19/3/10

Ενδιαφέρον από Άμπου Ντάμπι και για επενδύσεις σε ελληνικά λιμάνια

Τα στελέχη του Abu Dhabi Port περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Λιμένος Πειραιά.

Επίσκεψη στον Πειραιά
Τα ελληνικά λιμάνια, μετά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παίρνουν τη «σκυτάλη», στις συζητήσεις για οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και επενδυτών από το Άμπου Ντάμπι. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέβηκαν χθες οι επικεφαλής του λιμένος του Abu Dhabi κ.κ. T.Y. al Mubarak και Κ.Α. Salmeen.
Τα στελέχη του Abu Dhabi Port περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Λιμένος Πειραιά, εξέφρασαν τις θετικές τους απόψεις για τις δυνατότητες επενδυτικών συνεργασιών και παρουσίασαν ιδέες και προτάσεις ανάπτυξης με βάση τη δική τους εμπειρία σε θέματα λιμενοβιομηχανικών περιοχών και αξιοποίησης τουριστικών εγκαταστάσεων σε λιμάνια.
Μάλιστα πριν περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, στη διάρκεια του Hellenic and United Arab Business Forum, το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα χθες, υπήρξαν και ανταλλαγές απόψεων και συνεργασίες για θέματα σύγχρονων μορφών περιβαλλοντικής ενέργειας σε λιμενικές εγκαταστάσεις, θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ Α.Ε., αφού τα περιβαλλοντικά θέματα αποτελούν βασικό μέρος των επενδυτικών του σχεδίων.
Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν μέσω επιχειρηματικών αντιπροσωπειών τη συνεργασία τους σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Οι συζητήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης παρουσίασε το επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ για την ανάπλαση λιμενοβιομηχανικής περιοχής Δραπετσώνας - Κερατσινίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο ανάπλασης ιδιοκτησίας ΕΤΕ, ΟΛΠ, ιδιωτών, Δημοσίου. Απαιτείται σύσταση εταιρείας Ειδικού Σκοπού, συμφωνία με κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς και ανάθεση του έργου σε Developer / Real Estate διεθνούς κύρους. Στην ίδια περιοχή σχεδιάζεται και η επέκταση του λιμανιού για μεγάλα σκάφη αναψυχής και ημερόπλοια, αρχικού προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ.

Κρουαζιέρα
Δύο ακόμα μεγάλα έργα στο λιμάνι του Πειραιά ενδέχεται να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Πρόκειται για το σχέδιο επέκτασης της βάσης κρουαζιέρας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έξι επιπλέον κρουαζιερόπλοια άνω των 4.000 επιβατών, αρχικού προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, αλλά και για τη κατασκευή ξενοδοχείου 5* στη Παγόδα. Το σκεπτικό είναι ότι ο Πειραιάς δεν διαθέτει ένα υψηλής ποιότητας ξενοδοχείο και ο μόνος διαθέσιμος χώρος είναι το κτήριο της Παγόδας και το παρακείμενο κτήριο του Λιμεναρχείου, τα οποία μπορούν να μετατραπούν και ανακατασκευασθούν, αφού ο συνεδριακός - εκθεσιακός χώρος μεταφέρεται στη θέση «Παλατάκι».

Ελληνοαραβικό φόρουμ
Στο μεταξύ χθες το πρωί στο ελληνοαραβικό επιχειρηματικό φόρουμ που έγινε στην Αθήνα, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι τεχνολογίες πληροφορικής και οι τηλεπικοινωνίες.
Αμοιβαίες δεσμεύσεις για τη σύσφιγξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Αμπου Ντάμπι έδωσαν χθες εκ μέρους της Ελλάδας η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη και η αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
H υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε αρχικά στο θεσμικό πλαίσιο των διμερών συμφωνιών, το οποίο έχει ήδη τεθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της τεχνικής συνεργασίας, της φορολογίας εισοδήματος, των αερομεταφορών και μία σειρά άλλων τομέων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση όπως αυτοί της αμοιβαίας προστασίας των επενδύσεων, των μεταφορών, του τουρισμού, των θαλάσσιων μεταφορών και της γεωργίας.
«Είμαστε σήμερα εδώ για να κάνουμε ένα ακόμη βήμα σε αυτήν την προσπάθεια» είπε η υπουργός και θύμισε τη δέσμευση του υψηλότατου Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, διαδόχου πρίγκιπα του Αμπου Ντάμπι και υπαρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ κατά την επίσκεψή της μαζί με τον κ. Χάρη Παμπούκη στα ΗΑΕ το Φεβρουάριο για περαιτέρω σύσφιγξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο κρατών.
Τόνισε επίσης ότι περισσότερες από 140 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στους τομείς του εμπορίου, της ναυτιλίας, των υπηρεσιών κ.λπ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΑΕ αυξήθηκε το 2008 κατά 14,69%, σε σχέση με το 2007. Οι ελληνικές εξαγωγές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυξήθηκαν επίσης κατά 9,5% το 2008, σε σύγκριση με το 2007. Υπάρχει ακόμη περιθώριο να κάνουμε περισσότερα και σήμερα πρόκειται να συζητήσουμε για νέους τρόπους συνεργασίας και νέες ευκαιρίες.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ & ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

8 σχόλια:

  1. ΚΑΝΤΕ ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ-ΑΡΑΒΕΣ!!!!

    ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΔΟΜΕΝΟ Νο 1: Στα Εμιράτα το λάδωμα είναι πάγια πρακτική...

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ Νο 2: Στήν Ελλάδα οι μίζες είναι δεδομένες...

    Συμπέρασμα: ΄Ωρε γλέντια!


    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΑΠΑΝΤΕΣ ΤΖΑΠΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΒΓΕΙ ΕΚΤΟΣ.ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ΟΥΚ ΟΛΙΓΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το θέμα είναι ότι μόλις πάνε να βάλουν εδώ τα χρήματα τους και δουν λίγο από Ελλάδα θα τρέχουν να πάνε μακριά μπας και γλυτώσουν το εγκεφαλικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι άμα πέσει και μπόλικο αραβικό παραδάκι και επενδύσεις και ειδικοί, δεν θα θέλουν και κανένα τζαμί για να προσεύχονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζητω η "προοδευτικη" αναπτυξη!

    Αλλη μια τρανη επιδειξη για το ποσο χαμηλα εχουμε πεσει.

    Εδω δεν εχουμε ακομα ιδεα πως να προστατεψουμε και να βαλουμε ταξη στο σπιτι μας, ειμαστε στο χειλος της πολιτιστικης και οικονομικης χρεοκοπιας και σκευτομαστε στα σοβαρα να πουλησουμε στους οπιους αντιπροσωπους του ισλαμοφασιστικου δογματος;

    - Παναγιώτης Ήφαιστος, Η ανάλυση του Θουκυδίδη ως το Παράδειγμα της θεωρίας διεθνών σχέσεων
    http://neo.antibaro.gr/node/1341
    - Green Money, Islamist Politics in Turkey
    http://www.meforum.org/684/green-money-islamist-politics-in-turkey
    - Κουβέιτ: Επενδύσεις τριών δισ. στην Τουρκία
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_2066.html
    - Ianus, His Royal Higness Prince Turki al-Faysal - the dark king of undercover jihad , the godfather of Osama bin Laden
    http://www.danielpipes.org/comments/149133
    - Ianus, The Saudi strategic bribe - buying America for jihad
    http://www.danielpipes.org/comments/149229
    - Ianus, Saudis buy political power in America.
    http://www.danielpipes.org/comments/149526

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. OTAN EISAI DEYTEROS STHS ENERGIES POY KANEIS EXEIS TO PRONOMIO NA PLHROFORITHIS TI PIGE H TI DEN PEIGE KALA EITE TO VLEPEIS TON ALLON NA SKOYNTOYFLA PEFTONTAS STHN LAKOUBA POY ESY KALISTA MBORIS NA APOFIGIS .AN EISAI EREVNITIKO MYALO KAI OXI PSILODOGMATISTIS TOY TREXONDOS SXEDIOU .PIOS POYLISE LIMANIA ?NEA ZHLANDIA KAI AYSTRALIA NOMIZO MPOROYME NA PAROUME PLYROFORIES APO TOYS DOWN UNDER .TALOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτή είναι η πράσινη ανάπτυξη;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.