29/12/11

Χάνει το ένα του «δάκτυλο» τώρα ο Πενταδάκτυλος


Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι στην καταστροφή συμβάλουν και οι Ε/κ που προμηθεύονται λατομικά που προέρχονται από παράνομες λατομεύσεις στον Πενταδάκτυλο.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι στην καταστροφή συμβάλουν και οι Ε/κ που προμηθεύονται λατομικά που προέρχονται από παράνομες λατομεύσεις στον Πενταδάκτυλο.
Λευκωσία: Οι ασβεστόλιθοι της οροσειράς Πενταδακτύλου εξελίχτηκαν τα τελευταία χρόνια (λόγω της τιμής και της ποιότητας τους), η κύρια πηγή τροφοδότησης της οικοδομικής βιομηχανίας και οδοποιίας σε αδρανή υλικά στις ελεύθερες περιοχές, με αποτέλεσμα να λειτουργεί στις πλαγιές του βουνού μεγάλος αριθμός λατομείων.

Αυτό έχει ως συνέπεια να παρατηρούνται φοβερές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία των λατομείων, με το πρόβλημα να έχει αρχίσει να οξύνεται και να είναι εμφανές, ενώ ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ήδη αλλοιώσεις στο ένα «δάχτυλο» του Πενταδάκτυλου.

Στο μεταξύ, μετά από καταγγελίες που έγιναν χθες στο Τμήμα Γεωολογικής Επισκόπησης από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, αποφασίστηκε να γίνει σήμερα διερεύνηση του θέματος.

Η δρ Ελένη Γεωργίου-Μορισσώ, διευθύντρια του πιο πάνου Τμήματος, ανέφερε στον «Φ» ότι σήμερα με τη χρήση δορυφορικών φωτογραφιών ακριβείας θα γίνει σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, για να διαφανεί κατά πόσο μπορεί να εντοπιστούν οι αλλαγές που έχουν επισυμβεί.

Σημείωσε δε ότι είναι ο μόνος τρόπος για διερεύνηση των συγκεκριμένων ισχυρισμών-καταγγελιών, καθώς δεν υπάρχει επίσημη συνεργασία με την «αρμόδια γεωλογική υπηρεσία» στα κατεχόμενα.

Μιλώντας στον «Φ», ο Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές αναφορές ότι ο Πενταδάκτυλος έχασε το ένα του «δάκτυλο». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, πέραν από τις κατά καιρούς αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων των κατεχομένων.

Τόνισε ότι στην καταστροφή συμβάλουν και οι Ελληνοκύπριοι που προμηθεύονται λατομικά που προέρχονται από παράνομες λατομεύσεις στον Πενταδάκτυλο.
http://www.philenews.com

2 σχόλια:

  1. στημενο ειναι, θελουν να κανουν τον πενταδακτυλο, κωλοδακτυλο, με στοχο να στειλουν ενα ηχυρο μηνυμα στην Ανκαρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι τελευταίες εξελίξεις εδώ
    http://theopemptou.blogspot.com/2011/12/blog-post_30.html
    είναι οπτική απάτη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.