10/4/17

Ο Βασίλης Μαρκεζίνης στην τηλεόραση "Αχελλώος" για το βιβλίο του «Ο Οδυσσέας και ο δημιουργός του»


Ο Διεθνούς φήμης Ακαδημαϊκός και καθηγητής Βασίλης Μαρκεζίνης ήταν προσκεκλημένος στην τηλεόραση του Αχελώου και στην εκπομπή /Ανοιχτές Σελίδες / με τον Αχιλλέα Παπαδιονυσίου .
Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, μια και αφορά ένα καινούργιο εκλεκτό βιβλίο του κ. Μαρκεζίνη με τίτλο «Ο Οδυσσέας και ο δημιουργός του». Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας πλοηγεί τον αναγνώστη στο γεμάτο περιπέτειες, γεμάτο γνωσεις, ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα προς την Ιθάκη του, όπως το φαντάστηκε ο Ομηρος, ο μέγιστος των ποιητών του αρχαίου κόσμου, γέννημα και αυτός του κόσμου της Ιωνίας και πιθανότατα της Σμύρνης.
Στην όμορφη αυτή συνέντευξη ο καλεσμένος μας κ Βασίλειος Μαρκεζίνης κλήθηκε να μας φέρει πιο κοντά στην συγγραφή του, απαντώντας σε δέκα σημαντικά και ενδιαφέροντα ερωτήματα που αφορούν:
α) την επιλογή του να συγγράψει αυτό το είδος βιβλίου 
β) τη γνώμη του για τον σημερινό κλασσικό Ελληνικό πνευματικό κόσμο, 
γ) την προσφορά και τον αντίκτυπο της Αρχαίας πραγματείας στην παιδεία, 
δ) τον ρόλο της αρχαίας Ελληνικής ποίησης και λογοτεχνίας στον νεοέλληνα, 
ε) αναφορά στους χαρακτήρες της Οδύσσειας, 
στ) τον αντίκτυπο της Οδύσσειας στην λογοτεχνία 
ζ) τη σύγκριση και εστίαση των διαφορετικών τρόπων συγγραφής Ιλιάδας και Οδύσσειας, 
η) το πάντρεμα των επών του Ομήρου με την σημερινή μας εποχή, 
θ) στην εστίαση του τομέα των πρωτοτυπιών του συγγράμματος και 
ι) στα μελλοντικά σχέδια έκδοσης του συγγραφέα.

2 σχόλια:

  1. Ο κύριος Μαρκεζίνης μέχρι προσφάτως προπαγάνδιζε υπέρ του Τσίπρα τώρα κάνει συνεντεύξεις για τη Οδύσσεια....Όταν οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου αυτού έχουν τέτοια συμπεριφορά δεν είναι να απορεί κανείς που πάμε κατά διαβόλου. Πραγματικά κατώτερος των περιστάσεων και όντως πολύ λίγος σε σχέση με τον πατέρα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλέξανδρε, γιατί συγχύζεσαι.Κατ' αρχήν ο Σερ Βασίλης μπορεί να είναι ένας πεπαιδευμένος στο καλύτερο βρετανικό πανεπιστήμιο ΄Αγγλος συνταξιούχος καθηγητής, αλλά ασφαλώς δεν "είναι άνθρωπος του κόσμου αυτού", δηλαδή του ελληνικού.Επί χρόνια καθηγητής στην Οξφόρδη δεν ήθελε να ξέρει τους ΄Ελληνες, όχι να τους βοηθήσει. Ανακάλυψε την Ελλάδα, γύρω στο 2010, συνταξιούχος και σε αναζήτηση δόξας και άρχισε να την βομβαρδίζει με βιβλία και συνεντεύξεις στην TV και στο ΔΟΛιο Συγκρότημα κάθε φορά που εξέπνεε μια μνημονιακή κυβέρνηση και έψαχναν για τη διαδοχή της. Το Συγκρότημα πρώτο και άλλοι κατόπιν προαγωγοί είδαν πως μπορούν να βολευτούν προτείνοντάς τον για πρόεδρο η πρωθυπουργό. Στα πέντε τουλάχιστον χρόνια της κρίσης καθόλου δεν απείχε από την πολιτική συζήτηση. Αλλά μόνο προς το ελληνικό ακροατήριο. Ολα αυτά τα χρόνια του βασανισμού των συμπατριωτών του πατέρα του και του αργού θανάτου της χώρας όπου γεννήθηκε, αυτός ο καθηγητής της περίφημης Οξφόρδης, επισκέπτης καθηγητής στο Τέξας, και σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια,ουδέποτε, ούτε μία φορά δεν έθεσε την υπογραφή του και τους τίτλους Ιππότης της Βασίλισσας της Αγγλίας, καθηγητής κορυφαίου πανεπιστημίου, στην υπηρεσία της σταυρωμένης χώρας προέλευσής του, με ένα, έστω ένα και μοναδικό, άρθρο στούς Τάϊμς, στη Γκάρντιαν, στον Ομπζέρβερ, στους Νιου Υορκ Τάϊμς -όργανα διεθνούς απήχησης και επιρροής, στα οποία η πρόσβαση ήταν σίγουρη γι' αυτόν. Ούτε το στόμα του άνοιξε μια φορά σε ξένο ακροατήριο.
    Και του το είχαν εισηγηθεί, ΄Ελληνες που τον είχαν ακούσει στην Ελλάδα κι' είχαν διαβάσει τις συνεντεύξεις του. Τον είχαν εκλιπαρήσει.
    Το ότι προπαγάνδιζε, λοιπόν, πρόσφατα υπέρ του Τσίπρα, μη σου κάνει εντύπωση. Απλά
    φαίνεται πως το πήρε απόφαση και χαμήλωσε κάπως τους στόχους του: Καμιά έδρα στην Ακαδημία, κανένα Μεγαλόσταυρο. Γιατί είναι και μανιώδης συλλέκτης τίτλων και παρασήμων. ΄Οταν τον δεις στη φωτογραφία γονατιστό και σκυμμένο στα πόδια της Βασίλισσας, έχεις το πλήρες πορτραίτο του ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.