27/7/09

To βέτο ενός μικρού Η δυνατότητα αρνησικυρίας στην ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.


Το θέμα της άσκησης βέτο από την Κύπρο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ενόψει τις 17ης Δεκεμβρίου, κυριολεκτικά στο "μικροσκόπιο". Το καίριο ερώτημα που προκύπτει, είναι κατά πόσο ένα από τα μικρότερα κράτη μέλη της Ε.Ε., είναι σε θέση να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο που του παραχωρείται, εναντίον μιας μεγάλης χώρας, τόσο σε έκταση και πληθυσμό όσο και σε στρατηγική σημασία. Η όλη συζήτηση φέρνει για ακόμα μια φορά στο φως, το θέμα της διάκρισης μικρών και μεγάλων κρατών-μελών και της ισότητας ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους.
Η διάκριση μικρών και μεγάλων κρατών μελών στην Ε.Ε. δεν είναι καινούρια. Μιλώντας για μικρά κράτη- μέλη πολλές φορές γίνεται λόγος όχι μόνο για μικρές σε έκταση και πληθυσμό χώρες, αλλά και σε μεσαίες χώρες-μέλη όπως η Σουηδία, η Αυστρία, ή η Ελλάδα, οι οποίες προσδιορίζονται κυρίως σε αντίθεση με τα μεγάλα κράτη-μέλη όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτό τον ορισμό η Κύπρος θα μπορούσε να ταξινομηθεί μαζί με τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, σε μια ξεχωριστή κατηγορία κρατών τις οποίες μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως mini-states. Οι χώρες αυτές εντάσσονται στην Ένωση και εκχωρούν με μεγαλύτερη άνεση τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στους θεσμούς της, με την προοπτική κάποιων ωφελειών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο που θα ήταν δύσκολο να εξασφαλίσουν εκτός Ένωσης λόγω ακριβώς του μεγέθους τους.

Τα μικρά κράτη- μέλη, μεταφράζουν συνήθως τη συμμετοχή τους στην Ε.Ε ως διεύρυνση του δυνητικού τους πολιτικού ρόλου, ενώ πολλές φορές η ιδιότητα του μέλους για ένα τέτοιο κράτος αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο να εξέλθει από το καθεστώς υπέρ-εξάρτησης από μία ή περισσότερες μεγάλες και ισχυρές κρατικές οντότητες. Ο ρόλος του ισότιμου σύμμαχου στους θεσμούς της Ε.Ε αποδεσμεύει τα μικρότερα μέλη από την ευμετάβλητη "καλή διάθεση" των μεγάλων γειτόνων τους. Με αυτά τα δεδομένα οι στρατηγικές τους κινήσεις στα πλαίσια του ευρωπαϊκού θεσμικού συστήματος επικεντρώνονται σε δύο κατευθύνσεις: η πρώτη, αφορά στην εμμονή της τήρησης των κανόνων του παιχνιδιού στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η δεύτερη στην υιοθέτηση μιας χαμηλών τόνων πολιτικής διπλωματίας κυρίως στα πλαίσια του Συμβουλίου.

Έτσι και η Κύπρος, ως ένα mini μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας απολαμβάνει παρά το μέγεθός της, το καθεστώς του ισότιμου μέλους στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όμως παράλληλα καλείται να τηρήσει μια πολιτική χαμηλών τόνων και να μην ασκήσει το δικαίωμα του βέτο σε αντίθεση με τις προθέσεις άλλων μεγαλύτερων κρατών.

Συχνά υποστηρίζεται ότι "το βέτο είναι για τους μεγάλους". Δηλαδή για τις χώρες της Ε.Ε. οι οποίες διαθέτουν το μέγεθος αλλά και το απαιτούμενο "ψυχολογικό βάρος" να εμποδίζουν αποφάσεις. Τυπικά όλα τα κράτη-μέλη, ακόμα και το μικρότερο, έχουν το δικαίωμα να εμποδίσουν μια απόφαση. Ουσιαστικά όμως τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη νομιμοποιούνται να εκφράζουν το δικαίωμα της αρνησικυρίας πιο συχνά από τα μικρότερα, τα οποία ανάλογα με το ψυχολογικό βάρος που τους αποδίδεται, μπορούν να το εκφράζουν λιγότερες ως ελάχιστες φορές. Και είναι βασική αρχή, ότι ένας "μικρός" που εγείρει συνέχεια βέτο είναι πιθανόν να σταματήσει να πείθει ή απλά να περιθωριοποιηθεί από τις μεγαλύτερες χώρες, αν στο μεταξύ δεν εξαναγκαστεί να αναθεωρήσει απόψεις.

Σε άλλες περιπτώσεις υποστηρίζεται ότι το βέτο όχι μόνο δεν είναι για τους μικρούς, αλλά δεν είναι ούτε καν για τους μεγάλους. Από τη στιγμή που μια χώρα συμμετέχει στην Ε.Ε. μπαίνει σε μια διαδικασία συνεχών διαπραγματεύσεων για διαφορετικά θέματα και επιδιώκει πλέον τα μακροχρόνια οφέλη που της προσφέρει η αξιοπιστία της και η σταδιακή σύγκλιση των ιδεών της με τους εταίρους της. Με δεδομένη την αυξανόμενη αλληλεξάρτηση των κρατών στην Ε.Ε., τα κράτη ακόμα κι αν είναι μεγάλα αποφεύγουν να καλλιεργούν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.

Είναι λοιπόν το βέτο νεκρό για τις χώρες της Ε.Ε. και ιδιαίτερα για τις μικρότερες; Όχι αλλά σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύει με εξαφάνιση. Όμως τυπικά εξακολουθεί να υπάρχει και η ύπαρξή του έχει έναν ρόλο ουσιαστικό. Το βέτο εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό όπλο κυρίως στα χέρια των "μικρών" για τη διασφάλιση της συμμετοχής τους σε ζητήματα που αφορούν στην προάσπιση ζωτικών συμφερόντων. Οι μεγάλοι της Ευρώπης συχνά βρίσκουν διάφορους τρόπους, πάνω ή κάτω από το τραπέζι, για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στο βέτο. Για τους μικρούς όμως, είναι συχνά, το μοναδικό μέσο προστασίας που απλόχερα τους χαρίζει το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα.

Στην περίπτωση της Κύπρου το πιο ζωτικό συμφέρον που μπορεί να έχει ή χώρα είναι ακριβώς να διασφαλίζεται και να αναγνωρίζεται σε κάθε περίπτωση η κρατική της οντότητα. Αυτός άλλωστε ήταν ο απώτερος μας στόχος από την πρώτη στιγμή που υποβάλαμε την αίτηση ένταξης μας, με το σκεπτικό ότι μόνο μέσω της Ευρώπης θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα ανεξάρτητα από το μέγεθός μας. Κι αν σε αυτό το πλαίσιο όλα τα άλλα μέσα δεν ευοδώσουν, ο "μικρός" της Ευρώπης οφείλει να αδράξει το μοναδικό μέσο που σε μία και μόνη περίπτωση μπορεί να τον εξισώσει με τους μεγάλους.

14/11/2004
ikypros

5 σχόλια:

  1. πριν δουμε αν εχει η Κυπρος το 'δικαιωμα' να ασκησει βετο
    να δουμε πρωτα ποιο λογο θα επικαλεστει ...

    απο το προηγουμενο ποστ εχουμε

    >>τάσσεται υπέρ μπλοκαρίσματος της τουρκικής πορείας προς την Ε.Ε. στην περίπτωση που η Άγκυρα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να ανοίξει δηλαδή τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.<<

    αυτο εμενα δεν μου φαινεται να στεκει σε λογικη βαση και να τεκμηριωνει το δικαιωμα βετο


    γιατι ?

    υπαρχει δηλαδη περιπτωση να μπει η τουρκια στην ευρωπη των ανοιχτων συνορων , των ελευθερων μετακινησεων των ισων δικαιωματων μεταξυ των μελων και να κραταει κλειστα τα λιμανια και τα αεροδρομια σε ενα ισοτιμο μελος???

    δηλαδη οταν μπαινει στη εε δεν αναγνωριζει την ισοτιμια ?
    δεν υπογραφει καμια δεσμευση ?
    δεν αναγνωριζει ολα τα υπολοιπα μελη ?

    γιατι η Κυπρος να ασκησει βετο και να αναλωθει στα αυτονοητα ?

    δηλαδη θα μπορουσε η Ελλαδα να κρατησει κλειστα τα συνορα και τα λιμανια για τους τουρκους ?
    θα μπορουσε καποιος αλλος για καποιο αλλο μελος να το κανει αυτο ?

    αν ειναι ετσι τοτε λαθος εικονα εχω γιθα την ευρωπη και δεν μας τα εχουν πει ολα

    ΓΙΑΤΙ ΓΕΛΕΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ?

    να ασκησει βετο για το στρατο κατοχης , να επικαλεστει ΟΗΕ , να τονισει στην ΕΕ δεν καταπατουνται δικαιωματα μειονοτητων , η ιδια εε εγγυαται οποτε δεν εχει νοημα ο στρατος κατοχης στην Κυπρο,

    αν θελει να ασκησει βετο να το κανει για την ουσια του ζητηματος και οχι να συζηταμε τα αυτονοητα

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι θα πει μικρό κράτος, σύμφωνα με τον χάρτη της Ε.Ε όλα τα κράτη είναι ισοδύναμα, δηλαδή του Λουξεμβούργο είναι μεγαλύτερο? άλλωστε η Κύπρος έχει με το μέρος της μια εγγυήτρια δύναμη, την Ελλάδα-(τρομάρα τα μπαζάκια μας)-και οι δυο χώρες να συννενοηθούν η μια να λέει δήθεν ναι(Η Ελλάς) και η άλλη να λέει ΒΕΤΟ. Σε διαφορετική περίπτωση, αν η Τουρκία "ενταχθεί" στην Ένωση υπο αυτές τις συνθήκες, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >>γιατι η Κυπρος να ασκησει βετο και να αναλωθει στα αυτονοητα ?<<

    Γιατι μπορει φιλε μου και να ΜΗ ΜΠΕΙ η Τουρκια στην Ε.Ε... Και τοτε το πουλακι θα εχει πεταξει. Η Τουρκια αν καταλαβει πως δεν εχει πια καμια ελπιδα να μπει, οχι λιμανια δε θα ανοιξει, αλλα ουτε και σε λυση του Κυπριακου θα συμφωνησει, εκτος κι αν ειναι χειροτερο απο το Αναν για τους Ε/Κ.

    Επισης γιατι οι εκθεσεις αξιολογησης και προοδου, υπαρχουν για να κρινεται κατα ποσον η υποψηφια χωρα ανταποκρινεται στις δεσμευσεις της. Ποσα χρονια ακομα πρεπει να περιμενει η Κυπρος να γινει τελωνειακη ενωση?
    Αν τελικα η Τουρκια δε μπει στην Ε.Ε. , θα εχει χασει η Κυπρος μια ευκαιρια ντε φακτο αναγνωρισης της ή δε θα εχει χασει?


    Η υπογραφη τελωνειακης ενωσης Ε.Ε- Τουρκιας, πρεπει να τηρειται? Γιατι η Τουρκια υπεγραψε συμφωνια με την Ε.Ε. αλλα δεν αναγνωριζει την ιδια συμφωνια με την Κυπρο? Ποιο το νοημα της υπογραφης και ποιο το νοημα της ετησιας εκθεσης προοδου, αν πρεπει να περιμενει καποιος η Τουρκια να συμμορφωθει μονο οταν μπει στην Ε.Ε? Ειναι κωλοχαρτα?

    Εσυ θα πιστευες ποτε οτι υπαρχει περιπτωση χωρα να κανει ενταξιακες διαπραγματευσεις με την Ε.Ε και να μην αναγνωριζει μελος της το οποιο και κατεχει στρατιωτικα? Δεν ειναι παραλογο?


    Η Γαλλια εχει παγωσει κεφαλαια ενταξιακα της Τουρκιας, συμπεριλαμβανομενων των κεφαλαιων περι νομισματικης πολιτικης, με τη δικαιολογια πως δε μπορει η Τουρκια να ανοιγει συζητησεις για τετοια θεματα, που απτονται του ευρω , οταν δεν ειναι σιγουρο πως θα γινει ποτε πληρες μελος. Το βρισκεις πιο σοβαρο λογο?

    >>αν ειναι ετσι τοτε λαθος εικονα εχω γιθα την ευρωπη και δεν μας τα εχουν πει ολα<<

    Μαλλον λαθος εικονα εχεις. Ειδες τη Σουηδικη προεδρια να στηριζει το μελος Κυπρο ή την Τουρκια? Ειδες την Ε.Ε. να κανει κατι για το τουρκικο casus belli? Για τις υπερπτησεις? Πηγαινε ψαξε να βρεις τις εκθεσεις προοδου να δεις τι λενε επ αυτου για να καταλαβεις την ευρωπαικη αλληλλεγγυη.

    >>ΓΙΑΤΙ ΓΕΛΕΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ?<<

    Εσυ δε βρισκεις γελοιο το να συζητα η Ε.Ε για ενταξη με μια χωρα που κατεχει εδαφος κρατους μελους και εχει επισημη απειλη πολεμου εναντι αλλου κρατους μελους και για 7 συναπτα ετη να συνεχιζονται οι συνομιλιες σα να μη συμβαινει τιποτα? Βγηκε ο Σουηδος προεδρος τις προαλλες να δικαιολογησει την εισβολη. Δεν ειναι γελοιο?



    >>να ασκησει βετο για το στρατο κατοχης , να επικαλεστει ΟΗΕ , να τονισει στην ΕΕ δεν καταπατουνται δικαιωματα μειονοτητων , η ιδια εε εγγυαται οποτε δεν εχει νοημα ο στρατος κατοχης στην Κυπρο,<<

    Μπλεκεις ενα γκαλοπ, με αυτο που ισως κανει η κυπριακη κυβερνηση. Που ξερεις εσυ οτι η κυπριακη κυβερνηση , αν το κανει (γιατι το συχνα το απειλεις, αλλα σπανια το εφαρμοζεις), οτι δε θα επικαλεστει και αλλους λογους?

    Και για να σε καθησυχασω, ΑΛΛΑ τα ΓΚΑΛΟΠ, ΑΛΛΟ η πολιτικη μιας κυβερνησης.


    http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,13695-.aspx

    Δε μιλαει ο ανθρωπος εδω για βετο λογω λιμανιων. Μιλαει με ευρεια εννοια. Οποτε μην αγχωνεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον η διαφορά είναι στις πολιτικές και όχι στα μεγέθη των χωρών. Μια μεγάλη πολιτική, μπορεί να αναδείξει και την πιο μικρή χώρα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To ζητούμενο και θεμελιώδες, ζήτημα ζωής και θανάτου για τον απανταχού Εληνισμό είναι να μην μπει ο Τουρκία στην ΕΕ. Από κει και πέρα δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνει η Τουρκία...κι αν αναγνωρίσει κι αν δεν αναγνωρίσει...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.