18/3/10

Ύστατο χαίρε στον αδικοχαμένο αστυνομικό

Με χειροκροτήματα αποχαιρέτησαν συνάδελφοι και φίλοι, τον 29χρονο αστυφύλακα της λιμενικής και ναυτικής αστυνομίας Αντρέα Γεωργίου, ο οποίος έχασε χθες τη ζωή του, κατά την επιχείρηση ανεύρεσης αγνοούμενης Ρωσίδας, που χάθηκε όταν το ιδιωτικό σκάφος στο οποίο επέβαινε μαζί με το σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά της ναυάγησε στην παραλία του ΣΟΔΑΠ στην Πάφο.

Άκαρπες οι έρευνες για τη Ρωσίδα μητέρα

Με χειροκροτήματα αποχαιρέτησαν συνάδελφοι και φίλοι, τον 29χρονο αστυφύλακα της λιμενικής και ναυτικής αστυνομίας Αντρέα Γεωργίου, ο οποίος έχασε χθες τη ζωή του, κατά την επιχείρηση ανεύρεσης αγνοούμενης Ρωσίδας, που χάθηκε όταν το ιδιωτικό σκάφος στο οποίο επέβαινε μαζί με το σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά της ναυάγησε στην παραλία του ΣΟΔΑΠ στην Πάφο.

Στον επικήδειο του λόγο, ο υποδιοικητής της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας Σπύρος Σπύρου, ανακοίνωσε και την απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης για μετά θάνατον επ’ ανδραγαθία προαγωγή του αστυφύλακα στο βαθμό του Λοχία και την απονομή μεταλλίου ανδραγαθίας.

Της νεκρώσιμου ακολουθίας, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στα Πολεμίδια, προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, στην παρουσία του Υπ. Δικαιοσύνης, του Υπ. Γεωργίας, του Αρχηγού Αστυνομίας, βουλευτών, εκπροσώπων κομμάτων και των τοπικών αρχών και πλήθους συναδέλφων και φίλων του άτυχου Αντρέα Γεωργίου.

Ο κ. Σπύρου ανέφερε στον επικήδειο του λόγο ότι ''σήμερα αποχαιρετούμε έναν ακριβό, υπέροχο, αξιαγάπητο, λατρευτό και προπάντων ένα γενναίο συνάδελφο, αγωνιστή της ζωής, που είχε τάξει σαν σκοπό του την εξυπηρέτηση των συνανθρώπων του''.

Στο ήθος και τις αρχές που υπηρετούσε ο Αντρέας Γεωργίου, αναφέρθηκαν επίσης, εκ μέρους της οικογένειας ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού και εκ μέρους των φίλων του ο Αντρέας Τσιάκκας. Επικήδειο εκφώνησε, επίσης, ο Πρόεδρος του Φιλοαστυνομικού Συνδέσμου Κύπρου Νεόφυτος Παπαμιλτιάδους, ο οποίος ανέφερε πως ο Σύνδεσμος θα τιμήσει στο άμεσο μέλλον τον Αντρέα Γεωργίου για την ηρωική θυσία του στο βωμό του καθήκοντος.

Στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπ. Δικαιοσύνης.

Πνιγμό έδειξε η νεκροψία

Σε ασφυξία συνεπεία πνιγμού, οφείλεται ο θάνατος του άτυχου αστυνομικού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροτομής που διενήργησαν οι ιατροδικαστές Σοφοκλής Σοφοκλέους και Πανίκος Σταυριανός, ο άτυχος Γεωργίου δεν έφερε καθόλου εξωτερικές κακώσεις ή κτυπήματα και ο θάνατός του προκλήθηκε από πνιγμό.

Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες
Άκαρπες απέβησαν και την Τετάρτη οι έρευνες για εντοπισμό της 30χρονης Λουντμίλα Ζαβαρζίνια, από τη Ρωσία, μητέρας δύο παιδιών, η τύχη της οποίας αγνοείται από τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά το ναυάγιο μικρού ιστιοφόρου, έξω από το λιμανάκι της Πάφου. Οι ελπίδες να εντοπιστεί ζωντανή εξανεμίστηκαν.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν με το πρώτο φως της ημέρας, την Πέμπτη. Στις έρευνες, από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, συμμετέχουν άνδρες της αστυνομικής δύναμης Πάφου, της Λιμενικής, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Αμυνας, ομάδα αντρών της δύναμης υποβρυχίων καταστροφών της Εθνικής φρουράς και της ΕΜΑΚ καθώς και το ελικόπτερο της Αστυνομίας. Οι έρευνες καλύπτουν απόσταση από το Φάρο της Πάφου μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή της Αυδήμου.

Αεροσκάφος από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που ελλιμενίστηκε στο λιμάνι Λεμεσού, συμμετείχε επίσης στις έρευνες.

Τα παπούτσια και το σακάκι της νεαρής Ρωσίδας, βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην ακτή, πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της περιοχής του ναυαγίου, κοντά στο αεροδρόμιο Πάφου. Βρέθηκαν επίσης τα άρβυλα του άτυχου αστυνομικού Ανδρέα Γεωργίου.

Όπως δήλωσε ο σύζυγός της, Γιάροσλαβ Ζαβαρζίνια, η Λουτμίλα δεν ήξερε κολύμπι, ενώ έφερε παλαιό τραύμα στον ώμο. Ο Ρώσος και τα δύο παιδιά του, ένα κοριτσάκι δέκα μηνών και ένα αγοράκι τριών χρόνων, εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο γενικό νοσοκομείου Πάφου.

Αναζήτηση ευθυνών για την τραγωδία
Στο νεκροτομείο βρίσκονταν και συγγενείς του εκλιπόντος, οι οποίοι σε δηλώσεις τους έθεσαν και πάλι ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Ανδρέας Γεωργίου έχασε τη ζωή του.

Ο αδελφός του Γιώργος Γεωργίου διερωτήθηκε πώς μετά από τέσσερεις ώρες υπηρεσίας και σκοπιάς στη Λιμενική «να μην δικαιούται να ξεκουραστεί με μίαν ώρα ύπνο και να τον στέλνουν απευθείας μετά τη σκοπιά του να πάει να ανασύρει κάποιους από τη θάλασσα».
Ο ξάδελφος του εκλιπόντα Λάκης Τσιάτταλος μεταξύ άλλων διερωτήθηκε πώς επιτράπηκε σε μια βαρκούλα -όπως χαρακτήρισε το σκάφος της Λιμενικής- να αποπλεύσει με ανέμους 7 Μποφόρ, κάτι που δεν θα επιχειρούσαν ούτε μεγάλα πλοία.

Οι συγγενείς του αστυνομικού καταλόγισαν ευθύνες στους προϊσταμένους του για την τραγωδία. Ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν εφοδιασμένοι με στολή δύτη και παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή στη διάρκεια της επιχείρησης, είχαν επιστρέψει στη βάση τους, δεν τους άφησαν να εφοδιαστούν και πήραν εντολές να επιστρέψουν με το φουσκωτό στη θάλασσα.

Σε κατάθεσή του, ο αστυνομικός Κυριάκος Θεοφάνους, ο οποίος είχε σπεύσει στη σκηνή με τον άτυχο Γεωργίου, επιβεβαιώνει εν μέρει τις καταγγελίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θεοφάνους κατέθεσε ότι ενώ οι δύο άνδρες διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο του ναυαγίου και επέστρεψαν στη βάση τους, τους δόθηκε οδηγία από ανωτέρους τους να δοκιμάσουν και πάλι, χωρίς όμως να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Στόχος ήταν να κερδίσουν χρόνο, μέχρι να φθάσει και το ελικόπτερο διάσωσης από τη Λάρνακα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, Μηνάς Σολομωνίδης, επιβεβαίωσε ότι το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, που υπάγεται στο υπουργείο, είχε την ευθύνη του συντονισμού της επιχείρησης διάσωσης στην Πάφο. Είπε ότι η απόλυτη ευθύνη για την εκτέλεση οποιασδήποτε αποστολής ανήκει στο χειριστή του ελικοπτέρου ή στον κυβερνήτη του πλοίου.

Ο κ. Σολομωνίδης ανέφερε ότι η εντολή για να επιστρέψουν οι δύο αστυνομικοί στη θάλασσα δεν δόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο είχε ζητήσει την άμεση συνδρομή της Λιμενικής Αστυνομίας.

www.kathimerini.com.cy

1 σχόλιο:

  1. Ειρήσθω
    Ήρωας Αστυνομικός ο Ανδρέας Γεωργίου


    Θ Υ Σ Ι Α Σ Τ Η Κ Ε ΗΡΩΙΚΑ αγωνιζόμενος με τ’ άγρια κύματα, στην εκτέλεση του ύψιστου καθήκοντός του να σώσει τις ζωές των ναυαγισμένων συνανθρώπων. Αυτή είναι η σπουδαιότερη αλήθεια και το μεγαλείο του ήρωα ναυαγοσώστη, 29χρονου αστυνομικού Ανδρέα Γεωργίου, στην τραγωδία της μανιασμένης θάλασσας της Πάφου.

    Ο Ι ΕΝΝΟΙΕΣ της αυταπάρνησης, της συνειδητής αυτοδιακινδύνευσης για τη διάσωση των ναυαγών και, τελικά, της ηρωικής αυτοθυσίας, λαμβάνουν το πλήρες περιεχόμενό τους, ολόκληρο το νόημά τους στην ΠΡΑΞΗ του ηρωικού αστυνομικού.

    Ε Ι Χ Ε το παλληκάρι όλα τα προσόντα, την εκπαίδευση, τη γνώση, την πείρα, για να κρίνει και για ν’ αποφασίσει, στις κρίσιμες στιγμές. Ήξερε την ανθρωποπνίχτρα θάλασσα. Ήξερε τα μέσα που διέθετε. Ήξερε τον κίνδυνο θανάτου που αντιμετώπιζαν οι ναυαγοί. Ήξερε τι σήμαινε κάθε στιγμή αργοπορίας. Και, πάνω απ’ όλα, είχε τη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ του ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ. Υπέρτατη προσωπική επιλογή. Όχι στη θεωρία και στα λόγια, αλλά στην πράξη. Στα κρισιμότατης σημασίας εκείνα λεπτά, που ορίζουν -πάντοτε όριζαν- τη διαφορά του πραγματικού ηρωισμού απ’ οτιδήποτε άλλο. Μπορούσε, για πολλούς, απόλυτα νόμιμους και άψογα υπηρεσιακούς λόγους, να κάνει πίσω. Είχε τη νόμιμη εξουσία να προφασιστεί ατράνταχτα βάσιμες αιτίες για ν’ αργοπορήσει, να περιμένει, να μη σπεύσει στον κίνδυνο, να μη βραχεί καν. Ουδείς θα βρισκόταν ν’ αμφισβητήσει βασίμως την κρίση του. Ούτ’ ανίδεος, ούτε αρχάριος ήταν. Αλλ’ εδώ έγκειται η διαφορά του μεγαλείου απ’ όλα τ’ άλλα. Η διαφορά του ήρωα από κάθε άλλον:

    Α Υ Τ Ο Κ Ρ Α Τ Ω Ρ του αυτοθέλητου, εν πλήρει γνώσει και συνειδήσει, ο 29χρονος λεβέντης της Λιμενικής Αστυνομίας Ανδρέας Γεωργίου, μπήκε στα κύματα για να σώσει την τραγική οικογένεια των ναυαγών. Αυτό ήταν το υπέρτατο καθήκον, χάριν του οποίου αποφάσισε ν’ αναμετρηθεί αυτοπροσώπως με τον κίνδυνο. Οι υπόλοιποι μπορούμε, εκ των υστέρων, να κρίνουμε και να οργιζόμαστε δικαιολογημένα, για χίλιες δυο ανεπάρκειες ΚΑΙ στον τομέα της «Έρευνας και Διάσωσης», του ανεπρόκοπου κράτους μας, τους ανεπρόκοπους άρχοντες του οποίου, πάντως, εμείς οι κακορίζικοι εκλέγουμε. Ανεπάρκειες που αν δεν υπήρχαν, θα ήταν, ίσως, αποτελεσματικότετη και ασφαλέστερη η διάσωση ναυαγών. Τα κρίσιμα όμως εκείνα λεπτά, για τον ηρωικό ναυαγοσώστη ένα μόνο υπήρχε: Η ακαριαία εκτέλεση του καθήκοντος. Για τη σωτηρία των ναυαγών. Και θυσιάστηκε γι’ αυτό. Ήρωας γενόμενος.
    ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.