30/12/11

Ντόντικ: «Οι Τούρκοι διέπραξαν γενοκτονία και εναντίον των Σέρβων»

Ο πρόεδρος της σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, επιβεβαίωσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι πρόκειται να καταθέσει στο κοινοβούλιο της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης νομοσχέδιο για την απαγόρευση της άρνησης του τουρκικής γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915.
Ο Ντόντικ δήλωσε ότι με την  κίνησή του αυτή  αποφάσισε να ενώσει τη φωνή του με όλες τις πολιτισμένες χώρες, οι οποίες έχουν καταδικάσει τη γενοκτονία.
«Η γενοκτονία των Αρμενίων συνέβη και αναμφίβολα σκοτώθηκε ενάμισι  εκατομμύριο άνθρωποι. Όταν κάνει κανείς γενική ανάλυση της ιστορίας, θα μπορούσε να καταλήξει στο γεγονός ότι οι Τούρκοι διέπραξαν γενοκτονία εναντίον των Σέρβων κατά το χρόνο της Οθωμανικής  Αυτοκρατορίας», δήλωσε ο Ντόντικ.

Ωστόσο με τις δηλώσεις του  προέδρου της σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας υπήρξε έντονη αντίδραση τόσο από το Σεράγεβο όσο και από την Άγκυρα.
Τα σημαντικότερα κόμματα της Βοσνίας καταδικάζουν την πρωτοβουλία του Ντόντικ και προσθέτουν ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι αυτό το θέμα ‘τρέχει’ ως ‘γενοκτονία’ από τον πρόεδρο της RS.
[Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ανάμεσα σε αυτούς που αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους είναι η Ουρουγουάη το 1965, η ρωσική Δούμα το 1994, το Βέλγιο το 1998, η ελβετική κάτω βουλή του κοινοβουλίου το 2003, η καναδική Βουλή των Αντιπροσώπων του 2004, η Γερουσία της Αργεντινής το 2005, το Σουηδικό Κοινοβούλιο το 2010 και η Επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου το 2010]
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.