29/12/11

Σκωτσέζικο ντους προκλητικών απειλών από... το Ιράν

Της Ζέζας Ζήκου
«Μην τολμήσετε να αποκλείσετε τα Στενά του Ορμούζ», προειδοποίησε το Ιράν η Ρεμπέκα Ρέμπαριτς, εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ, απειλώντας πως «εάν χρειαστεί, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θα είναι έτοιμο να δράσει». Εντάξει...
Τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ συνδέουν τον Περσικό Κόλπο -και τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- με τον Ινδικό Ωκεανό. Το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης απείλησε δύο φορές, μία προχθές Τρίτη διά του Ιρανού αντιπροέδρου Μοχάμεντ Ρεζά Ραχιμί και μία χθες διά του ναυάρχου Χαμπιμπολάχ Σαγιαρί, αρχηγού του ιρανικού πολεμικού ναυτικού, ότι τα στενά μπορούν να αποκλειστούν εάν η διεθνής κοινότητα επιβάλλει νέες κυρώσεις με αφορμή το ανεξέλεγκτο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Με αφορμή ναυτικά γυμνάσια που επιχειρεί αυτές τις μέρες το Ιράν στη Θάλασσα του Ομάν, κοντά στα Στενά του Ορμούζ, ο ναύαρχος Σαγιαρί δήλωσε: «Το να αποκλείσουμε τα Στενά του Ορμούζ είναι, όπως λένε οι Ιρανοί, πιο εύκολο κι από το να πιει κανείς ένα ποτήρι νερό. Είναι πραγματικά εύκολο. Ομως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη να τα αποκλείσουμε γιατί ελέγχουμε τη Θάλασσα του Ομάν και έτσι μπορούμε να ελέγχουμε και τη κίνηση των πλοίων» Το εξόχως ενδιαφέρον στην όλη κατάσταση είναι ότι πως η πάλη εξουσίας στην ιρανική ηγεσία έχει ήδη εκδηλωθεί τη στιγμή κατά την οποία οι μουσουλμάνοι, από την Αίγυπτο μέχρι το Πακιστάν, ζητούν δημοκρατικές ελευθερίες. Αλλά, ο αναβρασμός στο εσωτερικό του Ιράν μοιάζει αλλιώτικος, εκφρασμένος στο σιιτικό πολιτικοθρησκευτικό ιδίωμα. Και όμως, είναι μέρος της ίδιας διαδικασίας

Οι Φρουροί της Επανάστασης, ιδεολογικός βραχίονας του ιρανικού καθεστώτος, ελέγχουν τις ναυτικές επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ, και θα μπορούσαν να αποκλείσουν την πρόσβαση στις πλούσιες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές σε περίπτωση πολέμου, σύμφωνα με την αμερικανική αντικατασκοπία. Σε συνέχεια της αναδιάρθρωσης της στρατιωτικής δομής του Ιράν το 2007, οι Φρουροί επωμίσθηκαν την επίβλεψη των στρατηγικής σημασίας χωρικών υδάτων, που εξασφάλιζε το πολεμικό ναυτικό, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντικατασκοπίας του αμερικανικού ναυτικού.

Με το παραδοσιακό πολεμικό ναυτικό να περιπολεί αφ’ ενός στον Κόλπο του Ομάν, με τη βοήθεια επιπλέον πολεμικών πλοίων, και αφ’ ετέρου με τη χρήση από τους Φρουρούς της Επανάστασης της βάσης στην Ασαλούγια, η οποία τους επιτρέπει να αναπτύσσονται στον Περσικό και στο Ορμούζ, η μεταρρύθμιση πρόκειται «να επεκτείνει την αμυντική στρατηγική του Ιράν», τονίζεται στο κείμενο. Περίπου το 40% της παραγωγής πετρελαίου προέρχεται από τον Κόλπο και μεγάλο ποσοστό αυτής της παραγωγής διακινείται από το Στενό του Ορμούζ.

Οι διεθνείς αγορές διακατέχονται από έντονη ανησυχία για τη διακοπή της τροφοδοσίας και ομαλής ροής του «μαύρου χρυσού». Εκδηλοι είναι οι φόβοι για το ενδεχόμενο οι Iρανοί όχι μόνο να κλείσουν τα Στενά του Oρμούζ και να στερήσουν από την παγκόσμια αγορά μεγάλο μέρος του πετρελαίου του Kόλπου. Μια, έστω και ελάχιστη, διατάραξη της ισορροπίας στα Στενά του Ορμούζ, δηλαδή τα στενά μεταξύ του Ιράν και της χερσονήσου, η οποία κατέχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, θα έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά. Το μεγαλύτερο άνοιγμά τους φθάνει τα 49 ναυτικά μίλια, ενώ θεωρητικά αλλά και ουσιαστικά αποτελούν τον κύριο κρίκο της εξαγωγικής αλυσίδας, της «πηγής» εφοδιασμού όλου του Αραβικού Κόλπου.

Ανεξαρτήτως εάν είναι εφικτό το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, έστω και μια μικρή πιθανότητα αναταραχής ή υπόνοια επιβολής αντιποίνων, είναι ικανές να επιφέρουν δυσμενείς εξελίξεις. Η σημαντική ιδιαιτερότητα των Στενών εύκολα δύναται να αποτυπωθεί με την καταγραφή του όγκου του διερχόμενου πετρελαίου.

Oι τιμές του αργού πετρελαίου εύκολα θα χτυπήσουν τα 200 δολάρια. Εάν λ. χ. κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ στην Αραβική Χερσόνησο, αυτό αίφνης θα επηρεάσει εξαγωγές της τάξης των 8-10 εκατ. βαρελιών την ημέρα από χώρες όπως το Ιράν, το Κουβέιτ, τα Εμιράτα, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Τέτοιες ποσότητες είναι δύσκολο να αναπληρωθούν από την παραγωγή άλλων χωρών.
http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.