30/12/11

Αμερικανοί στα Στενά του Ορμούζ

Το ιρανικό ναυτικό ισχυρίζεται ότι διαθέτει εικόνες βίντεο με το αεροπλανοφόρο «Τζον Στένις»
A.P., Reuters
ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Εικόνες βίντεο που φέρονται να εμφανίζουν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζον Στένις» στα νερά των Στενών του Ορμούζ διαθέτει το ιρανικό ναυτικό, καταγγέλλοντας την Ουάσιγκτον για κλιμάκωση της έντασης στην ευαίσθητη περιοχή.

«Αμερικανικό αεροπλανοφόρο εντοπίσθηκε από αναγνωριστικό αεροσκάφος μέσα στη ζώνη αεροναυτικών ασκήσεων των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Είμαστε προετοιμασμένοι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να αντιμετωπίσουμε τους παραβάτες, οι οποίοι δεν τηρούν τη ζώνη ασφαλείας κατά τη διάρκεια των ασκήσεών μας. Συστήνουμε στις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή να λάβουν σοβαρά υπόψη τους κάθε προειδοποίηση του γενικού επιτελείου μας», δήλωσε χθες ο πλωτάρχης Μαχμούτ Μουσαβί, εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού ναυτικού, μία ημέρα αφότου το Ιράν απείλησε με αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ σε περίπτωση επιβολής νέων κυρώσεων από τη Δύση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν την Τετάρτη ότι το «Τζον Στένις» -από τα μεγαλύτερα σκάφη του αμερικανικού ναυτικού- και πλοία της συνοδείας του από τον 5ο Στόλο επρόκειτο να κινηθούν μέσω των Στενών του Ορμούζ, ύστερα από επίσκεψη στο λιμάνι Τζεμπέλ Αλι του Ντουμπάι.

Η υποπλοίαρχος Ρεμπέκα Ρεμπάρικ, εκπρόσωπος του 5ου Στόλου, δήλωσε χθες ότι η διέλευση του «Τζον Στένις» και της φρεγάτας «Μομπίλ Μπέι» ήταν προγραμματισμένη. Αν και η υποπλοίαρχος δεν αναφέρθηκε ευθέως στους ιρανικούς ισχυρισμούς περί κινηματογράφησης του «Τζον Στένις», είπε: «οι επαφές μας με το ιρανικό ναυτικό παραμένουν ειρηνικές και σύμφωνες με το διεθνές ναυτικό δίκαιο». Το Ιράν διεξάγει αεροναυτικές ασκήσεις σε διεθνή ύδατα στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ, που θα διαρκέσουν άλλες πέντε ημέρες. Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, η πρώτη φάση των γυμνασίων, που περιλάμβανε ασκήσεις ναρκοθέτησης και πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ολοκληρώθηκε χθες. Τις ερχόμενες ημέρες, το ιρανικό ναυτικό πρόκειται να προβεί σε δοκιμαστικές βολές πυραύλων και τορπιλών. Παρά την αρχική ψύχραιμη αντίδραση των αγορών, αναλυτές της πετρελαϊκής βιομηχανίας εκτιμούν ότι οι μεγάλες πιθανότητες έστω και προσωρινής διαταραχής στη διέλευση δεξαμενόπλοιων από τα Στενά σημαίνουν ότι η μέση τιμή του βαρελιού θα κυμανθεί γύρω στα 115 δολάρια το 2012.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινή αποκάλυψη της αμερικανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Daily Beast», η Ουάσιγκτον καθησύχασε πρόσφατα το Ισραήλ, παρουσιάζοντας σχέδιο που προβλέπει επίθεση στο Ιράν, εάν η Τεχεράνη «ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή». Μία από τις «κόκκινες» αυτές γραμμές αποκαλύφθηκε την Τρίτη, με την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ στις ιρανικές απειλές αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ. Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε την Τετάρτη στα ΜΜΕ το αρχηγείο του 5ου Στόλου, ο αποκλεισμός των Στενών χαρακτηρίζεται «ανεπίτρεπτος».

Συμβιβαστικές θέσεις, αντίθετες με αυτές της κυβέρνησης Νετανιάχου, εξέφρασε όμως χθες ο επικεφαλής της εξωτερικής αντικατασκοπίας του Ισραήλ (Μοσάντ) στην εφημερίδα «Χααρέτζ». Ο Ταμίρ Πάρντο δήλωσε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «υπαρξιακός κίνδυνος» από το Τελ Αβίβ. «Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ; Η απάντηση είναι: σαφώς. Οσοι λένε, όμως, ότι ένα πυρηνικό Ιράν αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για το Ισραήλ, σφάλλουν. Ο όρος “υπαρξιακός κίνδυνος” χρησιμοποιείται με μεγάλη ευκολία», είπε ο αρχηγός της Μοσάντ.
http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.