10/1/12

Απόσυρση Αττίλα

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Ζητά η Ευρωβουλή μέσω του προσχεδίου για την Τουρκία που υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για λύση και επιστροφή της Αμμοχώστου, καθώς και άνοιγμα του λιμανιού της υπό την αιγίδα της Επιτροπής
Ενώ Χριστόφιας και Έρογλου ετοιμάζονται για τριμερή

Ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για το «Greentree» των ΗΠΑ, όπου θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια τριμερής, την προσεχή Πέμπτη αρχίζει στις Βρυξέλλες η συζήτηση επί του προσχεδίου της έκθεσης αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Επιτακτική η λύση

Το προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης για την Τουρκία με εισηγήτρια την Ολλανδή Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Ρία ΄Ομεν είναι ήδη έτοιμο. Με βάση το προσχέδιο της έκθεσης, η Ευρωβουλή: 1. Στηρίζει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, η οποία είναι αναγκαία και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν καλή θέληση για την τελική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
2. Καλεί την Τουρκία ν' αρχίσει την απόσυρση του στρατού της από την Κύπρο και να επιστρέψει την πόλη της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Παραλλήλως, καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία ν' ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την τελωνειακή επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αγνοούμενοι και βέτο
Ακόμη, στο κείμενο υπάρχει αναφορά με την οποία καλείται η Άγκυρα να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Επιτροπής Αγνοουμένων για την εξακρίβωση της τύχης τους. Επιπροσθέτως, η Ευρωβουλή εκφράζει τη λύπη της για τη δήλωση της Τουρκίας ότι θα παγώσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Προεδρία εάν δεν εξευρεθεί λύση ως την 1 Ιουλίου του 2012. Και τονίζει την αλληλεγγύη της ΕΕ προς όλα τα κράτη-μέλη της, καθότι, όπως παρατηρεί, αυτό είναι ζήτημα αρχής, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί για την τήρηση γαλήνιων σχέσεων με όλα τα κράτη-μέλη.

Σχετικά δε, με την Κυπριακή Προεδρία, διευκρινίζεται ότι είναι θέμα που προβλέπεται από τις συνθήκες. Τέλος καλεί τη μεν Τουρκία να μην ασκεί βέτο στις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ, όταν υπάρχει συνεργασία με την Κύπρο, ενώ καλεί την Κυπριακή Κυβέρνηση να τερματίσει το βέτο της επί τη βάσει του οποίου αποκλείεται η Τουρκία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Η λογική της εισηγήτριας

Η εισηγήτρια της έκθεσης κ. Ρία Όμεν έχει ως αρχής να μην επιδέχεται σοβαρές αλλαγές επί της παραγράφου για το Κυπριακό. Και αυτό, διότι, όπως πιστεύει η έκθεση, δεν αφορά μόνο στο Κυπριακό αλλά στην τουρκική ενταξιακή πορεία. Γι΄ αυτό στο κείμενο θίγονται διάφορες πτυχές της τουρκικής ενταξιακής πορείας, που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και αφορούν σε οικονομικά και άλλα κοινωνικά θέματα. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η ουσία της παραγράφου για την Κύπρο, αφού άλλωστε η κ. Όμεν θέλει να αποφύγει ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών μια σύρραξη μεταξύ του φιλοτουρκικού μπλοκ και των Κυπρίων καθώς και άλλων ευρωβουλευτών, που στηρίζουν τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εννοείται ότι το φιλοτουρκικό μπλοκ θα επιδιώξει βελτιώσεις, όπως βελτιώσεις μπορούν να ζητηθούν και από την πλευρά των Κύπριων ευρωβουλευτών, ειδικώς στο θέμα του εποικισμού για το οποίο δεν γίνεται αναφορά. Από την άλλη, είναι και το ζήτημα της τριμερούς. Εάν υπάρξουν εξελίξεις, είναι απολύτως φυσιολογικό ότι θα συμπεριληφθούν εντός της έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.