29/12/11

Το κράτος, όλα τα μπορεί...

της Ελίνας Γαληνού
Μπορεί η λειτουργία του ελληνικού κράτους, να πάσχει από πολλά, αλλά σε μερικά πράγματα, θα πρέπει να παραδεχτούμε την ετοιμότητά του. Μια ετοιμότητα, η οποία ακόμα και τώρα, που διάγουμε μια περίοδο σχεδόν ολοκληρωτικής διάλυσης, δεν κάμπτεται διόλου. Μερικές δε περιπτώσεις που πληροφορούμαστε τώρα τελευταία, εν όψει της γερμανικής εποπτείας, μας διαμηνύουν ότι η κρατική ετοιμότητα, μάλλον κάνει επίδειξη δυνάμεων...

Αν και οι περισσότεροι κρατικοί φορείς, είτε υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου, κάποιες υπηρεσίες κάνουν κυριολεκτικά υπερωρίες. Εάν βέβαια οι συνθήκες ήταν ομαλές, δεν θα είχαμε να πούμε τίποτα γι΄αυτές, εφ΄όσον στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και το κυνήγι των φοροφυγάδων που αφήνουν απλήρωτους τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Αντίθετα, θα τις επικροτούσαμε κιόλας, δεδομένου ότι αντιληφθήκαμε (υποτίθεται) το κόστος της φοροδιαφυγής και τη ζημιά που τώρα, πληρώνουν με αίμα ακόμα και όσοι "δεν τα φάγανε μαζί"...
Πράγματι, οι συλλήψεις επιχειρηματιών που όφειλαν στο ελληνικό δημόσιο τεράστια ποσά από χρόνια, συμβαίνουν. Δεν είναι ούτε φήμες, ούτε φαντασία το γεγονός ότι οδηγήθηκαν ήδη στον εισαγγελέα κάποιοι απ΄αυτούς, αφού τα ονόματά τους άλλωστε, δόθηκαν στην δημοσιότητα. Και ο απλός κόσμος που κοιτάει τώρα με αγωνία, πώς θα κάνει γιορτές, μπορεί κάπου να είπε μέσα του "καλά τους έκαναν επιτέλους...". Και ίσως να είχε δίκιο, αν τα πράγματα ήταν όπως φαίνονται για όλους. Ωστόσο, το "είναι" από το "φαίνεσθαι", μπορεί να έχει πολλές αποκλίσεις..
Οταν το κράτος συλλαμβάνει έναν κακοπληρωτή οφειλέτη, υποτίθεται ότι ασκεί ένα δικαίωμα που το αναγνωρίζει ο λαός, προκειμένου να υπάρχει κάποια τάξη στην κοινωνία και την οικονομία. Διαφορετικά, θα είχαμε γίνει ζούγκλα. "Ναί, αλλά και τώρα, τι είμαστε;" θα αναρωτιόταν ίσως εύλογα ένας οποιοσδήποτε αθώος πολίτης. Η ίδια απορία όμως, ενδεχομένως να βασανίζει σήμερα και αρκετούς φερόμενους ως φοροφυγάδες, στους οποίους φοράει χειροπέδες η Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Θεωρείτε το φαινόμενο παράδοξο; Ας δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος, για να καταλήξουμε...
Κάθε επιχείρηση, έχει ορισμένες τρέχουσες λειτουργικές υποχρεώσεις, οι οποίες πρέπει να καλύπτονται άμεσα ώστε να μπορεί να διατηρείται η παρουσία της στην αγορά σε κάποια σταθερή βάση. Ο επιχειρηματίας, πρέπει να διαθέτει ένα κεφάλαιο σε ρευστό, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλει ανά πάσα στιγμή, σε ότι απρόβλεπτο προκύψει-και όπως ξέρουμε, στο εμπόριο πολλά είναι τα απρόβλεπτα. Παράλληλα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τα πάγια έξοδά του, πολλές φορές αναγκάζεται να εκταμιεύσει μεγάλα ποσά από το απόθεμά του, προκειμένου να αντιμετωπίσει καταστάσεις που δεν περιμένουν. Καθώς δε τα ανεβοκατεβάσματα του εμπορίου είναι μέσα στο πρόγραμμα, εννοείται ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τον παράγοντα " αστάθεια", σε ό,τι αφορά τους τζίρους, τα κέρδη αλλά ακόμα και την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.
Σύμφωνα με αυτά, όταν ένας επιχειρηματίας υπολογίζει την είσπραξη δεδουλευμένων υπηρεσιών του από το δημόσιο, μέχρι πρότινος το θεωρούσε σίγουρο και δεδομένο έσοδο, έστω και αν εισπράττονταν με κάποια καθυστέρηση. Οταν όμως η καθυστέρηση αυτή, μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο και οδεύει προς απρόβλεπτη διάρκεια, τα ελλείμματα στην επιχείρησή του, εννοείται ότι θα αυξάνονται δραματικά. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα, αντιμετωπίζουν πάρα πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αυτήν την εποχή, εφ΄όσον το κράτος δεν εξοφλεί τις οφειλές του προς ιδιώτες. Και έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, οι ανεξόφλητες οφειλές τείνουν να καταστούν "αορίστου χρόνου" με χρονόμετρο φυσικά, στη δικαιοδοσία του κράτους...
Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν, η αδυναμία φοροδοτικής ικανότητας των επιχειρήσεων, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Και εφ΄όσον το ίδιο το κράτος δημιουργεί πρόβλημα εσόδων στις επιχειρήσεις που ήδη έχουν πληγεί από την παρατεινόμενη ύφεση, δεν είναι λογικό να τις καταδιώκει και από πάνω. Φαίνεται όμως, ότι το ελληνικό κράτος παράγει την αδικία στην νυοστή.. Και καταδιώκει επιχειρήσεις που οι οφειλές τους, είναι στο 1/3 της οφειλής του κράτους προς αυτές! Αλίμονο, η κρατική ετοιμότητα στον τομέα καταδίωξης ιδιωτών, λειτουργεί εξαιρετικά όταν πρόκειται για εισπράξεις. Μακάρι να ίσχυε αυτό και για τους ιδιώτες, που όταν τους οφείλονται χρήματα από τα κρατικά ταμεία, έπρεπε μέχρι πρότινος να περιμένουν χρόνια, ενώ τώρα πρέπει μάλλον να τα ξεχάσουν, εφ΄όσον το δημόσιο διαμήνυσε ήδη ότι παγώνει όλες τις οφειλές του . Αλλά βλέπετε, το κράτος-εξουσία, συμπεριφέρεται σαν να έχει πάντα το δίκιο με το μέρος του και να το ασκεί όπως και όποτε θέλει...

10 σχόλια:

  1. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι στην Ελληνική οικονομία κυκλοφορεί ρευστό,ικανό για να αντέξει η Ελληνική οικονομία για ένα ακόμη εξάμηνο; Τον χρόνο ξεχάστε τον,αν δεν καταρεύσει αυτή η οικονομία απο την πλευρά του κράτους πρός τα έξω θα καταρεύσει απο την οικονομία πρός το κράτος και μετά πάλι πρός τα έξω.

    Βάλτε τα κάτω και δείτε,πόσοι απο αυτούς που πλήρωσαν φέτος ένα σκασμό λεφτά σε έκτακτους φόρους,θα έχουν να πληρώσουν και του χρόνου; Ούτε οι μισοί.

    Προκαλώ όποιον το επιθυμεί,να προσπαθήσει να με πείσει ότι το κράτος(λέμε τώρα) έχει βάλει ώς στόχο να δημιουργήσει ανάπτυξη και όχι το αντίθετο,ύφεση.

    Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κρατήσουν την Ελλάδα εν ζωή για όσο τους είναι απαραίτητη,μέχρι να υπογράψει δηλαδή τη διαθήκη της,που τους τα αφήνει όλα.

    Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις ιδιωτών που ακόμη και τώρα έχουν το κράτος απέναντι τους.

    Οι εφορίες,και φέτος,έχουν γεμίσει πινακίδες οχημάτων,απο εκεί δεν θα χάσει η Ελληνική οικονομία μόνο απο τα τέλη,θα χάσει και απο τις ασφάλειες,τα καύσιμα,συντήρηση κλπ.Οι απώλειες μόνο απο αυτό θα είναι πολύ σημαντικές,τόσο για τα κρατικά ταμεία όσο και για την οικονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τσίκλα-καραμέλα "δώστε τον οβολόν σας για το καλό της πατρίδας" είναι τόσο κωμική όσο και απαίσια.
    Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν τι κάνουν. Ξέρουν.
    Ο στόχος είναι η αφαίμαξη και υποδούλωση των μικρομεσαίων τάξεων και ταυτόχρονα, η αρπαγή των περιουσιών τους.
    Ξέρουν.
    Το θέμα είναι, εμείς πώς θα αντιδράσουμε σ΄αυτό το καταστροφικό σχήμα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαρτάται Ελίνα τι φιλοσοφία έχει ο πολίτης που θα ηγηθεί - αν εμφανιστεί : Του Γκάντι ή του Μεγ. Αλέξανδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χριστίνα,θα πρέπει όμως και ο λαός να αποφασίσει τι θέλει,γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς θέλει. Παραμονή στη βαρβαρότητα του ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή,σαν τον πηγεμό για την Ιθάκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν προκύψει κάτι τέτοιο, πάει να πεί ότι η ιδέα της μετενσάρκωσης, δεν είναι φανταστική.
    Αλλά τολμώ να ελπίζω ότι τελειώνουμε με "κάθε κακό Ελληνα που είναι χειρότερος από βάρβαρο" (κατά την σχετική ρήση του Μ. Αλέξανδρου).
    Ας ελπίσουμε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστίνα,κατά τη γνώμη μου υπάρχει και το παράδειγμα του Πλαστήρα,που κολάει και καλύτερα με τα σημερινά μας χάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παραδείγματα έχουμε πολλά.
    Και λίγο απ΄όλους να συνδυάσεις, κάτι γίνεται.
    Βασικά, θέλει τόλμη και αποφασιστικότητα, δύναμη και αρετή.
    Εμένα με εμπνέει ο Συνετός ο Β΄στο "Παραμύθι χωρίς όνομα". Ηταν το όραμα της Π. Δέλτα για τις προοπτικές του νέου ελληνισμού, μετά από την περίοδο της "Ζωής εν τάφω"
    Παιδιά, Καλοχρονίαν να έχουμε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι Χρήστο αλλά ο γόρδιος δεσμός, με οτι σημαίνει αυτό, λύθηκε με έναν τρόπο.
    Στην δε δική μας περίπτωση μάλλον πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο τρόπο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.