29/12/11

Τουρκία: Το κυβερνόν κόμμα εκφράζει θλίψη για τους θανάτους 35 αμάχων


Το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία εξέφρασε σήμερα τη θλίψη του για το θάνατο 35 κούρδων χωρικών στην διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στην μεθόριο με το Ιράκ, κάνοντας λόγο περί λάθους. "Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που λάβαμε, επρόκειτο για λαθρέμπορους και όχι για τρομοκράτες", είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) Χουσεΐν Τσελίκ, προσθέτοντας ότι τα θύματα πιστεύεται ότι μετέφεραν λαθραία τσιγάρα.
Ο Τσελίκ χρησιμοποίησε τον όρο τρομοκράτες αναφερόμενος στους αυτονομιστές αντάρτες της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που η 'Αγκυρα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.Ο Τσελίκ δήλωσε ότι "εξ ονόματος του κόμματός μας, εκφράζω την κατάπληξή μας και τη θλίψη μας" για το γεγονός.
"Εάν έγιναν λάθη, εάν έγιναν σφάλματα και παραλείψεις στο γεγονός που έλαβε χώρα, αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι αυτά θα συγκαλυφθούν", πρόσθεσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.
http://www.express.gr


Τριάντα πέντε Κούρδοι χωρικοί νεκροί από τουρκική επιδρομή
Το γενικό επιτελείο λέει ότι έπληξε αντάρτες του ΡΚΚ.
Τριάντα πέντε Κούρδοι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε στις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ από την τουρκική αεροπορία στο ιρακινό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοινώθηκε σήμερα, Πέμπτη, από επίσημη τουρκική πηγή.Τα φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης και Κούρδοι αιρετοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μια πιθανή «γκάφα» του στρατού που πιθανόν μπέρδεψε λαθρέμπορους με Κούρδους αυτονομιστές.
«Τριάντα πέντε άτομα σκοτώθηκαν και ένα τραυματίστηκε σε μια αεροπορική επιχείρηση στο Ιράκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κυβερνείο της τουρκικής επαρχίας Σιρνάκ (νοτιοανατολική Τουρκία), η οποία βρίσκεται γεωγραφικά απέναντι από την ιρακινή ζώνη όπου έγινε η επιδρομή.
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως διεξάγεται έρευνα.
Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) για τους οποίους υποστήριξε πως επιχειρούσαν να διεισδύσουν στην Τουρκία για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Σοκ και επικρίσεις
Σοκ και επικρίσεις εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και της κυβέρνησης έχει προκαλέσει ο χτεσινοβραδινός βομβαρδισμός αμάχων στο Σίρνακ της Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες.
«Δεν μπορεί να γίνει λόγος για νομιμότητα μιας εξουσίας που δολοφονεί το λαό της». Τη δήλωση αυτή -που έχει κάνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- για το καθεστώς Άσαντ στη Συρία χρησιμοποίησε ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς εναντίον όμως της τουρκικής κυβέρνησης.
Ο βομβαρδισμός που πραγματοποίησαν χτες τη νύχτα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έγινε υποτίθεται εναντίον αντρών του ΡΚΚ, αλλά τελικά οι νεκροί ήταν άμαχοι, κατά πάσα πιθανότητα κάτοικοι της περιοχής που ασχολούνται με λαθρεμπόριο πετρελαίου.
Ανακοίνωση εξέδωσε και το ίδιο το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πληροφορίες που διέθεταν οι αρχές ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει συγκέντρωση αντρών του ΡΚΚ στην περιοχή και ότι χτες λίγο μετά τις 18:30, μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ενόπλων δυνάμεων κατέγραψε κίνηση ομάδας από το Ιράκ προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ο βομβαρδισμός της περιοχής, πράγμα που έγινε στις 21:37-22:24.
Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανακοίνωσε ότι έχουν μεταφερθεί 28 πτώματα σε χωριό του Σίρνακ, 3 πτώματα στη Μαλάτια και ότι υπάρχουν άλλοι 17 αγνοούμενοι.
Σύμφωνα με τον Ντεμιρτάς, τα θύματα του βομβαρδισμού «επιστρέφοντας στα χωριά τους πέρασαν από στρατιωτικό φυλάκιο στο οποίο οι στρατιώτες δεν τους άφησαν να περάσουν, αλλά τους υπόδειξαν άλλο δρόμο, όπου και κατευθύνθηκαν για να ακολουθήσει ο βομβαρδισμός». Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για νεαρούς, πρόσθεσε ο Ντεμιρτάς και τόνισε ότι το κόμμα του κήρυξε τριήμερο πένθος.
Δηλώσεις έκανε και ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Χουσεΐν Αϊγκιούν ο οποίος διατύπωσε το ερώτημα «από πότε οι χωριανοί που εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι βγάζουν το ψωμί τους από το λαθρεμπόριο μαζούτ, βαφτίζονται ξαφνικά άντρες του ΡΚΚ και βομβαρδίζονται;"
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εσωτερική διαμάχη στην Τουρκία για τους βομβαρδισμούς
“Δεν μπορεί να γίνει λόγος για νομιμότητα μιας εξουσίας που δολοφονεί το λαό της”. Τη δήλωση αυτή που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το καθεστώς Ασαντ στη Συρία, χρησιμοποίησε ο αρχηγός του φιλοκουρδκού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς, εναντίον όμως της τουρκικής Κυβέρνησης για το θάνατο δεκάδων Κούρδων στο Σίρνακ της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό.
Σοκ έχει προκαλέσει στην Τουρκία ο βομβαρδισμός που πραγματοποίησαν χθες τη νύχτα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Ο βομβαρδισμός έγινε υποτίθεται εναντίον αντρών του ΡΚΚ, αλλά τελικά οι νεκροί ήταν άμαχοι, κατά πάσα πιθανότητα κάτοικοι της περιοχής που ασχολούνται με λαθρεμπόριο πετρελαίου.
Ανακοίνωση εξέδωσε και το ίδιο το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πληροφορίες που διέθεταν οι αρχές ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει συγκέντρωση αντρών του ΡΚΚ στην περιοχή και ότι χθες λίγο μετά τις 18.30, μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ενόπλων δυνάμεων κατέγραψε κίνηση ομάδας από το Ιράκ προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ο βομβαρδισμός της περιοχής πράγμα που έγινε στις 21.37-22.24.
Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανακοίνωσε ότι έχουν μεταφερθεί 28 πτώματα σε χωριό του Σίρνακ, τρία πτώματα στη Μαλάτια και ότι υπάρχουν άλλοι 17 αγνοούμενοι.
Σύμφωνα με τον Ντεμιρτάς, τα θύματα του βομβαρδισμού “επιστρέφοντας στα χωριά τους πέρασαν από στρατιωτικό φυλάκιο στο οποίο οι στρατιώτες δεν τους άφησαν να περάσουν, αλλά τους υπόδειξαν άλλο δρόμο, όπου και κατευθύνθηκαν για να ακολουθήσει ο βομβαρδισμός”. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για νεαρούς, πρόσθεσε ο Ντεμιρτάς και τόνισε ότι το κόμμα του κήρυξε τριήμερο πένθος.
Δηλώσεις έκανε και ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Χουσεΐν Αϊγκιούν ο οποίος διατύπωσε το ερώτημα “από πότε οι χωριανοί που εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι βγάζουν το ψωμί τους από το λαθρεμπόριο μαζούτ, βαφτίζονται ξαφνικά άντρες του ΡΚΚ και βομβαρδίζονται;”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.