19/8/13

Σβαρνούτ στον Νταβούτογλου και στην νεοοθωμανική του ανοησία!

Του Σάββα Καλεντερίδη
Η λέξη σβαρνούτ είναι ρωσική και έχει συνδεθεί με την νεότερη ελληνική ιστορία. Είναι η λέξη με την οποία φέρεται να απέσυρε εξ ολοκλήρου τη στήριξή του στο αντάρτικο του ΔΣΕ/ΚΚΕ ο Στάλιν, όταν της εκστόμισε στις 10 Φεβρουαρίου του 1948, δίνοντας στην ουσία την εντολή να τελειώσει η ένοπλη ανταρσία, αφού «σβαρνούτ» σημαίνει αναδιπλώστε το χαλί!
Αναφερθήκαμε στο ιστορικό της λέξης «σβαρνούτ», γιατί ο συμβολισμός της ταιριάζει γάντι με τα όσα συμβαίνουν στον τομέα τηςς τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που εμπνεύστηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και την υλοποιεί με πάθος, ιδιαίτερα μετά το 2009, που ανέλαβε τα ηνία του τουρκικού υπυοργείου Εξωτερικών. Όλα αυτά τα χρόνια ο Νταβούτογλου, εξασφαλίζοντας την απόλυτη στήριξη του Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται ότι μάλλον έχει μετανιώσει για την επιλογή του αυτή, άπλωσε το νεοοθωμανικό χαλί της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έχοντας ως βασικό θεμέλιο το λεγόμενο στρατηγικό βάθος της Τουρκίας. Μια πομφόλυγα που μόνο ένας πολιτισμικά άξεστος και επαίδευτος Τούρκος θα μπορούσε νε «εμπνευστεί», αφού είναι αδιανόητο να μιλάς για στρατηγικό βάθος που αναλύεται στην οθωμανική παρουσία σε μια εκτεταμένη περιοχή, όπου επί αιώνες δεν λειτούργησε ούτε ένα πανεπιστήμιο, μια παρουσία που το μόνο που κατάφερε ήταν η καταστροφή πολιτισμών, με μόνο «αντίδωρο» τον ισλαμικό σκοταδισμό!
Ενώ λοιπόν ο Νταβούτογλου άπλωνε το χαλί της νεοοθωμανικής ανοησίας, με την ακατ-ανόητη και αφελή (sic) υποστήριξη της Ουάσιγκτον, κάποια στιγμή το άπλωμα και η επέκταση επιβραδύνθηκε, μετά σταμάτησε και εδώ και μερικές εβδομάδες άρχισε να αναδιπλώνεται, λες και κάποιος πρόφερε τη μαγική λέξη σβαρνούτ, όπως τότε, το 1948, ο ...πατερούλης Στάλιν!
Η επιβράδυνση άρχισε να γίνεται ορατή δια γυμνού οφθαλμού με την επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Συρίας, όπου τα χρονοδιαγράμματα και οι στρατηγικές προβλέψεις του Νταβούτογλου και του ίδιου του Ερντογάν διαψεύσθηκαν παταγωδώς, για να ακολουθήσουν οι αντι-εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία, όπου η Τουρκία συνέχισε πεισματικά να υποστηρίζει τους ισλαμιστές, μετατρέποντας με τη στάση της του χθεσινούς φίλους σε εχθρούς.
Η αναδίπλωση άρχισε να παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας και μάλιστα σε …έρημο, αυτήν της Σομαλίας, όταν στις 27 Ιουλίου αντάρτες της ισλαμιστικής οργάνωσης El Şebab, παράρτημα της Αλ Κάιντα στην αφρικανική αυτή χώρα, επιτέθηκαν με αυτοκίνητο-βόμβα στην τουρκική πρεσβεία στο Μογκαντίσου. Μετά την επίθεση, από την οποία έχασε τη ζωή του ένας Τούρκος αστυνομικός και τραυματίστηκαν τρεις, η Τουρκία αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την πολιτική επέκτασης της επιρροής της στη Σομαλία, περιορίζοντας τις «ανθρωπιστικές» της δράσεις.
Στη συνέχεια, το δεύτερο σοκ η Άγκυρα το βίωσε στο Λίβανο, λίγες μέρες μετά, στις 9 Αυγούστου, όταν είδε δυο πιλότους της ΤΗΥ να συλλαμβάνονται και να τίθενται υπό κράτηση ως όμηροι, πιθανόν από κάποιο παρακλάδι της Χεζμπολλάχ, ως «αντίδωρο» στη σύλληψη εννέα μελών της Χεζμπολάχ στη Συρία, από δυνάμεις εξτρεμιστών που υποστηρίζονται και εξοπλίζονται από την Τουρκία και μάλιστα υπό την άμεση εποπτεία του ίδιου του Νταβούτογλου, όπως κατήγγελε στις 15 Αυγούστου 2013 ο Κούρδος πολέμαρχος Μουράτ Καραγιλάν, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους. Η Τουρκία αναγκάστηκε να περιορίσει ταπεινωτικά τις δραστηριότητές της στο Λίβανο, αναδιπλώνοντας κι άλλο το χαλί της νεοοθωμανικής ονείρωξης, ζητώντας αυτή τη φορά τη βοήθεια της …Τεχεράνης, για να απελευθερωθούν οι όμηροι πιλότοι.
Το χαλί αναδιπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και στην Αίγυπτο, όπου η Τουρκία κατηγορείται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση για ανάμειξη στα εσωτερικά της Αιγύπτου, και συγκεκριμένα για ανοικτή υποστήριξη των εξεγερμένων και των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τις τουρκικές διπλωματικές αρχές και από μηχανισμούς του τουκρικού κράτους. Να σημειώσουμε ότι οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών έχουν ενταθεί σε τέτοιο βαθμό, που και οι δυο έχουν ανακαλέσεις τους πρέσβεις του για διαβουλεύσεις!
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στις σχέσεις της Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, μέχρι χθες σύμμαχοι και οικονομικοί αρωγοί στο οικονομικό «θαύμα» της Τουρκίας, το οποίο επέτρεψε την Άγκυρα να σηκώσει κεφάλι σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας!
Η εικόνα συμπληρώνεται με το στρατηγικό αδιέξοδο της Άγκυρας στο Κουρδικό, όπου ένα δεύτερο κουρδικό κράτος γεννιέται στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, ενώ θα δούμε σε λίγες ημέρες τους Κούρδους να πραγματοποιούν την Α’ Κουρδική Εθνοσυνέλευση, με τη συμμετοχή 500 Κούρδων από τα τέσσερα τμήματα του Κουρδιστάν και 300 διεθνών παρατηρητών, μεταξύ των οποίων και παρατηρητές από τα Η.Ε., τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τη Ρωσία κλπ.
Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, νησίδα αισιοδοξίας για την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας είναι οι σχέσεις της με την Αθήνα, η οποία βυθισμένη στην κρίση, μάλλον αδυνατεί να αντιληφθεί τι ακριβώς γίνεται στην περιοχή.
Αλήθεια, θα συμμετέχει παρατηρητής από την Ελλάδα στην Κουρδική Εθνοσυνέλευση ή….

Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

39 σχόλια:

  1. Κουνια που μας κουναγε.Περιμενουμε απο τον κ.Ευαγγελο Τουρκογλου να υπερασπισθη τα δικαια της πατριδας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σαββα ζεις μεσα σε φαντασιωσεις και παρανοησεις.
    διοτι δεν εχει εξηγηθει επαρκως,και ,αν ναι,δεν εχει κατανοηθει πληρως απο τους ελληνες οτι

    α.το ελληνικο κρατος ΠΗΡΕ ΑΔΕΙΑ λειτουργιας το 1828 απο τους εγγλεζους

    β.η αδεια αυτη λειτουργιας μετεβιβασθη το 1945 στις ΗΠΑ

    γ. η ελλαδα ειναι ενα συνολο αμορφωτων ανθρωπων και αξεστων,απογονων βοσκων και τζομπανων απτα βουνα.αρβανιτες βλαχοι τσαμηδες καραγκουνηδες σαρακατσανοι κλπ

    ε.το κρατος ζει απτην πρωτη μερα μεχρι σημερα με δανεικα.και με επιχορηγησεις και με πακετα ντελορ και μαρσαλ και και και ... ενα κρατος οπου ο ενας κλεβει τον αλλον.ειναι μειον δηλαδη.αν ο αλλος σου κοψει την χορηγηση,παπαλα.

    τουτεστιν για ολους τους παρακατω λογους οφειλουμε κ πρεπει η εξωτερικη μας πολιτικη να υπαγορευεται απο τον πατερα μας,τις ΗΠΑ δηλαδη προκειμενου να εξασφαλισουμε απροσκοπτα την υπαρξη μας.διοτι ειμαστε μπανανια.
    απτο 1831 μεχρι σημερα,επειδη ειμαστε λαος προερχομενος απτα βουνα και κατσικογαμηδες,και δεν εχουμε ωριμασει ακομα,το κρατος που εμεις στελεχωνουμε υπολειτουργει.ειμαστε αστειοι.
    μεχρι και οι πιλοτοι που ολοι τους υμνουν καναν λευκη απεργια.απατεωνες παντου.οποτε μπραβο στον κ . αβραμοπουλο που στηριζει την τουρκια.
    κ μπραβο στον σημιτη που εσωσε το 96 την ελλαδα απτον ολεθρο.χωρις καν να ξεκινησει πολεμος ειχαμε 3 νεκρους κ ενα ελικοπτερο κατω.καταλαβαινετε τι θα γινοταν αν εμπιστευομασταν τις τυχες μας στον στρατο.ακομα θα γελαγαμε.

    δεν παει ενα κρατος μπροστα με φαντασιωσεις και με ποντιακες φωνες.παει μπροστα οταν αποκτα δυναμη και ρωμη . που υπαρχει δυναμη στο κρατος? οχι εν δυναμει δυναμη,υπαρκτη δυναμη. ΠΟΥΘΕΝΑ.

    μεχρι λοιπον να βρεθει,μπραβο σε αβραμοπουλο και στους ρωμιους που θα ψηφισουν τα της βολεψης τους κ οχι τα της πατριδας.γιατι?? γιατι εχουν τη νοοτροπια του βουνου ακομα. με τρυπιο στρατο τρυπιες υπηρεσιες κρατικες τρυπια παιδεια τρυπια οικονομια εσυ σαββα θες περηφανη εξωτερικη πολιτικη?? εμ δε γινεται.γιαυτο εχεις φαντασιωσεις

    μια κοκα κολα στην υγεια του θειου σαμ οποιος διαβασει το αρθρο σας παρακαλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Πέτρε Λύκου,

    Διαφωνώ πλήρως με τα λεγόμενά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και εγώ φιαφωνώ με αυτά που έγραψα.διαφωνώ ότι οι εγγλέζοι είχαν την άδεια λειτουργίας του καταστήματος ''ελλάς'' κ οι κάτοικοι είναι οι υπάλληλοι.φυσικά κ διαφωνω αλλιώς στον ηλιθιο πόλεμο του 1897 που ξεκινησαν καποιοι αλλοι φαντασιοπληκτοι, οι τουρκοι θα φταναν στον πειραια,ομως ποιος τους συγκράτησε??? ο περηφανος ελληνικος στρατος?? που ετρεχε πιο γρηγορα κ απτον φειδιπιδη να σωθει ? οχι.ο ιδιοκτητης του καταστηματος την εσωσε φυσικα,οι εγγλεζοι σωζοντας το μαγαζι τους απο τις βλακειες των υπαλληλων του.

    αφου ρε παιδια οι ελληνες δεν θελουν να δουλεψουν,δουλευουν οι αμερικανοι για εμας κ για ολο τον πλανητη.με μεθοδικοτητα και συνεπεια στο πλαισιο του ανθρωπινου. οταν οι ελληνες θα αποφασισουν να δουλεψουν κ να φτιαξουν σχεδια για το μελλον,γιατι τωρα δεν υπαρχουν ,ε, τοτε κατι μπορει να γινει.προς το παρον τα σχεδια τα εχει ο σοβαρος θειος σαμ.ας τον εμπιστευτουμε.κατι παραπανω ξερει μωρε.. αλλωστει διοκτητης του μαγαζιου ειναι το αγαπαει κ το χρειαζεται πιο πολυ απ οτι εμεις,οποτε cool no problem μπορει η πανεπιστημιακη νεολαια να συνεχιζει τις καλοκαιρινες διακοπες της απο τον ιουνιο μεχρι τωρα ,σιγα μην διαβαζουν καλοκαιριατικα.να ειναι ξεκουραστοι για τις πορειες του σεπτεβρη , και ,ποιος ξερει,να βρεθει ενας απ αυτους να γραφει κ αυτος για προδοτικες δηθεν πολιτικες του κρατους.αντιθετως ομως.η εξωτερικη πολιτικη του κρατους ειναι πολυ σοφη και εξυπνη και προστατευει την υπαρξη κ την συνεχεια μας.γιατι βασιζεται στην αμερικανικη. γιατι αν ηταν αμιγως ελληνικη θα ηταν σαν την οικονομια μας.σαν την παιδεια μας.σαν την δικαιοσυνη μας. σαν τον στρατο με τους κοιλαραδες διοικητες που εχουν λιωσει στο φαι και στα κετερινγκ εκει στο αρχηγειο. ο βαθμος της ελληνικοτητας ειναι η ικανοτητα στο κλεπτειν.ειδικα οταν εισαι και θρησκος και πηγαινεις εκκλησια.τιμωντας το επιθετο του υποκριτη -απατεωνα στον βαθμο που η νεο-ελληνικοτητα σου καταφερνει να ανυψωθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. προκλητικοτατη η απαντηση. θα ξυπνησουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ολα κακα τα κανουμε κε πετρο? σε δυσκολες συνθηκες πολλοι απο εμας δινουμε οτι εχουμε και δεν εχουμε, εξαρτωμενοι απο μικρες κακες μειοψηφιες σε καθε τομεα ιδιωτικης ή δημοσιας δραστηριοτητας κ δειχνοντας εμπιστοσυνη σε πολιτικους, οι οποιοι αν μη τι αλλο την προδωσαν. η εξωτερικη πολιτικη και οι πολιτικες ασφαλειας και δικαιοσυνης ειναι συνθετοτερα ζητηματα και πρεπει να τα προσεγγιζετε με μεγαλη ευαισθησια και συνεση. Τα απλοικα συμπερασματα και οι ανοικειοι χαρακτηρισμοι εναντιον ενος ολοκληρου εθνους με παναρχαια ιστορια και πολιτισμο δεν βοηθουν.. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΛΕΦΤΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΤΣΙΚΟΓΑΜΙΔΕΣ ΚΥΡΙΕ, ΨΑΧΤΕΙΤΕ ΑΛΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι φύση αδυνατον όταν έγραφε το άρθρο αυτό ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου να είχε υπόψην του την Συνέντευξη του Ελληνα ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Καθημερινή η οποία έχει πολλά να προσφέρει στον Ελληνα Πολίτη και στην Ελληνική πολιτική σκέψη.

    Οι λόγοι γένεσης και ύπαρξης του ελληνικού κράτους δεν είναι ούτε ενδογενείς ούτε αμιγώς καπιταλιστικού/βιομηχανικού τύπου. Είναι πρώτιστα γεωπολιτικοί και αυτό δεν μεταλλάχθηκε στο διάβα του χρόνου.Τούτο εξηγεί και τα δρώμενα κατά την πρό μετά και κατα την διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου

    Η Εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ως σήμερα γίνεται αντιληπτή αποτέλεσε προιόν συστηματικής επεξεργασίας πολύ πριν το 2002 κατα συνέπεια ο Κος Νταβουτόγλου απλά της προσέδωσε το απαιτούμενο ακαδημαικό και επιστημονικό περίβλημα δεν την καθιέρωσε όμως

    Η Εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ταλανιζόταν στην διελκυστίνδα που παράγεται απ οτην γεωγραφική της θέση και τις επιδιώξεις της.

    Το καθετώς Ερντογάν υπηρέτησε και εξυπηρέτησε την Αμερικανική διπλωματία με κάθε τρόπο προβάλλοντας ταυτόχρονα και τις προσωπικές επιδιώξεις "σχολής Ερντογάν".Οταν οι προσωπικές επιδιώξεις ξεπέρασαν τα όρια τότε τα wikileaks , οι ισραηλινοί κομμάντος, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ επέβαλλαν την αναγκαία συμμόρφωση

    Σήμερα η Τουρκία συναντά πολλά εμπόδια απο την Ελληνική εξωτερική πολιτική ως αναπτύσσεται και πολύ περισσότερα απο το χτές. Η Ουσία των εξελίξεων αδιάψευστος μάρτυρας

    Σε ότι αφορά το Κουρδιστάν:
    -το Νότιο Κουρδιστάν αποτελεί το πλέον φιλικό μόρφωμα για την Τουρκία ,
    -η σταθεροποίηση του Νοτίου Κουρδιστάν συνιστά επιταγή της Αμερικανικής διπλωματίας με την οποία άπαντες συμμορφώνονται
    -ο ρόλος της Τορκίας στην Συριακή κρίση είναι κομβικής σημασίας και το τουρκικό κράτος πράττει όσα η Αμερικανική διπλωματία επιτάσσει.
    -Η Ισλαμική τζιχάντ στην Συρία δρά στο πλευρό της Σουνιτικής αντιπολίτευσης
    -Το στρατηγικό βάθος της Ελλάδας είναι στην Νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Φρόνιμο θα είναι να γίνει αντιληπτό η διαφορά συμμετοχής και εμπλοκής στο γίγνεσθαι αναφορικά με τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.Η Ελλάδα πρόκειται να αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά το 1ο εξάμηνο του 2014 αυτό λέγει τα πάντα

    Η Εξωτερική πολιτική απαιτεί κινήσεις ουσίας και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού.Πρέπει να αποτελέσει δε κάποια στιγμή και το επιστέγασμα της Εθνικής στρατηγικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Petros Lykou από το σχόλιο σας για το 1897 καταλαβαίνει κανείς ότι είστε άσχετος. Μάλλον έσυ είσαι ο κατσικογάμης που μιλάει πολύ ενώ γνωρίζει ελάχιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ ως κατσικογάμης, ηλίθιος Έλληνας, τσοπάνης με ταυτότητα, βλέπω δυο τρόπους δράσης. Ο ένας είναι του πατριώτη. Τα πράγματα έχουν πάει άσχημα. Τι μπορώ να διορθώσω; Ο άλλος είναι του προδότη. Αφού όλα είναι δύσκολα έχω λοιπόν την τέλεια ευκαιρία για να προδώσω, να αποτελειώσω τα πάντα γύρω μου και να επωφεληθώ. Εγώ διάλεξα τον πρώτο και θα πεθάνω, αν χρειαστεί, στην προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. προς κύριο ''Epsilon''
    κρίνοντας εκ του αποτελέσματος,εσείς τι βλέπετε να γίνεται σωστά? μέχρι να δείτε ότι κάτι κάνουμε σωστά και σας παρακαλώ να με ενημερώσετε κ εμένα να το μάθω,εμμένω ότι όλα τα κάνουμε κακά (κόπρανα). πάντα κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και όχι εκ της διαθέσεωςτων ενεργούντων βεβαίως.
    η δε πανάρχαια ιστορία που λέτε είναι φανφάρα και φαντασίωση,τουλάχιστον ως προς τη δική μου γενεαλογική περίπτωση.προέρχομαι από οικογένεια αρβανιτών που μετοίκησε στην πελοπόνησσο στις αρχές του 15 αι. από την βόρεια σημερινή αλβανία.
    εγώ προσωπικά είμαι κλέφτης γιατί δεν έχω πληρώσει ηθελημένα φπα πάμπολες φορές σε συνεργεία αυτοκινήτων,γιατρούς και ηλεκτρολόγους κυρίως.
    και σας ξαναθυμίζω αυτό που πρέπει να εμπεδώσετε,ότι δηλαδή
    α.το ελληνικο κρατος ΠΗΡΕ ΑΔΕΙΑ λειτουργιας το 1828 απο τους εγγλεζους

    β.η αδεια αυτη λειτουργιας μετεβιβασθη το 1945 στις ΗΠΑ

    γ. η ελλαδα ειναι ενα συνολο αμορφωτων ανθρωπων και αξεστων,απογονων βοσκων και τζομπανων απτα βουνα.αρβανιτες βλαχοι τσαμηδες καραγκουνηδες σαρακατσανοι κλπ

    ε.το κρατος ζει απτην πρωτη μερα μεχρι σημερα με δανεικα.και με επιχορηγησεις και με πακετα ντελορ και μαρσαλ και και και ... ενα κρατος οπου ο ενας κλεβει τον αλλον.ειναι μειον δηλαδη.αν ο αλλος σου κοψει την χορηγηση,παπαλα.

    προς κύριο 'Βάκχο' (ελπίζω να μην ήσασταν σε κατάσταση μέθης όταν γράψατε το σχόλιό σας)

    εντελώς προεισαγωγικά για το 1987 σας παραθέτω μερικές κρίσεις :

    Θεόδωρος Πάγκαλος από τα απομνημονεύματά του(το 1897 ήταν πρωτοετής στην σχ. ευελπίδων) : ''είναι ζήτημα άν υπήρχαν 5-6 αξιωματικοί δια την εκτέλεσιν μιάς αναγνωρίσεως ''

    ο αρχηγός του στρατού στο ηπειρωτικό μέτωπο Θρασύβουλος Μάνος σε έκθεσή του : ''με την επιστράτευση μαζεύτηκαν στην Αρτα κλάσεις εφέδρων χωρίς καμμία πρόβλεψη για ιματισμό και υπόδηση.Εκτός απο την ανυπαρξία υπηρεσίας διαχειρίσεως υλικού δεν υπήρχε και υπηρεσία εφοδιασμού.Δεν υπήρχε ούτε αλεύρι για παρασκευή ψωμιού.Κάτω απο αυτές τις συνθήκες οι άντρες που κλήθηκαν στα όπλα άρχισαν να διαμαρτύρονται,πράγμα που προκάλεσε και ζήτημα πειθαρχίας στο στράτευμα.Αλλά οι ελλέιψεις προχωρούσαν παραπέρα.Δεν υπήρχαν μεταγωγικά υποζύγια για την διακίνηση εφοδίων και πολεμοεφοδίων,ακόμα και για νοσοκομειακή περίθαλψη,αφού τα ορεινά χειρουργεία δε θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα χωρίς ζώα.Επιπλέον δεν υπήρχε προπαρασκευή οχυρώσεων καθώς επίσης δεν υπήρχε γνώση για τον αριθμό και την κατάσταση του αντιπάλου''.

    Στο ναυτικό μέτωπο του αγώνα ο Θ. Πάγκαλος πάλι γράφεi για : ''παντελή έλλειψιν συννενοήσεως και συνεργασίας μεταξύ των επιτελείων ξηράς και θαλάσσης'' ενώ ο αρχηγός μοίρας Κ.Γ. Σαχτούρης γράφει ότι ''πυροβολητάς δεν είχομεν,οι άνδρες ήσαν εθελονταί ή ήσαν χερσαίοι,ήσαν όλως αγύμναστοι''

    με την πολεμική αποζημίωση που υποχρεωθήκαμε εν συνεχεία -4.000.000 τουρκ. λίρες δηλ. κάπου 95.000.000 χρυσά φράγκα φορτωθήκαμε την τρόικα της εποχης για 50 χρόνια,με σήμα την κόκκινη ταινία που είχαν τα προιόντα που εξάγαμε ως ένδειξη της παρακράτησης που έκανε η τρόικα.αυτή η κόκκινη ταινία υπήρχε μέχρι και στα σπίρτα των αγωνιστών του '40 όταν πήγαιναν στον πόλεμο.
    αν έχετε κάποια αντίρρηση ή κάτι δεν σας κάθεται καλά για τον πόλεμο του 97 και την αυθυντικής ελληνικής βλακείας που επεδήχθη , στην διάθεσή σας να σας διαφωτίσω και άλλο

    προς κύριο Ανδρέα Αθανασούλα
    τα επίθετα που αναφέρετε για το πρόσωπό σας δεν με αφορούν.σας συνιστώ να μάθετε να αναγνωρίζετε το ενδεχόμενο υπάρξεως τρίτου δρόμου.αλλιώς στα επίθετά σας να προσθέσετε και αυτό της περιορισμένης οράσεως ή της αδυναμίας εξευρέσεως και άλλων τρόπων δράσεων διότι μιλούμε για τρόπους συμπεριφοράς και αυτοί ξέρετε,είναι δυναμικό στοιχείο,δεν εγκλωβίζονται σε μονόδρομους ή διασταυρώσεις.

    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είμαστε μια χώρα που δεν παράγει πλέον σχεδόν τίποτα και όμως έχει τόσους πολλούς πλούσιους, οι οποίοι δεν δημιουργούν, αλλά έχουν διασυνδέσεις. Οι πλούσιοι ξέρουν πολύ καλά από πού προέρχονται τα χρήματά τους. Τα αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι ως προϊόν εγκλήματος.
    Τα τρώνε γρήγορα και επιδεικτικά. Όπως οι γκάνγκστερ. Σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο δύο άρχουσες τάξεις έχουν υιοθετήσει ως τρόπο ζωής το lifestyle της κολομβιάνικης μαφίας. Οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι Έλληνες πλούσιοι.
    Θηριώδη τζιπ στα στενά δρομάκια, παρκαρισμένες Πόρσε στα κλαμπ, αστυνομική προστασία, γουόκι τόκι, μπράβοι, ημίγυμνες ξανθιές, χοντροί σβέρκοι. Κοινώς ΚΔΟΑ - Κτηνώδης δύναμη, ογκώδης άγνοια.
    Πού είναι όμως η άλλη Έλλάδα ; Η Ελλάδα του 5% ; Η Ελλάδα της πίστης, της γνώσης, της επιστήμης και της έρευνας ; Η Ελλάδα της τέχνης, του πολιτισμού και του πνεύματος ; Η Ελλάδα του αντοπάριστου αθλητισμού, της ευγενούς άμιλλας, του καλού και αγαθού ; Η Ελλάδα της δουλειάς, της προκοπής και της εξέλιξης ; Η Ελλάδα του μέτρου. της μετριοφροσύνης και της σύνεσης ;
    Κι όμως υπάρχει η Ελλάδα αυτή, υπάρχει, αναπνέει και λειτουργεί. Μόνο που είναι χαμένη στο υπόλοιπο 95%. Αυτό το 95% που χρεωκόπησε την Ελλάδα. Η διάσωσή της είναι το 5%. ας το ανακαλύψουμε, ας το αποκαλύψουμε, ας το διαδόσουμε, ας το ενισχύσουμε, ας το συμπληρώσουμε…. Ίσως τότε φανεί η αρχή της ελπίδας……………………….
    Εν κατακλείδι : Γκρινιάζοντας και καβγαδίζοντας μεταξύ μας για το ποιος έβλαψε ή βλάπτει περισσότερο τη χώρα, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι τα νέα παιδιά να γράψουν στους τάφους μας διάφορα κοσμητικά και να φτύνουν…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. petros lypou
    εσεις οι λιμπεραλιστες ειστε χειροτεροι και απο τους εαμοβουλγαρους αναρχομπολσεβικιστες

    τελικα εσας πρεπει να τακτοποιησουμε πρωτα εμεις οι κατσικοηγαμηδες dear....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. γειά σας κύριε Πέτρε,

    για τα επιχειρήματα μου που έχω καταγράψει θα πείτε τίποτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε petros lykou αν θες να νιώθεις Αλβανός μεγια σου και χαρά σου αλλά σταμάτα το τρολάρισμα με τις αρλούμπες που γράφεις.

    Κώστας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όταν το 5% - που αναγράφει παραπάνω ο km58 - γίνει 15 και 20%, τότε θα αρχίσουμε να έχουμε ελπίδες να κληροδοτήσουμε στα εγγόνια μας κάτι καλύτερο. Δυστυχώς στα παιδιά μας αφήνουμε «καμένη γη».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλό ξεθόλωμα σου εύχομαι παιδί μου,petro lykou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. In relation to another Infognomon article about the importance of informing the public, do you still believe that?

    Reading the urelated comments to Mr. Kalenteridis article, we are all full of opinions difficult to get rid off loosing sight of the forest for the tree.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. επιστρέφω δριμύτερος

    τιμή και δόξα στον ιστορικώς επιβεβαιωμένο άχρηστο ελληνικό στρατό.

    για το 1897 έδωσα μερικά δείγματα ανικανότητας,εκπληκτικής προχειρότητας και απρονοησίας

    για το 1912/13 διαβάστε στα απομνημονεύματα των πολεμιστών να δείτε σε ποιές συνθήκες είχαν στείλει τους στρατιώτες οι πεφωτισμένοι του αρχηγείου στρατού.ας ήταν καλά οι μανάδες τότε που γεννούσαν από 5/6 κουτσούβελα η κάθε μία και υπήρχε απόθεμα κρέατος όταν πέφταν οι πρώτοι.

    για την μικρασιατική εκστρατεία μόνο ένας πραγματικά ανίκανος ,ηλίθιος,εθνικά επικίνδυνα στρατός θα κατάφερνε τέτοιο ρεζίλεμα.κυρίες κ κύριοι..ναι..σωστά υποθέσατε...ήταν ο ελληνικός στρατός πάλι!!!

    για το '40 πάλι άλλο σοου ,ειδικά με την άμυνά μας κατά των γερμανών και τις στρατηγικές του επιτελείου..αριστουργήματα εθνικής παράνοιας

    το '74 νέα αποθέωση.μπήκαν οι ξυπόλυτοι τούρκοι που βάραγαν μέχρι κ τα δικά τους αεροπλάνα,και ...ναι κυρίες και κύριοι ...ο ελληνικός στρατός δεν μπορούσε να χαράξει ούτε ένα σωστό σχέδιο αερομεταφοράς πολεμιστών στην κύπρο ...μας κατέρριπταν οι κύπριοι!!!!θαυμάστε τον θίασο που δεν στερεί απο τον λαό του ανά τακτές δεκαετίες μοναδικά σόου γελοιότητας και κλαυσιγέλου...

    και ναι κυρίες και κύριοι,τελευταίο κρούσμα επιτυχούς ασυνενοησίας και παρακμιακής ξεδιπλώσεως δυνάμεων...ναι....τα ίμια κυρίες και κύριοι !!! ο θίασος του ελληνικού στρατού δεν σταματά να διαφημίζει το ταλέντο του στην τέχνη του εθνικού ρεζιλέματοςόπου ξεκίνησε το σόου του με την πανελλαδική κάλυψη εξόδου από την σαλαμίνα όλου του ελληνικού στόλου για τα ίμια...ναι!!! και ναι το σόου δεν σταματάει εδώ,σηκώνουν μες τον κωλόκαιρο ένα τενεκεδένιο ελικόπτερο που πέταγε σαν τη μύγα πάνω απτους εισβολείς στη νησίδα περιμένοντας να.....πέσει στο νερό κυρίες κ κύριοι!!!! τα απάτσι βέβαια που ήταν για αυτές τις συνθήκες δε σηκώθηκαν ποτέ!!!

    κ επιστέγασμα στην παρακμιοσύνη ,υποστολή σημαίας απο τα παιδιά του λιμενικού !!!!!!!

    ε κ τι έγινε,βγήκε κανένας ένστολος να κάνει διαμαρτυρία στο σύνταγμα??? όχι!!! πότε βγήκαν??? όταν τους κάνανε περικοπές κυρίες και κύριοι!!!

    γιατί λένε τους κλέψανε!! όπως αυτοί κλέβανε το κράτος με πλαστά φύλλα πορείας κατά συρροή και μάλλον γίνεται και μέχρι τώρα αυτό κυρίες κ κύριοι !!!!

    στα όπλα στα όπλα εμπρός στη μπριζόλαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ petros lykou
    With citizens like you it is no wonder Greece is in the shit house.
    So much venom towards your own country? or is it you are NOT GREEK but an ungrateful Albanian like someone already suggested?
    If in fact you are Greek I pity you for he/she who has no respect for his/her country has no respect for his/her own person.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λυκου , σε ενόχλησε πολύ το άρθρο του Σαββα.
    Σε ενοχλεί η πτωσις της Τουρκιας ;
    Και περασες στην αντεπίθεση .
    Πρέπει να ομολογήσω όμως , ότι γράφεις πολύ καλά Ελληνικά για τουρκος προσκυνημενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Παρ' ότι το άρθρο αναφέρεται στην πιο ανόητη, ανήθικη και άθλια πολιτική που έκανε ποτέ κράτος για να επικρατήσει σε μια ευρύτατη περιοχή, που υπέφερε επί αιώνες από την οθωμανική βαρβαρότητα, ο Πέτρος φέρνει στο προσκήνιο με το σχόλιό του υπαρκτές και ανύπαρκτες αδυναμίες και παθογένειας της Ελλάδας και των Ελλήνων.
    Δεν έχω χρόνο να διαβάσω και να απαντήσω σε όσα λέει.
    Από μια ματιά που έριξα, λέει και σωστά πράγματα.
    Απλά, επειδή παρουσίαζει την Ελλάδα περίπου ως δημιούργημα των ξένων και της Αγγλίας, επιχείρημα του άκουσα ο ίδιος να επικαλείται και ο κ. Βενιζέλος σε μια παρουσίαση βιβλίου, σε όσους ενδιαφέρονται προτείνω να διαβάσουν το βιβλίο του Άγγλου DOUGLAS DAKIN "Ο αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία 1821-1833".
    Εκεί θα διαπιστώσει ο αναγνώστης ότι οι Έλληνες νίκησαν σε έναν επικό αγώνα που έδωσαν εναντίον των Οθωμανών αλλά και των συμμάχων τους, και μετά οι Μεγάλες Δυνάμεις προσάρμοσαν τις πολιτικές τους και προσπάθησαν να θέσουν υπό την επιρροή του την Ελλάδα.
    Το θέμα του άρθρου όμως δεν είναι αυτό.
    Επί του άρθρου έχουμε τίποτα να πούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2012/10/blog-post_1346.html#more
    Από τον περασμένο Οκτώβρη. Στο ίδιο πνεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Επί τού άρθρου το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι χρειαζόμαστε Ελληνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό © αλλά αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ούτε των αλλοδαπών ούτε των νυν+υποψηφίων "πολιτικών" επιπέδου ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, ακόμα και στις εθνομηδενιστικές αθλιότητες του Νταβούτογλου.

    Οι εκ του ασφαλούς παρατηρητές χωρίς αυτοεκτίμηση απλά θεωρητικολογούν με ιστορικούς όρους, κατακεραυνώνοντας μη δημιουργικά την Ελλάδα και λειτουργώντας, ως εκ τούτου, ως οιονεί συνεργάτες των αλλοδαπών.

    Οι έχοντες στοιχειώδη λογική αντιδρούν "φωνάζοντας ρυθμικά "σε-κα-τάλαβα, σε-κα-τάλαβα, ..." και πηδώντας από τη μία άκρη του κλουβιού στην άλλη με εγωπάθεια " http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2011/08/blog-post_5068.html?showComment=1314588123974#c7976507784168433156 και υποδεικνύουν σε τρίτους όχι τί συγκεκριμένο να κάνουν αλλά το γενικότερο... χαρακτήρα ενεργειών: "χρειάζεται να επιδείξουν", "οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων" και τα ρέστα.

    Οι έχοντες πλέον της στοιχειώδους λογικής και, για διαφόρους λόγους, ικανότητα επηρρεασμού των πολιτικών πραγμάτων, αντί να δράσουν, περιμένουν να... εξελιχθεί το είδος από πιθήκου σε ανθρώπου και να προβεί μόνο του στις δέουσες ενέργειες...

    Εν τω μεταξύ η πατρίδα συρρικνώνεται και οι Έλληνες ατροφούν σε οριακά βιώσιμο σημείο.
    Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. "...γ. η ελλαδα ειναι ενα συνολο αμορφωτων ανθρωπων και αξεστων,απογονων βοσκων και τζομπανων απτα βουνα.αρβανιτες βλαχοι τσαμηδες καραγκουνηδες σαρακατσανοι κλπ ..."

    Πως φαίνεται ότι δεν είσαι Έλληνας.Ελληνόφωνος ίσως.Ώστε οι τσάμηδες είναι Έλληνες;
    Ώστε οι ελληνικότατες φυλές που αναφέρεις είναι αμόρφωτοι άνθρωποι.ΠΟΣΟ ΣΕ ΠΟΝΑΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΣ ΜΑΣ.ΠΟΣΟ;

    "...το ελληνικο κρατος ΠΗΡΕ ΑΔΕΙΑ λειτουργιας..."
    Σας πονάει που το κράτος μας ανέτρεψε όλα τα δεδομένα και απελευθέρωσε σημαντικό κομμάτι του ΕΘΝΟΥΣ του και σύντομα
    θα απελευθερώσει και το υπόλοιπο ε;(ας πούμε σύντομα θα έχουμε σύνορα με το Κουρδιστάν)

    "...πατερα μας,τις ΗΠΑ..."
    Πα-τέρας δικός σου μπορεί να είναι ή μάλλον δημιούργημα σου αλλά και αυτό σύντομα καταρέει ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ Ε;

    "...καταλαβαινετε τι θα γινοταν αν εμπιστευομασταν τις τυχες μας στον στρατο..."
    Σας πονάει ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ και θα σας πονέσει και πάλι.Και από εμάς τους ΕΦΕΔΡΟΥΣ θα την πατήσετε άσχημα σε λέω.

    "...δεν παει ενα κρατος μπροστα με φαντασιωσεις και με ποντιακες φωνες...."
    Πόσο γρήγορα αποκαλύφτηκες μέσα σε ένα σου και μόνο σχόλιο.
    Σας τρελαίνει που έχουμε ιστορική μνήμη και αλυτρωτικές επιδιώξεις όπως και ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΥΣ όπως οι ΠΟΝΤΙΟΙ.Να σε πληροφορήσω ότι έχουμε και ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ, ΜΑΝΙΑΤΕΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ και πολλούς πολλούς άλλους.Είμαστε όλοι ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΙ(=αρχηγοί του πολέμου)

    "...προέρχομαι από οικογένεια αρβανιτών..."
    Εγώ προέρχομαι από την φυλή παστούν του αφγανιστάν.Πειράζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ἐδῶ πᾶλι ἔχουμε μία κλασσικὴ περίπτωσι ἀδυναμίας τῆς Ἑλλάδος νὰ ἐκμεταλλευθῆ τὴν κατάστασι. Πιστεύω ὅτι αὐτὴ ἡ κρίσις θὰ ἐπιφέρη μεταγενέστερα ἀλλαγὴ προσώπων στὴν πολιτική, διότι σιγά - σιγὰ θὰ ἀρχίση ἡ Ἑλλὰς νὰ παράγη αὐτὰ ποὺ τρώει.
    Ὅπως εἶπε καὶ ὁ Π. Κονδύλης τίποτε δὲν θὰ ἀλλάξη ἐὰν ἡ Ἑλλὰς δὲν ἀρχίση νὰ παράγη αὐτὰ ποὺ τρώει. Σκεφτεῖτε το λίγο.
    Ἐὰν θέλουμε νὰ σηκώσουμε κεφάλι χρειάζεται πολλὴ δουλειὰ σὲ βάθος χρόνου, ἀλλαγὲς ἀπὸ τὴν μιὰ στιγμὴ στὴν ἄλλη δὲν γίνονται. Τώρα καλὸ εἶναι νὰ κοιτάξουμε πῶς θὰ πορευθοῦμε βραχυπρόθεσμα στὴν ἐξωτερική μας πολιτική, γλείφοντας καὶ ἕρποντας καὶ ἂς φτιάξουμε τὸ ἐσωτερικό μας, φροντίζοντας κατὰ πρῶτον λόγο τὴν παιδεία, τὴν ἀγροτικὴ παραγωγὴ καὶ σαφῶς τὴν πολεμική μας βιομηχανία. Ταυτοχρόνως πρέπει σιγά - σιγὰ νὰ ἀλλάξη καὶ τὸ κρᾶτος (νόμοι, δημόσιοι ὑπάλληλοι), ὥστε νὰ εἶναι ἀρωγὸς σὲ αὐτὴν τὴν προσπάθεια.

    Διὰ ταῦτα, δὲν εἶμαι σίγουρος ἐὰν ἡ Ἑλλὰς ἔχει πρωτίστως τὴν ἐσωτερικὴ δομὴ νὰ ἐκμεταλλευθῆ τὸ σβαρνοὺτ τῆς Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. αξιότιμε ε φαιδρε asepitie

    επειδή οι γνώσεις ελληνικής ιστορίας είναι τόσες όσα και τα αλυτρωτικά εδάφη που θα σου επιτρέψουν οι μεγάλες δυνάμεις να πάρεις , ως μέτρο σύγκρισης της αμορφωσιάς λάβε το πανεπιστημιακό πλήθος επισκεπτόμενος ένα οποιοδήποτε πανεπιστήμιο.μπαίνοντας μέσα θα συναντήσεις τον κόκκινο στρατό σε πλήρη διάταξη μάχης,και παραδίπλα τους υπόλοιπους αγωνιστές για μιά θέση απο νεαρά ηλικία στην κομματική μπριζόλα που φωτίζει σαν ήλιος στη ζωή τους.
    παραδίπλα καθηγητάρες να αρμενίζουνε στα πέλαγα της αριστερόφρονης ανυπαρξίας περιμένοντας το μηνιάτικο και εξηγώντας στα αμφιθέατρα αριστερόστροφες και ουτοπιστικές αρλούμπες. ε κ αν υπάρχει κανας καθηγητής όπως ο μάζης,και στη σαχάρα υπάρχουν οάσεις.παραγωγή πνευματικού και πρωτότυπου έργου μηδέν.
    το ίδιο και στην καλλιτεχνική ζωή όπου λόγω αμορφωσιάς και άρα έλλειψης δυνατότητας παραγωγής νέου στυλ, εξαμερικανοποιούμεθα ιδίως στο μουσικό κομμάτι.
    ακόμα και στην γραφή της ελληνικής σε κείμενα-άρθρα και βιβλία η αγγραματοσύνη είναι καταφανής.
    εντελώς δειγματοληπτικά αυτά.

    μπορεί να μαι έλλην,μπορεί να μαι ελληνόφων ,μπορεί να μαι και ρωμιός, μπορεί και νεορωμιός. ποιός ξέρει...εξάλλου ότι δηλώσεις δεν είσαι?? για σήμερα θα δηλώσω...ρωμιός.

    το κράτος ναι πήρε έμπρακτη άδεια λειτουργίας όταν στην ναυμαχία του Ναβαρίνου το 1827 αντί για εσένα ναυμαχούσαν 27 πλοία άγγλων-γάλλων-ρώσων.γιατί άραγε???? όσοι ρωμιοί είχαν επιβιώσει εκείνο τον καιρό ζούσαν στις κορφές των βουνών ξιπασμένοι απ τις κακουχίες τρώγοντας σέσκουλα και αγριόχορτα κατευθείαν απτη γη κατατρεγμένοι λίγο πριν η ελληνική επανάσταση σβήσει.
    ήρθαν όμως οι σύμμαχοι με πρωτεργάτες τους άγγλους για να δώσουν άδεια λειτουργίας στο παράρτημά τους.

    η αιχμή του δόρατος της εθνικής άμυνας σου βασίζεται στον ιδιοκτήτη του καταστήματος,τον θείο σαμ. δηλαδή τα αντιαεροπορικά πάτριοτ,και μαχητικά f-16 και f-4,και φυσικά το σύστημα γεωδαισίας gps.

    αν όντως όλοι αυτοι οι ποντιοι μακεδονες μανιατες κρητικοι και πολλοί πολλοί άλλοι είχαν πράγματι ιστορική μνήμη,δεν θα συνεισέφεραν να βγαίνει πασοκ-νδ απο το 1980 μεχρι τώρα.αλλά όμως ήσασταν και είστε πλατωνικοί στην αγαπη σας για την πατρίδα,διότι την ώρα της κρίσεως,δηλ. της ψηφοφορίας,ψηφίζατε πασοκ -νδ για να βολευτείτε. διότι αν δεν βολευτείς και δεν κλέψεις,δεν είσαι νεοέλλην ή πιο σωστά νεω-ρωμιός.και αν δεν το κάνεις αυτό,τότε έχεις φίλους που το κάνουν.

    αν είσαι Παστούν σου έυχομαι το συντομότερο να γίνεις χάνος (μην παρεξηγηθείς,χάνοι είναι οι ηγέτες των φυλών Παστούν).


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πέρα απο τα εξυπναδίστικα σχόλια σου ΚΑΙ δεν λες τίποτε για το θέμα του άρθρου ΚΑΙ εκτίθεσαι περισσότερο ΚΑΙ αερολογείς επι παντός επιστητού δηλαδή τρολάρεις.

    Σε ξέρουμε όμως αφού μπαίνεις και σε άλλα ελληνικά ιστολόγια.Και αφού μας χτυπάτε πάμε καλά.ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. petros lykou 19 Αυγούστου 2013 - 11:01 π.μ.,

    Ἂς μὴν ξεχνοῦμε ὅτι ἡ ναυμαχία Ναυαρίνου τὸ 1827 ἔγινε διότι αἱ δυτικαὶ δυνάμεις ἐφοβοῦντο τὴν γιγάντωσι τοῦ στόλου τοῦ Ἰμπραήμ. Ἔχουσαι μνήμη, δὲν εἶχαν ξεχάσει τί εἶχαν τραβήξει παλαιότερα ἀπὸ μουσουλμάνους πειρατἐς καὶ δὲν ἠθελαν ἐπ΄ οὐδενὶ νὰ τὸ ξαναπάθουν.

    Ἂς μὴν ξεχνοῦμε καὶ πῶς ἄρχισε, διότι ἔτσι θὰ καταλάβουμε πῶς ὁ κάθε ἀντίπαλος ἔβλεπε τὸν ἑαυτό του.

    Τέλος νὰ καὶ μία παραπομπὴ γιὰ τὴν ναυμαχία τοῦ Ναυαρίνου:

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9D%CE%B1%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. αγαπητέ Σάββα, όλα όσα έχω αναφέρει στα προηγούμενα σχόλιά μου,έστω και αδιοράτως,σχετίζονται με το περιεχόμενο του άρθρου σας.

    Σκοπός μου είναι να καταδείξω ότι:

    α.το ελληνικό κράτος υφίσταται για να είναι απο γεννέσεώς του φιλοαγγλικό /φιλοαμερικάνικο ή άλλως απερίσπαστος συμμαχος δύναμι με την εκάστοτε πρωτοκάθεδρο της ναυτικής ισχύος του πλανήτη.

    Συνεπαγομένως τούτου, η ελληνική εξωτερική πολιτική θα περιορίζεται αποκλειστικά στην προώθηση του ελληνικού τουρισμού και των κυριοτέρων εξαγωγίμων ελληνικών προιόντων,όπως ακριβώς δηλαδή δεν κάνει πχ η πρεσβεία στο πεκίνο όλα αυτά τα χρόνια για την επιτυχή προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου.

    β.το αυτό ισχύει και για την τουρκική εξωτερική πολιτική.ο κάθε καθηγητο-υπουργός μπορεί να γράφει όσα βιβλία θέλει και να φαντασιώνεται την αναδάσωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί ουδεμία ανησυχία εις εμάς καθόσον εαν δεν συμπίπτει με τα σχέδια των ΗΠΑ τότε είναι απλή λογοτεχνική συγγραφή.και πράγματι αυτό συμβαίνει

    γ.λόγω του α λόγου που αναφέρω συν της σταθερά απο το 1824 μέχρι σήμερα πετυχημένης ελληνικής οικονομίας όσο πετυχυμένος είναι και ο ελληνικός στρατός,τι να πας να κάνεις κ τι μπορείς με άδειο πορτοφόλι? τι να το κάνεις το αμάξι αν δεν έχεις να βάλεις βενζίνη? και την βενζίνη είτε ετσι είτε αλλιώς στην χορηγεί ο αφανής ιδιοκτήτης σου,όπως ο γονέας δίνει τα χρήματά του στο παιδί του και του δίνει ρητές εντολές που να τα ξοδέψει.διότι δεν είναι αυτοδύναμος.

    επομένως μια χώρα μη αυτοδύναμη οικονομικώς, και με τους ανάλογους/προβλεπόμενους περιορισμούς στην εξωτερική της πολιτική πώς μπορεί να αντιπαρέλεθει των αμερικανικών οδηγιών και να κάνει τα δικά της,όπως εμμέσως συστήνετε στο άρθρο σας?? προς τούτο και η λέξι ''φαντασίωση'' που εχρησιμοποίησα.

    εκτός βέβαια εαν εσείς έχετε την οικονομική δυνατότητα να προσφέρετε στο κράτος τα χρήματα που θα μας δώσουν την αυτοδυναμία ,οπότε το ξανασυζητάμε.


    Επίσης,παραβλέπουμε τον όρο ΔΥΝΑΜΗ που είναι η απαρχή,ο κρατήρας,το υποστύλωμα,το κρηπίδωμα,ο θεμέλιος λίθος στα θέματα διεθνών σχέσεων.

    αφού γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαστε εξαιρετικά αδύναμοι ως κράτος σε κάθε συνιστώσα που αποτελεί τον όρο ΔΥΝΑΜΗ, (οικονομία,ένοπλες δυνάμεις,πληθυσμός,βιομηχανία,ακαδημαικές δυνατότητες,πληθυσμιακή βάση, πολιτική συνοχή ),επαναλαμβάνω,το ξέρετε πολύ καλά,τότε για ποιό λόγο στα άρθρα σας δακτυλοδυκνείετε την ανικανότητα/ανεπάρκεια/κωλυσιεργία του υπ εξωτερικών?


    οι δε αναφορές σας για την αποδυνάμωση του τουρκικού κράτους το μόνο που καταφέρνουν είναι,πέραν της πάντα πολύ χρησίμου ενημερώσεως που προσφέρετε στο κοινό,είναι να συντηρούν/διαιωνίζουν την μυθική αντίληψη αρχούσα το 1770, ότι η τουρκία θα διαμελιστεί και θα επιστρέψουμε ξανά.

    ενώ δηλαδή συμβάλετε στην ενημέρωση του κοινού κατά τρόπον εξαιρετικόν,εν τούτοις χύνετε την καρδάρα οξύνοντας τα συναισθηματικά πάθη των ελλήνων, που είναι ο τυφλός εναγκαλισμός θεωριών διαμελισμού της φίλης και γείτονος .

    όσον αφορά την επανάσταση του 21,οι εγγλέζοι πόνταραν στην ελλάδα απο το 1824 δίδοντας το πρώτο δάνειο,προκειμένου να προλάβουν την ρωσική εγκαθίδρυση ελέγχου και ολικής επιρροής στο κρίσιμο αυτό ναυτικό σταυροδρόμι.

    επομένως οι εγγλέζοι δεν περίμεναν όπως λέει ο συγγραφέας τον παρά κάτι επιθανάτιο ρύγχο της επανάστασης αμά τη αφίξει του Ιμπραημ εις την Πελοπόνησσο για να επέμβουν.


    περιορίστηκα στα απολύτως απαραίτητα .

    ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δεινοκράτη
    έστω κι αν θεωρήσει κανείς ως απολύτως ορθά και ενστερνιστεί τα όσα υποστηρίζεις και πάλι ένα κράτος που είναι μικρό και αδύναμο, πρέπει να παλεύει για να υπάρχει στο χώρο του, επωφελούμενο και εκμεταλλευόμενο τη γεωπολιτική συγκυρία. Τι σημαίνει αυτό;
    Να έχει καλοσχεδιασμένη και ευφυή εξωτερική πολιτική, πάντα προσαρμοσμένη στο διεθνές περιβάλλον.
    Οι επικρίσεις μας γι' αυτό γίνονται.
    Γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες για αποτελεσματικότερη εξωτερική πολιτική.
    Όσο για τη γείτονα, στις αναλύσεις μας δεν κάνουμε τις προσδοκίες μας πραγματικότητα.
    Αναλύουμε την κατάσταση και τις περισσότερες φορές αποδυκνείονται εύστοχες οι στρατηγικές μας προβλέψεις.
    Ενδεικτικά σου αναφέρω το άρθρο "Η Θέση της Τουρκίας της επόμενη μέρα: Μεταξύ Λοζάνης και Σεβρών"
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2009/01/blog-post_3744.html#.UhIHM9J7JQk
    Γράφτηκε το 2003.
    Διάβασέ το και σκέψου, αν το είχε υιοθετήσει το κράτος πόσα θα μπορούσε να κάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Επειδή μου απηύθυνες το λόγο προσωπικά, κύριε Πέτρο Λύκου κι επειδή πρώτος εγώ δήλωσα ηλίθιος πατριώτης θεωρώ την επανάληψη από πλευράς σου περιττή ως εκ τούτου αγενέστατη. Θα προσθεσω και τον προσδιορισμό που μου προτείνεις αφού δεν έχω τίποτα να χάσω εκτός από το χρόνο μου. Έχεις τίποτα να προτείνεις εσύ σαν τρίτο δρόμο; Εκτός από τα μαθήματα της πατριδογνωσίας που μας κάνεις και είναι η σειρά μου να πω "δε με αφορούν" όχι γιατί δε βρίσκω αλήθειες στα λόγια σου, αλλά γιατί δεν έμαθα να κοιτάζω πίσω με τρόπους όπου το μόνο που έχω να κερδίσω είναι η προσκόλληση στα ίδια λάθη κι η παραδοχή μιας κακομοιριάς μη αναστρέψιμης. Τι να κάνω; Να πολιτογραφηθώ Αμερικάνος; Να δεχτώ τα λόγια σου σαν ευαγγέλιο και να υποστώ τη δυσβάστακτη μοίρα του να γεννηθώ Έλληνας. Δεν κατάλαβα όμως γιατί τα γράφεις όλα αυτά; Εικάζω λοιπόν με την περιορισμένη οπτική μου. Θες να πουλήσεις μούρη; Πιθανά όχι αφού γράφεις με ψεύτικο όνομα. Θες να μας απαλλάξεις από τις ψευδαισθήσεις; Δε θα ωφελούσε κανέναν προσωπικά εκτός από την απογοήτευση και τα ψυχικά τραύματα που αυτή μπορεί να επιφέρει. Αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απραξία. Θες να επαναφέρεις την ιστορία στα ίσια της; Σ' έχουν προλάβει και μάλιστα με πιο άγαρμπο τρόπο άλλοι ιστορικοί. Βαυκαλίζεσαι πως κάτι σημαντικό είπες; Με τόσα αρνητικά σχόλια θα έπρεπε να είχες ήδη πειστεί πως κάτι τέτοιο δεν το κατάφερες. Σε βολεύει μια ηττοπάθεια από πλευράς Ελλήνων. Τότε μπορείς να θεωρηθείς κι εχθρός. Οπότε γιατί να σε ακούσουμε; Επιπλέον τσίμπησες τόσο στη λέξη πατριώτης που χρησιμοποίησα και μου απηύθυνες εκ του πλαγίου προσδιορισμούς που δε σου ζήτησα και φυσικά δε με κολακεύουν. Γιατί σου άναψε τα αίματα μια λέξη; Αλλά κι αν υποθέσουμε ότι είσαι κι εσύ ένας πατριώτης που κόπτεσαι για το καλό κι έχεις εντοπίσει τους άλλους δρόμους γιατί χρησιμοποιείς τη λοιδορία και δεν έγραψες ας πούμε "στο ίδιο μετερίζι πολεμάμε αδερφέ, αλλά τυφλός πατριωτισμός δεν οδηγεί πάντα σε καλά αποτελέσματα". Γιατί να εξαπολίσεις ύβρεις σε κάποιον που δηλώνει πατριώτης, αλλά είναι λιγάκι κουτός μπροστά σε σένα; Πού είναι η μεγαλοψυχία σου; Αλλά κι επειδή θέλεις να τα ισοπεδώσεις όλα. Τι περίμενες από την Ελλαδίτσα από πλευράς επιτευγμάτων; Τι περίμενες από μια χώρα που μοιάζει σαν κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη; Τι περίμενες από τους επαναστατημένους Έλληνες; Να τα βάλουν με τους Τούρκους, τους Αλβανούς, τα ίδια τα παιδιά τους που έγιναν γενίτσαροι, τους βολεμένους κοτζαμπάσηδες, τον άρτια οργανωμένο στρατό του Ιμπραήμ; Την πείνα; Τους νεκρούς; Τη διχόνοια; Τι περίμενες από μια χούφτα στρατιώτες σε μια χώρα 6 χρόνια μετά το δυστυχώς επτωχεύσαμε; Τους κράτησαν οι Άγγλοι στο Δομοκό το 1897. Εχεις πάει στο Δομοκό να δεις το σημείο; Πήγαινε και πες μου αν θα πέρναγαν οι Τούρκοι ποτέ απ' τα κανόνια του Σμολένσκι εκείνο το σημείο. 15 χρόνια μετά πρόλαβαν οι Ελληνίδες να γεννήσουν τόσα κρέατα; Σαφέστατα είχαμε φροντίδες και ταυτόχρονα υποταγή στους ισχυρότερους. Αλλά εδώ μπορεί να παίζεται το μόνο παιχνίδι που μας επιτρέπεται και λέγεται δυστυχώς "το μη χείρον βέλτιστον". Μπορείς να απαντήσεις σ' αυτά, αλλά Θα σε παρακαλέσω μόνο να μη χρησιμοποιήσεις άσχημα λόγια γιατί ούτε κι εγώ το έκανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ PETROS LYKOU
    Mπλα μπλα black athena, μπλα μπλα βυζάντιο καταστρέφει τον ελληνικό πολιτισμό, μπλα μπλα ω του θαύματος ο ελληνικός πολιτισμός μεταφέρεται στη δύση απο βυζαντινούς λογιους ->αποτέλεσμα διαφωτισμός μπλα μπλα η ελληνική επανάσταση πετυχαίνει λογω επέμβασης των δυτικών δυναμεων και ρωσιας γιατι την είχε καταστείλει ο ιμπαημ ο καβαλαλη ο αιγυπτιος που είχε οργανωθειαπο τον, και κατα τα προτυπα, του γαλλικου στρατου επειτα απο αιτημα της υψηλης πυλης, δεν τα κατάφεραν μονη τους οι κακομοιρηδες μπλα μπλα υπερηφανα μετα απο μισο αιωνα χωρις τουφεκιά απελευθερωνονται τα βαλκανικα κράτη μπλα μπλα ατυχής πόλεμος εθνική εταιρία κτλ οκ σου δίνω το κρεντιτ μπλα μπλα παυλος μελάς ήταν gay (ναι μου το'χουν πει και αυτο τα ορκ οι υπεράσπιστες τησ διαφορετικότητας) και ω του θαύματος ελληνικο΄ς εθνικισμός καρακατσανηδες βλάχοι τσοπαναραοι ρεπτύλιανς αλβανοι κινέζοι ουγκαντέζοι κατοικοι του πλανητη ελ (που ζουν στον ελλαδικό χώρο) γινονται εθνικιστες σκοτωνουν βιάζουν ξεκοιλιάζουν αθωους τουρκους βουλγαρους σλαβομακεδόνες αλβανους αμερικάνους αγγλους πορτογαλους θυσία στο θεο βααλ (στριγγλιστες φωνες αλα φρανκενσταιν)
    και οχι κυριε σάββα δεν εχει πουθενά δικιο γιατι είναι γαυροβαζελος , μνημονιακός αντιμνημονιακός , ρατσιστής αντιρατσιστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δοθείσης της ευκαιρίας, να πω στον Πέτρο και σε όποιον ενδιαφέρεται, όχι, στο Ναυαρίνο οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν βοήθησαν τους επαναστατημένους Έλληνες εις βάρος της Υψηλής Πύλης.
    Ο Ιμπραήμ έκανε απόβαση στην Πελοπόννησο για να κινηθεί εναντίον του Σουλτάνου.
    Γι' αυτό, όταν απέτυχε στο Μοριά, επιχείρησε δεύτερη εκστρατεία, καταλαμβάνοντας την Παλαιστίνη, τη Συρία και δια των Αδάνων, του Ικονίου και της Κιουτάχειας κινήθηκε εναντίον της Κωνσταντινούπολης, όπου τον σταμάτησαν οι Ρώσοι, κατόπιν έκκλησης του Σουλτάνου.
    Ο Ρωσικός στόλος έφθασε στα Στενά και προστάτεψε την Κωνσταντινούπολη, η οποία θα έπεφτε στα χέρια του Ιμπραήμ και του πατέρα του Μωχάμετ Άλη.
    Στη συνέχεια, η Αγγλία και η Γαλλία, θορυβηθείσες από την παρουσία της Ρωσίας στα Στενά,υπέγραψαν με τον Σουλτάνο και τον Μεχμέτ Αλί της Αιγύπτου τη
    Συμφωνία της Κιουτάχειας(1833), με την οποία η Αίγυπτος, η Συρία και η Κρήτη δινόταν στον Μεχμέτ Αλί και η Σαουδική Αραβία και τα Άδανα στον Ιμπραήμ.
    Δεν μου αρέσει να κάνω τον έξυπνο, αλλά δεν μου αρέσει να κάνουν και οι άλλοι τον έξυπνο.
    Αυτά που γράφεις είναι μερικές αλήθειες με μπόλικη άγνοια συνοθυλευμένη με ανοησία -χωρίς νόημα.
    Πέτρο, όπως και να το δει κανείς, κάνεις λάθος.
    Η ιστορία απαιτεί βαθύτατη γνώση για να την επικαλείσαι με τον τρόπο που το κάνεις και όχι πασαλείμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Lykou Lykou είσαι εδω;
    Δεν μπήκα στον κόπο να διαβάσω αυτά που γράφεις γιατί δεν με αφορούν. Οι πολιτικοί της εποχής και ο βασιλιάς που αποφάσισαν τον πόλεμο κάτι έδωσαν και κάτι πήραν. Ψάξε να βρεις τι.

    Το πρόβλημα σου είναι ότι θεωρείς όλους τους άλλους κουτούς εκτός από τον ευατό σου, εσύ ο ίδιος είσαι ο κατσικογάμης που μισείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εχει κοστος η προοδευτικη ηλιθιοτητα - την Οθωμανο-Σοβιετικη νοοτροπια.

    "Τελικά οι τρίτοι Αττίλες και τελευταίοι της πατρίδας μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Που την πουλάμε συνειδητά στους κατακτητές. Ας μην επικαλούμαστε συχνά πυκνά είτε Θουκυδίδη είτε άλλους αρχαίους ημών πρόγονους για στρατηγικές και πολιτικές γιατί απλά κοροιδεύουμε τους εαυτούς μας. Δεν τους αξίζουμε. Ούτε τους εκτιμούμε."
    (Φανούλα Αργυρού, http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/08/blog-post_412.html)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. -Ο ΤΟΥΡΚΟ-ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ..Αθελά τους, οι μεγάλοι αντίπαλοι της Ελλάδας, Ιμπραήμ και Μοχάμετ Αλι, με τους πολέμους εναντίον των Τούρκων ενίσχυσαν τελικά την ελληνική υπόθεση

    Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ /http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=374407

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.