28/12/11

Η "Κιμωλία" της Πλάκας, άρχισε να γράφει την ιστορία της

της Ελίνας Γαληνού
Στην αρχή ενός πλακιώτικου δρόμου, στο ισόγειο ενός νεοκλασσικού σπιτιού με μακρόχρονη ιστορία, τα όνειρα, οι αρετές και τα ταλέντα, έδωσαν ένα επιτυχημένο ραντεβού. Το ραντεβού αυτό, έφερνε την ολοκλήρωση ενός ονείρου που από χρόνια καλλιεργούσε η ζωγράφος Κατερίνα Βαγενά. Τη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού καφενείου που θα προωθήσει την συντροφικότητα ανάμεσα σε ανθρώπους που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Αγάπη για την τέχνη με επίκεντρο τη ζωγραφική, το θέατρο, τη λογοτεχνία, καθώς ο χώρος προσφέρεται και για σχετικές εκδηλώσεις. 
Το καφέ άρχισε να υποδέχεται τον κόσμο λίγες μέρες πρίν. Οι καλλιτεχνικής αντίληψης επισκέπτες, μάλλον θα εκτιμήσουν τη ζεστασιά και την αισθητική του. Ο καφές που συνοδεύεται με σπιτικά κουλουράκια ή γλυκό του κουταλιού, τα υγιεινά αφεψήματα, οι πρωτότυπες γεύσεις κρύων πιάτων, σε τιμές προσιτές για όλους, συμπληρώνουν τη φιλόξενη ατμόσφαιρα  Το στέκι προσφέρεται για όλους όσους αναζητούν μια άνετη και ζεστή γωνιά σε διάφορες ώρες της ημέρας για να συναντηθούν με τους φίλους τους ή να ξεκουραστούν μετά τη δουλειά ή έναν περίπατο στη γραφική Πλάκα.
Η χαρούμενη ατμόσφαιρα τονίζεται από τις εύστοχα τοποθετημένες συνθέσεις καλλιτεχνικών δημιουργιών και χρωμάτων, το μεγάλο ατού της ζωγράφου, που είχε την ιδέα να δημιουργήσει αυτόν τον χώρο. Αλλωστε οι ζωγραφισμένες φιγούρες ολόγυρα στους τοίχους, συνιστούν το καλλιτεχνικό της ταλέντο μέσα από τα μάτια των γυναικείων πορτραίτων της ή τις αλληγορικές παραστάσεις που ψυχογραφούν την ανθρώπινη εσωτερικότητα. Οι προσεγγίσεις της στον ανθρώπινο κόσμο, αποτυπώνονται με ευγενικές παραστάσεις περιγραμμάτων και χρωματικών συνδυασμών, που εκδηλώνουν την ψυχική ευγένεια αλλά και το βάθος της δημιουργού. 
Ετυχε να παρακολουθήσω από κοντά την προσπάθεια της Κατερίνας Βαγενά, όσον αφορά την αξιοποίηση του χώρου αυτού. Πριν λίγους μόνο μήνες, ήταν ένας χώρος απόλυτα κενός-ένα πρώην τουριστικό γραφείο που είχε κλείσει λόγω της κρίσης. Η απόφαση ν΄αξιοποιηθεί, έμοιαζε δύσκολη για πολλούς επίδοξους επιχειρηματίες οι οποίοι θεωρούσαν ότι για να ανοίξει ένας τέτοιος χώρος, χρειάζονται πολλά κεφάλαια. Σήμερα, εκείνοι που στέκονται και θαυμάζουν το κόσμημα της οδού Υπερείδου που έγινε ήδη γνωστό με το όνομα "Κιμωλία", ίσως δεν φαντάζονται πόσα πράγματα μπορούν να φτιαχτούν με τα χέρια και τις έξυπνες ιδέες ενός ανθρώπου. Η προσωπική εργασία της δημιουργού, καθώς και ο προσεκτική επιλογή εργασιών που χρειάστηκαν για την επισκευή, τον εξοπλισμό και την διακόσμηση του χώρου, έδωσαν την απάντηση μέσα από το αποτέλεσμα. Η "Κιμωλία" άρχισε να γράφει την ιστορία της, τιμώντας την δημιουργία, την παράδοση, την τέχνη και το θείον πνεύμα της εφευρετικότητας. Οπως λέει και η ίδια η Κατερίνα Βαγενά, "όλα αρχίζουν από ένα όνειρο, αρκεί να αξιοποιείς τις δεξιότητές σου..."

3 σχόλια:

  1. Σημειωτέον, ότι οι φίλοι του Ινφογνώμων, θα τύχουν ιδιαίτερης περιποίησης αν επισκεφτούν το καφέ..
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ελίνα Γαληνού
    Χωρίς την άδεια σας, το πέρασα στο Facebook, μέσω "Agora" θεωρώντας όχι εσφαλμένα πιστεύω, πως κάποιες πρωτοβουλίες και αξιόλογοι χώροι αξίζουν την ευρύτερη προσοχή μας και μας δίνουν ευκαιρία να ζήσουμε την ελπίδα πέρα από την καταχνιά της καθημερινότητας.
    ΥΓ. Ελπίζω να διατηρηθεί η φυσιογνωμία της "Κιμωλίας" όπως θέλησε να αρχίσει και να μην μετεξελιχθεί όπως της... "Μελίνας"
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η "Κιμωλία" όσο την διαχειρίζονται οι άνθρωποι που την δημιούργησαν, θα μείνει και θα εξελιχθεί ο χώρος που ονειρεύτηκαν.
    Να είστε σίγουροι γι΄αυτό.
    Κ. Φωτίου, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και ελπίζουμε να τιμήσετε το άρτ καφέ με την παρουσία σας.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.