30/12/11

Οι «μυστικοί Έλληνες» της Καρπασίας

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΑΣΣΙΩΤΗ*
Tο 327 π.Χ. οι στρατιές του Μεγάλου Αλεξάνδρου όδευσαν προς την Ινδία. Έκτοτε σε μια απόμερη περιοχή του Πακιστάν, στις πλευρές και τα στενά των Ιμαλαΐων, ζει μία φυλή που τα χαρακτηριστικά της, ο τύπος της ενδυμασίας της και γενικά ο τρόπος ζωής της, την καθιστά πολύ διαφορετική από τους υπόλοιπους κατοίκους. Η φυλή αυτή έχει τη δική της γλώσσα αλλά και τη δική της θρησκεία, πιστεύουν στους δώδεκα θεούς, τηρούν αρχαίες ελληνικές παραδόσεις και δηλώνουν περήφανοι απόγονοι του «Ισκαντάρ», όπως αποκαλούν τον Μέγα Αλέξανδρο. Κάποτε ανθούσαν σαν κοινωνία, ήταν εκατόν χιλιάδες, τώρα παρέμειναν τρεις χιλιάδες περίπου. Οι αριθμοί τους ολιγόστευσαν λόγω υφαρπαγής της γης τους, εθνικού ξεκαθαρίσματος και εξαναγκαστικού εξισλαμισμού από άλλες πακιστανικές μουσουλμανικές φυλές.
Αυτοί είναι οι Καλάς, οι «μυστικοί Έλληνες», που ανευρέθηκαν τελευταίως από μια ομάδα Ελλήνων, που προσπαθεί να τους βοηθήσει να κρατηθούν στη γη τους και να μην αποξενωθούν από τις ρίζες τους.
Από το 1974, αποκτήσαμε και εμείς τους «μυστικούς μας Έλληνες», όταν η Τουρκία εισέβαλεν στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου και κατόπιν συνέχισε την εισβολή στις 14 Αυγούστου κατακτώντας το βόρειο μέρος της πατρίδας μας. Από την Κερύνεια μέχρι την Αμμόχωστο, έντρομοι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια του. Ο κόσμος της Καρπασίας δεν έφυγε και κάπου δεκαπέντε χιλιάδες παρέμειναν στα σπίτια και στα χωριά τους αψηφώντας τους κινδύνους. Οι Τούρκοι εφαρμόζοντας πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος, με τρομοκρατία, εκβιασμούς και με δολοφονίες αθώων ανθρώπων τους αναγκάζουν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς αλλά μερικές χιλιάδες παραμένουν συνειδητά εγκλωβισμένοι στη γή τους.

Τo 1975 συνομολογείται μεταξύ των κ.κ. Γλαύκου Κληρίδη και Ραούφ Ντεκτάς η γνωστή ως Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης, που προνοούσε μεταξύ άλλων και την επανένωση των οικογενειών που παρέμεναν στα χωριά τους. Δυστυχώς τη Συμφωνία, παρά το ότι τηρήθηκε κατά γράμμα απο την Κυπριακή Δημοκρατία, οι Τούρκοι δεν την σεβάστηκαν και εξεδίωξαν, κατά καιρούς, τους νόμιμους κατοίκους από τις εστίες τους. Το γεγονός ότι οι Τούρκοι ακολούθησαν την πάγια πολιτική τού εθνικού ξεκαθαρίσματος, δεν φαίνεται να απασχόλησε σοβαρά καμιά από τις κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας η Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης, ενώ έπρεπε να την έχουν κάνει παντιέρα.
Σήμερα παραμένουν στην Καρπασία 330 περίπου ψυχές. Η γη τους όχι μόνο έχει υφαρπαγεί, αλλά δεν απολαμβάνουν ούτε καν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Η Κυπριακή Δημοκρατία προμηθεύει τους εγκλωβισμένους με πετρέλαιο, γκάζι και κάποια βασικά τρόφιμα. Τους προσφέρει και ένα μικρό χρηματικό επίδομα, σίγουρα πολύ μικρότερο από αυτό που προσφέρει στους πολιτικούς πρόσφυγες και λαθρομετανάστες και θεωρεί ότι με την παροχή μερικών κονσέρβων και ενός μικρού επιδόματος, την υποχρέωση της πρός αυτούς ως λήξασα. Αυτές οι τριακόσιες τριάντα ψυχές,απόγονοι των Αχαιών του Τεύκρου, γιου του Τελαμώνα, περήφανοι όπως τους Καλάς, είναι οι δικοί μας «μυστικοί Έλληνες». Παραμένουν εκεί σαν να μην υπάρχουν ούτε για τα πολιτικά κόμματα αλλά ούτε και για την Πολιτεία, με τον χρόνο να δουλεύει εναντίον τους. Αυτοί όμως παραμένουν με καρτερικότητα να ανατείλει και γι’ αυτούς ένας καλύτερος ήλιος.

Τoυς ανακαλύψαμε για πρώτη φορά όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα τον Απρίλη του 2003. Μας υποδέχθηκαν με φωτισμένα πρόσωπα από χαρά, με μεγάλες προσδοκίες. Και όταν τους ρωτούσαν τα ΜΜΕ τι θέλουν, ποια είναι η επιθυμία τους, αυτοί, νέοι, νέες και γέροντες έλεγαν μόνο μια λέξη, «ελευθερία».
*Ο Πέτρος Ασσιώτης είναι αντιπρόεδρος του σωματείου «Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία».
peter@olympiadesigns.com.cy 

1 σχόλιο:

  1. «Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία». κι εγώ που πιστεύω στην Ελεύθερη Ενιαία Κύπρο γιατί μου στερείς την αισιοδοξία?

    Θα μου πεις ότι τώρα είναι καιρός για ελεύθερες οικονομικές ζώνες.

    Από την άλλη λένε, (Τo 1975 συνομολογείται μεταξύ των κ.κ. Γλαύκου Κληρίδη και Ραούφ Ντεκτάς .., που προνοούσε μεταξύ άλλων και την επανένωση των οικογενειών που παρέμεναν στα χωριά τους.), πίσω από τους μεγάλους άνδρες υπάρχουν και τηλεκατευθυνόμενες διαμάχες και συγγενικές σχέσεις.

    Μη προσφέρεις ντολμάδες για την όρεξη των ντονμέδων!

    Μάλλον δεν ξέρεις καλά για το ενδιαφέρον και την προστασία των Καλλάς από το κράτος του Πακιστάν, οποίοι βέβαια έχουν και τα οικονομικά προβλήματα τους, λ.χ. τιμάν τη μνήμη του νεκρού με τριήμερο γλέντι μνημονεύοντας τον εν ζωή, βίο και την πολιτεία του, κι αυτό κοστίζει, πράγματι ΕΚΕΙ οι Έλλαδίτες δεν κάνουν κάτι να βοηθήσουν τους ΓΝΗΣΙΟΥΣ Έλληνες.

    Υπάρχουν πολλοί μυστήριοι "μυστικοί Έλληνας" που συμπονούν με τα εδάφη της Ελλάδας.

    "..Τoυς ανακαλύψαμε για πρώτη φορά όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα τον Απρίλη του 2003..", τι δηλαδή μέχρι τότε οι "μυστικοί Έλληνες" ήταν στα "άγραφα των βιβλίων"? τις Κυπριακής Δημοκρατίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.