31/12/11

Οι Τούρκοι ιστολόγοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το νέο σύνταγμα

'Ερντογάν βλάκα, ο Οτζαλάν θα σε γδάρει'', -
''Το PKK είναι ο λαός, ο λαός είναι εδώ'' - ''Οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν''
Καθώς η Επιτροπή Συνταγματικής Συμφιλίωσης ολοκληρώνει το Σάββατο (31 Δεκεμβρίου) το πρώτο στάδιο της συλλογής των προτάσεων του κοινού και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για το νέο πολιτικό σύνταγμα, οι ιστολόγοι εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν το κείμενο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ημερομηνία-στόχο -- τα τέλη του 2012.


Ο σκεπτικισμός των ιστολόγων εντείνεται από φόβους για μεγαλύτερο περιορισμό των ελευθεριών και τη σιωπή της αντιπολίτευσης σε αυτό το κρίσιμο σημείο. Μερικοί φοβούνται ότι το κυβερνών ΑΚΡ θα καθορίσει -- και ίσως επιβάλλει -- το τελικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για τα κύματα των συλλήψεων στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης υπόθεσης της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK), την οποία πολλοί Κούρδοι βλέπουν ως απόπειρα "φίμωσης" της κουρδικής αντιπολίτευσης.

Με το ξεκίνημα, πλήττονται οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα πρώιμα στάδια της διαδικασίας εκπόνησης του νέου συντάγματος, λένε κάποιοι ιστολόγοι, τροφοδοτώντας το σκεπτικισμό ότι το νέο σύνταγμα της χώρας δεν θα είναι σε θέση να επιλύσει πολλά από τα προβλήματα της χώρας.

Για τον Οζγούρ Μουφτούογλου, ιστολόγο από την Ιστανμπούλ, "είναι αδύνατη η σύνταξη ενός δημοκρατικού συντάγματος τη απουσία ελευθεριών".

Για τη δημιουργία ενός πραγματικά δημοκρατικού συντάγματος, γράφει, "θα πρέπει να εξασφαλίζεται ένα δημοκρατικό περιβάλλον όπου Κούρδοι, Αλεβήτες, γυναίκες, φοιτητές, εργαζόμενοι και άλλα κοινωνικά στρώματα που σήμερα καταπιέζονται από την κρατική εξουσία θα μπορούσαν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους".

Για να γίνει αυτό, λέει, "θα πρέπει να αρθούν τα εμπόδια ως προς την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, ενώ οι μέθοδοι βίας όπως η χρήση κανονιών νερού και δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών και οι άδικες δίκες κατά των όσων αποπειρώνται να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες θα πρέπει να σταματήσουν".

"Διαφορετικά, αυτό το 'νέο σύνταγμα' δεν θα διαφέρει από τα άλλα", γράφει.

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες στους κύκλους του κυβερνώντος ΑΚΡ ότι η Επιτροπή Συνταγματικού Συμβιβασμού του κοινοβουλίου, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους και των τεσσάρων κομμάτων της βουλής, θα μπορέσει να συνεργαστεί και να συντάξει ένα νέο πολιτικό σύνταγμα.

Ωστόσο, ο Ριφάτ Σερντάρογλου, πρώην υπουργός και βουλευτής Σμύρνης, λέει ότι το κυβερνών ΑΚΡ, με τον έλεγχο που ασκεί στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, θα ασκεί υπερβολικό έλεγχο στην εκπόνηση του νέου συντάγματος.

"Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, δικηγορικοί σύλλογοι και οργανισμοί της κοινωνίας πολιτών δε δείχνουν ενδιαφέρον για τη διαδικασία σύνταξης του συντάγματος", παραπονείται.

"Μερικοί άπό αυτούς φοβούνται να ορθώσουν τη φωνή τους, ενώ πολλοί άλλοι προτιμούν τη σιγή γιατί δεν επιθυμούν να είναι οι αναπληρωματικοί σε ένα παιχνίδι με προφανές τέλος", προσθέτει.

Ο δημοσιογράφος Τουφάν Τουρένκ, που είναι συνάμα και ιστολόγος, εκφράζει παρόμοιες απόψεις, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι ζητάνε εγγυήσεις πριν παραθέσουν τις απόψεις τους για το σύνταγμα γιατί φοβούνται μη συλληφθούν.

"Ο πρόεδρος της βουλής Σεμίλ Τσιτσέκ μπορεί να δίνει όσες διαβεβαιώσεις θέλει, κανένας όμως δεν τις πιστεύει", γράφει ο Τουρένκ.

Ο ιστότοπος της Cezbet.com αναφέρει ότι "η Συνταγματική Επιτροπή συνεχίζει το έργο της με επιτυχία κοινοποιώντας τα μηνύματά της στην κοινωνία, αυτό όμως δε δίνει καμιά ελπίδα όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα".

"Επιεδή τα κόμματα δεν έχουν ακόμα εκφράσει τις απόψεις τους πάνω σε κρίσιμα σημεία του συντάγματος, δεν έχουν γίνει ακόμα οι συζητήσεις σχετικά με τις απαιτούμενες κρίσιμες αλλαγές που θα διασφαλίζουν την κοινωνική γαλήνη.

Εν τω μεταξύ, ο Χαμπέρ Μερκεζί μνημονεύει τον Ριφάτ Χισαρκικλίογλου, πρόεδρο της τουρκικής ένωσης επιμελητηρίων και χρηματιστηρίου εμπορευμάτων (TOBB), ο οποίος είπε ότι το νέο σύνταγμα πρέπει απαραιτήτως να "μην περιλαμβάνει καμιά απολύτως μορφή διάκρισης, να αποτελεί όργανο πραγμάτωσης του ιδανικού της ισότητας σε όλες τις πτυχές του κοινωνικού βίου, να παρέχει στα άτομα τα ωφέλη των καθολικά αναγνωρισμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και να προστατεύει την ιδέα ενός δημοκρατικού, κοσμικού και κοινωνικού κράτους δικαίου".

Ο ιστολόγος και μουσικός Νεκμετίν Τάνιου Σουάρ εκφράζει την ανησυχία του ότι το νέο σύνταγμα ενδέχεται να αγνοήσει τις αρχές της επανάστασης Ατατούρκ, αναφέροντας ότι "λησμονούν" τον ιδρυτή της Τουρκίας. Η φωτογραφία του δεν εμφανίζεται στην πρόσφατα δημιουργηθείσα ιστοσελίδα για το νέο σύνταγμα.

"Κατά κανόνα, όλοι οι κυβερνητικοί φορείς πρέπει να αναρτούν τη φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ στην επίσημη ιστοσελίδα τους", γράφει.

"Άραγε, αυτοί που δεν αναρτούν τη φωτογραφία του Ατατούρκ τι δεν θα συμπεριλάβουν στο σύνταγμα; Δεν θα περιμένουμε για να δούμε. Δεν θα επιτρέψουμε ένα σύνταγμα το οποίο θα διχάσει το έθνος".

Ο Μπεκίρ Αγιρντίρ από την Ιστανμπούλ προβληματίζεται που οι απλοί άνθρωποι δεν μοιράζονται τις απόψεις ή τις ανησυχίες τους σχετικά με το νέο σύνταγμα, στην επίσημη ιστοσελίδα.

Διερωτάται εάν το νέο σύνταγμα στην πραγματικότητα συντάσσεται χωρίς τη συμβολή του κοινού.

Όπως πολλοί άλλοι, ο ιστολόγος Φαρούκ Εκμεκτσί από την Τραπεζούντα έχει επιφυλάξεις για την πιθανότητα να προκύψει ένα πολιτικό και δημοκρατικό σύνταγμα από τις σημερινές δημόσιες συζητήσεις για το σύνταγμα.

Σημειώνει δε ότι αν και ακολουθούνται τα δυτικά πρότυπα συντάγματος κατά τη διαδικασία της σύνταξης, η Τουρκία δεν θα πρέπει να παραβλέψει "τα σημαντικά νομοθετήματα των νεαρών ανατολικών δημοκρατιών, όπως το Ιράκ".

"Πιθανώς η τελευταία ιδέα που έρχεται στο νου των περισσοτέρων να είναι το σύνταγμα του Ιράκ, που είναι προιόν συμβιβασμού και περιλαμβάνει προβληματικά εδάφια, σύμφωνα με τα Δυτικά πρότυπα", γράφει.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

3 σχόλια:

  1. ΙΝΣΤΑΜΠΟΥΛ; Που είναι αυτή η πόλη ρε παιδιά; Ξέρει κανείς να μας πεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. r+w
    To SETimes.com ξέρουμε τί είναι.
    Είναι μια απόπειρα των Αμερικανών να τετραγωνίσουν τον κύκλο και να παρουσιάσουν τους Τούρκους όχι και τόσο βάρβαρους όσο είναι.
    Παρόλα αυτά, είναι χρήσιμο να διαβάζουμε κείμενά του.
    Ενημερωνόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ιστοσελίδα της Southeast European Times είναι κεντρική πηγή ειδήσεων και πληροφοριών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε δέκα γλώσσες: Αλβανικά, Βοσνιακά, Βουλγάρικα, Κροατικά, Αγγλικά, Ελληνικά, Μακεδονικά, Ρουμάνικα, Σερβικά και Τούρκικα.

    Στόχος της Southeast European Times είναι η παροχή ακριβούς, ισορροπημένης και διορατικής κάλυψης των εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο διαδικτυακός τόπος φιλοξενεί ειδήσεις από και σχετικά με την περιοχή και περιλαμβάνει αναλύσεις, συνεντεύξεις και δημοσιογραφικές καλύψεις από έμμισθους ανταποκριτές των SETimes.com.

    Οι Southeast European Times χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, κοινή στρατιωτική διοίκηση, υπεύθυνη για επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε 52 χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.