29/12/11

Αποφυλάκιση του Εφραίμ ζητεί από τον Κ. Παπούλια ο Κύριλλος-Μεγάλη η προβολή της προφυλάκισης Εφραίμ από τα ρωσικά ΜΜΕ



Παρεμβάσεων συνέχεια από τη Ρωσική Εκκλησία για τον Εφραίμ, αυτή τη φορά από τον πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, που δηλώνει ότι «διατελεί εν απορία» για την προφυλάκιση του ηγούμενου και ζητεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την απελευθέρωσή του.

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Εκκλησίας, «στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες, οι λαοί των οποίων ποιμαίνονται πνευματικά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκατομμύρια πιστών αισθάνονται αγωνία για τα αστυνομικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν ως προς έναν γνωστό σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο ηγούμενο μιας δοξασμένης αγιορείτικης μονής εκείνες τις ίδιες ημέρες, κατά τις οποίες η ορθόδοξη Ελλάδα εορτάζει τα Χριστούγεννα».

«Θεωρώ καθήκον μου να διαβιβάσω αυτόν τον κοινό μας πόνο στον αρχηγό του ελληνικού κράτους και να ζητήσω να απελευθερώσετε από τα δεσμά του τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, καθηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου», συμπληρώνει ο Πατριάρχης Μόσχας.

«Δεν αμφισβητώ τη δικαιοδοσία των οργάνων της ελληνικής δικαιοσύνης και εκφράζω την ελπίδα για μια δίκαιη και αντικειμενική απόφαση στην υπόθεση, σχετικά με την περιουσία της μονής Βατοπεδίου», αναφέρει μεταξύ άλλων. Την ίδια στιγμή», προσθέτει, «διατελώ εν απορία λόγω της εφαρμογής της προφυλάκισης προ της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, επί της ουσίας, ενός μοναχού ο οποίος δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία και επανειλημμένως έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ανάκριση».

Τέλος, ο Κύριλλος σημειώνει ότι προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία «οι ανακοινώσεις για τη μη ευνοϊκή κατάσταση της υγείας του αρχιμανδρίτου Εφραίμ, η οποία δεν ελήφθη υπόψη κατά τη σύλληψή του».
Σε νέα δήλωσή του για την υπόθεση Εφραίμ, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης παρατήρησε πως «κάποιοι έκλεισαν -και μάλιστα ερμητικά- την πόρτα στη Ρωσία».

«Όμως», τόνισε, «να γνωρίζουν ότι η πόρτα είναι της Ελλάδας και όχι του σπιτιού τους. Το αύριο της οικονομικής σωτηρίας της χώρας δεν περνά μόνο απ' την Ευρώπη, αλλά και από την Ορθόδοξη Ρωσία».Πηγή


Μεγάλη η προβολή της προφυλάκισης Εφραίμ από τα ρωσικά ΜΜΕ
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη προβολή, που έτυχε ποτέ οποιοδήποτε ελληνικού ενδιαφέροντος θέμα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η κάλυψη από τα ρωσικά ΜΜΕ της υπόθεσης της προφυλάκισης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ιδιαίτερα μετά τις χθεσινές επίσημες καταδικαστικές δηλώσεις επίσημων εκπροσώπων ή επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, του Πατριαρχείου Μόσχας και του Ιδρύματος Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη προβολή, που έτυχε ποτέ οποιοδήποτε ελληνικού ενδιαφέροντος θέμα, με εξαίρεση την πρόσφατη οικονομική κρίση και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και οπωσδήποτε η μεγαλύτερη κάλυψη που έχει ποτέ γίνει για κάποιον μεμονωμένο Έλληνα, όλα τα τελευταία μετασοβιετικά χρόνια.
 

Όπως αναφέρει στο ημερήσιο δελτίο του, το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανρωσικής εμβέλειας, τα τρία πρακτορεία ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ΡΙΑ Νόβοστι και Ιντερφάξ, καθώς και χιλιάδες ιστοσελίδες ανά τη Ρωσία, αναφέρονται και σχολιάζουν την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις αντιδράσεις πολιτικών, θρησκευτικών και κοινωνικών παραγόντων στη Ρωσία, καθώς και στις σχετικές διαδηλώσεις στη Μόσχα, την Αθήνα και τη Λευκωσία. Πολλά ρωσικά ΜΜΕ έχουν ήδη στείλει ανταποκριτές στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψουν την υπόθεση και τα ρεπορτάζ τους αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες.
 

Ο πανρωσικής εμβέλειας τηλεοπτικός σταθμός NTV, μετέδωσε χθες το βράδυ, αναλυτικό ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ελλάδα αποκτά ισχυρότατο εχθρό», στο οποίο συνέδεσε την προφυλάκιση του Εφραίμ με την άρνηση της Εκκλησίας και της Μονής Βατοπεδίου ειδικότερα, να μοιραστεί τον πλούτο της με το ελληνικό δημόσιο. Χαρακτήρισε δε τη στάση της ελληνικής δικαιοσύνης ως μήνυμα, ούτως ώστε να αναγκαστούν άλλοι κληρικοί να υποχωρήσουν.
 

«Η σύλληψη ιερωμένου συνιστά εξαιρετικό γεγονός, με μεγάλη απήχηση στους Ρώσους πιστούς, οι οποίοι εκτίμησαν το γεγονός ότι ο ηγούμενος Εφραίμ επέλεξε να φέρει την Τίμια Ζώνη στη Ρωσία, παρότι είχε πολλές προσκλήσεις από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ», ανέφερε το ρεπορτάζ του σταθμού, προβάλλοντας σκηνές από τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία.
 

Ο ειδικός απεσταλμένος του καναλιού στην Ελλάδα, Αϊράν Σαβαλίεφ, στο ρεπορτάζ του, μίλησε για «παραβίαση του Αγίου Όρους από τους αστυνομικούς», που προσήγαγαν τον γέροντα, κάνοντας λόγο, για «μεσαιωνικό ξεκαθάρισμα», ενώ αναφέρθηκε και σε διάφορες εκδοχές, όπως συνωμοσία της ΕΕ και οικονομικός εκβιασμός.
 

Ο πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Εταιρεία Φίλων της Μονής Βατοπεδίου Μάξιμος ο Γραικός», Σεργκέι Ρούντεφ, συνέδεσε τις πιέσεις προς τον ηγούμενο Εφραίμ με «παλαιά γραμμή της ΕΕ, να ξεκαθαρίσει η Ελλάδα την κατάσταση στο Άγιον Ορος, να καταργήσει τα σύνορά του και τη διακυβέρνηση της Ιεράς Κοινότητας», αλλά και με την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στο Άγιο Όρος.
 

Προβλήθηκαν, επίσης, δηλώσεις του επικεφαλής του Γραφείου Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του ρωσικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε, ότι η υπόθεση αυτή «προκαλεί πάρα πολλές ερωτήσεις και μας κάνει να πιστεύουμε, ότι πίσω απ' αυτήν την απόφαση κρύβεται κάποιο πολιτικό παιχνίδι, που δε φαίνεται πολύ καθαρά».
 

Στο χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ, προβλήθηκε και η άποψη του Ίγκορ Γκάσλοφ, διευθυντή της ιστοσελίδας «Ορθοδοξία και Κόσμος», ο οποίος συνέδεσε την πίεση προς τον ηγούμενο Εφραίμ με τη μεταβίβαση κονδυλίων της Μονής σε υπεράκτιες εταιρείες της Κύπρου, το οποίο θεωρείται εξαγωγή κεφαλαίου και φοροδιαφυγή.
 

Το κανάλι προβάλλει και σήμερα ως «βασική εκδοχή» την πίεση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Εκκλησία, προκειμένου να μοιραστεί τους πόρους της, για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης και αμφισβητεί την εκδοχή ότι ο Εφραίμ καταδιώκεται λόγω της ανταλλαγής ακινήτων με το δημόσιο, παραθέτοντας τις δηλώσεις του προέδρου της «Ορθόδοξης Εταιρείας Ράντονεζ» Γεβγκένι Νικίφοροφ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «κάποιος επιθυμεί να καταστρέψει τις αγιορείτικες παραδόσεις» και «να φέρει στον Άθω φεμινίστριες και να το μετατρέψει σε τουριστικό μέρος αναψυχής».
 

Τέλος, το NTV συνδύασε την υπόθεση του ηγούμενου Εφραίμ με τον πλούτο της Μονής Βατοπεδίου, η αξία της οποίας, όπως τόνισε, ανέρχεται σε περίπου ένα δισ. ευρώ και τις υποδείξεις της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση, να αναζητήσει πηγές εισοδήματος στο εσωτερικό της χώρας. Χαρακτήρισε δε τις οικονομικές απαιτήσεις της κυβέρνησης από την Εκκλησία ως «επικίνδυνες», καθώς «η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να αποκτήσει και εσωτερικό εχθρό, δηλαδή την Εκκλησία, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να μοιραστεί την περιουσία της με το κράτος».
 

O ίδιος τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε και άλλο ρεπορτάζ, στο οποίο επαναλαμβάνει την εκτίμηση, ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία πιέζει την Εκκλησία, προκειμένου να πετύχει απ' αυτήν οικονομική συμπαράσταση, αναφέροντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε επιχείρηση, με πρότυπο αυτή του Φιλίππου Δ΄ του Ωραίου, ο οποίος διέλυσε το Τάγμα των Ναϊτών».

Μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας στον Κ. Παπούλια
Μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, απέστειλε ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ο οποίος εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του σχετικά με τις ειδήσεις, που καταφθάνουν από την Ελλάδα γύρω από την προφυλάκιση του ηγουμένου της αθωνιακής Μονής Βατοπεδίου, αρχιμανδρίτη Εφραίμ.
 

«Δεν αμφισβητώ τη δικαιοδοσία των οργάνων της ελληνικής δικαιοσύνης και εκφράζω την ελπίδα για μια δίκαιη και αντικειμενική απόφαση στην υπόθεση, σχετικά με την περιουσία της μονής Βατοπεδίου», αναφέρει ο πατριάρχης Κύριλλος, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή διατελώ εν απορία λόγω της εφαρμογής της προφυλάκισης προ της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, επί της ουσίας, ενός μοναχού, ο οποίος δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία και επανειλημμένως έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ανάκριση».
 

«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι ανακοινώσεις για τη μη ευνοϊκή κατάσταση της υγείας του αρχιμανδρίτου Εφραίμ, η οποία δεν ελήφθη υπόψη κατά τη σύλληψή του», συνεχίζει στο μήνυμά του ο Πατριάρχης Μόσχας, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Εκκλησίας και αναμεταδίδεται από όλα τα μεγάλα ρωσικά ΜΜΕ.
 

Όπως αναφέρει ο πατριάρχης Κύριλλος, απευθυνόμενος προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες, οι λαοί των οποίων ποιμαίνονται πνευματικά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκατομμύρια πιστών αισθάνονται αγωνία για τα αστυνομικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν ως προς έναν γνωστό σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο ηγούμενο μιας δοξασμένης αγιορείτικης μονής εκείνες τις ίδιες ημέρες, κατά τις οποίες η ορθόδοξη Ελλάδα εορτάζει τα Χριστούγεννα».
 

«Θεωρώ καθήκον μου να διαβιβάσω αυτόν τον κοινό μας πόνο στον Αρχηγό του ελληνικού κράτους και να ζητήσω να απελευθερώσετε από τα δεσμά του τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, καθηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου», καταλήγει το μήνυμα, που υπογράφει ο πατριάρχης Κύριλλος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.