14/8/13

Η αποφράς νύχτα της 14ης προς 15 Αυγούστου 1922 στο μικρασιατικό μέτωπο - μια θλιβερή επέτειος

γράφει ο κ. Μίκης Πρωτοπαπαδάκης
Από την επίσημη έκθεση του Διοικητή της IV Μεραρχίας Υποστρατήγου Δημαρά:

»Κρίνω αναγκαίον να αναφέρω ενταύθα, ότι μέχρι σήμερον αγνοώ πού ήχθη το Απόσπασμα Πλαστήρα κατά την νύκτα τής 14ης προς τήν 15ην Αυγούστου. Ένεκα της μη παρουσίας του Αποσπάσματος Πλαστήρα εις την εν λόγω θέσιν του, παρέμεινεν ακάλυπτος εν μέρει ή Μεραρχία μου από Νότου. Της περιστάσεως ταύτης επωφεληθείς ό εχθρός ενήργησε τήν κατ' αυτής αιφνιδιαστικήν επίθεσιν κατά τήν πρωίαν τής 15ης Αυγούστου.

Η εκ του αιφνιδιασμού τούτου επελθούσα σύγχυσις της Μεραρχίας ήτο απερίγραπτος.
Τμήματα και Σχηματισμοί, χωρίς να βάλλωνται και άνευ διαταγής τινος, έλάμβανον λοξήν διά τών χαραδρών κατεύθυνσιν προς Βορειοδυσμάς, συγκλίνοντες προς το Ρεσίλ — Τεπέ»...

Μετά την Καταστροφή ο Βενιζέλος όρισε Ανακριτική Επιτροπή υπό τον στενό συνεργάτη του Υποστράτηγο Κ. Μαζαράκη, με εντολή να εντοπίσει τους υπεύθυνους για την διάλυση του στρατού. Η Επιτροπή δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, επειδή, όπως αναφέρεται στο πόρισμά της, οι αξιωματικοί δεν υπέβαλαν τις εκθέσεις που τους ζητήθηκαν. Επιβεβαίωσε, όμως, το γεγονός ότι υπήρξε κενό στο μέτωπο, από όπου εισόρμησε ο στρατός του Κεμάλ και περικύκλωσε τον ελληνικό στρατό.Στην συνέχεια ορίσθηκε δεύτερη Ανακριτική Επιτροπή, της οποίας το πόρισμα ήταν πιο σαφές:
Η είσοδος των "επαναστατών" στην Αθήνα
»Μετά την άπόφασιν τοΰ Στρατηγού Τρικούπη περί συμπτύξεως τών Μεραρχιών του, ο Συνταγματάρχης Πλαστήρας έλαβε διαταγήν του Υποστρατήγου Δημαρά, Διοικητού της IV Μεραρχίας, την 16ην ωραν τής 14ης Αυγούστου να προκαλύψη κατά την νύκτα δια του Αποσπάσματός του, την IV Μεραρχίαν από Νότου, εγκαθιστάμενος επί τών Νοτίως του Κιοπρουλου υψωμάτων. Ό Πλαστήρας, καίτοι λαβών την διαταγήν ταύτην, δεν συνεμορφώθη προς αυτήν. Δεν έγκατεστάθη εις τά Νοτίως τοΰ Κιοπρουλοΰ υψώματα. Έφθασεν εκεί και αντιπαρήλθεν εκείθεν, κατευθυνθείς εις τόν Σιδηρ. Σταθμόν τού Μπάλ —: Μαχμούτ.

»Η πράξις του αύτη αποτελεί βαρύτατον παράπτωμα και απέβη ολέθρια διά τον Ελληνικον Στρατόν. Η ανυπακοή του εκείνη και ή ανταρσία του έσχον τρομακτικάς συνεπείας, διότι εξ αυτών διελύθη και συνετρίβη η IV Μεραρχία και επηκολούθησεν ή καταστροφή και ή αιχμαλωσία του μεγαλυτέρου μέρους τοΰ Α' Σώματος Στρατού και ολοκλήρου τοΰ Β' Σώματος Στράτου».

 Από άρθρο του ε.α. Υποστρατήγου κ. Ν. Τσίπουρα:

 »…Οι λόγοι της μή εκτελέσεως υπό του Πλαστήρα της ανωτέρω προς αυτόν διαταγής τής IV Μεραρχίας είναι άγνωστοι, διότι ούτος απέφυγε μέχρι σήμερον νά απολογηθή. Εις την Έκθεσίν του αναγράφει, ότι δέν παρέμεινεν εις τά Νοτίως του Κιοπρουλοΰ υψώματα, διότι εύρεν εγκατεστημένα επ’ αυτών Τμήματα του Αποσπάσματος Λούφα. Η δικαιολογία του όμως αύτη δέν ευσταθεί».

 Από το Σύγγραμμα του ε.α. Αντιστράτηγου κ. Κ. Κανελλόπουλου:

»Η μη συμμόρφωσις του Συνταγματάρχου Πλαστήρα προς την δοθείσαν αυτώ διαταγήν, επέφερε την πρωίαν της επομένης ημέρας την καταστροφήν της IV Μεραρχίας.

 »Ερωτάται δέ: ΔιατΙ δεν έξετέλεσε την διαταγήν ταύτην τής Μεραρχίας του; Η παρουσία Τμημάτων του Αποσπάσματος Λούφα εις τά υψώματα, άτινα είχεν έντολήν νά καταλάβη ούτος, αποτελεί πενιχράν δικαίολογίαν και διά νεαρόν ακόμη και άπειρον αξιωματικόν.

Ο αιφνιδιασμός ούτος της IV Μεραρχίας και αι εξ αυτού τρομακτικαί συνέπειαι δια τα Α' και Β' Σώματα Στράτου οφείλονται αποκλειστικώς εις το βαρύτατον σφάλμα του Συνταγματάρχου Πλαστήρα, και είς την ανυπακοήν αυτού προς την διαταγήν τής προϊσταμένης του IV Μεραρχίας, και ουχί εις την τουρκικήν επιθετικότητα».

 Πριν αρκετά χρόνια έτυχε να γνωρίσει ο γράφων έναν γέροντα, που το 1922 ήταν φαντάρος στην ΙV Μεραρχία και αιχμαλωτίσθηκε στον παραπάνω αιφνιδιασμό που δέχθηκε η Μεραρχία του από τους Τούρκους. Διηγήθηκε τα περιστατικά, όπως ακριβώς τα περιγράφουν οι Στρατηγοί που αναφέραμε.

 Θέματα Ελληνικής Ιστορίας

17 σχόλια:

  1. Κύριε Πρωτοπαπαδάκη,επειδή γνωρίζω ότι διαβάζετε το ιστολόγιο απο καιρό,λόγω του ότι είχατε γράψει και σχόλιο σε μια σχετική ανάρτηση,θα ήθελα να σας ρωτήσω,και θα εκτιμούσα μια ειλικρινή απάντηση:

    Σκοπός της ανάρτησης αυτής είναι η σπίλωση του ονόματος του Πλαστήρα; Δυστυχώς,εγώ προσωπικά δεν διακρίνω κάτι άλλο.

    Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα επιβαρυμένο παρελθόν,αλλά αναρωτιέμαι και για τους λόγους που σας ωθούν στο να επιχειρήσετε να παρουσιάσετε τον Νικόλαο Πλαστήρα ως κάτι χειρότερο ακόμη και απο τον ίδιο τον εχθρό.

    Υπάρχει ένας σημαντικότατος όγκος πληροφοριών για την εποχή εκείνη αλλά και για την κατάσταση που επικρατούσε στο στράτευμα,που αν μη τι άλλο αποδεικνύουν ότι η ηγεσία του στρατεύματος έδωσε πολλές αφορμές(και το λέω κομψά) για να προκληθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης προς αυτήν απο τους υφισταμένους.

    Καλώς ή κακώς,είμαι απο εκείνους που πιστεύουν ότι απο ένα σημείο και έπειτα,ένας Σωστός και Άξιος Αξιωματικός,οφείλει να φιλτράρει τουλάχιστον τις διαταγές που δέχεται,και να πράττει αναλόγως.

    Και επικαλούμαι και το τραγικό παράδειγμα της Κύπρου,για το οποίο σας ερωτώ ποια θα ήταν η τροπή των εξελίξεων αν οι αξιωματικοί είχαν τη δυνατότητα αλλά και τη θέληση να μη συμμορφωθούν με τις αλλοπρόσαλλες ή ακόμη και προδοτικές διαταγές που έλαβαν;

    Πως είναι δυνατόν,να μη θεωρούμε φυσικό επακόλουθο,οι υφιστάμενοι να πάψουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τις διαταγές των ανωτέρων που έχουν απολέσει την αξιοπιστία τους;

    Πολύ πιθανό,να διαφωνείτε με το σκεπτικό μου,όμως και εγώ δεν μπορώ να δεχτώ τη μονομέρεια του άρθρου όπως και τη μη ανάδειξη των αιτίων της συμπεριφοράς αυτής.

    Βάσει λοιπόν της ιστορικής αλήθειας,η ηγεσία του στρατεύματος έδωσε πολλές αφορμές για να απολέσει το σεβασμό και την εκτίμηση του ίδιου του στρατεύματος που ηγούνταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κος Πρωτοπαπαδάκης έχει μήπως κάποια συγγένεια με εκείνον τον προδότη που εκτέλεσε το ελληνικό κράτος στην δίκη των εξ ;

    χαχα

    Για αυτό τόση λύσα εναντίον του πλαστήρα ;

    μήπως ξέρετε τον ''μαύρο καβαλάρη'' των βαλκανικών πολέμων ;

    Μήπως ξέρετε ποιόν πολιτικό λάτρευαν οι μάζες των προσφύγων ;

    Μήπως ξέρετε την '' στρατιά του έβρου'' και την σημασία της για την ελλάδα ;


    Από σάπιο δένδρο σάπιος καρπός

    Σαπίστε στο μίσος και την προδοσία των γερμανοπρακτόρων προγόνων σας

    Με τέτοια λάσπη δε μπορείτε να ακουμπήσετε τον Πλαστήρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άθλιοι και νοσηροί εγκέφαλοι του παρανοϊκού συστήματος....ώστε και ο Πλαστήρας δοσίλογος και συνεργάτης του εχθρού;;;
    Mε τέτοιες απόψεις και ιδέες φθάσαμε εδώ που φθάσαμε....και λίγη ντροπή δεν θα πείραζε στον συντάκτη του λιβελογραφήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι ειναι αυτα ρε ειστε σοβαροι?????
    βαζετε ενα καταπτυστο αρθρο ενος απογονου υπευθυνου της καταστροφης γεματο ψεματα μισος και εμπαθεια?σαββα βγαλε αμεσως αυτο το προπαγανδιστικο εκτρωμα

    απο τοσες χιλιαδες θεματα της μικρασιατικης εκστρατεις των πανηλιθιων βασιλικων κρεττινων που μαζι με τους κομουνιστες επιβητορες τους κατεστρεψαν την ελλαδα, βρηκε αυτο να μας πει ο τυπος και να συκοφαντησει τον μεγαλυτερο ηρωα και αγνο πατριωτη της νεωτερης ελληνικης ιστοριας τον πλαστηρα!

    εμ γιαυτο σας εχουν κατεξεφτελισει οι μπολσεβικοι φονιαδες εσας τους πανηλιθιους δεξιους απο το 74 μεχρι σημερα. συνεχιζετε να δινετε τα διαπιστευτηρια απεραντης βλακειας σας.....

    σαββα αν μου επιτρεπεις ενα καλο αφιερωμα στην τελικη μεγαλη επιθεση(büyük taarruz) του κεμαλ στης 13 αυγουστου 1922 εδω

    http://belisarius21.wordpress.com/2013/08/13/%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%86%CE%B9%CF%8C%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%B9%CF%83%CE%AC%CF%81-%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B5-%CF%84%CE%BF/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ κύριοι συμφωνώ με το πνεύμα του κ.Χατζησαββίδη και είμαι κατά των αφορισμών ,παρ'ότι λάτρης του Πλαστήρα.Το άρθρο δεν αναφέρεται σε χαρακτηρισμούς,ούτε κάνει πολιτική προπαγάνδα.Αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα και σαν τέτοιο πρέπει να το εξετάζουμε και να το ερευνούμε.Ουδείς αλάνθαστος και το τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας ήταν προδιαγεγραμμένο πολύ πρίν συμβεί η μοιραία παρακοή που περιγράφεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. A...και όσο για το γιατί εκτελέστηκε ο Πρωτοπαπαδάκης,ψάξτο λίγο φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οπως και το ποιοί συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς ,(Απ΄ότι ξέρω η στρατιά του Εβρου ήταν άλλου έργο που δεν θα ήταν καθόλου υπερήφανος για τον εγγονό του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κε Νικηταρά , έχετε πλούσιο χιούμορ , γράφετε ''Το άρθρο δεν αναφέρεται σε χαρακτηρισμούς,ούτε κάνει πολιτική προπαγάνδα'' , ο άνθρωπος προσπαθεί να δκαιώσει την θεωρία του αναθεωρητισμού της ιστορίας , οι προδότες ( γούναρης, πρωτοπαπαδάκηςκτλ) υποτίθεται ότι ΄άθωωθηκαν'' ιστορικά με την επανάληψη της δίκης. Ώς πηγές αναφέρει '' έναν παππού φαντάρο που συνάντησα μετα τον πόλεμο''

    Σας παρακαλώ να μην κρίνετε αβίαστα , λέτε το '' τέλος ήταν προδεαγεγραμμένο'' . Είστε λοιπόν ιστορικός νττερμινιστής ; Η τιτανομαχία του 1922 , προδόθηκε από συμπλεγματικούς τύπους σαν τον γούναρη , απ΄ό την μια μισούσαν την μεγάλη ιδέα και από την άλλη αντέγραφαν τον βενιζέλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν είχε το Ελληνικό Έθνος 2-3 ακόμη ΠΛΑΣΤΗΡΕΣ θα ήταν καλύτερη η κατάσταση της χώρας.
    Όσο για το ευηολόγημα ότι η Ελλάδα παράγει ΕΛΙΕΣ και ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ είναι υπο διερεύνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ peter susic
    Ευχαριστούμε για τον σύνδεσμο προς ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο. θα το αναρτήσω.
    Σημειωτέον ότι ο συγγραφέας επικαλείται τις ίδιες πηγές με τον κ. Πρωτοπαπαδάκη.

    Σχετικά με τον κ. Μίκη Πρωτοπαπαδάκη δείτε προηγούμενη ανάρτηση του ιστολογίου:

    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/11/15-1922.html#.Ugu_MX89XXs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. K.Pano Tziva ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια αλλά δυστυχώς αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας και πολύ περισσότερο αυτά που ανακαλύπτω μέσα από την ιστορική έρευνα με έχουν κάνει και έχω χάσει το χιούμορ μου.Και να φανταστείτε οτι αγαπώ την ιστορία και ασχολούμαι τουλάχιστον 30 χρόνια.Δυστυχώς τα ελληνικά μου δε με βοηθούν να κατανοήσω τον όρο ιστορικός νττερμινιστής.Για μένα η ιστορία αποτελεί ένα πεδίο διαρκούς έρευνας,όχι για να αγιοποιήσω κάποιον ή κάποιους και πολύ περισσότερο πολιτικές παρατάξεις,αλλά για την αναζήτηση της αλήθειας και των αιτιών που οδήγησαν τα γεγονότα.Αυτό σημαίνει οτι μία αξιόπιστη πληροφορία μπορεί να ανατρέψει τα πάντα καί να σε βάλει σε άλλους δρόμους αναζήτησης.Δεν καταννοώ ορισμένες σκέψεις σας ,φαίνεται οτι είμαι πολύ μακριά από τον τρόπο σκέψης σας.Π.χ. Γιατί ένας παππούς αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας υποβαθμίζεται έτσι και γελοιοποιείται και εν πάσει περιπτώσει τα αρχεία της υπηρεσίας ιστορίας στρατού σας κάνουν για πηγές;Αν σας κάνουν, ανατρέξετε εκεί να δείτε καταρχήν άν αυτά που γράφει το άρθρο είναι αληθή και μετά να κατανοήσουμε τί συνέβη.Καταρχήν μιλάτε για προδότες.Η προδοσία του Πρωτοπαπαδάκη μπορείτε να μου πείτε πώς τεκμηριώνεται;Και σε κάθε περίπτωση άν βλέπουμε προδοσία θα πρέπει να αναζητούμε τα κίνητρα της προδοσίας και τα οφέλη του προδότη.Αυτά μπορούν να μας οδηγήσουν σε μία πιο καθαρή εικόνα.Γι΄αυτό και δέν κολλάει τίποτα στο μέγιστο Πλαστήρα.Γιατί τις μισές μέρες της ζωής του τις ρίσκαρε στο πεδίο της μάχης και πέρασε τη ζωή του λιτά και έντιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κε Νικηταρά , το χιούμορ είναι τρόπος ζωής. Τόσο οι αρχαίοι όσο και οι σύγχρονοι νεοέλληνες ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μας το χρησιμοποιήσαμε .

    Πχ Ο σπαρτιάτης που απάντησε στους Πέρσες ότι θα πολεμούν στην σκιά κάτω από τα βέλη τους ή ο ιδιοφυής Καραισκάκης που έδειχνε τα γυμνά οπίσθια του στους Τούρκους την ώρα της μάχης .

    Για να σας βοηθήσω με τα ελληνικά σας , η λέξη ντερτερμινιστής μεταφράζεται κατα προσέγγιση ως οπαδός του προκαθορισμένου. Με άλλα λόγια στην ιστορία τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο άρα και η ήττα ή νικη μας στην Μικρασιατική εκστρατεία δεν ήταν προκαθορισμένη .

    Φυσικά και είστε μακρυα από τον τρόπο σκέψης μου , αν όλοι οι άνθρωποι σκεφτόμασταν με τον ίδιο τρόπο τότε δεν θα χρειαζόμασταν τον διάλογο.

    Στην αξιοποίηση της πληροφορίας του ''παππου στρατιώτη'' δεν ψέγω τον υποτιθέμενο μάρτυρα αλλά την αναξιοπιστία του Πρωτοπαπαδακη . Πώς λέγεται ο μάρτυρας ; Σε ποια μονάδα υπηρέτησε; Λέει αλήθεια ή απλά αυτός ο ψεύτης αναφέρεται σε αόριστους ''μάρτυρες'' .

    Χαίρομαι που αναγνωρίζετε την αξία του Πλαστήρα γιατί τα προηγούμενα σχόλια σας δημιουργούν μάλλον λανθασμένες εντυπώσεις.

    Για να σας βοηθήσω λοιπόν , την στρατιά του έβρου δεν την δημιούργησε μόνος του ο Πάγκαλος αλλά έπαιξαν ουσιαστκό ρόλο και οι Πλαστήρας - κονδύλης.

    Λόγω καταγωγής γνωρίζω το χωριό Νέα Κεσσανη της Θράκης που ακόμα και τώρα ο κόσμος το ξέρει ως ''Πλαστήρια'' λόγω της αγάπης που έδειχναν οι πρόσφυγες κάτοικοι του στον Πλαστήρα.

    Μόνο η συμμετοχή στην προδοτική κυβέρνηση Γούναρη, που αφαιρούσε το δικαίωμα ΜΕ ΝΟΜΟ από τους πρόσφυγες παππούδες μου της Μ.Ασίας να έρθουν στην ελλάδα την στιγμή που οι τσέτες τους εσφαζαν θεωρείται προδοσία κε ''ιστορικέ ερευνητή΄΄

    Τα κίνητρα ;

    Ακούσατε ποτέ για την μικρά πλην έντιμο ελλάδα ;

    Για την επιστροφή του βασιλιά ; Για τον διχασμό ;

    Για τον παλαιοκομματισμό που ενώθηκε ενάντια στον Βενιζέλο ;

    Για την περίφημη ''ομάδα των Ιαπώνων'' ;

    Σας συμβουλέυω στην έρευνα σας να πάρετε ένα βιβλίο του γυμνασίου , θα χρησιμεύσει.

    Παρακαλώ να προσέχετε τα σχόλια σας

    Λέτε πχ . '' το άρθρο δεν κάνει πολιτική προπαγάνδα''

    Συγγνώμη αλλά αν προσπαθεί να δέιξει τον πλασ΄τηρα ως ανίκανο στρατιωτικό δεν τον αμαυρώνει ;

    Το μόνο σφάλμα του Πλαστήρα ήταν ότι εκτέλεσε τους 6 , ενώ θα έπρεπε να κρεμάσει πολλούς προδότες πχ Τον αποδεδειγμένα διανοητικά καθυστερημένο βασιλεα Κωνσταντίνο...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Κριστιάν

    Αγαπητέ Κρίστιαν καλημέρα

    Ενημερώθηκα ότι το ιστολόγιο Ινφογνώμων Πολιτικά αναδημοσίευσε από το "Βελισάριος" το κείμενο μου με τίτλο "Η εξέχουσα είχε το θάνατο μέσα της" και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη τιμή.

    Αναφορικά με τις πηγές που χρησιμοποίησα: Αυτές δεν εξαντλήθηκαν μόνο στο σύγγραμμα του Κ. Κανελλόπουλου, αλλά και στις εκδόσεις της ΔΙΣ/ΓΕΣ και κάποια άλλα στοιχεία. Περισσότερο όμως βοηθήθηκα από το Google maps και το Google Earth που μου έδωσαν τη δυνατότητα να μελετήσω την αμυντική τοποθεσία της εξέχουσας.

    Όπως θα διαπιστώσατε σε περίπτωση που διαβάσατε το κείμενό μου, δεν αναφέρομαι στα της διεξαγωγής του αμυντικού αγώνα, τα οποία βεβαίως γνωρίζω αρκετά καλά.

    Σχετικά με το άρθρο του Πρωτοπαπαδάκη: Ο κύριος Πρωτοπαπαδάκης - εμμέσως πλην σαφώς - επιδιώκει με το άρθρο που ανάρτησε να επιρρίψει την ευθύνη της στρατιωτικής ήττας στον Πλαστήρα. Και αυτό είναι εξαιρετικά θλιβερό. Οπωσδήποτε ο Πλαστήρας έχει ευθύνη για το ότι δεν εγκαταστάθηκε στα υψώματα νότια του χωριού Κιουπρουλού. Αλλά δυστυχώς για τον κύριο Πρωτοπαπαδάκη, μια Στρατιά 200.000 ανδρών, δεν ηττάται εξ αιτίας των ενεργειών ή παραλείψεων ενός συνταγματάρχη. Και μια Μεραρχία δεν ηττάται και δεν διαλύεται επειδή έπεσαν μερικά λιανοτούφεκα από τις εμπροσθοφυλακές των Τούρκων. Ο Δημαράς έχει τεράστιες ευθύνες για πάρα πολλά πράγματα. Στο Κιουπρουλού έχασε τη Μεραρχία του και απέμεινε με 500 άνδρες. Τελικά συνελήφθη και αιχμάλωτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Αρματιστή
    Ευχαριστώ με τη σειρά μου για το εποικοδομητικό σχόλιο σου και τη διατύπωση των απόψεων σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το ενδιαφέρον μου για τον Πλαστήρα οφείλεται στη σχέση του με την εκτέλεση των Έξι. Δημοσίευσα ντοκουμέντα σχετικά με μιά πράξη του, χωρίς να ανφερθώ στον άνθρωπο Πλαστήρα. Σε άλλη περίσταση, σε ομιλία μου στην Παλαιά Βουλή, αναφέρθηκα στην μετάνοιά του για το αίμα που χύθηκε, και δέχθηκα επικρίσεις για την στάση μου αυτήν. Την ίδια στάση είχα τηράσει τότε για τον Οθωναίο και τον Γρηγοριάδη. Ο εσωτερικός άνθρωπος διαφέρει από αυτόν που βλέπουμε.
    Ο μύθος για την δήθεν απαγόρευση εισόδου των προσφύγων στην Ελλάδα, ελιναι δημιούργημα ατόμου που μου ζήτησε λύτρα για να μην τον διαδόσει παραπέρα. Προφανώς, τον πούλησε αλλού.
    Τέλος, επικαλούμαι έναν λόγο του Βενιζέλου, τον οποίο διατύπωσε στην ολοέλεια της Βουλής το 1932 αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο: "Δεν συνηθίζω να ομιλώ ανευλαβώς για άτομα που κατέλαβαν τέτοια αξιώματα και έχουν κερδίσει την αγάπη ενός μεγάλου μέρους του Έθνους, ιδίως όαν είναι αποθανόντες.
    Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στην συζήτηση αυτήν.
    Μ. Πρωτοπαπαδάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς κ.Pano Tziva ξεπεράστε τα βιβλία του γυμνασίου και ξαναελέγξτε στο λεξικό τη λέξη κίνητρα,επίσης και τον όρο προδοσία.Δεν θα ξαναασχοληθώ μαζί σας γιατί δεν έχει νόημα.Α, και δεν είστε ο μοναδικός απόγονος προσφύγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο μακαριστός πατήρ Μάρκος Μανώλης μου είχε πει, ότι από όλα τα πάθη για τα οποία του εξομολογούνται οι πιστοί, ένα μόνον δεν είδε να θεραπεύεται: το μίσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.