15/4/18

Μια σοβαρή προσέγγιση της Die Welt: Ο Μάτις έπεισε τον Τραμπ για περιορισμένη επιχείρηση στη Συρία

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις μιλάει ψυχρά και σοβαρά. «Αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον Άσαντ για να μη χρησιμοποιεί χημικά όπλα», είπε μετά τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. «Προφανώς ο Άσαντ δεν πήρε το μήνυμα του περασμένου έτους» πρόσθεσε.
Τα λόγια του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ είναι νηφάλια. Ήταν τόσο συγκρατημένος όσο συγκρατημένη ήταν και η στρατιωτική επίθεση τις προηγούμενες ώρες. Ο Μάτις μίλησε μόνο για τον ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασάντ, όχι για την προστάτιδά του Ρωσία.
Όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Die Welt o Μάτις ήταν αυτός που - όπως φαίνεται - έπεισε τον αμερικανικό πρόεδρο να μην κλιμακώσει την επίθεση . Αποφασίζοντας και πάλι για μια περιορισμένη στρατιωτική επίθεση - για να αποφύγει τη σύγκρουση της υπερδύναμης με τη Ρωσία.
Στην ουσία, το μήνυμα ήταν αυτό: Η επιχείρηση είναι πανομοιότυπη με εκείνη τον Απρίλιο του 2017, όταν οι πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις ύστερα από τις υποψίες για τις επιθέσεις με δηλητηριώδη αέρια από το συριακό καθεστώς. Τώρα οι ΗΠΑ έπληξαν λιγότερες εγκαταστάσεις αν και ο αριθμός των πυραύλων ήταν περίπου διπλάσιος. Χωρίς να υπάρχουν νεκροί ...
Από την Ευρώπη μόνο Βρετανία και Γαλλία μετείχαν στην επίθεση των ΗΠΑ. Η Γερμανία και η ΕΕ απευθύνθηκαν στον ΟΗΕ για να βρουν πολυμερείς διπλωματικές λύσεις .
«Αλλά στην ουσία, η επίδειξη της δύναμης που ο πρόεδρος Τραμπ θέλησε να κάνει είναι απόδειξη αδυναμίας» εκτιμά η Die Welt. Πολλοί στο περιβάλλον του Tραμπ προφανώς ήθελαν μια πιο σκληρή επίθεση - ίσως ο νέος σύμβουλος ασφαλείας Τζον Μπόλτον να πίεζε . Τελικά, ο Mάτις επικράτησε - και ο Τραμπ έκανε μια επιχείρηση που πρέπει να γίνει κατανοητή από τη Ρωσία ως μέγιστη προτροπή, όχι πάρα πολύ ως πρόκληση.
Ο αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει, αλλά δεν θέλει να εμπλακεί μακροπρόθεσμα στο συριακό τέλμα.
Οι περιορισμένες επιθέσεις στη Συρία άφησαν όμως τον Πούτιν να πετύχει το σκοπό του , να σώσει τα προσχήματα .Μπορεί να αποφύγει την κλιμάκωση - και μάλλον θα το κάνει. Αλλά όποια και αν είναι η απάντηση, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Τη νύχτα του Σαββάτου, μια ενδεχόμενη σύγκρουση των πάλι ποτέ δυο υπερδυνάμεων δεν έχει έρθει ποτέ ξανά τόσο κοντά.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΛΙΒΕΡΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΘΕΣΙΝΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

    ΕΡΩΤΗΜΑ 1: Γνώριζαν τα δύο παλληκαράκια και η μανιακή, ότι δεν υπήρχαν χημικά στη Συρία;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προφανώς και 1000%.

    ΕΡΩΤΗΜΑ 2: Αφού γνώριζαν ότι δεν υπήρχαν χημικά τότε γιατί έριξαν τα Τομαχάκια τους σε άδεια κτίρια στη Συρία;; Ούτε καν στο κυβερνητικό μέγαρο του Άσσαντ;;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δύσκολη η απάντηση. απαιτεί ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΌΓΟ

    ΕΡΩΤΗΜΑ 3: Γιατί καμία από τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ κτλ, δεν βγήκε πριν και δεν βγαίνει τώρα να αντιδράσει και λένε βλακώδη ψευτόλογα συμπαράστασης;;
    ΑΠΑΝΤΗΓΗ: Μία Ελληνοκυπριακή παροιμία λέει, "Με τους πελλούς (τρελλούς) και με τα μωρά είναι ζόρι" . Μεταφορικά, φαίνεται να σχύουν δυστυχώς αμφότερα.

    ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ: Γιατί για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

    ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΡΤΟΓΑΝ: Πώς εξηγούνται οι δηλώσεις του Ερτογάν ότι καλώς έγιναν οι βομβαρδισμοί;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μην τον υποτιμάτε. Ρωτείστε τον Πούτιν με τον οποίον συνεννοήθηκε πριν τις κάνει.

    ΕΡΩΤΗΜΑ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προφανώς ο μόνος που ξέρει τι θέλει είναι το Ισραήλ. Θέλει ή την απομάκρυνση του ΙΡΑΝ από τη Συρία ή την καταστροφή του. Που όμως κάθε άλλο παρά εύκολη είναι και με πολλούς κινδύνους για το ίδιο.

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΚΑΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (ο "έξυπνος" νέος επί του τύπου εκπρόσωπος του): Καλύτερα να το αφήσουμε και να μην γίνει, μήπως περιοριστεί το κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πρωτη αναφορα για το τι πιθανον θα γινοταν σε σχεση με την επιθεση,εγινε μεσω sms live σε τηλεοπτικη εκπομπη.Εκει ειπωθηκε οτι Ηπα ,Ρωσια,Συρια και Τουρκια συμφωνησαν να εκτοξευθούν tomahawk και crouz σε προγραματισμενους εκκενωμενους στοχους χωρις θυματα ως συμβιβασμος για να μην εκτεθει κανεις οπερ και εγενετο μετα απο λιγες ωρες αλλα και σημερα βουιζει ο τυπος.Δεν ξερω αν επρεπε να γινουν γνωστα αυτα γιατι ακυρωνεται ο συμβιβασμος και εκτιθεται ετσι και ειναι πιο δυσκολο να κανει πισω ο συμβιβαζομενος.Αφου εγιναν ομως...Αλλα ειπωθηκε επισης οτι κρισιμη στιγμη ειναι απο τις 17 Απριλιου και μετα με την ορκομωσια του νεου υπεξ των Ηπα γιατι χρειαζονται λεει 2 υπογραφες για κατι ευρυτερο.Ας ελπισουμε να σταματησει εκει, αν και φαινεται για επιδιωξη καποιων με καθε κοστος.Στις Ηπα οι επιθεσεις για την εκλογη Τραμπ αγριεψαν στην ποιοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.