30/12/11

Συλλυπητήρια Ερντογάν στους συγγενείς των 35 Κούρδων

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για το θάνατο, το βράδυ της Τετάρτης, 35 νέων Κούρδων σε αεροπορική επιδρομή κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, επισημαίνοντας ότι θα διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή.«Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς δυσάρεστο και θλιβερό», είπε ο Ερντογάν, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων.


«Σύμφωνα με τις εικόνες (που κατέγραψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη) στην περιοχή βρισκόταν μια ομάδα 40 ατόμων. Ήταν αδύνατο να ξέρουμε ποιοι ήταν (...) Κατόπιν διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για λαθρέμπορους που μετέφεραν τσιγάρα και καύσιμα με μουλάρια», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, στην πρώτη επίσημη δήλωσή του μετά το συμβάν.

Ο Ερντογάν προσπάθησε πάντως να δικαιολογήσει την αεροπορική επιδρομή των F-16 σημειώνοντας ότι στο παρελθόν οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) χρησιμοποιούσαν τον ίδιο δρόμο και το ίδιο μέσο μεταφοράς για να περνούν όπλα και πυρομαχικά και να επιτίθενται σε στρατιωτικά φυλάκια, κοντά στα ιρακινά σύνορα. Κατέκρινε επίσης μερίδα του Τύπου που είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το λάθος αυτό. «Κανένα κράτος δεν βομβαρδίζει σκόπιμα το λαό του», διαβεβαίωσε.

Ο θάνατος των 35 νεαρών προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών και δυσαρέσκειας στους κουρδικούς κύκλους ενώ οι αντάρτες του PKK κάλεσαν τους Κούρδους της Τουρκίας να «εξεγερθούν».

Μέσα σε τεταμένο κλίμα, μην κρύβοντας την οργή τους, οι κάτοικοι των κουρδικών κοινοτήτων Ορτασού και Γκιούλγιαζι κήδεψαν τα θύματα. «Ερντογάν, βλάκα, ο Οτζαλάν θα σε γδάρει», φώναζαν οι πολλές χιλιάδες συγκεντρωμένοι, αναφερόμενοι στην εκδίκηση που θα πάρει ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

«Το PKK είναι ο λαός, ο λαός είναι εδώ» και «Οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν», θρηνούσαν οι γυναίκες και οι γέροντες που παρακολουθούσαν τις κηδείες. Τα φέρετρα των θυμάτων ήταν καλυμμένα με την κουρδική σημαία.

Στο κοιμητήριο του Γκιούλγιαζι, όπου ενταφιάστηκαν τα θύματα, σε ένα μεγάλο, κοινό τάφο, δεν έκαναν την εμφάνισή τους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Αντιθέτως, ήταν παρόντες πολλοί βουλευτές του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), του κυριότερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας. Σε εμφανή θέση επίσης υπήρχαν τα σύμβολα του PKK καθώς και ένα μεγάλο πορτραίτο του Οτζαλάν.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τα θύματα του βομβαρδισμού ήταν κυρίως νέοι που έκαναν λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων με μουλάρια και γαϊδούρια. Την εκδοχή αυτή επιβεβαίωσε την Πέμπτη και ο Χουσεΐν Τσελίκ, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο στρατός, αφού αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η επιχείρησή του στρεφόταν εναντίον ανταρτών του PKK που επιχειρούσαν να περάσουν από το Ιράκ στην Τουρκία, εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του, σε μια ασυνήθιστη χειρονομία που ισοδυναμεί με αναγνώριση του λάθους.

www.kathimerini.com.cy

1 σχόλιο:

  1. Καλή κίνηση αλλά μου φαίνεται λίγο 'Να σε...σφάξω Γιάννη μου, να σ'αλείψω λάδι' κατά παράφραση της γνωστής λαϊκής ρήσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.