29/12/11

Οριστική διχοτόμηση εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα Σενάρια για το Κυπριακό συζήτησαν Τούρκοι πρέσβεις

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΙΜΠΙΣΙΗΣ
Φωτογραφία
ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ διχοτόμηση της Κύπρου σκοπεύει να προωθήσει η Άγκυρα σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες και δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού. Αυτό είναι ένα από τα σενάρια που συζητήθηκαν στη διάρκεια της σύναξης των Τούρκων πρέσβεων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα, κάτω από το κεφάλαιο «προβλήματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας» σε σχέση και με το Κυπριακό.
Η συζήτηση για το Κυπριακό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι στρατηγικές που θα ακολουθήσει η Τουρκία σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ταράφ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι επήλθε πλέον το ανεπίλυτο στο χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται, θα εξεταστεί το τι είδους στρατηγική θα ακολουθηθεί από την τουρκική πλευρά και το τι είδους βήματα θα γίνουν έτσι ώστε το Κυπριακό να πάψει να αποτελεί πρόβλημα για την τουρκική εξωτερική πολιτική.

Κατά τη συνάντηση αυτή έγινε προσπάθεια έτσι ώστε να παραχθούν λύσεις σε πολλά σενάρια. Ένα από αυτά τα σενάρια, σύμφωνα και με το δημοσίευμα της εφημερίδας, είναι πως θα πρέπει φορτωθεί η ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών. Παράλληλα θα επαναληφθούν οι πάγιες τουρκικές θέσεις περί εκμετάλλευσης της ΕΕ από τους Ελληνοκύπριους για να μην υπάρξει λύση στο Κυπριακό και ότι «οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να αποτελούν τον μοναδικό αφέντη στο νησί». Στηριζόμενη σ’ αυτή τη θέση η Άγκυρα μελετά το σενάριο, σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών, «για ένα κράτος όπου εκπροσωπούνται δύο κοινότητες» να προχωρήσει θέτοντας τον οριστικό διαχωρισμό του νησίου. Ένα σενάριο το οποίο ενδεχομένως η τουρκική πλευρά να προωθήσει, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως απειλή ώστε να εξασφαλίσει οφέλη στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Κατά τη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων συζητήθηκε και το θέμα των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο. Αναφέρθηκε από πλευράς εκπροσώπων του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι την περίοδο αυτή δεν διεξάγονται οποιοεσδήποτε έρευνες μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας. Αρμόδιοι του υπουργείου ανέφεραν ότι δεν συμφωνούν με τις επικρίσεις ότι η Τουρκία δεν προστατεύει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο και πρόσθεσαν: « Η Τουρκία εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα συνεχίζει τις εργασίες ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη δική της υφαλοκρηπίδα.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι η συμφωνία που υπογράφηκε για την υφαλοκρηπίδα μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» στις 21 Σεπτεμβρίου δεν έγινε ακόμα δεκτή από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Για να μπορέσει η συμφωνία να αποκτήσει επισημότητα αναμένεται η επικύρωση της Εθνοσυνέλευσης. Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εξωτερικών είπαν πως η συμφωνία πέρασε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και ότι αναμένεται να σταλεί στην Ολομέλεια και να επικυρωθεί.
http://www.philenews.com/digital/ 

1 σχόλιο:

  1. [...] Επιμένω, όπως είχα υποστηρίξει σε συνέδριο στην Κύπρο, ότι τα μικρά κράτη μπορούν να έχουν στρατηγική. Και σας πληροφορώ ότι μία τέτοια πρόταση έχω υποβάλλει στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν. Φαίνεται ότι δεν ενδιέφερε…

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/12/blog-post_4231.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.