29/12/11

Παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην «Αφροδίτη» η Τουρκία-Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ακσιάμ Νέα ένταση στη Μεσόγειο το 2012

Τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις γύρω από τα κυπριακά ενεργειακά κοιτάσματα παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό η τουρκική πλευρά. Η Άγκυρα αναμένει το επίσημο ανακοινωθέν σχετικό με το ύψος των κοιτασμάτων στο «Οικόπεδο Αφροδίτη» και παράλληλα προγραμματίζει τις επόμενες της κινήσεις.Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν τις τελευταίες ώρες στην www.kathimerini.com.cy από την τουρκική πρωτεύουσα, τις τελευταίες ώρες, οι τουρκικού κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν την πληροφορία ότι η κρίση για τα ενεργειακά κοιτάσματα ενδέχεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις της επόμενη περίοδο.
Ήδη χθες, κορυφαίες εφημερίδες της Τουρκίας, δημοσίευσαν έναν χάρτη, ο οποίος εμπεριέχει τις τουρκικές διεκδικήσεις και αναφέρει τα οικόπεδα που έχει ορίσει η Τουρκία γύρω από την Κύπρο πριν από λίγο καιρό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έναν χάρτη, ο οποίος δημοσιεύτηκε από την τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ» και την ιστοσελίδα της «Μιλλιγιέτ», η Τουρκία διεκδικεί ένα κομμάτι από το βόρειο τμήμα της «Αφροδίτης». Η Άγκυρα ονομάζει «Οικόπεδο G» το συγκεκριμένο κομμάτι και διευκρινίζει ότι θα αυξήσει τις «διπλωματικές» της πιέσεις για την διεκδίκηση του.

Τουρκική δημοσιογραφική πηγή, η οποία μίλησε στην «Κ» και παρακολουθεί τις εξελίξεις στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, επισήμανε ότι ο άμεσος στόχος της Άγκυρας είναι η εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων διεθνών παραγόντων και ενεργειακών κολοσσών στην νέα κρίση.

Του Νίκου Στέλγια
www.kathimerini.com.cy

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ακσιάμ-Νέα ένταση στη Μεσόγειο το 2012
Τουρκία και Κύπρος θα προβούν σε έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ίδια οικόπεδα

Νέα ένταση στη Μεσόγειο το 2012

Νέα ένταση στη Μεσόγειο την καινούργια χρονιά βλέπει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ακσιάμ, καθώς Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία θα προβούν σε έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ίδια οικόπεδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ένταση αναμένεται να μετατραπεί σε διεθνή, όπως αναφέρεται, κρίση εάν και οι δύο πλευρές ξεκινήσουν ταυτόχρονα τις έρευνες.

Η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ψευδοκράτος, θα διενεργήσει έρευνες σε 7 περιοχές, προστίθεται, οι οποίες έχουν ονομαστεί από Α έως G (A,B,C,D,E,F,G). Οι περιοχές για τις οποίες έχει αδειοδοτηθεί η ΤΡΑΟ και τα 13 οικόπεδα που έχει διαχωρίσει η ε/κ πλευρά, όπως αναφέρεται, συμπίπτουν κατά πολύ. Ειδικότερα, συμπίπτουν τα 7 από τα 13 οικόπεδα με την εφημερίδα να σημειώνει ότι η αλληλοεπικάλυψη των περιοχών αυτών αναμένεται να προκαλέσει νέες εντάσεις στην Μεσόγειο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε μικρή αναβολή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της εταιρείας Noble για τα ευρήματα στο οικόπεδο 12, η οποία, σημειώνεται, θα γινόταν στις 15 Δεκεμβρίου, αργότερα ανακοινώθηκε ότι αυτό θα γίνει στις 15 του μηνός, αλλά μέχρι σήμερα ακόμα δεν έχει γίνει. Αναμένεται να γίνει, προστίθεται, πριν το τέλος του χρόνου.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις Τούρκων καθηγητών και ειδικών για το θέμα και επικρίνονται εμμέσως οι πρόσφατες δηλώσεις της ΥΠΕΞ, Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή ότι η Τουρκία είναι ο ταραξίας της περιοχής, ενώ σημειώνονται οι δηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι οι φυσικοί πόροι είναι πλούτος και των δύο κοινοτήτων.

Ενας ειδικός επί θεμάτων ενέργειας, ο Μεζντέτ Παμίρ συμβουλεύει όπως οι χειρισμοί για την διενέργεια ερευνών στην συγκεκριμένη περιοχή γίνουν όπως και στην περίπτωση της Μαύρης Θάλασσας όπου υπήρχαν πολλές δυσκολίες και χώρες με διαφορετικές ιδιαιτερότητες κατόρθωσαν να συμφωνήσουν.

Αναφέρεται δε ότι το ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την πολιτική στην εγγύς Ανατολή (The Washington Institute for Near East policy) πριν λίγες ημέρες, σε σχετικό έγγραφό του, αναφέρει ότι η ανακοίνωση της Noble τις επόμενες ημέρες θα αποκαλύψει τις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής και μπορεί να φέρει και διπλωματική κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνοντας ότι οι περιοχές που έχουν δεσμευθεί από τις δύο πλευρές για έρευνες συμπίπτουν και την περιοχή περιμένει μια νέα πολύπλοκη περίοδο.

Στο χάρτη που συνοδεύει το δημοσίευμα, οι περιοχές Α, B, C, D, E εκτείνονται από τη θαλάσσια περιοχή βορείως της χερσονήσου του Ακάμα, σε όλες τις βόρειες ακτές από την κατεχόμενη περιοχή της Μόρφου μέχρι την επέκταση της διαχωριστικής γραμμής στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και ανοικτά του Κάβο Γκρέκο. Η περιοχή F καλύπτει ολόκληρα τα οικόπεδα 2 και 3 της Κυπριακής ΑΟΖ και το μισό 1, ενώ η περιοχή G καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των οικοπέδων της ΑΟΖ 8, 9 και 13 και περιοχή στα βόρεια του οικοπέδου 12, όπου διενεργείται η ερευνητική γεώτρηση από την Noble.

 http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/32067

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.