29/12/11

Γιατί το διδακτορικό είναι συχνά χάσιμο χρόνου - άρθρο του Economist

The disposable academic

Why doing a PhD is often a waste of time


ON THE evening before All Saints’ Day in 1517, Martin Luther nailed 95 theses to the door of a church in Wittenberg. In those days a thesis was simply a position one wanted to argue. Luther, an Augustinian friar, asserted that Christians could not buy their way to heaven. Today a doctoral thesis is both an idea and an account of a period of original research. Writing one is the aim of the hundreds of thousands of students who embark on a doctorate of philosophy (PhD) every year.
In most countries a PhD is a basic requirement for a career in academia. It is an introduction to the world of independent research—a kind of intellectual masterpiece, created by an apprentice in close collaboration with a supervisor. The requirements to complete one vary enormously between countries, universities and even subjects. 
Περισσότερα ECONOMIST

2 σχόλια:

  1. Ακομη μια μεταφορα απο εσενα εδω ενος αξιολογου αρθρου που μπορει η αναγνωση του να βοηθησει εγκαιρα τα παιδια μερικων απο τους εδω σχολιαστες να βρουνε τον δρομο τους.
    Πραγματι το ντοκτορα στην ελλαδα βοηθα μονο τους καθηγητες που χρησιμοποιωντας σαν υποζυγια τους υποψηφιους PhD's να κανουν "ερευνα" για λογαριασμο καποιας εταιρειας εγχωριας η μη με κεντρικο σκοπο να αρπαξουν τα κονδυλια που χορηγει αυτη η εταιρεια για καποιο θεμα που την ενδιαφερει κατα πολυ επειδικευμενο τροπο.και οταν μετα >3 ετων τελειωσει το θεμα αυτο και αφου εχει ρηξει πισω τον υποχηφιο τοτε μπορει η εταιρεια και για καποιο διαστημα να τον προσλαβει για το προτζεκτ αυτο και για τιποτα αλλο.Στο εξωτερικο το PhD θα χρησιμοποιηθει για καριερα στο πανεπιστημιο για να περασει ο μεταδιδακτορικος σε θεση ερευνητη διαφορων βαθμηδων και εκει θα φαει την ζωη του για να γινει καποτε...βοηθος καθηγητης,αν γινει.
    Μερι να γινουν ολα αυτα ο μεταπτυχιακος που θα εχει κανει Master ( αλλα αν ειναι εξυπνος θα το εχει κανει σε παραπλησιο θεμα απο τις βασικες πανεπιστημιακες του σπουδες) θα εχει διοριστει καπου και θα εχει μεγαλη προυπηρεσια που του δινει προβαδισμα απο τον PhD πουεκτος απο το θεμα που θα επεξεργαζεται θα ειναι σαν να κατεβηκε απο τα βουνα οταν θα τελειωσει.Το PhD θα το συστηνα μονο για εξιδικευμενους κλαδους και εφ οσον δεν υπαρχει θεμα οικονομικο και επιβιωσης και μετα απο το PhD οι διασυνδσεις θα σε οδηγουσαν καπου αλλου.Για ενα παιδι φτωχης οικογενειας απο εδω και μεταναστης θα συμβουλευα παραπλησιο των σπουδων του Master στο εξωτερικο,εν αναγκη και ταυτοχρονα εργαζομενος στο πανεπιστημιο,και αν ειναι καλος οι recruiters θα σε προσλαβουν πριν τελειωσεις το master και αν οχι τοτε 70-99% θα προσληφθεις μεσα στους πρωτους 3 μηνες απο το περας του master.Ενω στο PhD θα περιμενεις και 5 χρονια μετα το περας αυτου με προσληψη στα υπερπληρη πανεπιστημια απο κορυφαιους παγκοσμια....στην οικονομικη πατρικη ανεση απο ολα τα μερη του κοσμου και αυτη η προσληψη θα γινει στο 50-60%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σκίτσο (μια εικόνα χίλιες λέξεις τα λέει όλα) οι γιάπηδες αργά ή γρήγορα όπως αυτή την περίοδο της κρίσης όλων των αξιών όχι μόνο μπλοκάρουν σε αδιέξοδα αλλά και κυριολεκτικά ή συνειδησιακά αυτοκτονούν σωρηδόν όχι μόνο στην Ελλάδα.
    Ελλάδα που εφηύρε το νόμισμα και το εφάρμοσε σπάνια και ατομικά από προύχοντες προς επίδειξη πλουτισμού κύρια όμως δημιούργησε μόρφωση μορφής ανθρώπινης με γνώμονα τις κάποτε ιδιαίτερα σεβαστές αρετές, σε περιβάλλον όλων των μοναδικά σοφά πλασμένων δημιουργημάτων.

    Την οικονομία την έχει διδάξει και την διδάσκει η διαρκώς αναγεννώμενη γεμάτη αυτάρκεια Φύση για τους σώφρονες υλικούς αλλά και συγχρόνως πνευματικούς καλλιεργητές . Καλλιεργητές ἀμωμους τιμητές του καρπερού ιδρώτα τους απέναντι στους γιάπηδες υπηρέτες άπληστων όχι σπάνιων φαινομένων Λερναίας Ύδρας στην εκάστοτε πλουτοκρατία.

    Η ευλογημένη δύναμη αυτού του τόπου είναι να γράφει τόσο λαμπρή ιστορία έως Ολυμπιονικών όσο ανάλογα μεγάλες δυσκολίες ανά τις γνωστές ιστορικά ή συχνά όχι γνωστές εποχές αντιμετωπίζει. Ας μην υποτιμά ο καθένας μας καθημερινά τις λέξεις εργασία – (ανεργία άγνωστη ιδιότητα της φύσης) - εργοδοσία – σύνταξη, αλλά και την επικινδυνότητα διολίσθησης στην αεργία που προσβάλει κυρίως (γνώστες) και υπευθύνους του εκάστοτε συνήθως έως ιδίως προσφάτως μονομερώς επιθετικού στο λαό οικονομικού συστήματος σε σχέση με την παν - βασίλεια φυσική αρμονία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

    ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.