31/12/11

CNN: Η αλ Κάιντα προσπαθεί να στρατολογήσει άνδρες στη Λιβύη

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ >Η αλ Κάιντα έχει στείλει στελέχη της στη Λιβύη για να προσπαθήσει να στρατολογήσει άνδρες μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, όπως μετέδωσε σήμερα, Παρασκευή, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ανάμεσα στους στρατολόγους της αλ Κάιντα περιλαμβάνεται και ένα έμπειρο στέλεχος της οργάνωσης που για ένα διάστημα είχε κρατηθεί στη Βρετανία και εστάλη στη Λιβύη από τον επικεφαλής της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται μία πηγή από τη Λιβύη, η οποία έχει ενημερωθεί από δυτικούς αξιωματούχους.

Ο άνδρας αυτός έφτασε στη Λιβύη τον Μάιο και φέρεται να έχει στρατολογήσει μέχρι τώρα περίπου 200 άνδρες από τα ανατολικά της χώρας, προσθέτει το CNN, το οποίο διευκρινίζει ότι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν τη δραστηριότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ένα άλλο στέλεχος της αλ Κάιντα, που έχει λιβυκό και ευρωπαϊκό διαβατήριο, συνελήφθη την ώρα που κατευθυνόταν προς τη Λιβύη στην περιοχή του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, χωρίς όμως να διευκρινίζεται σε ποια από τις δύο χώρες, επισημαίνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την πιθανότητα η αλ Κάιντα ή κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση να εκμεταλλευτούν την αστάθεια στη χώρα ή τον στρατιωτικό εξοπλισμό των δυνάμεων του πρώην ηγέτη.

Πάντως οι αμερικανοί αξιωματούχοι που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμούν ότι η αλ Κάιντα παραμένει αποδυναμωμένη μετά τα χτυπήματα που έχουν καταφέρει εναντίον της οι ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, και ότι η οργάνωση δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη Λιβύη.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η αλ Κάιντα έχει εγκατασταθεί στη Λιβύη», δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η τρομοκρατική οργάνωση «έχει ακόμα δρόμο να διανύσει μέχρι να κερδίσει τις καρδιές των Λίβυων», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η χώρα δεν αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την αλ Κάιντα.

Παρόλα αυτά ένα αμερικανικό απόρρητο έγγραφο του 2008 το οποίο διέρρευσε μέσω του ιστότοπου Wikileaks παρουσίαζε την ανατολική πόλη Ντέρνα ως προπύργιο των ισλαμιστών εξτρεμιστών. Επίσης, σύμφωνα με έγγραφα που βρέθηκαν στο Ιράκ, η αλ Κάιντα βασίζεται σε πολλούς Λίβυους που προέρχονται από τα ανατολικά της χώρας.
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.