14/3/10

Τουρκική υπεροπλία στο Αιγαίο

Στην ξηρά η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα βρεθούν σε τέτοια απόκλιση ισχύος. Σήμερα η Τουρκία διαθέτει 2.624 άρματα μάχης και η Ελλάδα 1.371 και η ισορροπία δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά. Η Αγκυρα με τις δυνάμεις που πολύ σύντομα πλέον θα διαθέτει θα έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστεί σε συμμαχικές αποστολές ανά τον κόσμο, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη και, τουλάχιστον από πλευράς δυνάμεως πυρός, θα είναι σε θέση να ασκεί με απόλυτη επιτυχία τον περιφερειακό στρατηγικό ρόλο της. Την ίδια στιγμή η ήδη διαμορφούμενη συντριπτική ποσοτική τουρκική υπεροπλία στον αέρα και κυρίως η εισαγωγή μαχητικού πέμπτης γενιάς τύπου Στελθ θα καταστήσουν την έννοια της αεροπορικής παραβίασης παρελθόν. Οχι επειδή η τουρκική αεροπορία, οπλισμένη με αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, θα σταματήσει τις παραβιάσεις αλλά επειδή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα αδυνατούν τεχνικά να παρακολουθήσουν τα ίχνη των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, εκτός από τη στιγμή που οι πιλότοι τους θα το επιθυμούν.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΣ-ΒΗΜΑ

Ως το 2015 ανατρέπεται κάθε έννοια ισορροπίας ισχύος με την Ελλάδα τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα

Σε περίοδο τόσο βαθιάς κρίσης ακούγεται σχεδόν προκλητικό. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πρώτα η μακρά παύση των εξοπλισμών και τώρα η δημοσιονομική κατάρρευση έχουν πλέον δημιουργήσει συνθήκες και αμυντικής κατάρρευσης της χώρας. Και τα αποτελέσματά της μπορεί να αποδειχθούν όχι απλώς ασυγκρίτως πιο επώδυνα για την Ελλάδα αλλά μοιραία για την ύπαρξή της καθώς η ισορροπία στρατιωτικής ισχύος Ελλάδας- Τουρκίας από το 2015 και μετά θα βρίσκεται μακράν στο χειρότερο σημείο της σύγχρονης ελληνοτουρκικής ιστορίας τόσο ποσοτικά όσο- το κυριότερο- και ποιοτικά. Μπορεί μόλις προχθές ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να δήλωσε- προφανώς για λόγους εσωτερικής ισορροπίας ισχύος με τους τούρκους στρατηγούς- ότι οι εξοπλισμοί καταστρέφουν χώρες και θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος να περιοριστούν, η χώρα του όμως πράττει ακριβώς το αντίθετο: αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει παγώσει πρακτικά κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμά της. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρωτοφανές χάσμα δυνάμεων. Ετσι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα είναι πιο ευάλωτη έναντι της Τουρκίας περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στον 20ό αιώνα, με εξαίρεση την περίοδο της κατάρρευσης της χούντας το καλοκαίρι του 1974. Αυτή τη φορά όμως δεν θα είναι «στιγμιαία» ευάλωτη λόγω πρόσκαιρης διαλύσεως αλλά δομικά λόγω ενός παγιωμένου συντριπτικού πλεονεκτήματος ισχύος της Αγκυρας.

Η θαλάσσια ισχύς
Με την ολοκλήρωση μετά το 2015 του μεγάλου αεροναυτικού εξοπλιστικού προγράμματός της που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η Τουρκία θα αποκτήσει για πρώτη φορά το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα στη θάλασσα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μια χώρα που δέχεται τόσο έντονη πίεση για κάποιες από τις βραχονησίδες και τις θαλάσσιες περιοχές της. Ακούγεται συχνά ότι η Τουρκία έχει «κι άλλα μέτωπα». Στην πραγματικότητα όμως δεν έχει κανένα μέτωπο που να απαιτεί μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς ή, πολύ περισσότερο, στόλο με την ισχύ και τις δυνατότητες που αυτή τη στιγμή χτίζει. Εκείνο που συμβαίνει το περιέγραψε πριν από μερικά χρόνια ο τέως αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ, πατέρας του νέου ναυτικού δόγματος της Αγκυρας, και το επανέλαβε πρόσφατα ο εν ενεργεία διάδοχός του στρατηγός Μπασμπούγ μιλώντας σε αξιωματικούς του Ναυτικού στον ναύσταθμο Golcuk: «Στις αυτοκρατορίεςη ναυτική ισχύς είναι εξαιρετικά σημαντική. Το Ναυτικό έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επικράτηση και στην υπεροχή της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Από κάθε άποψη, αν σήμερα η θαλάσσια ισχύς είναι μία φορά σημαντική, αύριο θα είναι πέντε. Στο Αιγαίο έχουμε ήδη προβλήματα και για την επίλυσή τους έχουμε ανάγκη από ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό».

Η ανάλυση της δομής των ναυτικών δυνάμεων που χτίζει η γείτονα υποστηρίζει πλήρως τις απόψεις αυτές. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δημιουργεί όχι έναν αλλά τρεις τουλάχιστον αυτόνομους στόλους, οι οποίοι θα είναι σύντομα σε θέση να ενεργούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, να προβαίνουν σε αποκλεισμούς θαλάσσιων περιοχών, νησιών και νησίδων και να αποκόβουν θαλάσσιους δρόμους την ίδια στιγμή σε διαφορετικά σημεία του Αιγαίου. Επιπλέον οι νέες τουρκικές θαλάσσιες δυνάμεις, με επίκεντρο τις νέες κορβέτες και τις φρεγάτες του τουρκικού στόλου, θα μπορούν, όταν ενεργούν, να προστατεύουν τις μονάδες τους πολύ αποτελεσματικά σε άμυνες ζώνης πολλών ναυτικών μιλίων. Προφανώς εκείνο που διδάχθηκαν οι Τούρκοι από τα Ιμια είναι όχι το να μην τα επαναλάβουν αλλά ότι πρέπει να είναι σε θέση να τα επαναλάβουν πολύ πιο αποτελεσματικά σε πολλαπλά ταυτόχρονα μέτωπα, κάτι που θα είναι πρακτικά αδύνατον να αντιμετωπίσει ο ελληνικός στόλος με την υπάρχουσα δομή δυνάμεών του.

Η αεροπορική ισχύς
Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του JSF, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι η δεύτερη είναι χώρα συμπαραγωγός του Εurofighter. Με παραγγελίες που υπερβαίνουν τα 4.000 κομμάτια, το JSF θα καταστεί τα επόμενα χρόνια το αεροσκάφος βάσης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η εισαγωγή του στο Αιγαίο για λογαριασμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα δημιουργήσει πρωτοφανείς συνθήκες χάσματος ισχύος ανάμεσα στις δύο χώρες, την ίδια στιγμή που θα έχει ανατραπεί πλήρως κάθε έννοια ποσοτικής ισορροπίας δυνάμεων. Και αυτή ούτε καν λόγω του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς αλλά απλώς και μόνο με τον αριθμό των αναβαθμισμένων F16 που θα διαθέτει σήμερα η Αγκυρα και τα οποία ας σημειωθεί ότι θα υποστηρίζονται από τουρκικό εργοστάσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρησιακή τους ικανότητα.

12 σχόλια:

  1. Φαίνεται ότι ο Ελληνικός καθημερινός τύπος ξύπνησε κάπως αργά αφού πρώτα αποπρασονατόλισε το Ελληνικό κοινό με τα δημοσιεύματα περί επιδομάτων στολών, τ' αυτοκίνητα των στρατηγών, τις βάρκες των ναυάρχων, κ.λ.π. Ξαφνικά ανεκάλυψαν οι λεγόμενοι αμυντικοί δημοσιογράφοι ότι η Τουρκία έχει ένα τεράστιο αμυντικό πρόγραμμα και ότι η αμυντική ισορροπία στο Αιγαίο τίθεται εν κινδύνω - ο κόσμος τόχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι λένε στο χωριό μου στην Ρούμελη.

    Φυσικά οι Κκ. δημοσιογράφοι δεν μας εξηγούν πώς η Ελλάδα, με την οικονομική κατάσταση που έχει, θα προχωρήσει στις αμυντικές επενδύσεις που χρειάζονται, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ΠΑ. Η εκλογή ενός νέου μαχητικού Α/Φ παραμένει στα χαρτιά και η ενδιάμεση λύση του εκσυγχρονισμού παλαιοτέρων μοντέλων μαχητικών Α/Φ F-16C/D Block 30/40 της Ελληνικής ΠΑ έχει σβύσει μετά τις αποκαλύψεις περί Ελληνικού εξωτερικού χρέους, κ.λ.π.

    Η μόνη ελπίδα είναι να χαλιναγωγήσει ο Ερντογκάν τους στρατοκράτες της Άγκυρας και τις Τουρκικές αμυντικές δαπάνες δεδομένου ότι είναι δυσβάστακτες για την ίδια - και λίαν μεγαλύτερη και πιό ακμάζουσα από την Ελληνική - Τουρκική οικονομία. Η Τουρκική ΠΑ (ΤΗΚ) προχωρεί μ' ένα πρόγραμμα 120 μαχητικών Α/Φ Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter (JSF) Lightning II. Πρόσφατα ανακοινώθηκε εδώ στις Η.Π.Α. ότι το κόστος ανά F-35 ανέρχεται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ σε 112 εκατομ. δολάρια ΑΝ ΟΧΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ. Δηλαδή μιλάμε γιά ένα κόστος 13,44 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜ. δολαρίων έστω κι άν υπάρξει σοβαρή Τουρκική συμπαραγωγή των F-35 της ΤΗΚ μέσω της διεθνούς συμπραξίας JSF της Lockheed Martin στην οποία η Τουρκία συμμετέχει. Το ίδιο συμβαίνει και με το μεταφορικό Α/Φ EADS - Airbus 400M στην συμπραξία του οποίου επίσης συμμετέχει η γείτονος.

    Το πιό παρενοχλητικό πρόγραμμα για τα Ελληνικά ΚΑΙ Κυπριακά συμφέροντα στο Αιγαίο και τις αντίστοιχες ΑΟΖ παραμένει η Τουρκική ναυπήγηση των κορβετών MILGEM (το Εθνικό Σκάφος). Ενώ τα σκάφη αυτά είναι τελείως άχρηστα γιά την εθνική άμυνα της γείτονος, είναι ιδανικά γιά την παρενόχληση ερευνών θαλασσίου υπεδάφους Ελλάδας και Κύπρου, κ.λ.π.

    Λάμπρος Ε.Π. εν Η.Π.Α. μετανάστης
    14-3-2010, τοπική ώρα 02:55, ώρα Ελλάδος 09:55

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΑ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ

    Άδικα ανησυχεί ο συμπαθής αρθρογράφος του Βήματος!
    Ουδείς λόγος ανησυχίας υφίσταται!
    Η ελληνική οικονομικοπολιτική ελίτ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
    Στο κάτω κάτω τι κάνουν οι Τούρκοι...
    Πετάνε τα λεφτά τους
    Αγοράζοντας ...παλιοσίδερα!
    Που δεν θα τους χρειαστούν!
    Γιατί εμείς υπηρετούμε την ειρήνη!
    Με κάθε κόστος κάθε θυσία προωθούμε την συνεργασία και την αρμονική συμβίωση!
    Χωρίς πολεμολαγνίες, πολεμοκαπηλίες, εθνικισμούς και άλλα αναχρονιστικά σύνδρομα, που υποβιβάζουν την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα!
    Οι άλλοι εκτίθενται!
    Παγκοσμίως...
    Με τον έξαλλο εξοπλιστικό καλπασμό!
    Τι περιμένουν άραγε…
    Όλοι θα αντιληφθούν ότι είναι βάρβαροι και πολεμοχαρείς.
    Κακό του κεφαλιού τους λοιπόν!
    Εμείς η Ελληνική άρχουσα τάξη επιδιώκουμε την ειρήνη με κάθε μέσο!
    Πιστεύουμε στη ελεύθερη λειτουργία των αγορών!
    Στην ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, κεφαλαίων και προσώπων…
    Προτιμούμε συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο παρά παρατεταμένη επιχειρηματική απραξία στην περιοχή!
    Επίλυση του κυπριακού με ένα νέο σχέδιο Ανάν για να ικανοποιήσουμε τους υπερατλαντικούς και ευρωπαίους φίλους και προστάτες μας, να ενώσουμε τον Κυπριακό Βορά με το Νότο και παράλληλα να ενισχύσουμε το εμπόριο τον τουρισμό της περιοχής με νέες προσοδοφόρες επενδύσεις.
    Αυτονομία ή συνδιοίκηση στη Θράκη αλλά συγχρόνως τραπεζική και επιχειρηματική κερδοφόρα συνεργασία με τους γείτονες.
    Εμείς δεν έχουμε διαφορές με την αντίστοιχη Τουρκική ιθύνουσα τάξη.
    Άλλωστε δεν είμαστε ρατσιστές…
    Ως γνωστόν το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα!
    Δεν κάνουμε εξαιρέσεις ούτε διακρίσεις…
    Εκμεταλλευόμαστε τους πάντες εξ ίσου!
    Αλβανούς, Έλληνες, Κούρδους, Πακιστανούς…
    Στους Τούρκους θα κολλήσουμε!
    Τώρα μάλιστα με τα νέα μέτρα…
    Την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων κλπ
    Εργάτες να είναι και είναι όλοι καλοδεχούμενοι!
    Μην ανησυχείτε λοιπόν…
    Έχουν γνώση οι φύλακες!
    Και ο Ελληνικός λαός;
    Ποιος μίλησε γι αυτόν;
    ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άρθρο όντως θα το χαρακτήριζα ανατριχιαστικό. Αναρωτιέμαι όμως, ποιό σκοπό εξυπηρετεί και γιατί έχει επιλεγεί αυτή η χρονική στιγμή για τη δημοσίευσή του.
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συναψη εξοπλιστικων συμφωνιων με Ρωσια και Κινα,συμπαραγωγη στην Ελλαδα πολεμικου υλικου,εκμετάλλευση ορυκτου πλουτου.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΜ.Αυτα ειναι τα κλειδια της διεξοδου απο την κριση.Οι παράδες τελείωσαν.Αν δεν ξεκινήσει η εκμετάλλευση του ορυκτου πλουτου απο το Ελληνικο κράτος,διέξοδος δεν υπάρχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε 9.41 η απάντηση στο ερώτημα "γιατί τώρα;| είναι γιατί τώρα θέλουν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στο Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορεί η Τουρκία να έχει υπεροπλία σε πλοία αεροπλάνα κλπ, αλλά εμείς έχουμε την υποχρεωτική θητεία και τους "κατατρομάζουμε"!

    Όταν θα έρθουν να πάρουν τα νησιά, εμείς θα βγούμε στους δρόμους με τα καλάζνικοφ και θα μας διατάζουν οι ανώτεροι, και ώσπου να γίνει η επιστράτευση ο πόλεμος θα έχει τελειώσει. Η Τουρκία θα έχει καταλάβει κάποια νησιά, και θα έχει διώξει τους Έλληνες από αυτά.

    Ας ξυπνήσουμε!

    Ο στρατός βρίσκεται στο 1922! Αν θέλουμε στρατιωτική ΙΣΧΥ θέλουμε μικρό-εξειδικευμένο-ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ στρατό και ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ!

    Η Τουρκία κρατά την υποχρεωτική θητεία γιατί είναι στρατο-φασιστικό κράτος και γιατί θέλει να πατάξει τις μειονότητες, κυρίως τους Κούρδους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΤΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ:
    ΤΟ ΔΙΚΙΟ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΜΑΣ.

    ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, ΤΟ "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ" ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΨΙΘΥΡΟΣ. Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΧΤΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗ.
    ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΩΜΑ ΣΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ: "ΜΟΥΝΙΑ, ΕΛΑΤΕ", ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η λύση του προβλήματος είναι απλή.
    Τα αφήσουν τις (μπιπ) οι έλληνες εφοπλιστές, που δεν πληρώνουν ΙΚΑ(όλο χαριστικές ρυθμίσεις), αλλάζουν σημαίες στα πλοία τους για να μην πληρώνουν φόρους και ζητάνε προστασία από τους σομαλούς πειρατές.

    Μέσα στην οικονομική κρίση ναυπηγούν πλοία με 300 εκ. ευρώ.
    Αν θέλουν προστασία από πειρατές κτλ:
    1. Να βάλουν ελληνικές σημαίες στα πλοία τους.
    2. Να πληρώσουν φόρους για να ναυπηγήσουμε πλοία για το πολεμικό ναυτικό.

    Αν γίνει καμιά στραβή, οι τούρκοι θα τους πάρουν και τα πλοία και τα σώβρακα. Δεν θα τους αφήσουν ούτε στην φαντασία τους να γίνουν μιαούλιδες ή μπουμπουλίνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι τα θες...Λες και θα γίνει πόλεμος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΦΟΥ ΦΑΓΑΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΕΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΝΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ, ΗΡΘΕ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΠΙΖΝΕΣ. Ο ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΟΔΕΥΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΟΠΛΑ. ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ ΤΑ ΑΡΤΕΜΙΣ,ΚΑΙ ΕΝΑ-ΕΝΑ ΤΑ ZUBR,ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΟΝ 25ο ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΠΟΥ ΓΕΡΝΟΥΝ,ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ 2 ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ.ΡΕ ΠΑΣΟΚΟΛΑΜΟΓΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΕΤΕ. ΑΠΛΑ ΣΑΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΑ. ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΣΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΞΑΧΡΕΙΩΣΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΝΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΟ ΑΡΘΡΟ
    ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ, ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΑ!
    ΕΙΜΑΣΤΕ
    ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ.
    ΕΛΛΕΙΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΩΝ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ, ΤΟΜΑ (ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΤΟ ΒΜΡ-3), ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ 4+1 ΑΙΡ (ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ+ΤΡΙΤΩΝ)
    ΑΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΕΜ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΕ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΑ
    ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
    ΜΟΝΟ 16 ΦΡΕΓΑΤΕΣ (ΜΕΚΟ+ ΠΕΡΡΥ) ΜΕ ΤΟ GENESYS TA PERRY, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΕΣΤΡΟ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗ (6 ΚΟΜΜΑΤΙΑ-4 ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ)
    ΣΕ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΥΣ Τ ΡΟΥΣΣΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟ ΟΠΛΟΣΥΣΤΗΜΑ
    ΟΙ ΣΙΜΠΛΕΛΙΑΔΑ-ΚΟΡΒΕΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΘΑ ΩΡΙΜΑΣΟΥΝ ΣΕ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΟΥΣΣΕΝ...ΠΧ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΡΑΜ Η ΔΙΚΤΥΙΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΧΗΣ
    ΚΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ
    ΠΟΥ ΔΕΝΕ ΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ
    ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
    ΠΟΙΟΤΙΚΑ
    ΚΑΙ 2 ΠΟΣΟΤΙΚΑ
    ΚΑΙ ΤΙ ΕΝΝΟΩ
    Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΗΛΙΚΑΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ - 7-8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ
    ΠΟΥ ΤΑ 150 ΜΟΝΟ Φ16 ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΛΗΡΕΣ(ΧΩΡΙΣ ΝΕΟ ΡΑΝΤΑΡ ΟΜΩΣ!!!!)ΠΑΚΕΤΟ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘ ΕΙΝΑΙ Κ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Φ16 ΣΤΟ ΡΑΝΤΑΡ.
    ΤΟ...ΑΟΡΑΤΟ Φ35 ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΡΑΔΟΘΕΙ ΣΕ usaf ΚΑΙ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ -7 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΟΠΟΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 2020 (2 ΜΟΙΡΕΣ). ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΑΜΥΝΑ ΕΧΕΙ DATA FUSSION ΠΟΥ ΛΙΓΕΣ ΑΕΡΑΜΥΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΡΟΛΟ ΑΝΤΙ Φ35 ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΝΟΣ ΔΙΚΤΥΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ.
    ΚΑΤΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΩ ΤΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ
    Φ35 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Κ ΤΟΣΟ ΑΟΡΑΤΟ, ΙΣΩΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΟΡΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ, ΚΑΙ ΣΕ ΑΕΡΑΜΥΝΑ ΜΕ DATA FUSSION (AKOMA KAI TA S300 THS KPHTHS EINAI SE DATA FUSSION.....
    ΑΣ ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΕΣ
    ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνώ με τον προηγούμενο φίλο τον Ανώνυμο 15 Μαρτίου 2010 12:24π.μ.
    Ας μην διαβάζουμε μαλακίες που μας σερβίρουν κολλοφυλάδες της πλάκας, της ψευτιάς, της διαπλοκής και της ασχετοσύνης.
    Ενας δημοσιογράφος φίλοι μου είναι φύση αδύνατο, να είναι και γιατρός και φυσικός και ειδικός σε θέματα παιδείας, οικονομίας, στρατιωτικών και άμυνας, αθλητικογράφος, διεθνολόγος, ειδικός στις δημόσιες σχέσεις, ειδικός σε επιχειρήσεις, επενδύσεις κλπ κλπ κλπ.
    Ε οι δικοί μας δημοσιογράφοι, αυτό λένε με ότι κάνουν και γράφουν και σχολιάζουν.
    Λοιπόν τέτοιες ανούσιες εκθέσεις της κακιάς ώρας και της πλάκας....μην τις τρώτε. Δεν πουλάνε.
    Το να παρατάσεις δίπλα δίπλα τίτλο σκαφών και νούμερα, δεν είναι απλώς λάθος, είναι πανηλίθιο. Χωρίς να γράφεις τύπο, έτη υπηρεσίας, οπλισμό, έτος τελευταίας αναβάθμισης, διαθεσημότητα, εκπαίδευση και σθένος πληρωμάτων κλπ. Αυτό λέγεται κομπογιαννιτισμός και ασχετοσύνη.
    Αυτό κάνει και ο κ. του Βήματος.
    Ασε που αύριο ο ίδιος θα λέει, "και ξοδεύουμε τόσα στην άμυνα", "και δεν χρειάζονται αυτοί οι εξοπλισμοί", "και να καταρηγθεί η θητεία" κλπ.
    Σήμερα ΕΤΣΙ και αύριο ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ.
    Οι δημοσιογράφοι που σέβονται τον εαυτό τους, τους αναγνώστες τους, την εφημερίδα τους και αισθανόμενοι του λειτουργήματος που επιτελούν, θα έπερεπε να προσέχουν πολύ-πολύ περισσότερο, να σχολιάζουν λιγότερο και σωστά, αντικειμενικά και πολύ περισσότερο να μην υπακούουν τυφλά στους κάθε λογής εργοδότες τους.
    Κατά τα υπόλοιπα, το άρθρο δεν θα το σχολιάσω γιατί το θεωρώ.....άχρηστο λίαν επιεικώς.

    Ζήτω η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.