8/3/10

Η Ε.Ε για το «όχι» των Ισλανδών

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας συμμετείχε στο χθεσινό δημοψήφισμα και
δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα

Σοβαρά υπόψιν της δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ότι έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση το χθεσινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ισλανδία, όπου το 93% των πολιτών τάχθηκε κατά της καταβολής αποζημίωσης ύψους 3,9 δισ. ευρώ στους Βρετανούς και την Ολλανδούς πελάτες της τράπεζας Icesave που χρεοκόπησε το 2008. Συνεχάρη τον ισλανδικό λαό ο πρόεδρος της χώρας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον.

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας συμμετείχε στο χθεσινό δημοψήφισμα Αναφερόμενος για τυχόν επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Ισλανδίας ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η Ε.Ε έλαβε σοβαρά υπόψη της το μαζικό «όχι» των Ισλανδών για την επαχθή και αντιδημοφιλή συμφωνία Icesave και υποστήριξε πως η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε εντάσσεται σε μία ξεχωριστή διαδικασία.

"Οι διαδικασίες για την ένταξη και η ρύθμιση της υπόθεσης Icesave αποτελούν δύο διαφορετικές διαδικασίες...Η Κομισιόν ήδη έχει δώσει την έγκρισή της (στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ιρλανδία) και τώρα όλα βρίσκονται στα χέρια των κρατών μελών», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι περίπου 230.000 ψηφοφόροι εκλήθησαν χθες να εκφράσουν τη γνώμη τους σε δημοψήφισμα για την αποπληρωμή έως το 2024 από την Ισλανδία των 3,9 δισ.ευρώ που χορηγήθηκαν από το Λονδίνο και τη Χάγη ως αποζημίωση των πολιτών τους από τη χρεωκοπία τον Οκτώβριο του 2008 της ισλανδικής τράπεζας Icesave.

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας, κύριος εμπνευστής και υποκινητής του δημοψηφίσματος για την επαχθή οικονομική συμφωνία Icesave, χαιρέτισε σήμερα την «καθαρή» άρνηση των συμπατριωτών του και κάλεσε τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση της διαφοράς.

«Έχουμε κάθε λόγο να συγχαρούμε τον ισλανδικό λαό. Το δημοψήφισμα πήγε πολύ καλά και το αποτέλεσμα είναι σαφές», τόνισε στο ραδιοτηλεοπτικό του μήνυμα στο δίκτυο RUV ο κ. Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον και πρόσθεσε ότι ο Γκόρντον Μπράουν θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει τα επόμενα βήματα για μία εγγυημένα αποδεκτή από όλους συμφωνία.

"Το κυριότερο ζήτημα είναι πλέον τι πρόκειται να κάνει ο Γκόρντον Μπράουν;», τόνισε ο ισλανδός πρόεδρος.

Νωρίτερα η Βρετανική κυβέρνηση, είχε ανακοινώσει πως «παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μίας τελικής συμφωνίας».

«Η Βρετανία παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μίας τελικής απόφασης με την Ισλανδία σε εύθετο χρόνο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπόθεση της Ιρλανδίας», τόνισε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το Λονδίνο έχει προτείνει στην Ισλανδία μία συναινετική λύση που θα προβλέπει το πάγωμα της αποπληρωμής των τόκων επί δύο χρόνια και τη μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κυριότερη επίπτωση του «όχι»θα ήταν να καθυστερήσει η διάθεση των δανείων από το ΔΝΤ και τις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ άλλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εμποδίσει η άρνηση τούτη και την υποψηφιότητα της Ιρλανδίας για ένταξη στην Ε.Ε, προσφέροντας στο Λονδίνο και τη Χάγη κίνητρα για ν’ αντιταχθούν.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

  1. Όπως ακριβώς και στηn Ελλάδα, την χώρα που ανακάλυψε την δημοκρατία.

    Όπως ακριβώς και η λέξη «δημοκρατία», έτσι και η λέξη «δημοψήφισμα» περιέχει την λέξη «δήμος».

    Να λοπόν που βρίσκουμε μία άγνωστη λέξη στην Ελλάδα της νεοτερικότητας. Τι θα πει «δήμος»?

    Υπάρχει άραγε η λέξη «δήμος» μέσα στο λεξικό του μούλτι-κούλτι ΠΑΣΟΚ? Αλλά και η ΝΔ την έσβησε αυτήν την λέξη από πιό παλιά.

    Άρε πατρίδα Ελλάδα. Πού είσαι? Σακάτης της πολυαρχίας και συ όπως και μεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι απόγονοι των Vikings κάνουν δημοψηφίσματα, εν αντιθέσει προς τους απογόνους του ... Περικλή.(*)

    Καθόλου περίεργο, αν λάβει κανείς υπ' όψιν του, ότι οι Vikings συναπεφάσιζαν πάντα, όπως άλλωστε φανερώνει το όνομά τους: Vi-king (ένας βασιλέας). Ο καθένας ήταν ένας βασιλέας και ο καθένας σεβόταν την γνώμη του άλλου. Στο πόλεμο. όμως, ήταν όλοι μία γροθιά υπό έναν ηγέτη.

    Οι αιώνες είναι εκείνοι που χάραξαν το περίφημο "Σκανδιναβικό Μοντέλο", ένα κοινωνικό σύστημα φτιαγμένο για τον άνθρωπο, το οποίο δεν αντιγράφεται. Ο σεβασμός στον συντοπίτη, συμπολίτη, συμπατριώτη ήταν δεδομένος σ' αυτούς τους "βαρβάρους" του Βορά. Η Ιστορία και η μυθολογία τους είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

    (*) Η δημοκρατία του Περικλή ήταν μάλλον ολιγαρχία και ίσως να μην είμαστε εμείς (ποιοι "εμείς";) οι πρώτοι διδάξαντες την αληθινή δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.