31/12/11

Ο ανορθόδοξος πόλεμος εναντίον της Ελλάδας Πώς οι Τούρκοι έκαιγαν τα ελληνικά δάση

Μάκης Πολλάτος
Βομβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη, τη Ρόδο και άλλα νησιά του Αιγαίου που αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς. Προσχεδιασμένοι εμπρησμοί δασικών εκτάσεων στην Ελλάδα και άλλες δολιοφθορές στην ελληνική επικράτεια. Επιθέσεις Τούρκων πρακτόρων σε περιοχές που θεωρούσαν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης Κούρδων. 
Αυτές ήταν μερικές μόνο από τις επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου που είχαν αναλάβει τουρκικές ομάδες ειδικών αποστολών την περίοδο 1995-1997. Επρόκειτο για μικτές ομάδες στις οποίες μετείχαν στελέχη της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, του Γενικού Επιτελείου, της Στρατοχωροφυλακής και της Ασφάλειας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις στρατολογούνταν ποινικοί και έμποροι ναρκωτικών. Κι όλα αυτά χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να αντιληφθεί την κατάσταση.

Σε ένα παραλήρημα ειλικρίνειας, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Μεσούτ Γιλμάζ εξομολογήθηκε ότι οι εμπρησμοί ελληνικών δασών από Τούρκους παρακρατικούς -οι αποστολές των οποίων χρηματοδοτούνταν από μυστικά κονδύλια- αποτελούν για την Αγκυρα ακόμη και σήμερα κρατικό μυστικό. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε στην Ελλάδα από τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις, με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών ο κ. Γιλμάζ επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του ισχυριζόμενος ότι εννοούσε εμπρησμούς στην Τουρκία. 

Η απόπειρά του δε να διορθώσει τις δηλώσεις του στην εφημερίδα «BirGun» έπεσε στο κενό. Η προσπάθεια του κ. Γιλμάζ να πάρει πίσω την ομολογία του κατέρρευσε όταν ο δημοσιογράφος Ενβέρ Αϊσεβέρ, ο οποίος κατέγραψε τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, διαβεβαίωσε για το αληθές της αποκάλυψης ότι Τούρκοι πράκτορες πυρπολούσαν ελληνικά δάση τουλάχιστον για την περίοδο από το 1995 μέχρι το 1997. Οι αρχικές δηλώσεις του επιβεβαιώνονται με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση από την περίφημη έκθεση «Σαβάς», την οποία συνέταξε το 1997 ομάδα αξιωματούχων της Τουρκίας. Την εντολή να αποκωδικοποιηθεί ο τρόπος που εγκληματικές ομάδες συνεργάζονταν με κρατικούς αξιωματούχους, αστυνομικούς, άντρες των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας είχε δώσει ο ίδιος ο κ. Γιλμάζ όταν ήταν πρωθυπουργός...

Η ΜΙΤ και η επιχείρηση-φιάσκο στο Αζερμπαϊτζάν
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι παράνομες δραστηριότητες των δυνάμεων ειδικών αποστολών κατέληξαν σε φιάσκο. Για τους Τούρκους παρακρατικούς η προσπάθεια ανατροπής του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίγεφ το 1995 ήταν η απόλυτη καταστροφή. Ο υπεύθυνος της ΜΙΤ στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού, Τούρκοι διπλωμάτες και παρακρατικοί συνεργάστηκαν με Αζέρους πολιτικούς επιδιώκοντας μέσω πραξικοπήματος να ρίξουν τον Αλίγεφ και να τοποθετήσουν πάλι πρόεδρο της χώρας τον Αμπουλφάζ Ελτσίμπεϊ. Τούρκοι κομάντος εκπαίδευαν Αζέρους αντικαθεστωτικούς τους οποίους προμήθευαν με όπλα και εκρηκτικά...

Διαβάστε περισσότερα στο "Πρώτο Θέμα" που κυκλοφορεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.