ΕΕ μια άλλη Κύπρος. Και τον Μάϊο του 2004 θα γινόταν μέλος αυτή η άλλη Κύπρος.

    Για τον Ελληνισμό της Κύπρου αυτό θα σήμαινε αυτοκτονία. Από τη σκοπιά των αμερικάνων, αυτό θα σήμαινε πως έφευγε ένα σημαντικό εμπόδιο από το δρόμο της Τουρκίας για να γίνει μέλος.

    Και επίσης: θα γινόταν μέλος της ΕΕ ένα κράτος με δυο κεφάλια. Τη μια μέρα θα πήγαινε ο Κύπριος και θα έλεγε κουκιά, και την άλλη μέρα θα πήγαινε ο Τουρκοκύπριος και θα έλεγε φασόλια. Η ΕΕ θα παρέλυε.

    -.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και για έναν επιπλέον λόγο έγινε η εισβολή και κατοχή στο Ιράκ.Οι Αμερικάνοι ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που είχαν υπ'όψιν τους να αλλάξουν την ισοτιμία του πετρελαίου τους απο δολάρια σε euros.Ο Σαντάμ ήταν ο πρώτος που τόλμησε κάτι τέτοιο.Τον ακολούθησε ο Τσάβες της Βενεζουέλα.Για να δούμε τα Αμερικανάκια θα αποτολμήσουν και για αυτήν την χώρα κάτι παρόμοιο με το Ιράκ;Οι αδιαπέραστες ζούγκλες του Ορινόκο τους περιμένουν "με ανοιχτές αγκάλες".Με πραξικοπήματα πάντως δεν μπορούν να ρίξουν τον Τσάβες.Και αυτό απεδείχθη επανηλλειμένα.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.